Boštjan Jurečič je po izobrazbi akademski slikar in ekonomist, sicer pa tudi novinar oddaj o kulturi na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Jurečič je po izobrazbi akademski slikar in ekonomist, sicer pa tudi novinar oddaj o kulturi na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Damien Hirst, The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (Fizična nezmožnost smrti v mislih živega bitja)
Damien Hirst: Fizična nezmožnost smrti v mislih živega bitja. Foto: EPA
Ai Weiwei: Sončnična semena.
Ai Weiwei: Sončnična semena. Foto: EPA

"Ha! Kako? Halo? Kaj pa morski pes v formaldehidu Damiena Hirsta, kaj pa znamenita razmetana postelja Tracy Emin, kaj je s cigaretnim Kristusom Sarah Lucas, kaj je s sončničnimi semeni Ai Weiweija, kaj je s kioski Marjetice Potrč, kakšna reč je postgravitacijska umetnost? Kuratorji in galeristi mi govorijo, da so to izjemna dela izjemno inteligentnih umetnikov. (No, včasih govorijo, da gre za kontekst, in ne za dela.) Kako le lahko jaz te reči sploh razumem?"

Ali razumete Michaela Jacksona, Madonno, Britney Spears, Metallico, Napalm Death?
"Seveda, saj to pa res ni noben problem. Sodobni pop, rock, metal in hardcore glasbeniki, ki pojejo, plešejo, igrajo instrumente in nastopajo. Kakšno zvezo imata Jackson ali Madonna s sodobno umetnostjo?"
Prav za to gre: tisto, kar v svetu glasbe predstavljajo Michael Jackson, Madonna ali Šank Rock, v svetu vizualne umetnosti predstavljajo Jeff Koons, Damien Hirst ali Berko.
"…?"
Ja, gre za trivialno umetnost. Le da je v svetu glasbe to bolj ali manj jasno. V svetu sodobne vizualne umetnosti pač ne. Kuratorji, galeristi, teoretiki in umetniki v polju sodobne umetnosti so povečini zmedeni. Zato lahko v isti številki Flash Arta na eni strani bereš o Damienu Hirstu, na naslednji o Alexu Katzu in na naslednji o Thomasu Scheibitzu. To je nekaj takega, kot bi v isti številki kakega glasbenega časopisa bral na eni strani o Madonni, na naslednji o AOR skupini Foreigner in potem še o Magnusu Lindbergu.
'Magnus Lindberg?'
Ja, tale je pa predstavnik 'visoke' linije v sodobni glasbi. Kompleksna, visoka muzika. Violine in te reči. To je pomembno: tako kot obstaja kompleksna in prebojna sodobna 'resna' muzika, obstaja tudi kompleksna in prebojna sodobna »visoka« vizualna umetnost.
Kolosalni nateg stoletja je pa v tem, da številni galeristi, kuratorji, umetniki in teoretiki trivialno sodobno umetnost prodajajo, kot da gre za visoko umetnost. Bogataši, ki kupujejo Jeffa Koonsa, verjamejo, da kupujejo Michelangela sodobnosti. Ali je vse skupaj torej posledica zmedenosti, nevednosti ali preproste pokvarjenosti, bo pokazal čas. Če pa v resnici hočete Michelangela sodobnosti, si raje kupite Jakova Brdarja.