Da so se pri oblikovanju cen smučarskih vozovnic dogajale hujše kršitve protimonopolne zakonodaje, je ugotovila tudi Evropska komisija. Foto: MMC RTV SLO
Da so se pri oblikovanju cen smučarskih vozovnic dogajale hujše kršitve protimonopolne zakonodaje, je ugotovila tudi Evropska komisija. Foto: MMC RTV SLO

Urad je postopek proti šestim slovenskim žičničarjem in na koncu tudi Združenju slovenskih žičničarjev sprožil oktobra lani. Pod drobnogledom so družbe RTC Krvavec, Unior Kovaška industrija, ATC Kanin Bovec, Hotel Cerkno, ŠC Pohorje, RTC Žičnice Kranjska Gora in združenje, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.

Ugotovili so, da so najstarejši dokazi o kartelnem dogovarjanju glede cen vozovnic stari že deset let. Po poročanju Dnevnika pa ni izključeno, da so se slovenski žičničarji dogovarjali dlje časa. Po nekaterih ocenah so morali smučarji na slovenskih smučiščih zaradi tega plačevati za četrtino dražje smučarske karte, kot bi jih, če bi na trgu obstajala konkurenca.

Verjetno bodo sledile globe
Hujše kršitve zakonodaje pri oblikovanju cen vozovnic je ugotovila tudi Evropska komisija, medtem ko je združenje slovenskih žičničarjev februarja letos te očitke zavrnilo. Urad za varstvo konkurence je zdaj združenju in žičničarjem poslal odločitev senata o tem, da kršitve so, zdaj pa čakajo na njihov odziv.

Po Soršakovih besedah se bodo žičničarji verjetno pritožili, nato pa bo urad sprejemal nadaljnje odločitve. Kot je običajno v postopkih, ki jih v podobnih primerih vodi UVK, bo skoraj gotovo sledil izrek globe, ki lahko doseže do deset odstotkov letnega prometa slovenskih žičničarjev.