Gospodarstvo
false
V Sloveniji je 16 ponudnikov električne energije. Foto: Pixabay
false
Po besedah Brede Kutin bodo potrošniki, ki se bodo odločili za zamenjavo, dobili pogodbe brez vezave, brez skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za 12 mesecev, dobavitelj se je hkrati zavezal tudi, da bo odjemalce po izteku enega leta pravočasno obvestil o ceni za prihodnje obdobje. Foto: BoBo
false
Skupinski nakupi elektrike in plina potekajo v številnih evropskih državah. Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Dodaj v

ZPS: Pri kruhu se da letno privarčevati tudi 1.000 evrov, pri elektriki okoli 100 evrov

Druga licitacija za skupinski nakup plina in elektrike
17. julij 2017 ob 16:34,
zadnji poseg: 17. julij 2017 ob 18:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zveza potrošnikov je na licitaciji za skupinski nakup plina in elektrike, prijavilo se je več kot 13.000 gospodinjstev, izbrala Gen-I. V prihodnosti pa želijo organizirati skupinske nakupe tudi za nekatere druge storitve.

"Postavljamo nov poslovni model, ker s trenutnim delom kot organizacija ne moremo preživeti. Potrošniki nas potrebujejo in so se navadili, da obstaja zveza potrošnikov. Zato razmišljamo, kako bi jim pomagali pri podobnih akcijah," je ob predstavitvi rezultatov druge licitacije za skupinski nakup elektrike in plina povedala predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin, ki je tudi napovedala, da bo podobne akcije ZPS izvedel tudi na drugih področij.

Skupinski nakup elektrike in plina je ZPS sicer izvedel v sodelovanju z nizozemskim partnerjem, ki se, kot je pojasnila Kutinova, ukvarja izključno z zamenjavo dobaviteljev energije, telekomunikacij in tudi z zavarovalništvom.

Skupinski nakupi so zelo popularni
Skupinski nakupi, s katerimi skušajo potrošniki znižati ceno pri ponudnikih blaga in storitev, so postali v zadnjem desetletju zelo popularni. Na neki način mednje sodijo tudi ponudbe najrazličnejših t. i. kuponov s popusti. Menda se je ta navada po svetu razširila iz Kitajske in "ponudbe dneva" ter druge sorodne ugodnosti pri nakupih so postale eden najpomembnejših segmentov spletnega trgovanja.

Svojo priložnost s skupinskimi nakupi, večinoma energentov, pa so očitno zaslutile tudi potrošniške organizacije. Kot pravi Kutinova, so bili prvi Nizozemci, kjer so izpeljali že 21 kampanj.

Milijoni Evropejcev zamenjali dobavitelji

Po podatkih ZPS-ja je v skupinskih nakupih električne energije po Evropi sodelovalo že skoraj pet milijonov evropskih potrošnikov, več kot 1,2 milijona gospodinjstev pa je zamenjalo dobavitelja. "Skupni prihranki potrošnikov, ki so na takšen način zamenjali dobavitelja energije, so ocenjeni na 271,5 milijona evrov. Dodati pa je treba, da so tovrstne dejavnosti nekatera energetska podjetja spodbudile k prilagoditvi njihove ponudbe, zato lahko z gotovostjo trdimo, da je skupni prihranek še večji," navajajo v ZPS-ju.

Skupinski nakupi pa so za potrošniške organizacije zanimivi tudi kot finančni vir, saj od izbranega dobavitelja prejmejo provizijo za vsakega novega uporabnika, odjemalca ... V primeru slovenske licitacije za najboljšega ponudnika, kjer je bil tokrat izbran Gen-I, bo le ta za vsakega odjemalca odštel pri električni energiji 22,50 evra, pri zemeljskem plinu pa 25 evrov provizije. Kutinova ni razkrila, koliko od tega bo dobil ZPS, saj niso sami sodelovali pri organizaciji skupinskega nakupa. "Ponudniki imajo bistveno višje stroške s kampanjami, s katerimi skušajo privabiti nove odjemalce," je poudarila.

