Klepet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 22 glasov Ocenite to novico!
Tomaž Karat
Gost spletnega klepeta je bil novinar RTV SLO in predsednik SNS-ja Tomaž Karat. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Tomaž Karat: Novinarji smo nenehno izpostavljeni pritiskom, grožnjam in čedalje višjim zahtevam

Pred mesecem dni je predsednik Sindikata novinarjev Slovenije postal Tomaž Karat
15. maj 2017 ob 15:52,
zadnji poseg: 17. maj 2017 ob 13:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Med okoli 2.300 novinarji, ki se s tem poklicem preživljajo, jih je skoraj tretjina v prekarnem razmerju. To zagotovo ni v korist novinarjem, še manj pa poklicu, ki s tem žal ne pridobiva položaja v družbi, ampak prej obratno, je v klepetu z uporabniki MMC-ja zapisal novi predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Tomaž Karat.

Karat se zaveda, da je čedalje manj novinarjev, ki bi jih lahko označili za četrto vejo oblasti, razlogi za takšno stanje v novinarstvu pa so različni. "Težko je od novinarja, ki je v prekarnem razmerju, brez kakršne koli socialne varnosti in pravne zaščite s strani medija, za katerega dela, in z nekaj sto evri bruto honorarja, pričakovati, da bo postavil "na kocko" svoje življenje - namesto da bi si ustvaril pogoje za preživetje," je pojasnil Karat, ki se zaveda, da stanje v novinarstvu ni rožnato.

Odpuščanja kakovostnih, prepoznavnih in strokovnih sodelavcev z namenom zniževanja stroškov pa je označil za "strel v koleno".

Dotaknil se je tudi zahtev novinarjev po višjih plačah, ki jih je označil za upravičene, saj "smo nenehno izpostavljeni vsakodnevnim pritiskom, grožnjam, čedalje višjim zahtevam po še več novinarskih izdelkih, kar postavlja ta poklic med najbolj stresne - tovrstna izpostavljenost pa novinarje v raziskavah uvršča v sam vrh poklicev za najvišjo stopnjo ogroženosti". A Karat se hkrati zaveda, da bo ena temeljnih nalog ne samo sindikata, ampak tudi ceha, da se mora podoba novinarjev v očeh javnosti izboljšati, kar pa bi lahko dosegli "s postavitvijo standardov in kriterijev, ki bodo letvico postavili na primerno raven".

Več v spodaj dostopnem zapisu klepeta.A. Č., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
dante123
# 15.05.2017 ob 16:26
Kaj pa je z Jelinčičem?
Čuk
# 17.05.2017 ob 15:58
Kozlarija je to novinarstvo danes...
Prepisovati članke, prevajati... to znam tudi jaz.
Če pa je kaj prodornejšega in objektivnega - potem pa cenzura...
mihac
# 17.05.2017 ob 11:51
@dante123 sindikat novinarjev :) res mi nekoliko starejši prvo pomislimo na Slovensko nacionalno stranko..
DrMinistr
# 17.05.2017 ob 12:52
Grem stavit, da je vsaj 3/4 ogledov tega članka, ker so se ljudje spraševali, kaj je z Jelinčičem
vnk
# 17.05.2017 ob 12:06
Dobro da sami seb reklamo delate oz svojim interesom.
Ori
# 17.05.2017 ob 20:30
Patetični ste v tem svojem oprijemanju lažnih novic in "višjega nivoja razprave". Patetični. Dol s cenzuro.
Jacky
# 17.05.2017 ob 12:44
Tudi jst sem prvo pomislil na Zmagota :)
Je pač tako, da "senzacionalističen" naslov (namesto razumljivega povzetka teme) pritegne več publike.
Sparks
# 17.05.2017 ob 16:20
"Novinarji smo nenehno izpostavljeni pritiskom, grožnjam in čedalje višjim zahtevam"

Saj smo delavci tudi. Potrudite se, opravite svoje delo, kot se spodobi pa bo za vse bolje!
Ali pa še naprej tarnajte in trobite v provladni rog!
Koprčan98
# 17.05.2017 ob 15:21
Ubogi novinarji :(((( kako se mi smilijo ..
Nekdopac
# 17.05.2017 ob 12:21
Kdo je to?!?

