Kolumne
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
Zelenjava
"Čigava je naloga , da zagotovi razvoj projektov obnovljive energije in poskrbi za uspešen sistem promocijo kakovostne ekološke slovenske hrane, ob kateri bi si obliznili prste največji kuharski mojstri sveta?" se sprašuje Barbara Zrimšek. Foto: Staša Lepej Bašelj
Barbara Zrimšek
Barbara Zrimšek Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Boste odločevalci vlogo prepustili gasilcem?

Kolumna Barbare Zrimšek
22. oktober 2015 ob 09:18,
zadnji poseg: 22. oktober 2015 ob 09:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Hrana in energija sta nekaj najpomembnejšega v našem življenju. Vode in biomase kot vira obnovljive energije, tudi zaradi zapletene zakonodaje še zdaleč ne izkoristimo.

Sončna energija je čez noč izgubila vso državno podporo, samo dve vetrnici, ki lovita veter okrog Nanosa, pa simbolično predstavljata odnos do obnovljive energije v Sloveniji. Pri hrani pa smo trženje in promocijo tržnih presežkov, kljub zelo nizki samooskrbi, kot kaže, prepustili kar gasilcem in brezposelnim.

Danes opoldne sem se pogovarjala z avstrijskim podjetnikom, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije, vsi vemo, kako visoke cilje si je zastavil EU, pa tudi Slovenija v zavezah do 2020, in v tem kontekstu gospod razvija projekte lokalne samooskrbe z energijo tako zelo blizu naše meje in načrtuje, da bi "veter prinesel" tudi v Slovenijo.

Dobro vemo, da so proti postavitvi vetrnic slovenski okoljski aktivisti pa tudi prebivalstvo.

Pred leti smo snemali serijo kratkih okoljskih oddaj Ekoutrinkov na Danskem, kjer so vetrnice vsepovsod. In seveda moje prvo novinarsko vprašanje je bilo, kaj pa ptiči in druge živalske vrste, zagotovo so ogrožene? Še danes ne bom pozabila začudenih obrazov tako okoljevarstvenikov kot navadnih državljanov, ki so na primer v bližini prestolnice Koebenhavna namesto v banko vlagali v vetrne turbine.

Pokazali so mi študije vpliva na biotsko ogroženost in raznolikosti in nihče ni imel pojma o kakršnem koli pokolu ptičev zaradi postavitve vetrnic. Narejene so bile celo študije, kako vplivajo vetrnice na želve, ki živijo v naravnem parku, kjer vetrnica stoji.

V okviru proizvodnje obnovljive energije bi verjetno Slovenija lahko odprla veliko novih zelenih delovnih mest, ki so jih naši sosedje Avstrijci in širše Nemci, Skandinavci začeli ustvarjati že v 80. letih prejšnjega stoletja in jih ustvarjajo še danes.

Slovenija ima veliko biomase - lesa in gozda, še več vode, ta potencial je še popolnoma neizkoriščen, tudi nekaj sonca in malo vetra, naravne vire, ki nam bi jih marsikdo zavidal, čeprav so "naša jadra" trenutno res brez vetra, te obnovljive energije prihodnosti …

In po zanimivem in kreativnem pogovoru, kjer izvem toliko novega o projektih obnovljive energije, naletim na sporočilo v povezavi s še enim področjem, ki ga cenim in ocenjujem kot ključnega, esencialnega za našo prihodnost - hrano - in osupnem:

Spoštovani!
V soboto, 24. oktobra, bo po vsej Sloveniji potekala akcija Rešimo slovenske pridelke. Prek nje naj bi namreč omogočili tistim kmetom, ki imajo viške pridelkov in jih trenutno ne morejo prodati, da na organiziran način in ceneje pridejo do kupcev. S prodajo po primerni ceni lahko kmetje rešijo svoje pridelke pred propadom, na drugi strani pa bodo tudi potrošniki zadovoljni, ker so dobili kakovostne in domače pridelke.
Akcijo organizira Zveza brezposelnih Slovenije v sodelovanju z gasilci oziroma prostovoljnimi gasilskimi društvi po vsej Sloveniji, saj je predvideno, da bo prodaja pridelkov potekala pred gasilskimi domovi.

Smo res prišli do tega, da nam morajo kakovostno ekološko hrano, ki nam jo zavida marsikdo v londonskem Cityju, danes promovirati in prodajati, oziroma kot berem: rešiti po primerni ceni pred propadom slovenski gasilci in brezposelni???

Kam smo prišli, kje so jasne prioritete, kako se bomo izkopali iz te krizne zgodbe, ki traja že več kot 20 let?

Kljub velikemu spoštovanju do gasilcev in do vsega, kar so naredili v povezavi s podnebnimi spremembami in s tem povezanimi naravnimi katastrofami v zadnjem času … in do brezposelnih, ki bi bili lahko zaposleni tudi v "slovenskem projektu obnovljive energije", ki pač ne obstaja …

Čigava je naloga, da zagotovi razvoj projektov obnovljive energije in poskrbi za uspešen sistem promocije kakovostne ekološke slovenske hrane, ob kateri bi si obliznili prste največji kuharski mojstri sveta? Mi smo v to vlogo, kot v komediji, postavili gasilce in brezposelne?

Kje ste ljudje, ki ste plačani in odgovorni za to, da poskrbite za nova zelena delovna mesta, za promocijo ekološke lokalne hrane, ki je pravi zaklad Slovenije, za obnovljivo energijo iz lesa naših obširnih gozdov, za projekte, ki jih res potrebujemo za prihodnost?

Kje je vaša odgovornost, ki bi jo že zdavnaj morali prevzeti in kako naj ob tem prepričam svoja najstniška sinova, da je odgovornost zelo pomembna za njuno prihodnost?

Barbara Zrimšek, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
cisto
# 09.11.2015 ob 22:39
Kje je potrdilo, da so ti izdelki EKO. Mogoče vsaj približno vem kaj dela kmet, ki je moj sosed, za ostale, pa res ne morem biti prepričana. Raje bi videla da se izdelki prodajajo po trgovinah z domačo hrano....pa je takšnih trgovin le za vzorec
paver
# 25.10.2015 ob 06:54
Narobe svet.
Modrijan6
# 22.10.2015 ob 10:50
Čestitam za odlično kolumno, hkrati pa dodajam, da zelo rad spremljam Vaše oddaje, ki jih delate izjmeno pronicljivo in gledalec ob videnem pač ne more ostati ravnodušen, le tako naprej ga. Zrišmek.
Barbara Zrimšek
link
Hrana mora biti draga
1
26. november 2017 ob 22:05 Kakšna je hrana, ki jo zavržemo? V akciji bližnje trgovine, že pripravljena, z različnimi aditivi, pred rokom izteka, vendar poceni in z drugega konca sveta, brez predstavljene okoljske cene.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo