Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 19 glasov Ocenite to novico!
Zdelo se je, da nikomur še vedno ni jasno, kaj se je zgodilo na prvi malo toplejši pomladanski dan. Foto: EPA
Prozorišče tragedije, vas Velika Ivanča. Foto: EPA
Ljubiša Bogdanović. Foto: EPA
Žalujoči. Foto: EPA
Pogreb. Foto: EPA
VIDEO
Zadnje slovo od žrtev pok...

Dodaj v

"Bil je pošten in dober človek"

Kolumna Marte Razboršek
13. april 2013 ob 10:34
Beograd - MMC RTV SLO

"Človek je sposoben tako dobrih dejanj, da se nad njimi navduši celo Bog. Po drugi strani pa je sposoben tako slabih, da se jih sramuje celo vrag."

To je bilo nekaj besed šumadijskega vladike Jovana na žalni slovesnosti za 13 ubitimi v Veliki Ivanči. Celo predstavnik Cerkve ni našel tolažilnih besed in nemi, bledi obrazi preživelih svojcev in sovaščanov kot da jih niti niso potrebovali. Prebivalci so namreč še vedno v šoku.

Solze so tekle, žalujoči so omedlevali - a vseeno, zdelo se je, da nikomur še vedno ni jasno, kaj se je zgodilo na prvi malo toplejši pomladanski dan 9. aprila.

Ljubiša Bogdanović je presenetil vse. Že res, so že prvi dan povedali preživeli sosedje pa tudi sorodniki, da ni bil prav mil in ljubeč mož in da je ženo Javorko tudi pretepal. Vendar to je bila njuna zasebna stvar, je rekel celo brat edine preživele žrtve večkratnega morilca.

Nasilje v družini je v teh krajih, pa tudi drugje po Srbiji, pogosto. Tudi druge vaščanke so novinarjem, ki smo se zgrnili v to šumadijsko vas, zaupale, da si včasih, če ravno niso poslušne, prislužijo kakšno klofuto.

O mrtvih vse dobro, bi lahko rekli. 60-letni Bogdanović, ki je umrl dva dni po strelskem masakru, je bil dober gostitelj, dober sosed, dober oče, dober mož. Z njim se, razen včasih, ni nikoli nihče sporekel. Bil je zaščitniški. Skrbel je za vse sorodnike, ki jim je v torek zjutraj s strelom v glavo tudi sodil.

Lani je izgubil službo v slovenskem podjetju Inkolon v Mladenovcu. Tam je do lani delal tudi njegov pokojni sin, prva žrtev. Finančno je bil preskrbljen. Imel je kombajn, dva traktorja in dva avtomobila. Zaradi dolge zime ga je skrbela setev. Ker je prav on skrbel za vse sorodnike v sosednjih hišah.

V zaselku Prevale, desno in še enkrat desno na poti iz Mladenovca proti centru Velike Ivanče, je prav Ljubiša Bogdanović imel hišo na dvignjenem predelu. Iz nje je imel pregled nad vsemi domačijami. Zgradil si je novo hišo. V njej je spal s sinom. V starejši sta spali žena in mati. Včasih, ko se je ujezil, je sicer zgledni oče in mož ženo pretepel z verigo, ki si jo je izposodil pri psu. Bil je zgleden človek.

Dan pred dogodkom je Ljubiša v hlevu ostal do polnoči. Okoli pol pete ure zjutraj je prišel v hišo, kjer sta spali njegova žena in mati. Obema je streljal v glavo. Mati Dobrila je umrla takoj, Javorka, ki ji je prestrelil grlo, še živi. Vrnil se je v svojo hišo in v spanju s strelom v glavo sodil sinu Branku. Odšel je do Despotovićev. Najprej je ubil lastnika Mikaila, nato njegovo ženo Mileno. In v posebni sobi mlado družino - njunega vnuka Gorana, njegovo ženo Jovano in pravnuka, dveletnega Davida. Iz te hiše je ženski glas obvestil policijo o njegovem divjanju. Do danes se ne ve, ali je telefonirala Milena ali Jovana. Vsekakor je bilo takoj za tem slišati strel. Obležala je mrtva.