Veliko zanimanja v Sloveniji
ZPS-jev skupinski nakup je - vsaj kar se tiče podobnih akcij po Evropi - naletel na kar velik odziv. Po podatkih ZPS-ja je v prvem skupinskem nakupu sodelovalo 12.300 gospodinjstev, tokrat pa se je k skupinskemu nakupu prijavilo 13.997 gospodinjstev. V drugih po prebivalstvu precej številčnejših evropskih državah je v podobnih akcijah sodelovalo od nekaj tisoč do 100.000 gospodinjstev. Njihovi prihranki pa so bili v primerjavi s Slovenijo večkrat višji.

V Sloveniji so denimo v prvi licitaciji gospodinjstva prihranila milijon evrov. Na Češkem, kjer je bilo vključenih 22.000 gospodinjstev, pa so prihranila 6,4 milijona evrov. Tokratni povprečni letni prihranek za posamezno gospodinjstvo, kot je povedala Kutinova, je pri elektriki nekaj manj kot 103 evre, pri plinu pa nekaj več kot 108 evrov.

Koliko gospodinjstev bo sodelovalo v tokratni licitaciji zveze potrošnikov, sicer še ni jasno, saj se zainteresirani lahko še vedno priključijo. Gen-I ima namreč po pojasnilih Kutinove obveznost sprejeti najmanj 14.000 odjemalcev, pozneje pa se lahko sam odloči, ali jih bo sprejel še več.

Vsak evro šteje
"Potrošnike skušamo prepričati, da vsak evro šteje. Potrošniki premalo razmišljajo o rednih prihrankih. To smo dokazovali pri akciji primerjave cen. Ugotavljali smo, da se že pri kruhu da prihraniti več kot 1.000 evrov na leto. Pri elektriki ne moremo obljubljati tako velikih prihrankov, ker jih ni," je še dejala Kutinova in poudarila, da če bi ljudje malo razmišljali, bi ugotovili, da se da pri veliko stvareh precej prihraniti.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
BlackHole
# 17.07.2017 ob 17:48
To pa mi je uslo. Kako in kdo pa lahko pri kruhu prihrani 1000 eur?
generusus
# 17.07.2017 ob 18:01
Največ se da privarčevati, da se ljudje odrečejo nakupovanju pobarvanih in oslajenih nealkoholnih in alkoholnoh pijač, ki ji trgovci tržijo pod različnimi imeni. Nekateri ljudje redno kupujejo celo vodo v plastenkah, kar je popolnoma nepotrebno, če je hišna vodna napeljava neoporečna. Da ne govorim o celih paletah gaziranih pijač, ki jih nekateri neumorno kupujejo in pijejo.
trolicnez
# 17.07.2017 ob 18:05
Torej naj jemo tisti popast kruh za 0,5€ po kilogramu? Potem pa naj raje prihranjen denar zapravimo za tablete proti debelosti in povisanem holesterolu? Hvala, ampak ne hvala.
JJstyle
# 17.07.2017 ob 19:01
Sploh pa človek v življenju največ prihrani, če preprosto ne troši. Nove cunje kupiš, ko se stare strgajo, avto, ko prerusta karoserija. Če primerno vsakih 5 do 8 let prelakiraš okna, vrata, jih imaš brez težav 30 let in več, do 15 km uporabljaš kolo namesto avta, ne gledaš tv reklam, ker ti podzavestno ustvarjajo potrebe in v trgovino hodiš z listkom, kjer kupiš samo to, kar je na njem. Zaradi vsega naštetega nič slabše ne živiš, finančno pa precej lažje.
ElTorro
# 17.07.2017 ob 17:51
Enostavno....kruh dobiš že za 1 EUR/kg.....dobiš ga tudi po 4 ali več EUR/kg.
Če ga družina poje kilogram na dan, imaš jurčka razlike letno....seveda pa je to ekstrem, ker tistega po 4+ EUR verjetno ne kupuje veliko ljudi....
rdečinavijač
# 17.07.2017 ob 18:30
Pri kruhu se da letno privarčevati tudi 1.000 evrov.


Kakšna laž!
Torej se da na kruhu priravčevati 3€/dan?
recimo da daš 2€/dan za kruh in če se da privarčevati 3€, potem mi hočete povedat da povprečna slovenka familija da 5€/dan samo za kruh.

Kolk imate blesave izračune. Dejte raje delat kaj bolj pametnega.
dusansilni
# 17.07.2017 ob 17:53
@black hole
to pa tudi mene zanima, ok da porabiš nekaj čez 1000 evrov za kruh verjamem da pa prihraniš mi pa ni jasno.
najdise
# 17.07.2017 ob 19:45
Jaz ne jem kruha, ampak nisem opazil, da imam 1000 evrov več od ostalih kruhojedcev.
Frodoš
# 17.07.2017 ob 18:04
Ta hudobni prosti trg nam niža cene, kje je država, da zviša davke :P
ElTorro
# 17.07.2017 ob 17:59
Če si ga spečeš sam, te pride kilogram dobrega pol evra....
tesnilo
# 17.07.2017 ob 18:39
1000e se da prisparat na kruhu? na dan z izracunom, gospa kutin.
ElTorro
# 17.07.2017 ob 18:23
Sestavine?
60 dag moke = 0,35 EUR
kvas = 0,04 EUR
Voda+sol < 0,01 EUR
elektrika manj kot 10 centov (če uporabljaš kruhomat)

Jaz dam noter še malo mleka, pa malo bučnih in sončničnih semen, tako da me morda pride "celo" 70 centov....ampak to je že nadgradnja :)

Mi ga doma kar pogosto spečemo....zvečer sestavine v kruhomat, nastaviš timer, zjutraj te čaka svež topel kruh......tudi za piknik je ponavadi ena runda domačega, zjutraj vržeš sestavine noter, do takrat ko spečeš meso je tudi kruh gotov.

Časa porabiš par minut....je pa res, da seveda postopek pečenja traja 3 ure, tako da moraš planirati vnaprej.....
gispa
# 17.07.2017 ob 18:10
@ElTorro
Domač kruh je zakon, samo najdi mi človeka, ki ima čas to početi vsak dan, sploh pa v današnjih časih. Samo upokojenci, pa še to tisti, ki ne delajo in niso v domu za ostarele... Na koncu je številka ljudi, ki bi to lahko vsak dan počela, zelo majhna, če vzameš v zakup, da kruh jemo vsak dan. Sem ga že pekel in vem, da ni to kar v petih minutah. Vsi to vemo. Je ponavadi treba kaj drugega kuhat. Kdo se ma čas vsak dan s kruhom za***avat? Pa meni verjemi, da bi ga raje vsak dan pekel in živel od svoje pridelane hrane kot pa na šiht hodil.
Tako pa smo obsojeni hodit v pekarno in štacuno, ker je hitreje, a pač tudi dražje.
SamoRes
# 17.07.2017 ob 18:38
Da se prihranit tudi če ne večerjaš, se tuširaš z mrzlo vodo pa če menjaš gate vsak drug dan.
In tako si vse življenje napol lačen, umazan, zebe te imaš pa novejši avto kot sosedje. Čisti zmagovalci smo lahko.
Glimseye
# 17.07.2017 ob 18:35
Ne pri hrani varčevati, predvsem če gre za zdravo hrano. Raje pri telefonu, televiziji, avtu, mogoče oblekah. Zapravljamo denar za tisto, kar bodo videli sosedje, prijatelji, vase pa mečemo drek, ker se to takoj ne opazi.
#zapolnozrnatikruh
ajvard
# 17.07.2017 ob 20:21
pri varčevanju je tako:

- enkrat mi je en ekstra varčen model razlagal in računal, kako bi jaz lahko z odpovedjo kajenja do sedaj imel novega Ferrarija;
- če bi se odpovedal še pivu, pa še enega za povrh.

potem sem ga vprašal, zakaj se vozi v Cliotu....
JJstyle
# 17.07.2017 ob 18:47
Kruha ne kupujem že 20 let. Moka, voda, kvas, sol, malo olja, premesiš, čez noč pustiš da vzhaja, zjutraj za 50 min v pečico in imaš super polnozrnat kruh za evro. Če spečeš 3 na teden, te letno stane 156 €, v trgovini pa, če ga kupuješ po tri evre, 468 €. Ni ravno 1.000 € prihranka, ampak tudi dobrih 300 € ni slabo, pa še boljši kruh ješ.
Audy
# 17.07.2017 ob 18:46
To predavajte vladi, ne revežem.
mjau123
# 17.07.2017 ob 18:37
Kako je pa s tistimi gospodinjstvi, katerih dobavitelj je že Gen-i? So cene enake ali prijava preko ZPS zagotavlja nižjo ceno?
Lunos
# 17.07.2017 ob 22:29
Še četrtič: rad bi privarčeval pri RTV prispevku. Admin, katero pravilo kršim? Ob ponovnem izbrisu želim pisno obrazložitev, hvala.
5elin
# 17.07.2017 ob 22:21
To s kruhom me je spomnilo na vic, ko nekadilec poučuje kadilca, da bi v dvajsetih letih lahko prihranil za mercedesa, če ne bi kadil.
Potem pa vpraša kadilec nekadilca: kje je pa tvoj mercedes?

Jejte manj kruha, da boste prihranili pri kruhu 1000 evrov letno. Kaj naj pa jemo namesto kruha?
Potico?
prim00z
# 17.07.2017 ob 19:36
tu nas filajo s "vsak evro šteje", ko pa je treba odpreti denarnico za TEŠ, pa šteje vsakih 10€
Emsho
# 17.07.2017 ob 19:12
Za družine bi bilo najbolj zdravo in varčno, če kruha sploh ne bi kupovale... Trgovinski kruh je tako spremenil sestavo v zadnjih 10 letih, da prej spada v kategorijo sladic, kot pa hrane...
srv
# 17.07.2017 ob 18:02
^
Siguren ? Kaj pa cena elektrike, pa vode in pomivalnega praška, amprtizacija pečeice ...
MisiM
# 17.07.2017 ob 22:09
Elektrika bi morala biti obdavčena po 9,5 % stopnji, tako pa je po 22. Enako velja za gorivo. Vsak pa ve, da sta to dve surovini, brez katerih žal danes več ne gre, tako kot brez kruha in vode. Prihranili bi, če bi torej znižali davek.
fiston
# 17.07.2017 ob 19:53
@blackhole "To pa mi je uslo. Kako in kdo pa lahko pri kruhu prihrani 1000 eur?"

Enostavno, namesto kruha kupuješ žemlje. :)
No ko sem se to spomnil, sem pomislil, da mogoče tudi žemlje štejejo med kruh, potem pa če žemelj ne kupuješ je pa že blizu.
Starliner
# 17.07.2017 ob 23:10
Pa malo karikirajmo takšno pametovanje gospe Kutin, ki jo sicer cenim, to s kruhom pa je vsaj neokusno.

To tej logiki bi lahko rekel, da vsako leto prihranim vsaj 100000 €, ker si ne kupim dragega Mercedesa. V 10 letih sem tako privarčeval vsaj 1 milijon € samo pri avtu!

Samo ena "malenkost" je ... tega milijona nimam na računu, niiti ga nisem namenil za druge stvari, v bistvu ga niti ni nikoli bilo oziroma ga nisem nikoli imel. Hvala lepa za takšno matematiko...

Če bi sešteli vse takšne ali drugačne namišljene prihranke, bi bili vsi zelo premožni, tudi največji reveži. Tole z Mercedesom je bilo seveda malo pretiravanje, je pa že čisto dovolj, da prihranimo pri kruhu 1000 €, pa še po 1000 € pri nekaj 100 drugih izdelkih ali storitvah, ki jih redno kupujemo.
Hik
# 17.07.2017 ob 23:02
Skratka, ne šparajmo pri elektriki, ampak pri kruhu :(
Anfield1892
# 17.07.2017 ob 22:53
Kako mi gredo na jetra tovrstni predlogi, vedno namenjeni običajnim ljudem. Vsi pa zelo dobro vemo, da bi na račun politikov in ostalih, ki spadajo v takoimenovano elito, država lahko privarčevala ne tosoče, temveč na milijone evrov.
nemesis999
# 17.07.2017 ob 21:01
ta ženska očitno ne kupuje kruha in nima pojma o čem govori,ko je beseda o prihranku.raje bodi tiho,da se ne blamiraš pred celotno nacijo,ti in tvoj zps!
fiston
# 17.07.2017 ob 20:06
ZPS: Pri kruhu se da letno privarčevati tudi 1.000 evrov, pri elektriki okoli 100 evrov