Resno. Prvič slišim za njega. Saj lahko, da sem samo nerazgledan.
Plebs
# 17.05.2017 ob 16:42
Niste novinarji, ampak ste instrument propagande. Zal. Objektivnega porocanja prakticno ni vec. Vse je samo se propaganda, laz. Vas poklic je izgubil pomen.
zozozo
# 17.05.2017 ob 13:01
Eh, malo se pa sprenevedate komentatorji. "Novi predsednik Slovenske nacionalne stranke" bi bil očitno nesmiselno branje tega naslova. Tudi če bi pisalo "novi predsednik SDS", bi vsak razumen bralec vedel, da gre za Slavistično društvo Slovenije.
Sparks
# 17.05.2017 ob 16:55
Pravite, da ste izpostavljeni pritiskom in grožnjam? Za pritožbe in cviljenje bo čas, ko se boste potrudili vsaj toliko, kot se je potrudil Miro Petek, da takšnih, kot je Ana Politkovska niti ne omenjam.
pelicango
# 17.05.2017 ob 13:39
ClickBate !

Ste videli kje Zmaga ?

A je novinarstvo sploh še panoga ?
samba
# 18.05.2017 ob 07:51
Dokler ste politiki držali "štango" ste bili potrebni danes pa vas politika ne potrebuje več.
Se vam ne zdi da ste se zbudili nekoliko prepozno.Mogoče pa bi spet zbirali podpise jih odnesli v Bruselj in tam jokali kako na vas pritiska Janša.
diord
# 17.05.2017 ob 15:10
hehe. Prepisovalec ni = novinar. Kašen nek pritisk ima k.s., ko gre kakšno oštarijo obiskat.
kotzi
# 17.05.2017 ob 13:12
sds...cudno spet ta sds...zozzzo...povsod je..kaksna moc...
glorija161
# 18.05.2017 ob 17:53
ne it na fdv..
firtoh
# 17.05.2017 ob 19:01
meh...Tudi novinarji v rednem delovnem razmerju pišejo po nareku.Ne se zdaj zgovarjat na prekariat,raznorazne pogodbe....itd.Plače pa niso slabe
tuintam
# 17.05.2017 ob 15:16
Zvišajte najnižje dohodke in s tem zvišajte prispevke, da boste še lažje uničili prekarne delavce. Ker točno za uničenje pa tale butasti članek posredno tudi navija ... :)

Prvo kot prvo začnite prekarno delo bolj resno tretirati sami. Za pogodbeno delo gre. Kar niti začasna zaposlitev seveda ni. Stalna zaposlitev ali pa celo začasna - vse to so bonusi.

Pri nas redno zaposleni dobivajo plače in bonitete, pogodbeno zaposleni pa mezdo. Pišite o tem. Pa na prosto migracoijo delovne sile naj bi se celo šlo (da ta migrira, mora biti dovolj plačana, s čimer sploh fiunkcionira pa tudi trg, da ni ravno moniopolen ali da se ne dela nečesa po sili).

Nadalje: koga naj bi ščitili sindikati? Redno razposlene ali delavce po pogodbah? Stavkokaze? Prostomigrirajoče? Pišite o tem, o nelogičnostih v zvezi s tem. Pa boste pri šli do tega, da samozaposlenih in delavcecv po pogodbah ne ščiti noben, še najmanj pa ta je*ena država.

Kar se novinarstva tiče, je pa jasno. Je rekel enkrat glavni urednik na avantgardnih Financah, da on je pa nekaj posebnega, da vsem da mir in svobodo. On pesni, sodelavci pa pišejo, kar se jim zdi... Ni uredniške politike, če pa kje, je pa enako oportuna, kot se mora potem zato,. da sploh prežovi, oportuno obnašati vsak.