Zgledni vaščan je imel še nekaj minut časa. Odšel je do bližnjih Stekićev, kjer je usmrtil Danico. Pri sosednjih Ješićih je naletel na odpor. Miloša je ujel pri vodnjaku. Skušal mu je odvzeti pištolo, zato ga je ustrelil v trebuh in v glavo. Nato je samo z eno potezo ubil še Ljubico, Miloševo mamo. Tudi pri sosednjih Mijailovićih so bili že budni. Tam je ubil Olgo in Velimirja. Na mizi sta preiskovalce pričakali dve polni skodelici kave. Olga je umrla v kuhinji, mož Velimir v spalnici. Vrnil se je k Stekićem in ubil še Daničino hčer Dragano. Draganin sin Aleksandar je vse to prespal - in preživel. Bogdanović je namreč potem stekel domov in še enkrat streljal v preživelo ženo. Aleksandar, ki je našel ubiti mamo in babico, je stekel po pomoč, vendar povsod naletel na nova in nova trupla.

Bogdanović se je po obisku doma odpravil še k edini preostali hiši v zaselku, edini, ki je na višjem mestu kot njegova. Vendar mu na vrata Stanice in Milovana Kostadinovića ni uspelo potrkati. V Prevale je namreč prišla policija. Vrnil se je domov in sodil še sebi. Umrl je dva dni po masakru.

Ljubiša Bogdanović je imel dovoljenje za nošenje pištole od leta 1981. Nikoli ni bil obsojen. Ni imel policijskega dosjeja. Leta 1991 je sodeloval v vojnih vihrah v vzhodni Slavoniji na Hrvaškem. O tem ni nikoli z nikomer govoril. Vsaj tako se zdi. Ni imel zdravstvenega dosjeja. Torej je bil očitno povsem zdrav. Fizično in duševno. Bil je prijazen in dober človek.

Ni imel vietnamskega sindroma, je dejala zdravstvena ministrica, sicer zdravnica. Psihologi in psihiatri je pri tem niso podprli. Dejstvo je, da ni imel nikakršnega strokovnega nadzora. Nekaj pa se je pletlo in razpletlo v njegovi glavi. In lahko bi bil prav žrtev vojne. Če o tem že ni govoril, še ne pomeni, da ni imel stisk. In stiske so najmočnejše prav zjutraj, še sporočajo strokovnjaki.

"Mislil je, da je zdrav. Tudi jaz sem mislila, da je zdrav, ampak očitno je bil precej bolan. To dokazuje njegovo dejanje,"
je brez vidne žalosti dejala ena od Despotovićevih sorodnic. "Domači morda niso vedeli. Morda pa so skrivali," je dodala. Bil je prijazen in dober človek.

Žena Javorka je pred operacijo menda povedala, da je usodnega jutra njen mož prišel do nje in jo obvestil, da življenje za njih nima več nikakršnega smisla. In streljal. Javorka še ne ve za razsežnosti morilskega pohoda. Zagotovo pa se spomni, da jo je zlorabljal. Vendar o tem ni obvestila nikogar. Ostalih pa to ni zanimalo, saj gre za zasebno stvar vsakega ljubezenskega para. Bil je prijazen, pošten in dober človek.

Malega Ljubišo je pretežno vzgajal ded Obrad, vedo povedati v Veliki Ivanči. Že kot osnovnošolec je vstajal med 4. in 5. uro, ded ga je za vsako napako kaznoval fizično. Zaposlil se je v Zvezdi v Mladenovcu, ki je pozneje nekajkrat spremenila lastnika in je od lani v lasti hrvaških lastnikov. Tudi ko so ga lani odpustili, ni bil razočaran, posvetil se je 15 hektarjem zemlje. V gostilne ni zahajal, niti ni pil. Pištole CZ 88 ni uporabil nikoli do usodnega torka, prav tako ne lovske puške, ki mu jo je zapustil ded. Varčeval je, skrbel za pobite sosede, s katerimi je bil v sorodstvenih vezeh. 1991. je bil mobiliziran in dobre štiri mesece prebil na bojišču v Mirovcih v Slavoniji. Ko se je vrnil, o tem ni govoril, zato so bili vsi prepričani, da nima posebnih spominov.

