"Čigava je naloga , da zagotovi razvoj projektov obnovljive energije in poskrbi za uspešen sistem promocijo kakovostne ekološke slovenske hrane, ob kateri bi si obliznili prste največji kuharski mojstri sveta?" se sprašuje Barbara Zrimšek. Foto: Staša Lepej Bašelj
Barbara Zrimšek
Barbara Zrimšek Foto: MMC RTV SLO

Sončna energija je čez noč izgubila vso državno podporo, samo dve vetrnici, ki lovita veter okrog Nanosa, pa simbolično predstavljata odnos do obnovljive energije v Sloveniji. Pri hrani pa smo trženje in promocijo tržnih presežkov, kljub zelo nizki samooskrbi, kot kaže, prepustili kar gasilcem in brezposelnim.

Danes opoldne sem se pogovarjala z avstrijskim podjetnikom, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije, vsi vemo, kako visoke cilje si je zastavil EU, pa tudi Slovenija v zavezah do 2020, in v tem kontekstu gospod razvija projekte lokalne samooskrbe z energijo tako zelo blizu naše meje in načrtuje, da bi "veter prinesel" tudi v Slovenijo.

Dobro vemo, da so proti postavitvi vetrnic slovenski okoljski aktivisti pa tudi prebivalstvo.

Pred leti smo snemali serijo kratkih okoljskih oddaj Ekoutrinkov na Danskem, kjer so vetrnice vsepovsod. In seveda moje prvo novinarsko vprašanje je bilo, kaj pa ptiči in druge živalske vrste, zagotovo so ogrožene? Še danes ne bom pozabila začudenih obrazov tako okoljevarstvenikov kot navadnih državljanov, ki so na primer v bližini prestolnice Koebenhavna namesto v banko vlagali v vetrne turbine.

Pokazali so mi študije vpliva na biotsko ogroženost in raznolikosti in nihče ni imel pojma o kakršnem koli pokolu ptičev zaradi postavitve vetrnic. Narejene so bile celo študije, kako vplivajo vetrnice na želve, ki živijo v naravnem parku, kjer vetrnica stoji.

V okviru proizvodnje obnovljive energije bi verjetno Slovenija lahko odprla veliko novih zelenih delovnih mest, ki so jih naši sosedje Avstrijci in širše Nemci, Skandinavci začeli ustvarjati že v 80. letih prejšnjega stoletja in jih ustvarjajo še danes.

Slovenija ima veliko biomase - lesa in gozda, še več vode, ta potencial je še popolnoma neizkoriščen, tudi nekaj sonca in malo vetra, naravne vire, ki nam bi jih marsikdo zavidal, čeprav so "naša jadra" trenutno res brez vetra, te obnovljive energije prihodnosti …

In po zanimivem in kreativnem pogovoru, kjer izvem toliko novega o projektih obnovljive energije, naletim na sporočilo v povezavi s še enim področjem, ki ga cenim in ocenjujem kot ključnega, esencialnega za našo prihodnost - hrano - in osupnem:

Spoštovani!
V soboto, 24. oktobra, bo po vsej Sloveniji potekala akcija Rešimo slovenske pridelke. Prek nje naj bi namreč omogočili tistim kmetom, ki imajo viške pridelkov in jih trenutno ne morejo prodati, da na organiziran način in ceneje pridejo do kupcev. S prodajo po primerni ceni lahko kmetje rešijo svoje pridelke pred propadom, na drugi strani pa bodo tudi potrošniki zadovoljni, ker so dobili kakovostne in domače pridelke.
Akcijo organizira Zveza brezposelnih Slovenije v sodelovanju z gasilci oziroma prostovoljnimi gasilskimi društvi po vsej Sloveniji, saj je predvideno, da bo prodaja pridelkov potekala pred gasilskimi domovi.

Smo res prišli do tega, da nam morajo kakovostno ekološko hrano, ki nam jo zavida marsikdo v londonskem Cityju, danes promovirati in prodajati, oziroma kot berem: rešiti po primerni ceni pred propadom slovenski gasilci in brezposelni???

Kam smo prišli, kje so jasne prioritete, kako se bomo izkopali iz te krizne zgodbe, ki traja že več kot 20 let?

Kljub velikemu spoštovanju do gasilcev in do vsega, kar so naredili v povezavi s podnebnimi spremembami in s tem povezanimi naravnimi katastrofami v zadnjem času … in do brezposelnih, ki bi bili lahko zaposleni tudi v "slovenskem projektu obnovljive energije", ki pač ne obstaja …

Čigava je naloga, da zagotovi razvoj projektov obnovljive energije in poskrbi za uspešen sistem promocije kakovostne ekološke slovenske hrane, ob kateri bi si obliznili prste največji kuharski mojstri sveta? Mi smo v to vlogo, kot v komediji, postavili gasilce in brezposelne?

Kje ste ljudje, ki ste plačani in odgovorni za to, da poskrbite za nova zelena delovna mesta, za promocijo ekološke lokalne hrane, ki je pravi zaklad Slovenije, za obnovljivo energijo iz lesa naših obširnih gozdov, za projekte, ki jih res potrebujemo za prihodnost?

Kje je vaša odgovornost, ki bi jo že zdavnaj morali prevzeti in kako naj ob tem prepričam svoja najstniška sinova, da je odgovornost zelo pomembna za njuno prihodnost?