No to vse skupaj nič ne pove. Se da...., seveda se da, samo to lahko samo redki. Recimo pri kruhu, kjer jih je veliko pri hiši. pa če so ga do sedaj pol preč zmetali sploh ni problem. No pri elektriki bi potem po istem kriterijo sigurno lahko privarčeval precej več kot onih 100 evrov, sploh kdor ogreva na elektriko.
Jebi pri cigaretih se da privarčevati tudi več kot 2000 evrov letno, če nehaš kaditi. Samo oni, ki že sedaj ne kadi ne more, razen če prej začne kaditi, pa da bo potem lahko privarčeval. :)
sijoze
# 17.07.2017 ob 19:29
Kako naj privarčujem 1000€, če pa za postavko kruh na leto zapraviva z ženo 200€. S to statistiko se pa da opletati ravno kakor se komu zljubi.
@twwwter
# 17.07.2017 ob 21:19
"... V prihodnosti pa želijo organizirati skupinske nakupe tudi za nekatere druge storitve. "

Predlagam skupinsko striženje, posebna akcijska ponudba - nularica +/-1cm.
Strela
# 17.07.2017 ob 20:52
Koliko človek porabi za kruh je tudi odvisno kakšen je človek jedec. Eni kruha sploh ne rabijo jesti, drugi ga pač rabijo.

Zveza potrošnikov je pa tudi dvolična. Po eni strani odsvetujejo kupovanje poceni kruha, po drugi strani se pa hvalijo z informacijami, da se da s kruhom prihraniti tisočaka.

Je pa s prihranki tako, da to sploh niso prihranki, ampak le sredstva, ki so porabljena za nekaj drugega.

Je pa z marsikatero naročnino tako, da jo je treba obnoviti, ker je ta stara predraga in zastarela glede na ponujeno sodobno ponudbo.
migaj
# 17.07.2017 ob 23:37
čim več poceni kruha pojest - tako boste pomagali Kutinini statistiki
+hellbastard+
# 17.07.2017 ob 22:46
naj dajo ljudem delo in pošteno plačilo pa bo vse uredu
Starliner
# 17.07.2017 ob 22:41
BlackHole: "To pa mi je uslo. Kako in kdo pa lahko pri kruhu prihrani 1000 eur?"

@twwwter: "Preprosto. To je odvisno od odločitve, katerega kruha ne boš kupoval."

Ta odgovor mi je najbolj všeč. Lahko še dodava, da je odvisno od odločitve, kakšnih količin kruha ne boš kupoval, pa smo že pri 2000 ali celo 3000 € prihranka.
MatjazP
# 17.07.2017 ob 22:27
Wow! 1000€ prišparam pri kruhu .. sigurno potem 2000€ pri mesu, 2000€ pri zelenjavi, 2000€ pri obleki, 5000€ na pijači, 5000€ na cigaretih ...
-----
Kul, pa imam 17.000 € viška! Juhuhu;))

Čudno mi je le to, da se nihče prej ni tega spomnil pred g. Kutin...
osservatore
# 17.07.2017 ob 21:43
" Pri kruhu se da letno privarčevati tudi 1.000 evrov, pri elektriki okoli 100 evrov "

Mislim, da je podatek o privarčevanem denarju pri elektriki odločno previsok. Po mojem izračnu (in moji porabi) bo prihranek 68 EUR pri zamenjava paketa preprosti s paketom napredni, dobavitelj elektrike E3.

Tole o kruhu pa se mi zdi bolj znantveva fantastika. Preprost izračun:
Mercator, kruh skorjavc, 0.784 kg, cena = 2.34 EUR, 3 članska družina. Torej, če bi vsak dan kupili in pojedli hlebec, bi letno porabili = 365 x 2.34 = 854 EUR. Kako lahko pri tej številki prihranim 1000 EUR? No, ker toliko kruha naša družina nikakor ne konzumira, ga kupujemo nekako vsak drugi dan, zato se skupna cena razpolovi = 427 EUR. Na palec zaokrožimo številko na 500 EUR. Še enkrat: kako lahko tukaj prihranim 1000 EUR?

Ali nas Zveza potrošnikov lako razsvetli ako so oni računali?
jaka81
# 17.07.2017 ob 20:29
2,7€ dnevno prišparaš pri pri kruhu naj mi nekdo razloži kako to gre??????????
Celine
# 17.07.2017 ob 17:07
Šlogarca mi je povedala da Euro jack pot pade konec tedna....mogoče jaz.
veza
# 18.07.2017 ob 13:52
Pride ta mau Gorenc domov- oči, oči, pršparu sem 5 evrov,
ja, bravo, kaj si pa naredu, teku sem za avtobusom,
butelj, drugič teč za taksijem, boš pršparu 30 evrov!
miranpohar138
# 18.07.2017 ob 10:08
Največ prišparaš, če vsak dan ješ pajkova rebrca, sirove luknje in zrak v kockah. Drugače je pa takole; Kure futrajo v štirih štukih. Tiste na prvem štuku dobijo najboljšo hrano in je meso daleč najdražje, z vsakim "nadstropjem" nižje dobijo kure nekaj koruze in nekaj dreka z zgornjega štuka, kure z najnižjega štuka pa jejo samo drek z vseh štukov nad njimi in to meso v akcijah prodajajo za majhen denar. Ko sem to videl po TV, Kur ne jem več. in podobno je z ostalo hrano. Je pa neki kmet pobrani krompir, ki je bil šprican in umetno gnojen, sortiral po velikosti in drobnega kot ekološko pridelan krompir prodal za zelo dobro ceno. Torej prišparaš lahko samo tako, da ješ "ekološko pridelano svinjarijo".
nemesis999
# 18.07.2017 ob 09:57
koliko ljudi kupuje kruh za 4eur/kg sprašujem vse tiste ki zagovarjajo tisoč-evrski prihranek.pa brez žalitev z zabitimi žeblji v krsti bo tudi šlo,a ne!?
izo
# 18.07.2017 ob 09:45
nekdo ima dobro testo v uzurpirani nuklearki, anede, gen-i? prosim novinarje in tudi zps, da namesto da sodelujejo pri kriminaliteti, malo pobarajo tudi o tem. in recimo uzurpacijo v lastnih vrstah in razdajo/prodajo siol oz planet tv-ja..
Nejko22
# 18.07.2017 ob 09:09
1000€ privarcevati na kruhu? Hahaha povprecno gospodinjstvo ne poje za 1000€ kruha na leto kaj sele da bi privarcevali za toliko.
sm0ve
# 18.07.2017 ob 08:53
Ko bi ljudje vedeli, koliko lahko privarčujejo, če NE podprejo drugeta tira!
veselo-na-delo
# 18.07.2017 ob 01:22
Ta gospa naj malo pojde nazaj v šolo.
Še nikogar nisem slišal da bi rekel, sedaj sem pa letno prišparal 1000 €ur pri kruhu.
Kar se pa tiče elektrike tu se pa lahko da privarčevati ker precej, če učinkovito uporabljaš elektriko, in ne trošiš po nepotrebnem.
x1ijn
# 17.07.2017 ob 21:37
Jaz pojem 0.5 kg kruha na teden, dvomim, da bi kaj bistvenega prihranil. Kruh ni ravno zdrav. Beli kruh je pa itak strup.

Vsak evro šteje za denarnico, za moj prebavni sistem pa ne.
@twwwter
# 17.07.2017 ob 21:34
Trgovanje z elektriko?

Še en čisto navaden "Reality Show" - navidezno trgovanje z navidezno tržno dobrino.
Kaj bo, ko bodo ti silni posredniki eden za drugim odšli v stečaj? Pobrali nam bodo tisto razliko in prihranek za vsa leta nazaj, nato bomo sami letali na okoli in kupovali elektriko?
Kazalo