Na stotine, kaj stotine, tisoče Srbov je bilo (prisilno) mobiliziranih v vojne vihre. Večina ima pri sebi orožje. Strokovne pomoči jim za morebitno preživelo zlo, pa tudi če so ga storili sami, ne nudi nihče. Vojnih veteranov tako rekoč ne priznavajo. Čeprav jih je del, ki so bili denimo na Kosovu, dobil odškodnino. Drugi del se vsaj za denarne pravice bori v Strasbourgu. In stavka.

Ljubiša je bil prijazen, pošten in dober človek. Prijateljeval je z Mikajlom Despotovićem, ki ga je ubil, in Milovanom Kostadinovićem, ki ga je po naključju pustil med živimi. Ni bil hitre jeze, besnel je le ob poslovnih neuspehih.

Milovan in Stanica Kostadinović sta usodnega torka novinarje sprejela odprtih rok. Edina sta jo odnesla brez smrtonosnih posledic. Kazala sta nam fotografije, pripovedovala zgodbe. Kuhala kave. Skratka - z nami sta pozabila, kako za las sta preživela. Milovan, ki je pomagal tudi pri pogrebu, saj je izkopal nekaj jam, je bil tudi tri dni pozneje še vedno razposajen. Kot da ga kruta resnica še ni udarila. Razveselil se nas je. In pripomnil: "Vidimo se, ob kakšni bolj veseli priložnosti."

Na dan pokola je Milovan okoli petih stopil skozi vrata svoje hiše, ker je nameraval sprehoditi psa. Ustavila ga je policija. In poslala v hišo. Čez nekaj minut je izvedel, da razen njiju, Aleksandra in njegovega očeta, ki je bil k sreči v službi, pa prijateljeve žene v Prevalah ne živi več nihče. Pa vendar, bil je dober človek.

Če torej ni zatajila družina, če torej ni zatajila država, če torej niso zatajili prijatelji in znanci … Kdo je kriv? Bil je vendar dober človek. Ljubiševa babica, mati njegovega očeta, je med 2. svetovno vojno grešila, pravijo domačini. Nemcem je dejala, da jih je okradel mladi Rom. Nemci so Roma našli in nemudoma usmrtili. Po posmrtne ostanke svojega prezgodaj umrlega sina je prišla njegova mama, vedeževalka. Ljubiševo babico je preklela z besedami – naj ti v družini vsi znorijo.

Ljubišev oče se je obesil, ko je bil Ljubiša otrok. V psihiatrični bolnišnici sta bila tudi stric in njegov sin. Ljubiša je torej zaradi uroka očitno znorel.

"Ne krivim niti morilca, njemu bo sojeno na Nebu, kot vsem nam," je dejal vladika Jovan. Vsem, ki vedo, da je bil Ljubiša prijazen, pošten in dober človek, pa so ostali brez svojih bližnjih, to najbrž ne zadostuje. Videti pa je, da bo pri tem ostalo. "Danes ni pomemben motiv, pomembno je, da stopimo vsi skupaj, da pomagamo žrtvam, da spremenimo zakonodajo, da se odločneje borimo proti nasilju v družini, da popišemo orožje," je našteval odposlanec premierja Ivice Dačića. Odšlo je 13 življenj, tudi življenje 2-letnega Davida, ki se je od tega sveta poslovil v materinem naročju. Morda tako ne bo odšlo še naslednjih 13.

Če torej ni krivca, je vedno pri roki črna magija.

Marta Razboršek, Beograd
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Franc Pijanc
# 13.04.2013 ob 11:59
Sicer ne vem a je tale prispevek šala, vsekakor se zdi tako.

Včasih, ko se je ujezil, je sicer zgledni oče in mož ženo pretepel z verigo, ki si jo je izposodil pri psu. Bil je zgleden človek.

Če nekdo s pasjo verigo garba svojo ženo, ne vem no, a je to normalno za "zglednega" človeka
daryankoff
# 13.04.2013 ob 12:21
Sicer ne vem a je tale prispevek šala, vsekakor se zdi tako.

