Gospodarstvo
Žarnica, elektrika
Čeprav so cene električne energije na borzah dosegle zgodovinsko dno, domači uporabniki tega ne občutimo - energija je za gospodinjstva 40 odstotkov dražja kot za podjetja. Foto: BoBo
Položnice, odrezki
Da bi tudi slovenski odjemalci privarčevali pri položnici za energijo, je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) skupaj z nizozemskim tehničnim partnerjem PrizeWize konec avgusta začela akcijo Zamenjaj in prihrani, ki je namenjena zamenjavi dobavitelja električne energije in zemeljskega plina, z njo pa vabi uporabnike, ki jih zanima zamenjava dobavitelja, k skupinskemu nakupu po načelu "skupaj plačamo manj". Foto: BoBo
Da so visoke provizije pri tej akciji res lahko težava, so nam potrdili tudi slovenski dobavitelji elektrike, ki smo jih povprašali, ali nameravajo 16. oktobra sodelovati na licitaciji skupinskega nakupa elektrike v okviru akcije Zamenjaj in prihrani. Foto: BoBo
Denar
Na ZPS-ju zatrjujejo, da namen provizije, ki se zaračuna zmagovalcu licitacije, ni zaslužek, ampak pokrivanje stroškov kampanje, "ki nikakor niso nizki". Foto: BoBo
VIDEO
Energetiki gre še vedno v...
VIDEO
ZPS vabi k skupinskem nak...

Dodaj v

Nižje položnice za elektriko? Skupinski nakup bo najmanj tlakoval pot do tja.

Odzivi na akcijo Zamenjaj in prihrani
7. september 2014 ob 06:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po tednu dni se je za skupinski nakup elektrike in plina prijavilo že skoraj 8.000 odjemalcev. A prihajajo tudi svarila, da bi prihranek lahko "pokvarile" visoke provizije organizatorja akcije.

Od leta 2007 imamo v Sloveniji liberaliziran energetski trg, a čeprav so cene električne energije na borzah dosegle zgodovinsko dno, domači uporabniki tega ne občutimo - energija je za gospodinjstva 40 odstotkov dražja kot za podjetja, dobavitelja pa je zamenjalo le vsako šesto gospodinjstvo.

Da bi tudi slovenski odjemalci privarčevali pri položnici za energijo, je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) skupaj z nizozemskim tehničnim partnerjem PrizeWize konec avgusta začela akcijo Zamenjaj in prihrani, ki je namenjena zamenjavi dobavitelja električne energije in zemeljskega plina, z njo pa vabi uporabnike, ki jih zanima zamenjava dobavitelja, k skupinskemu nakupu po načelu "skupaj plačamo manj".

Cilj kampanje je zagotoviti cenejšo ponudbo energije za gospodinjstva brez skritih stroškov in vezave ter obuditi konkurenco na trgu, je ob začetku akcije poudarila predsednica ZPS-ja Breda Kutin.

Dražba bo 16. oktobra
Zainteresirani uporabniki se do 15. oktobra prijavijo prek spleta, kjer izpolnijo obrazec s podatki za izračun, sama prijava za sodelovanje pa je nezavezujoča.

16. oktobra bo nato dražba za najugodnejšo ceno elektrike in plina, na kateri pa bodo lahko sodelovali le tisti ponudniki, ki se bodo predhodno zavezali, da bodo prijavljenim uporabnikom zagotovili na dražbi doseženo ceno za obdobje najmanj 12 mesecev, ki se v tem obdobju ne sme zvišati. Zavezati se bodo morali tudi, da v pogodbi ne bo dodatnih stroškov ali vezav in da bodo pred potekom obdobja zagotovljene cene prijavljene uporabnike pravočasno obvestili o ceni v naslednjem obdobju.

Po dražbi bodo na ZPS-ju naredili izračune prihrankov, v drugi polovici novembra pa bo znana ponudba z oceno prihrankov.

Kolektivne nakupe energije so uporabniške organizacije sicer organizirale že v devetih članicah EU-ja, skupno se je odzvalo okoli tri milijone uporabnikov, ki so pri stroških za energijo prihranili 135 milijonov evrov. Akcije so bile tako organizirane na Portugalskem, v Španiji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji, Belgiji, na Nizozemskem in Danskem ter v Avstriji.

V Avstriji "poraženi" ponudniki dodatno znižali cene
Prav avstrijski primer pa izpostavljajo na primerjalni spletni strani ponudb zavarovalnic, bank in distributerjev elektrike Varčuj24, kjer to akcijo sicer pozdravljajo, a svarijo pred izkušnjo iz te države, ki je po njihovih trditvah negativna.

Že pred začetkom akcije so pozvali ZPS, da zagotovi čim večjo preglednost s tem, da navede, kje je mogoče preveriti ponudbe distributerjev elektrike, saj opozarjajo, da Agencija za energijo od uveljavitve novega energetskega zakona iz marca letos primerja le še osnovne ponudbe brez akcijskih in drugih posebnosti, kar je v zdajšnjem času akcij premalo za celoten pregled trga.

