Prebivalci Velike Ivanče so pretreseni, take tragedije niso pričakovali. Foto: EPA
Prebivalci Velike Ivanče so pretreseni, take tragedije niso pričakovali. Foto: EPA
Ljubiša Bogdanović
Ljubiša Bogdanović je med sokrajani veljal za mirnega in dobrodušnega soseda, ki ni imel nobenih psihičnih težav. Foto: EPA

Srbska vlada je razglasila, da bo današnji dan dan žalovanja po tragediji v vasi Velika Ivanča južno od Beograda, ob tem pa je vlada izrazila sožalje in vso podporo družinam ubitih v strelskem pohodu. Zastave bodo spuščene na pol droga, v državnih institucijah ter kulturnih in športnih prireditvah pa se bodo žrtvam poklonili z minuto molka.

Mediji morajo prilagoditi svoj program in odpovedati vse zabavne oddaje, časopisi morajo imeti črne naslovnice, z obvestilom o dnevu žalovanja, v gostinskih lokalih in restavracijah pa ne smejo vrteti zabavne glasbe.

Ko je prišla policija, je Bogdanović sodil še sebi
60-letni Ljubiša Bogdanović je v torek zjutraj ubil šest moških, šest žensk in dveletnega otroka. Najprej je ustrelil svojo mamo in sina, nato pa se je odpravil v hiše sosedov. Ko je njegova žena klicala policijo, je ustrelil njo, ko je policija prišla do hiše, pa je ustrelil še sebe.

Streljal je s strelskim orožjem, za katerega je imel dovoljenje še iz leta 1981, šlo naj bi za pištolo CZ 88, srbski mediji pa poročajo, da naj bi si za pokol pripravil 50 nabojev. Vse žrtve je ustrelil v spanju, bil pa je tudi zelo natančen, saj je prav vse, tudi dveletnega otroka, meril v glavo.

Žena se je zbudila in govorila s policijo
Dvanajst ljudi je umrlo na kraju tragedije, eden je umrl pozneje v bolnišnici v Beogradu, preživela pa sta storilec in njegova žena, ki sta še vedno v kritičnem stanju. Žena se je sicer že zbudila in se odzvala na tragedijo, njeno stanje je stabilno, za življenje napadalca, ki je še vedno v komi, pa se zdravniki še bojujejo.

"Nisem si mislila, da se bo kaj takega zgodilo. Bil je temperamenten, a tega nisem pričakovala. Bili smo kot ena velika družina, nikjer se ni napovedovalo, da nas bo razdelila taka tragedija," je žena Javorka Bogdanović, ko se je prebudila iz kome, povedala policistom, ki preiskujejo tragični dogodek.

Sosedje ne verjamejo, da je šlo za socialno stisko
Še vedno tudi ni znan motiv za napad. Policija je v torek sporočila, da je Bogdanović leta 1991 sodeloval v vojni v Slavoniji, lani pa je ostal tudi brez dela v nekem slovenskem podjetju. Prav zato se ugiba, ali sta morebitna vzroka za tragedijo prav ta, a so sovaščani povedali, da ne verjamejo, da bi bil morilski pohod posledica socialne stiske, prav tako Bogdanović ni bil duševni bolnik.