Ni šala, treba ga je pozorno prebrat. V tej kolumni je večkrat poudarjeno, da je bil pošten in dober človek. Gre za to, da ga tako dojemajo domačini. Kljub nasilju v družini je bil za njih še vedno pošten in dober človek. V teh krajih so nasilje v družini, alkohol, psihične težave, težave s spolnostjo tabu tema, sramota in se o njih ne govori. Skriva se za zidovi, strokovne pomoči se ne išče. To niso argumenti, s katerim bi potrdili ali ovrgli "poštenega in dobrega" človeka, temveč to, da je bil delaven in je preživljal širše sorodstvo.
krypto
# 13.04.2013 ob 10:45
Kaj če novica tudi nebi imela komentarjev?
daryankoff
# 13.04.2013 ob 12:30
Iz lastnih izkušenj vam povem tudi pri nas, poznam kronične alkoholike( razpad jeter pred vrati) ljudje pa še kar kao ne vedo da ta pije.

Vedo, samo si zatiskajo oči in se ne vmešavajo, četudi so priče nasilju. Obrnejo hrbet, ko se pa kaj zgodi ali pa tak človek umre, so pa vsi pametni, pa brusijo jezike. Tudi naša mentaliteta ni kaj drugačna, bolj je pomembno skrivat, da se ne razve kot pa poiskat strokovno pomoč in rešit situacijo.
pacifist71
# 13.04.2013 ob 12:25
Kljub nasilju v družini je bil za njih še vedno pošten in dober človek. V teh krajih so nasilje v družini, alkohol, psihične težave, težave s spolnostjo tabu tema, sramota in se o njih ne govori. Skriva se za zidovi, strokovne pomoči se ne išče. To niso argumenti, s katerim bi potrdili ali ovrgli "poštenega in dobrega" človeka, temveč to, da je bil delaven in je preživljal širše sorodstvo.

______________________
povej ,če je pri nas kaj drugače ?!
daryankoff
# 13.04.2013 ob 12:32
povej ,če je pri nas kaj drugače ?!

Je malo bolje, predvsem v smislu, da vedno več ljudi poišče strokovno pomoč.
KaSTiJaNor
# 13.04.2013 ob 12:17
članek je zelo dobro napisan. Daje v veliko razmišljanje, kako se človeštvo obnaša. Je sarkastičen. Izpostavlja koliko nebuloz je v odnosih, ki se pataloško celo zagovarjajo!

Žal je zavedenja o tem, kaj naj bi bil smisel življenja, med ljudmi res premalo. Tudi, ko se ob stiskah poišče pomoč, se pogosto žal naleti na neustrezne strokovnjake, ki niso sposobni opravljati tovrstnega dela.
rojen_slab
# 13.04.2013 ob 12:16
@trunto

s kakšno gotovostjo lahko trdiš, da je sodeloval pri pobojih na hrvaškem in da je bil pripadnik paravojaških enot? Imaš kak podatek? Ali je pač splošno znano, da so vsi Srbi koljači?
Če je bil mobiliziran, je bil pripadnik leta 1991 še legalne JLA. V paravojaške enote pa ni bilo nobenih mobiliziranj. Tja so prihajali posamezniki prostovoljno iz takšnih in drugačnih motivov. Poleg tega. če si del neke vojaške enote, te to ne naredi avtomatično morilca, koljača, itd.. Ravno nasprotno, velika večina vojakov v balkanskih vojnah sploh nikogar ni ubila. Bi pa bil presenečen kako veliko 'sranje' lahko naredi peščica ljudi...
bananarepubljik
# 13.04.2013 ob 11:16
Men nekaj ni jasno človek je strelal po celi vasi in hišah ljudje so pa kar naprej mirno spali? Kaj je ime dušilec al kako?
Bile je miren in dober vendar je občasno pretepal ženo z verig od psa..... ja to je povsem normalno.
Za vse je vendar kriva ciganka katera je preklela družino in ne dejstvo da je v sami družini kar precej psihičnih težav ampak na Balkanu tega ni obstajajo samo "uroki" in čenče starih babnc!
daryankoff
# 13.04.2013 ob 10:56
Kaj če novica tudi nebi imela komentarjev?