Pojasnjujejo, da bi avstrijski uporabniki privarčevali precej več, če bi se odločili za obstoječo ponudbo na trgu kot za tisto v akciji avstrijske zveze potrošnikov in podjetja PrizeWize, ki je bila konec leta 2013, rezultati pa so bili znani na začetku letošnjega leta.

Princip delovanja je bil enak kot v Sloveniji, sprva se je prijavilo 260.000 gospodinjstev, pogodbo pa jih je nazadnje sklenilo 100.000. Avstrijska primerjalna spletna stran Durchblicker je nazadnje izračunala, da bi uporabniki privarčevali povprečno še 65 odstotkov več (pri elektriki 40 odstotkov in pri plinu 86 odstotkov), če bi primerjali ponudnike, preden so podpisali pogodbo za zamenjavo dobavitelja.

"S to akcijo uporabniki niso dobili najcenejšega ponudnika, saj so dobavitelji, ki niso zmagali na dražbi, znižali ceno za zahtevano visoko provizijo zveze potrošnikov in podjetja PrizeWize. Tako so ponudili cene, ki so bile precej ugodnejše, kot je bila cena ponudbe zveze potrošnikov po dražbi," komentira Reinhold Baudisch, direktor največje spletne strani v Avstriji za primerjavo ponudnikov elektrike.

Pred visokimi provizijami organizatorja svarijo tudi slovenski dobavitelji
Da so visoke provizije pri tej akciji res lahko težava, so nam potrdili tudi slovenski dobavitelji elektrike, ki smo jih povprašali, ali nameravajo 16. oktobra sodelovati na dražbi skupinskega nakupa elektrike v okviru akcije Zamenjaj in prihrani, ki jo pripravlja Zveza potrošnikov Slovenije.

V ljubljanskem podjetju Elektro energija so poudarili, da akcijo skupinskega nakupa pozdravljajo, saj gospodinjskim odjemalcem električne energije in zemeljskega plina omogoča nakup energentov po cenah, ki so sicer običajne za nakupe večjih količin, obenem pa tovrstna akcija lahko predstavlja dobaviteljem tudi poslovno priložnost. A so dodali: "Ob tem pa želimo opozoriti na dejstvo oziroma nevarnost, da zaradi razmeroma visokih provizij, ki jih pričakuje organizator tokratne akcije za vsako sklenjeno pogodbo med dobavitelji in odjemalci, prihranek za gospodinjstva ne bo tako občuten, kot bi sicer bil, če se organizator provizijam odpove," so zapisali za MMC.

Podobno razmišljajo v družbi Elektro Celje Energija, pri kateri so na ZPS naslovili odprto pismo, v katerem zvezi očitajo, da so uporabnikom zamolčali nekatere pomembne informacije. Tako med drugim poudarjajo, da akcija ne zagotavlja, da bo elektrika prišla iz 100-odstotno obnovljivih virov, da ni govora o obprodajnih storitvah (tukaj Elektro Celje izpostavlja svojo ponudbo: brezplačna mobilna aplikacija, izposoja merilcev porabe, plačila na mestih brez provizije ...), provizijo, ki jo je treba plačati nizozemskemu partnerju (po informacijah iz družbe 30 evrov za vsako sklenjeno pogodbo), zavračajo pa tudi trditve o (v primerjavi z EU-jem) visokih cenah električne energije v Sloveniji.

V Elektru Celje zato pravijo, da na dražbi ne bodo sodelovali, ZPS-ju pa sporočajo, da bodo "kupcem ponudili nižje cene kot jih boste na licitaciji dosegli vi, pod istimi pogoji".

Iz Elektra Gorenjska pa so nam odgovorili, da bodo verjetno sodelovali na dražbi za električno energijo, dokončno odločitev pa bodo sprejeli, ko bo znano število odjemalcev, ki bodo sodelovali v kampanji, "in ko bo znan tudi končen strošek, ki ga bo organizator množičnega nakupa zaračunal za vsakega odjemalca. Ti stroški so trenutno precej visoki," so dodali tudi oni.

Na dražbi bodo najverjetneje sodelovali tudi v družbi Elektro prodaja EU, so sporočili iz družbe.

ZPS: "Namen provizije ni zaslužek"
Obrnili smo se tudi neposredno na ZPS, kjer so nam zatrdili, da namen provizije, ki se zaračuna zmagovalcu dražbe, ni zaslužek, ampak pokrivanje stroškov kampanje, "ki nikakor niso nizki". Naštevajo vzpostavitev tehničnih orodij za prijave, brezplačno klicno središče za uporabnike, izračune ocene prihrankov in organizacijo zamenjave ponudnikov za veliko število uporabnikov, izpeljavo dražbe in komuniciranje z javnostjo in dobavitelji. "Brez pokrivanja stroškov tudi kampanje za vse uporabnike ni mogoče izpeljati. Pokrival jih bo zmagovalni dobavitelj na dražbi, uporabniki bodo z zamenjavo samo prihranili," zatrjujejo.

Spomnili so, da so evropski uporabniki prihranili že več kot 135 milijonov evrov s sodelovanjem v skupinskem nakupu energije, realno pa so njihovi prihranki še večji, saj je na splošno velik del ponudnikov kot reakcija na skupinski nakup znižal cene, poudarjajo. Ob tem dodajajo, da ni vse v ceni, saj je po njihovih besedah vstopni pogoj na dražbo kakovostna ponudba, saj morajo sodelujoči na dražbi predhodno sprejeti določene pogoje.

Prepričani, da že vplivajo na trg
"Da so prihranki mogoči, kažejo tudi odzivi nekaterih ponudnikov na kampanjo ZPS-ja. To pomeni, da že vplivamo na trg in da ima naša kampanja dobre možnosti za uspeh. Končna odločitev je na strani potrošnikov, ki se bodo prijavili. V drugi polovici novembra bodo prejeli oceno prihrankov in ponudbo. Takrat se bodo odločili, ali jim zmagovalna ponudba ustreza - glede cene in pogojev," so zapisali.

Prepričani so, da se jih s postavljanjem takšnih vprašanj poskuša očrniti, uporabnike pa odvrniti od tega, da bi se pridružili kampanji. Dodajajo, da so nevladna in neprofitna organizacija, ki je kljub prepričanju mnogih ne financira država, in morajo za to, če hočejo delati v korist uporabnikov, pokrivati stroške dejavnosti.

Akcija kot pot do ugodnejših ponudb
Uporabnikom pri Varčuj24 sicer vseeno svetujejo, da se priključijo akciji, ker bo večje število omogočilo nižjo ceno in obenem povečalo konkurenco med dobavitelji, saj bo očitno, da so uporabniki pripravljeni prestopiti k ponudniku z najboljšo ponudbo.

Dodajajo le, naj, preden podpišejo pogodbo, preverijo še ponudbe drugih ponudnikov elektrike prek Agencije za energijo ali primerjalnih spletnih strani.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
Norland
# 07.09.2014 ob 07:11
Slovenci v svoji hlapčevski navadi raje plačujejo visoke položnice, kot pa da bi zamanjali dobavitelja...
Emsho
# 07.09.2014 ob 07:51
Zakaj meni tole smrdi na naročen članek elektro distributerjev...?

No, kakorkoli, če bodo nekateri punudniki ponudili nižje pogoje od tistih na licitaciji, je namen dosežen. Bomo pa podpisali z njimi :-)
JBT
# 07.09.2014 ob 07:36
Seveda električarji iščejo razloge, da bi čim bolj očrnili akcijo, da bi se le redki odločili za zamenjavo dobavitelja.
Poglejte pa plače na elektru (pomembna so dejanska izplačila) in jasno je, da nas vse po vrsti j........ Zato pospiram akcijo.
VOY-C
# 07.09.2014 ob 06:31
Kdo so ljudje ki so v Slovenskem prostoru monopolisti & zaviralci razvoja .
Zakaj se gospodinjstvo ne sme napajati na Fotovoltaiko,a zato k pol teli strici ne morejo napajalne bazene po € ... pa to ...
likid
# 07.09.2014 ob 08:01
Ha, ha, a zdaj pa se izpostavlja provizija?

- kot prvo, uporabnik s to akcijo očitno plačuje nižjo ceno kot jo je imel do sedaj (pa četudi je prihranka nekaj manj kot bi lahko zaradi provizije);
- če potem tisti "užaljeni" ponudniki, ki niso zmagali na dražbi, iz užaljenosti znižajo ceno, bi se jaz prvo vprašal, zakaj tega ne naredijo že sedaj, ko še niso izgubili nobenega uporabnika zaradi te akcija;
- učinek takšne akcije je potem tudi dolgoročen, saj enostavno sili ostale ponudnike na nižjo ceno in tako bo potem tudi po enem letu, ko bi ti uporabniki spet imeli proste roke pri izbiri ponudnika, povprečni nivo cen zagotovo bil nižji;
- in še ena pomembna zadeva (kar se ti ponudniki po moje najbolj bojijo), ljudje bi ugotovili, da menjavanje ponudnikov dejansko ni nič kompliciranega in noben bav-bav in posledično bi v prihodnje postali precej bolj aktivni kar se tega tiče in ponudniki bi se morali malo bolj potruditi.

V glavnem, smešna mi je ta logika, ki jo trudi podati tudi ta članek, in sicer da se čim bolj izpostavi in potencira nekaj, kar bi lahko očrnilo vse skupaj in pri ljudjeh poskuša vzbuditi občutek, kako jih spet nekdo poskuša prenesti okoli. Ampak kako je potem to napizdancija ljudi, če ti ne rabiš migniti z kur...m, pa ti nekdo omogoči nižjo ceno in če imam jaz možnost imeti X% nižjo ceno, pa nimam res nobenega problema če je potem tisti, ki je to uredil , zato tudi ustrezno nagrajen s plačilom.

Takšni članek pa pri ljudeh dejansko vzpodbuja mnenje, da je boljše nič spremeniti na bolje, kot pa da "mogoče" kdo v ozadju kaj "krade" in zato bom jaz rajši na slabšem kot bi lahko bil.