Le kdor kaj želi narediti, ne. Ali pa kdor po pogodbi mora. Ni štos v delati, pač pa kaj narediti.

Potem se pa vsi še na bolj izobrane spravijo, pa na samozaposlene, pa na kuplturnike, ker po njihovem mnenju je vsak, ki ni najbolj oportun ali želi, da bi kaj strokovno bilo, manj pogumen od prestrašenih ziherađev, nasilnežev, bolj papeških od papežev, oportunih lizunov ipd.
samogledam
# 16.07.2017 ob 13:57
2.500 novinarjev ki bere tuje prispevke in pise svoje mnenje...mene je zacelo utrujati to komentiranje vsakega pisuna za vsako temo...kot da se novinarji spoznate na vse kar se dogaja, figo se ! Pomembne odlocitve se krojijo za zaprtimi vrati. Pred vrati pa nastajajo zgodbice, spekulacije, natolcevanja in izmisljotine. Zelo malo je novinarjev s karizmo.
tuintam
# 17.05.2017 ob 15:36
Da ni uredniške politike. Uredništva so enako oportuna in prestrašena, kot vse ostalo. Vse mora jesti. Tožbe pa stanejo... Za pogum je potrebno ZNANJE. V tem je pa štos matur, valet ipd. Da se reče, sedaj pa znate, povedati tako, da boiste preživelui ntudi napade shizofrenih paranoikov. Sploh pa - saj niti ne gre toliko za ad hominem probleme, kot pa za splošno ozaveščanje. Ne vem pa, kako si mediji predstavljajo mediiranje, če pa samo poročajo o slabem mediiranju. Na koncu je slabo mediiranje vse.
nelon
# 17.05.2017 ob 12:49
Postavil sem vprašanje če misli da je več kot 5% novinarjev neodvisnih....Če se zaveda tega problema je ze nekaj
tuintam
# 18.05.2017 ob 10:48
Sindikati pri nas: Dejstvo je, da se s sindikati ščitijo že tako ščiteni novinarji pred popolnoma nezaščitenimi novinarji (ne pa samo novinarji) ... In nezaščiteni so krivi za nekvaliteto aščitenih. Večna zgodba pri nas. Ko se nitmopazi ne, kako radikalni smo (oblastni, ko dobesedno vse udušimo). Liberalno pomeni prosti trg dela, storitev in blaga. Nemoniopolnost. Radikalno pa obratno. Delovna sila naj bi bigrirala. Stimulacija za to je boljše plačilo ljudi po pogodbah. Stalno delo je pa ali bonus ali zaščita manj plačanih. Kot pravim. Mi bi pa enim vse, drugim ničesar.
#MMCklepet

Uporaba
Za sodelovanje v klepetalnici ni potrebna prijava. V največjem oknu lahko spremljate potek klepeta. Svoje vprašanje lahko oddate z vpisom v manjše okno, vpisati morate tudi vzdevek, ki bo prikazan ob vašem vprašanju. Vprašanje pošljete s klikom na gumb Objavi!.

Odgovarjanje na vprašanja
Spletne klepete moderirajo novinarji Uredništva za nove medije. Gostje klepetalnice ne izbirajo vprašanj, odgovarjajo na vsa vprašanja, ki jim jih posredujejo v odgovarjanje moderatorji. Vprašanja, ki niso primerna ali se ne nanašajo na tematiko klepeta, ne bodo posredovana gostu v odgovarjanje.
Zaradi omejitve časa spletnega klepeta gostje pogosto ne morejo odgovoriti na vsa vprašanja, ki jih posredujejo uporabniki.
Uporabniki lahko pošiljajo vprašanja za goste klepetalnice že pred začetkom klepeta, ko moderator klepet aktivira.

Kazalo