Delničarji so se zadnjikrat sešli v taki postavi. Foto: BoBo
Delničarji so se zadnjikrat sešli v taki postavi. Foto: BoBo
Uprava Tonija Balažica je skoraj soglasno dobila razrešnico. Foto: BoBo
Prodaja Mercatorja buri politične strasti

Poleg Debeljaku lastniki na današnji skupščini razrešnice prav tako niso podelili članoma prejšnje uprave Meliti Kolbezen in Petru Zavrlu. Zdajšnja uprava, ki jo vodi Toni Balažič, je razrešnico dobila skorajda soglasno. Prav tako so razrešnico vsi po vrsti prejeli tako zdajšnji kot prejšnji nadzorniki.

Na skupščini so bili navzoči predstavniki blizu 70 odstotkov kapitala, predstavnikov Agrokorja pa na skupščini ni bilo. "To je pomembno sporočilo naporom, ki jih vlagamo v usklajevanje procesa prestrukturiranja družbe ter prizadevanja za stabilno lastništvo in stabilno financiranje," je podelitev razrešnice komentiral Balažič.
Mercator je od lanske zamenjave nadzornega sveta brez enega nadzornika, saj je ena izmed novih članic že kmalu po imenovanju odstopila. Uprava in nadzorni svet sta predlagala, naj se za manjkajočega nadzornika Mercatorja imenuje profesorja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Marka Jakliča, vendar so bili delničarji bolj naklonjeni nasprotnemu predlogu NLB-ja. S skoraj 91-odstotno večino so za člana nadzornega sveta imenovali predsednika uprave Luke Koper Bojana Branka.

Koncern Agrokor in Poslovni sistem Mercator d.d. sta danes podpisala pogodbo o sodelovanju. Ta je zadnja v fazi realizacije transakcije na podlagi kupoprodajne pogodbe za nakup 53,12-odstotnega deleža Mercatorja s strani Agrokorja, ki jo je predsednik koncerna Agrokor Ivica Todorić skupaj s konzorcijem 12 delničarjev podpisal konec preteklega tedna. Z novo podpisano pogodbo med Agrokorjem in Mercatorjem je opredeljeno sodelovanje Agrokorja in uprave Mercatorja v vmesnem obdobju pred zaključkom transakcije, s katero bo Agrokor pridobil večinski delež v Mercatorju. Pogodbo o sodelovanju sta podpisala predsednik koncerna Agrokor Ivica Todorić in predsednik uprave Poslovnega sistema Mercator Anton Balažič. Obe strani sta se zavezali k sodelovanju pri izvedbi kupoprodajne pogodbe, ki se bo izvajala na način, ki je določen v pogodbi.

Sporočilo za javnost Agencije ProPiar

Prerešetali bodo odločitve prejšnje uprave
Delničarji so se seznanili tudi s poslovanjem skupine Mercator v letu 2012. Ob tako rekoč nespremenjenih prihodkih, ki so znašali 2,3 milijarde evrov, je izguba celotne skupine znašala 104,6 milijona evrov, predvsem zaradi odpisov in slabitev nepremičnin.
Balažič je še pojasnil, da je zdajšnja uprava pri revizijski hiši PWC naročila revizijo poslovnih odločitev, povezanih s prevzemi in večjimi projekti med letoma 2007 in 2012 ter s tem povezanega morebitnega nastanka škode in morebitnega obstoja odškodninske odgovornosti tedanjih organov vodenja družbe.
Medtem pa v Mercatorju poteka reorganizacija. "Znižujemo stroške, konec marca je bilo število zaposlenih že nižje za 1.000," je povedal Balažič. Doslej je Mercator že izstopil iz Albanije in se namerava v prihodnjih dneh umakniti tudi iz Bolgarije, ostaja pa na trgih Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore in BiH-a. Ob tem je zagotovil, da Mercator ostaja eden vodilnih trgovcev v regiji.

Jankovićev "otrok" odhaja
V povezavi s prodajo Mercatorja se je danes oglasil tudi ljubljanski župan in nekdanji predsednik uprave trgovca Zoran Jankovič. "Jemljem si pravico, da je Mercator moj otrok, in zdaj moj otrok odhaja," je po poročanju spletnega portala 24ur.com dejal Janković.

Ocenil je, da je prodaja dobra za obe podjetji, ker je Mercator res v krizi. Dodal je, da je najprej Mercator želel kupiti Konzum, nato so se pogovarjali o združitvi Konzuma, Delte in Mercatorja, nazadnje pa je Mercator začel kupovati Ivica Todorić.

Potrdil je, da se je z njim srečal pred tremi meseci. Sam pa meni, da bi moral Mercator kupiti Konzum, in ne obratno, prepričan pa je tudi, da je prevzemna cena prenizka, čeprav bi ga sam takoj prodal po ceni, višji od 111 evrov.

Prodaja Mercatorja buri politične strasti