Mi pa je po drugi,strani popolnoma jasno, da ponudnikom takšne akcije niso niti malo po godu in da se jh bodo lotili z vsemi možnimi medijskimi spini oz. da omejijo škodo za sebe na minimum (beri: čim manj ljudi se temu priključi). Ker manj kot je ljudi, manj resno takšne akcije jemljejo...
drugo mnenje
# 07.09.2014 ob 08:45
sicer je pa tako, cena štroma je pol položnice, ostala polovica pa razni dodatki pa uporabnina pa nešto nešto pa ddv. pa je pol preveč
CtrlDelete
# 07.09.2014 ob 08:31
Glede na povprečno plačo večine zaposlenih Slovenija ima reeeees oderuške cene. Razni Holdingi in združenja so samo samo denarnica za ta bogate in izkoriščevalce lastnega naroda! Fuj!
Animl
# 07.09.2014 ob 08:02
Evo za UNP ( utekočinjen naftni plin)

http://media.arbeiterkammer.at/ooe/konsu
ment/preisvergleiche/PV_Fluessiggas.pdf
http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_
energentov.html

To poglej 3000 L plina (UNP) v avstriji pride1700 - 1800 evrov
3000 L plina v SLO = 3000 x 6,71 x 0,144 = 2920 evrov

Cisterna je v SLO dražja za 1200 Evrov
krypto
# 07.09.2014 ob 07:41
Čimveč prijavljenih, nižja bo cena na licitaciji, in še nižja potem dobaviteljev ki se cirkusa ne bodo šli. Vse dobro za potrošnika.
Jurgen1888
# 07.09.2014 ob 11:22
Debilizem pri temu je, da je elektrika 40% računa.

Noben se pa ne vpraša ali imamo res tako dobro distribucijo, kot se plačuje? Da majo štromarji najvišje povprečne plače, ogromne božičnice in regrese, omrežje je pa v poraznem stanju.

Je absolutno treba, da imajo daljnovodi tako izgubo iz npr. JE Krško? Letos ob žledu, je bilo rečeno, da mora država pomagati štromarjem, ker nimajo na zalogi niti 2mil€, da poštimajo najnujnejše?

Bolno...
drugo mnenje
# 07.09.2014 ob 08:00
@rudes
loool, okej, res se splača mal pogledat kaj vam kuri štrom, ampak a ti veš zakaj so in kako delujejo števci?
poleg tega, a ti res misliš, da ti par displejev z diodami kur štrom? dej mal pomisl no. več štroma porabš ko vsak drug dan filaš un svoj smartfone k v 10 letih s stand by na napravah.
raj mal poglej kaj piše na napravah kot so: plošča, hladilnik, pečica, bojler, skrinja, kalorifer, sušilci/vlažilci zraka. to so porabniki, ne pa diode pa par ventilatorjev v kompu.
bob7
# 07.09.2014 ob 09:39
Totalno propagandni članek v interesu dobaviteljev energije.
a-bra-ka-da-bra
# 07.09.2014 ob 13:01
Noben se pa ne vpraša ali imamo res tako dobro distribucijo, kot se plačuje? Da majo štromarji najvišje povprečne plače, ogromne božičnice in regrese, omrežje je pa v poraznem stanju.


Zgodba ni tako enostavna ... prvi del te zgodbe pravi, da država kot lastnik preko dividend distributerjem pobere praktično vse dobičke, in jim ne dovoli vlagati v infrastrukturo. Drugi del zgodbe pa pravi, da je za omrežje v resnici odgovorna družba SODO (Sistemski operater distribucijskega omrežja), ki jo je država ustanovila s tem namenom, in kamor se steka omrežnina. Ta sicer za izvajanje vzdrževanja sicer najema distribucijska podjetja, ker imajo iz zgodovinskih razlogov usposobljene ekipe za vzdrževanje, vendar je naloga in odgovornost za stanje omrežja izključno pri SODO. In spet, država kot lasnik SODO-u pobere večino dobička preko dividend, in kot lastnik na skupščinah ne dovoljuje investicijskih vlaganj. Torej večina denarja zbranega iz omrežnin, konča v črni luknji, ki se ji reče proračun. Podobno, kot je nekoč, takoj po uvedbi integralnega proračuna, tam končala večina denarja iz bencinskega tolarja, DARS je pa moral najemati kredite. Zdaj se pa pojavljajo ideje o koncesijah za avtoceste ...
galoper
# 07.09.2014 ob 11:58
Prihranek je nesorazmerno višji pri dobaviteljih, kot je pri kupcih.
Whitetrasher
# 07.09.2014 ob 11:34
Skupinski nakup?
Slovenci???
Po treh dneh bodo vsi skregani ali pa vsaj v zameri :D
Veliko sreče pri projektu..
murovec
# 07.09.2014 ob 09:22
VILJAM_S - 08:46 / Sprašuješ kje je ATVP :):):) , ja tam, kjer mu narekuje biti njegov financer , to pa so prav ta Državna podjetja.
Kdaj bo narod dojel, da so kontrole same sebi namen, da vsi sami sebe kontrolirajo !

Poglej Ministrstvo za delo, družino,socialo in enake možnosti
Inšpektorat za Socialo, za Delo , nadzor nad proračunom ZPIZ , nadzor nad vsemi transferji vse je v nijihovi pristojnosti , pa še sami svoj " Zakonodajalec so " in ti se sedaj pritoži, ker je sosed privatnik z ženo zaposleno v tem sklopu dobil Otroški dodatek , ti brez službe z tremi mulci pa ne :):) ( seveda je to pretirana prispodoba - a kaže dejstvo ).
janipapillon
# 07.09.2014 ob 22:49
Naj ZPS poskrbi za potrošnika, da bo plačeval to kar porabi, v tem primeru električno energijo in vse prispevke vezane na te količine in ne neke fiksne prispevke, ki rezultirajo primer:
Mamca, ki se s svojo malo penzijo prebija iz meseca v mesec zelo varčno (3kWh/dan), plača enak prispevek za OVE in SPTE, kot njen sosed, ki mu za nočno rasvetljevanje okrog hiše, prečrpavanje vode v bazenu, medija v sončnih kolektrjih, ki stane 20 njenih penzij, vode iz bajerja v bajer... njegov števec pokaže precej, precej več.
Si predstavljate, da na črpalki plačate 70 l goriva le 70€, ali pa tankate le 10l za 10€, v obeh primerih, pa plačate, ker ste prišli tankat še fiksnih 50€ za razvoj električnih, plinskih... pogonov?
a-bra-ka-da-bra
# 07.09.2014 ob 10:15
Zopet je nekdo našel način kako " pošteno zaslužit " na račun potrošnikov. Nekaj teh " poštenih idejnih vodji in organizatorjev tega skupinskega sistema bo poleg sedanjih zasluškarjev lepo živelo,
------------------------------

Imaš pa res problem s tem če nekdo zasluži s provizijo... in to tolikšnega, da že kar vnaprej veš da bodo končne cene iste in diskreditiraš celo zadevo. Jaz pa mislim da je akcija koristna. Bo malo razburkala trg in morda res prisilila energetska podjetja k nižanju cen. Saj se je tudi v Avstriji na koncu splačala, ker so ostali ponudniki morali nižat cene. In tudi ti, ki so podpisali enoletno pogodbo so po izteku lahko iskali tistega z nižjo ceno.

Pa še malo v realnost; električna energija pri nas niti ni tako zelo draga. Ozrite se malo naokoli. Naše cene so približno podobne tistim v ZDA, le da tam omrežnino zaračunajo dvakrat. Prvič kot strošek dobave do distributorja, in drugič kot strošek distribucije. Tako da tam cena energije predstavlja približno tretjino končne cene, pri nas pa polovico.
viljam_s
# 07.09.2014 ob 08:46
To, da je v Sloveniji liberalen trg z električno energijo je dobesedno roganje in posmeh in zavajanje. Poskusite zamenjati ponudnika in se pozanimajte kdo vam ponuja elektriko. Ugotovili boste da sama DRŽAVNA podjetja. NITI enega privatnega podjetja ni. In a ni potem logično, da dejansko NI konkurence, če pa je lastnik EN IN ISTI???
Mene zanima kje je ATVP, da oglobi državo in njen MONOPOLNI položaj na trgu. V trenutku bi bilo potrebno predpisati, da država mora odprodati vsaj 50% svojega tržnega deleža - to je nevzdržno.
Potem pa bodo tudi cene padale, ker ne bo več kartelnega dogovarjanja.
21.12.2012
# 07.09.2014 ob 07:32
Nič ni narobe, če se rušijo previsoke cene.
So pa povsod sami brihtnezi in se bodo itak prilagodili njim v korist.
91ava
# 08.09.2014 ob 11:58
Koliko malo lahko porabim, da si bom sploh lahko privoščila elektriko. V času dopusta - 14 dni sem v obračunskem mesecu porabila 80 Kw elektrike in dobila račun za 36 E. Sama cena električne energije je bila samo 4,80 E. Vse ostalo pobere država in ostale sesalniki. Torej sem za kilovat elektrike plačala 0,45 E.
Borut27
# 07.09.2014 ob 11:31
Elektrika v primerjavi z internetom in komunalnimi storitvami sploh ni tako draga. Za elektriko dam mesečno brez ogrevanja cca 35 Eur, za internet 50Eur, komunalne storitve (voda in smeti) pa do 40 Eur.

Skupinski nakup bi morali storiti tudi na področju telekomunikacijskih storitev. Za internet in tv bi bilo na mesec dovolj do 30 Eur.
AlexiusH
# 08.09.2014 ob 04:40
pa sem še vedno pri istem dobavitelju, kot "prvi dan".
To moraš biti pa direkt neumen (no, saj nisi edini, ker: "dobavitelja pa je zamenjalo le vsako šesto gospodinjstvo"). Osnovna oskrba Elektro Ljubljana (imajo vsi, ki niso nikoli menjavali paketa ali dobavitelja) in npr. Gen-I paket Novi najceneje se v ceni močno razlikujeta, nazadnje, ko sem gledal, pri manjši tarifi celo 40%!
klepetavček
# 08.09.2014 ob 02:49
Prepričujejo nas da bo prijava v našo škodo?! Res mislijo, da smo Slovenci bedaki, tako kot zna zarepati naš ali njihov slavni N'toko.
rudes
# 07.09.2014 ob 22:00
Drugo mnenje, pa še kdo,ki ste minusirali moj dopoldanski post.

Kaj nam kuri štrom? Se kdo vpraša? TV na primer. V standbyu pije 5-15 W. Sploh ni veliko. Ko pa računaš, da gre recimo 20-22ur na dan po recimo 10 W smo že pri 200W. Dandanašnji imamo že kar po 2 ali 3 aparate v gospodinjstvu, si na 500W na izi. Nadalje DVD ali video, spet samo po 5 W, dnevno nadaljnjih 100W , ponavadi krat dva. Stereo stolp? Ista zgodba. Ura na štedilniku, na hladilniku, na mikrovalovki in ne vem, kje še. Vse samo po par W na uro. "Sitnica" bi rekel lik iz Alan Forda. Računalnik? 20-30W ko spi. Ko na brzino potegneš črto, si v izi na dan zakuril 2-3 kW, ki bi jih lahko pametneje porabil. Potem ugotovoš, da ima mesec 30 dni, ti si skozi okno zagnal vsaj 80-100 kW štroma in se pritožuješ, kako drag štrom je? Ob tem, da nek normalen hladilnik s 40 l zmrzovalnikom za letno delovanje povprečno porabi 250 kW????
vojnaslo91
# 07.09.2014 ob 13:51
CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE

Poročila s področja cen električne energije se osredotočajo na preučevanje in analiziranje strukture cene električne energije v Sloveniji na področju gospodinjskega odjema. Po popolnem odprtju trga električne energije od julija 2007 dalje lahko tudi gospodinjski odjemalci prosto izbirajo dobavitelja.
the law1
# 07.09.2014 ob 13:05
@vojnaslo91

Eni spet ne ločijo prodajalca električne energije fizičnim osebam in skrbnika distribucijskega omrežja... za bruhat.

Za mene so večji problem skrbniki distribucijskega omrežja (arogantni lenuhi) kot pa prodajalci električne energije. Itak pa je tudi naš "trg" prodajalcev popolna komedija.
generacija56
# 07.09.2014 ob 10:10
Vse pesek v oči.
Država, kot glavna mafija, si je svojo polovico vzela. Preko omrežnine, ki bi morala predstavljati marginalen procent, krade potrošnike, ki se na to skoraj pretepajo za ostalo polovico....
Zgraditi TEŠ, nuklearko, jih amortizirati, je torej malenkost proti distribuciji....
JohnMichxx
# 07.09.2014 ob 09:15
No ja sej od teh stricev otroci bodo tudi gnili v bedni prihodnosti. Čisto nič se ne sekiram.
kohar38
# 07.09.2014 ob 08:48
to je kakšna reklama??
sik
# 07.09.2014 ob 08:28
Najprej naj organi raziscejo zakaj si dovolijo zaposleni in njihovi najozji sorodniki na Elektru, da imajo elektriko zastonj in je ne placujejo ali so sploh po zakonodaji upraviceni do tega.
tihomir
# 08.09.2014 ob 21:47
Nevidno roko trga pa pogosto takole doleti krč.
Eska
# 08.09.2014 ob 10:12
Kaj to ponujajo znižanje cene samo ene postavke - elektrike ali znižanje vseh postavk na računu in za elektriko in za plin?
coffeecup
# 07.09.2014 ob 14:34
Nič drugega kot še en člen v verigi več. Isto je s paketi I+T+TV. Zagovarjam racionalno porabo, kjer človek ve kaj potrebuje, kaj mu to pomeni in to potem plača. Paketne storitve so kot račun za komunalo s 30 postavkami, kjer ti res ni več nič jasno in plačaš kolikor piše v okencu z zneskom. Ko človek ve kaj potrebuje prihrani veliko več kot če kupi velik paket zavit v celofan samo zato ker so mu tako rekli. Če potrebuješ kruh in mleko za 1 evro ti ni potrebno zraven kupiti še mešalnilka v akciji za 4 evre če ga ne rabiš, ne pogrešaš in pred tem nisi želel. V akcije samo če so artikli točno taki kot si si jih želel pred tem, če niso pa samo begaj stran in prihrani.
the law1
# 07.09.2014 ob 14:17
@vojnaslo91

Jaz nisem imel nikoli s tem problemov.
Poklical sem in so uredili zadevo: priklop, zaščita vodnikov pri novogradnji, zamenjava kablov, ker jih je zidar potrgal...


Mogoče tipično po slovensko delujejo veze in poznanstva :)
vojnaslo91
# 07.09.2014 ob 14:11
the law1 # 07.09.2014 ob 13:05

Za mene so večji problem skrbniki distribucijskega omrežja...
------------------------------------
Jaz nisem imel nikoli s tem problemov.
Poklical sem in so uredili zadevo: priklop, zaščita vodnikov pri novogradnji, zamenjava kablov, ker jih je zidar potrgal...
Bobr
# 07.09.2014 ob 13:24
Skupinski nakup bi morali storiti tudi na področju telekomunikacijskih storitev. Za internet in tv bi bilo na mesec dovolj do 30 Eur.