Zakaj ne, o psihičnih težavah je treba javno spregovoriti.
pacifist71
# 13.04.2013 ob 12:57
Ne razumem, zakaj lahko tako novico komentiramo, enega drugega "pogreba" pa ne moremo, ali bolje receno, ne smemo???
____________
NE SMEMO !!!
rudes
# 13.04.2013 ob 12:56
Ne razumem, zakaj lahko tako novico komentiramo, enega drugega "pogreba" pa ne moremo, ali bolje receno, ne smemo???
janhan
# 13.04.2013 ob 12:24
Js bi samo omenil tole, da je ta gospod zagotovo imel dovolj razlogov za svoje težave. če je bil veteran vojne v Slavoniji je že to dovolj, tam je bilo eno najhujših vojnih prizorišč zadnje vojne. In težko bo njati junaka, da ne bo imel težav( če je res bil vpleten).

Potem še socialna situacija, izgubil službo skupaj s sinom, v že tako slabih ekonomskih okoliščinah.

Potem pa še vsa individualna psihologija, ki nam še ni poznana za tale primer.

Okolje pa je nekritično povsod. Saj sedaj pa pravijo da je bil nasilen do žene( torej je imel resne težave z nasiljem).

Iz lastnih izkušenj vam povem tudi pri nas, poznam kronične alkoholike( razpad jeter pred vrati) ljudje pa še kar kao ne vedo da ta pije.
Franc Pijanc
# 13.04.2013 ob 11:55
Oh ta Amerika...aja čaki...
naš človek
# 13.04.2013 ob 13:50
Danes ne rabiš iti v vojno, da se 'ti odpelje'.

Nikoli ne rabiš iti v vojno, da se ti odpelje. Najdejo se taki in drugačni razlogi (in so se vedno v zgodovini našli, še veliko lažje), ampak vojne travme pustijo še toliko bolj globoke in pogoste posledice. Ni pa to edino - glede na to, da je bil prostovoljec, je imel očitno že od prej kaj takega v značaju. Po drugi strani pa tudi niso vsi vojni veterani zagrešili takih zločinov zaradi travm. Glede na opisano se je najbrž pri njem nakopičilo več težav, problem je samo, da so v mnogih družbah velika sramota, zato jih je sam skrival, drugi pa kao niso vedeli zanje.
simon peter
# 13.04.2013 ob 11:26
Mah, brez besed. Človek je človek in je v k.... Rabi pomoč. Vsak.
trunto
# 13.04.2013 ob 13:07
@pacifist71:

Tako je... Mobilizirali so za Kosovo, ne za Hrvaško.

Lp
trunto
# 13.04.2013 ob 12:51
@rojen_slab:

Zato pa sem napisal "skoraj zagotovo". Nisem in ne morem biti 100% prepričan, da je bil res pripadnik paravojaških enot ali česa podobnega in da je počel neumnosti.
Lahko, da mu delam krivico.
Vendar iz tega zločina (predvsem hladnokrvnostjo načina kako je to storil) in dejstva da je imel doma pištolo lahko tako sklepam.
Poznaš kakega normalnega človeka, ki bi imel doma pištolo? Zakaj jo potrebuje?

Mobilizacija je larifari. Sem rojen v Srbiji, dol imam sorodnike. Nihče od njih ni bil mobiliziran. Tisti, ki je hotel se je šel vojskovati.

Lp
Bivši uporabnik
# 13.04.2013 ob 11:26
Balkan je specifično območje, kjer je sramota "nekaj najhujšega", kar se lahko zgodi družini. Sploh v ruralnih območjih, kjer je spet "sramotno" celo to, da si bolan.

Mnogokrat precenjujemo Balkan. Tu živijo delavni ljudje, to je res, a preveč pametni nis(m)o.
Spider Web
# 14.04.2013 ob 21:44
Prepričan sem bil, da imamo takšne psihopate samo v Sloveniji.
pacifist71
# 13.04.2013 ob 14:11
naš človek

prvo-
vojne travme imajo ZNAČILNOST da se ti ne odpelje za pobijat druge ampak-SEBE
drugo-
prostovoljci nikakor nimajo ZLOČINSKIH značilnosti ampak PRAVIČNOSTNE(kdo lahko presodi če so napačne v danem trenutku ?)

tretje-praviš da se je v njem nakopičilo več težav...
se popolnoma strinjam in "vojna težava" je zagotovo bil najmanjši problem

četrto-
vse družbe imajo "isto" sramoto
IN TO JE PROBLEM in zato se to dogaja
monfalcone
# 13.04.2013 ob 13:50
truno,

bojda je že v drugi svetovni vojni hodil po Slavoniji, enako njegov dedek, pradedek itd., vse tja do časov, ko se po teh krajih ropali še Huni.

Ne vem kakšen namen ima tvoje fantaziranje, a zdi se da ni ravno "prijateljsko".
pacifist71
# 13.04.2013 ob 13:40
Ravno to je bil namen mojega prvega komentarja. Danes ne rabiš iti v vojno, da se 'ti odpelje'.
____________
saj nikoli ni bilo treba iti v vojno,da se ti je odpeljalo
to ima človek v krvi(in glavi)

z rokami pa NAREDI
(asocirano na moj prvi komentar v tem članku ob 12.13)
rojen_slab
# 13.04.2013 ob 13:15
@pacifist71

sploh pa ne razumem kaj ima ta zločin povezave z vojno v devedesetih
to se je tipu odfuzlalo in to je to


Ravno to je bil namen mojega prvega komentarja. Danes ne rabiš iti v vojno, da se 'ti odpelje'.
pacifist71
# 13.04.2013 ob 13:11
@pacifist71:

Tako je... Mobilizirali so za Kosovo, ne za Hrvaško.
____________
itak

sploh pa ne razumem kaj ima ta zločin povezave z vojno v devedesetih

to se je tipu odfuzlalo in to je to
pacifist71
# 13.04.2013 ob 12:38
Je malo bolje, predvsem v smislu, da vedno več ljudi poišče strokovno pomoč.
_______________
"ju gad to be kiding"
klik
štajerc64
# 13.04.2013 ob 12:35
Ne.
pacifist71
# 13.04.2013 ob 12:13
Bog je storil samo erno napako-
človeku je dal-ROKE !!!

Imagine (John Lennon)
pacifist71
# 13.04.2013 ob 12:55
Mobilizacija je larifari. Sem rojen v Srbiji, dol imam sorodnike. Nihče od njih ni bil mobiliziran. Tisti, ki je hotel se je šel vojskovati.

Lp
________________
mobilizacija je bila v Srbiji 1999,če prav vem
na začetku devedesetih ni bilo mobilizacije
bil je poziv na "VOJNO VEŽBO"
in DOBROVOLJCI
whutsup
# 13.04.2013 ob 12:44
glede tehle urokov sem slišal že kar nekaj pretresljivih zgodbic... sicer to ravno nima veze ampak, sem dal čist na blef energetsko 'spucat' hišo in zdravstveno stanje stanujočih se je izboljšalo za 100%, celo alergije so izginile... kr neki res
trunto
# 13.04.2013 ob 10:54
Zalostno res.

Sprasujem se, kako so lahko imeli za zglednega in dobrega cloveka nekoga, ki je sodeloval v pobojih na Hrvaskem. Clovek je bil skoraj zagotovo pripadnik paravojaskih enot, ki so pobijali in kradli vsepovprek.

Meni se ne zdi prav nic cudnega, kako je lahko kaj takega storil. Boljse vprasanje je, koliko drugih zrtev ima ta morilec na vesti se iz tega obdobja in koliko je se takih kot on v Srbiji?

My 5 cents...
Marta Razboršek
link
Lepe vasi lepo gorijo ...
39
13. maj 2015 ob 16:52 Veliko je kriznih žarišč, veliko vojn, veliko naravnih katastrof. Nekatera prav blizu nas. Vse smrdijo. Tudi naše, bližnje, znane. O dogodkih v Kumanovu je bilo rečeno vse – in nič.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo