Od jutri naprej boste ob vstopu na našo spletno stran na spodnjem delu ekrana opazili takšno obvestilo. Foto: MMC RTV SLO
Od jutri naprej boste ob vstopu na našo spletno stran na spodnjem delu ekrana opazili takšno obvestilo. Foto: MMC RTV SLO

Spoštovane uporabnice in uporabniki spletnega mesta www.rtvslo.si! Kmalu bomo, tako kot vsi drugi portali v Sloveniji, morali na naš portal www.rtvslo.si vključiti nova pravila o spletnih piškotkih, ob tem pa tudi posebno obvestilo, ki vas bo "pozdravilo", ko boste vstopili na naše spletno mesto. Nova pravila nam nalaga evropska direktiva, ki je vključena v spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah.

Spletni piškotki oz. datoteke, ki jih shrani brskalnik, v njih pa so podatki o uporabnikih, nam dopuščajo različne dejavnosti, predvsem tiste, ki vam prinašajo boljše uporabniške izkušnje na našem spletišču. Piškotki namreč omogočajo različne analize, merjenje obiskanosti, pomoč našim oglaševalcev, pa tudi možnost, da se vam kot uporabnikom ni potrebno, na primer, vsakič registrirati na našo stran, kadar jo obiščete.

Do zdaj vas nismo posebej pozivali, da dovolite uporabo piškotkov v te namene, od zdaj nam kot upraviteljem strani morate to posebej dovoliti, sicer piškotkov brez vašega dovoljenja ne smemo uporabljati.

Zaradi novih pravil smo se na RTV Slovenija odločili, da bomo svoje spletišče "očistili" vseh tistih zoprnih piškotkov, ki uporabnika spremljajo tudi prek tretjih strani oz. tujih spletnih strani, ki podatke uporabljajo v svoje namene. Opustili bomo tudi vse Googlove analitične in oglaševalske piškotke, od naših oglaševalcev pa smo pridobili zaveze, da "naših" piškotkov ne bodo uporabljali v namene, ki so v nasprotju z novo zakonodajo.

Spletišče rtvslo.si torej ne bo več vključevalo piškotkov, ki bi lahko bili vprašljivi. Piškotki, ki pri nas ostajajo, so prijazni in omogočajo izboljšave tako vsebin kot tudi do uporabnikov prijaznih storitev. Naše vsebine se lahko prilagodite po vaši meri, spremljate videoprenose v živo ter komentirate in sodelujete v žgočih in kakovostnih spletnih razpravah.

"Prijazni piškotki" pa bodo naš koristni kazalnik, ali delamo dovolj dobro in v skladu s poslanstvom javnega zavoda.