Ja saj toliko stanejo najcenejši paketi pri praktično vsakem ponudniku (Siol, Telemach,...) pa še priključek za telefon je zraven...
vojnaslo91
# 07.09.2014 ob 12:51
VOY-C # 07.09.2014 ob 06:31
...
Zakaj se gospodinjstvo ne sme napajati na Fotovoltaiko,a zato k pol teli strici ne morejo napajalne bazene po € ... pa to ...
--------------------------
S takim užitkom bi te priključil na fotovoltaiko, bi saj ko bi bilo oblačno imel mir.
the law1
# 07.09.2014 ob 11:10
Vsa ta elektro podjetja je potrebno prevetrit in to močno. Če ima kdo izkušnje z npr. z vzpostavitvijo novega priključka na novo bajto ve o čem govorim. Takšne arogantneže in delomrzneže kot so zaposleni v teh podjetjih pa težko dobiš daleč naokoli.

V Sloveniji se elektrike potroši cca. 1,5 milijarde (skupna cena). To pomeni, da za to omrežnino in ostale dajatve gre cca. 750 milijon EUR. Seveda, da se potem v teh podjetjih z zelo nizko učinkovitostjo lahko zelo dobro futrajo.

Kar se pa tiče takšnih akcij. Kot zgleda bi bilo bolj učinkovito, če bi se država odrekla delčku svojega deleža kot pa te akcije. Tako bi vsi prišparali
miro789
# 07.09.2014 ob 10:26
Marginalni procentov za omrežnino? Niste resni.
AlexiusH
# 08.09.2014 ob 04:41
Zakaj se gospodinjstvo ne sme napajati na Fotovoltaiko
Haha, upam, da bodo tebe prvega priklopili.
PRPA
# 07.09.2014 ob 10:39
Načelno podpiram. Kar sta napisala JBT, 07.09.2014 ob 07:36 (Seveda električarji iščejo razloge, da bi čim bolj očrnili akcijo, da bi se le redki odločili za zamenjavo dobavitelja.
Poglejte pa plače na elektru (pomembna so dejanska izplačila) in jasno je, da nas vse po vrsti j........ Zato pospiram akcijo.) in krypto, 07.09.2014 ob 07:41 (Čimveč prijavljenih, nižja bo cena na licitaciji, in še nižja potem dobaviteljev ki se cirkusa ne bodo šli. Vse dobro za potrošnika.)
, je vse res. Živimo v kapitalističnem sistemu, kjer se vsako podjetje bori za profit (v plačah,..), samo organizirani potrošniki pa lahko tudi kaj dosežejo.

Načelno bi se človek lahko strinjal tudi z mnenjem, ki ga je napisal viljam_s, 07.09.2014 ob 08:46 (To, da je v Sloveniji liberalen trg z električno energijo je dobesedno roganje in posmeh in zavajanje. Poskusite zamenjati ponudnika in se pozanimajte kdo vam ponuja elektriko. Ugotovili boste da sama DRŽAVNA podjetja. NITI enega privatnega podjetja ni. In a ni potem logično, da dejansko NI konkurence, če pa je lastnik EN IN ISTI??? Mene zanima kje je ATVP, da oglobi državo in njen MONOPOLNI položaj na trgu. V trenutku bi bilo potrebno predpisati, da država mora odprodati vsaj 50% svojega tržnega deleža - to je nevzdržno. Potem pa bodo tudi cene padale, ker ne bo več kartelnega dogovarjanja.).
Ampak tukaj pa res samo načelno - glede na liberalni, kakor radi rečjo kapitalistični ekonomisti tudi "svobodni trg" in tisto o konkurenci, privatizaciji. Potem pa je tega strinjanja konec. Viljamu očitno ni jasno kaj so optimalne cene, kako deluje ekonomija, kaj je v interesu naroda, države,.. To dokazuje predvsem njegov naslednji post (ob 8:58), ko cene električne energije primerja s cenami bureka. Tako enostavno to ni. Peč za bureke ni primerljiva z elektrarnami. Bolj podobna bi bila primerjava z oskrbo vode. Tu pa vemo kako se dela, ko dobi zasebno podjetje v roko mrežo, vodne vire,.. Najprej je poceni (ker ni vzdrževanja, ker se ne varčuje za obnovo in razvoj,. investicije..), ko se vse izčrpa pa z dobičkom rep med noge, potrošnikom pa ostane razsuta mreža, uničen vodni vir,.. Da mu ni nič jasno kaže tudi to, da se sprašuje kje je tu ATVP! Pravi naslov so nadzorniki državnega holdinga, ki ureja ves sistem, politiki, ki jih imenujejo (tam leta in leta kraljuje SdS, ki je velik zagovornik liberalizacije trga in je določal cene, ki so omogočale lepe zaslužke. plače kadrom iz stranke - Turk, Zagožen,..).

Iz povedanega sledi, da ni smotrno prepuščati distribucije energije (ali samo preprodaje) v roke zasebnim podjetjem, Če že potem je prav, da nad njimi z vso skrbnostjo nad celoto bdi država (strogo nadzira, določa okvirje za oblikovanje cen). Znano je kako se oblikujejo cene - stroškovne (z direktnimi stroški), lastne cene (z direktnimi in posrednimi stroški, amortizacijo,..) in prodajne cene (vse preje našteto plus profit za obnovo podjetja, žepe lastnikov,.). Kakor sem napisal med vsemi obstoja neka optimalna cena - ta mora biti politično določena, glede na politiko odnosa do energije, oskrbe z elektriko,.. po demokratični proceduri, transparentnimi prikazi stroškov (tudi investicijskih vlaganj, financiranja,..). Ni enostavno. Če pa to prepustimo prostemu (svobodnemu) trgu pa je tako kot vse kar je prepuščeno samo sebi - obsojeno na propad.

Kaj je naš interes. Za enkrat to kar imamo. Kako nam kažejo transparenten storške si lahko misli vsak sam. Značilno je, da imajo v panogi dvakrat višje plače od vseh v državi,.. da malo ali nič ne vlagajo v obnovo (elektrarne se gradi na državne stroške, distribucijsko mrežo tudi,..). Posledice tega so bile vidne ob posledicah žleda (lomu dotrajanih stebrov,.). Če bi bila večina mreže že pod zemljo,.. ne bi bilo take katastrofe. Če bi morala to delati sama "privat" podjetja za preprodajo elektrike, morda ne bi nikoli prišli do take mreže (Ameriški sistem distribucije?), oziroma bi ta podjetja preko lobijev to izsilila od države,.. Bi bilo to ceneje za ljudi? Naj premisli vsak sam.

Če to uporabnik energije naredi preko interneta je to brezplačno. Namesto, da piše butaste komentarje na politične zdrahe, naj naredi nekaj, da se preveri "ekonomsko" razpoloženje , stanje,.. Škoditi ne more. Ne za potrošnika, monopolistom pa je stanje bolj znano kot potrošnikom. Nekaj pa se iz tega lahko nauči tudi politika. Morda pa je namen akcije, da se preveri angažiranost ljudi, možnosti za "liberalizacijo" - prihvatizacijo elektro podjetij,.. Potrošniki pa si alhko vzamejo nekaj časa, se zamislijo, preverijo prihranke, če .... Za 10 EUR/leto nekdo ne bo menja distributerja, drugi bo,.. Je pa to podobno kot z glasovi na volitvah - nekateri bodo dobili več vpliva, drugi manj,. nekateri pa se volitev ne udeležijo.
Žajbelj
# 07.09.2014 ob 09:03
Zamenjaj in prihrani!
muzzo
# 07.09.2014 ob 08:58
ZPS spet samo za svoj zep... 30 EUR oz. se vec na pogodbo - prisparali pa naj bi do 100 EUR. Se pravi v vecini primerov bo slo najvec "prihranka" prav njim...
jureimacure
# 07.09.2014 ob 08:58
Podpiram
viljam_s
# 07.09.2014 ob 08:48
Ali, da boste lažje razumeli, v Sloveniji imamo enako stanje tudi na področju burekov in sladoleda. Saj vseeno h komu greš - vse gre v žep isti "Šiptarski" organizaciji.
murovec
# 07.09.2014 ob 07:16
Zopet je nekdo našel način kako " pošteno zaslužit " na račun potrošnikov. Nekaj teh " poštenih idejnih vodji in organizatorjev tega skupinskega sistema bo poleg sedanjih zasluškarjev lepo živelo, butci pa bodo črez pol leta plačevali zopet enako ali še več. O sveta lopovščina made in Slovenija.
vojnaslo91
# 07.09.2014 ob 12:49
Eni spet ne ločijo prodajalca električne energije fizičnim osebam in skrbnika distribucijskega omrežja... za bruhat.

Da vpletanje sistemskih proizvajalcev električne energije v to zgodbo... je na ravnost za posrat se.
vojnaslo91
# 07.09.2014 ob 12:42
Viri zemeljskega plina
Slovenija nima svojih virov zemeljskega plina in je povsem odvisna od drugih virov. Uvozniki zemeljskega plina dobavljajo zemeljski plin na mejo Republike Slovenije predvsem iz Rusije in Alžirije.
------------------------------------------
Ne podpiram ruskih teroristov...
imam pa priključek za plin, plina ne koristim, ker ne podpiram ruskega nasilja na suvereno državo Ukrajino. Slovenija ima dovolj svojih energentov, da ji ni potrebno podpirati ruskega imperializma.
rudes
# 07.09.2014 ob 07:53
Jaz se v sodelovanje v takšni akciji ne bi spuščal. Jasno je, da organizatorji tega ne počno zastonj in da v prvi vrsti vidijo svoj interes in korist.

Jaz bi raje vsem potrošnikom svetoval, kar sem ( nikakor ne edini) storil že pred slabimi 10 leti, in od takrat me še nihče ni slišal, da bi jaz rekel, da imam visoko položnico za en. energijo, pa sem še vedno pri istem dobavitelju, kot "prvi dan".

Moj nasvet, analizirajte svojo porabo. Svinčnik v roke, popišite naprave, preračunajte "stand bye". Je komu jasno, koliko energije zapravite, ker ste preleni, da bi naprave izklapljali? Kdo med nami potrebuje, da mu uro kaže po sele dneve, štedilnik, hladilnik, DVD, TV, mikrovalovka in ne vem kaj vse še? Resnično, svinčnik v roke, se splača. Brez da trpi udobje. Dokazano deluje.
Kazalo