Za najboljšo skupino na Otoku so bili razglašeni sheffieldski rockerji Arctic Monkeys, ki so prejeli tudi nagrado za najboljši album (
Za najboljšo skupino na Otoku so bili razglašeni sheffieldski rockerji Arctic Monkeys, ki so prejeli tudi nagrado za najboljši album ("AM, Domino 2013). Arctic Monkeys so z nastopom - predstavili so uspešnico R U Mine - žur tudi uvedli. Foto: EPA
Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič je v tokratno kolumno strnil svoje videnje podelitve glasbenih nagrad Brit. Foto: Osebni arhiv

Večina nastopov, nagovorov in scenarističnih domislic je bila predvidljiva ali pa tesno povezana s promocijskimi dejavnostmi glasbenih izvajalcev, ki trg naskakujejo v prihodnih tednih. A ker pri Britancih tudi zelo čudaških ne more zmanjkati, bo spomin na zabavo, ki jo od leta 1982 vsako leto redno pripravi Združenje britanske glasbene industrije, živ vsaj še mesec ali dva. Kaj dosti več pa niti ne. Z izjemo enega posebej zanimivega klica iz daljave.

Za najboljšo skupino na Otoku so bili razglašeni sheffieldski rockerji Arctic Monkeys, ki so prejeli tudi nagrado za najboljši album ("AM, Domino 2013). Arctic Monkeys so z nastopom - predstavili so uspešnico R U Mine - žur tudi uvedli. Z značilnim rockersko ošabnim govorom, ponekod v verzih, je ob prejemu priznanja izstopil Alex Turner, pevec in vodja Arctic Monkeys. Ta je med drugim omenjal, da nekako rock'n'roll še ni rekel zadnje. Poprej je Turner izjavil, da nagrade, kot so brit, ne odsevajo pravega razmerja med trudom, ki ga v avtorsko delo vlagajo različni izvajalci. S tem je okrcal del glasbenega pogona, ki skrbi za uspehe in lovorike najstniških popskupin. Nič posebej novega! Arctic Monkeys so prva zasedba v zgodovini, ki je brita za najboljši album preteklega leta prejela že tretjič (prej v letih 2007 in 2008), in druga, ki si je na eni podelitvi prislužila dve priznanji. Manic Street Preachers so bili dvojnega uspeha deležni v letih 1997 in 1999.

One Direction, popzvezdniki so dobili brita v kategoriji "Globalni uspeh". Najboljši med vsemi pa je tudi njihov videospot za popevko Best Song Ever. Zaradi dejstva, da ima zasedba One Direction skoraj 18 milijonov sledilcev na Twitterju in da so prav ti lahko izbirali, kateri video bo nagrajen, izid ni bil presenečenje. Njegov soscenarist je James Corden, angleški komik in igralec ter ljubitelj fantovskih zasedb, ki je sinočnjo prireditev tudi povezoval. Corden je v vlogi moderatorja Britov nastopil že tretjič zapored in po napovedih zadnjič. Člani One Direction ob nagovorih niso zmogli kakšne posebej modre misli ali geste. Edino njihov član Harry Styles se je za zamudo od prihodu na oder opravičil, češ da je skočil na stranišče. Čeprav neslana (pol)šala, pa bo ta v prihodnjih dneh na družbenih omrežjih najbrž dobila še kak pospešek, to pomeni izdatno promocijsko nadgradnjo.

Največja zvezda tokratnih Britov je bil David Bowie, ki ga v London ni bilo. Je pa Noel Gallagher, ki je priznanje za Najboljšega britanskega moškega izvajalca - Bowie je lani po desetletju ustvarjalnega počitka predstavil album The Next Day -, predal rockerjevi zastopnici Kate Moss, pripomnil: "Saj vi manijaki najbrž niste pričakovali, da se bo David Bowie nocoj prikazal tu? On je preveč kul za tole sranje!" Manekenka Kate Moss, ki je bila oblečena v obleko z enakim potiskom, kot jih je imel Bowiejev ali Ziggy Stardustov znameniti kostum izpred štirih desetletij, je nato prebrala zafrkantsko poslanico legendarnega rockerja. V tej je Bowie zapisal tudi: "Lepo je bilo (s prejetjem nagrade) skleniti dan, pa Škotska naj ostane z nami!" Politični mikropamflet v bleščičnem vetru je še kar eksot. Podobnih klicev, ki bi se navezovali na septembrski referendum o politični samostojnosti severnega dela Britanije, je v javnosti zelo malo. Bowiejev sarkazem je s tem še bolj poudarjen. V New Yorku delujoči glasbenik že dolga leta brez pojasnil zavrača vabila za obisk domovine. Za najboljšo britansko popevko lanskega leta je bila izbrana Waiting All Night. To so ustvarili člani londonske drum'n'bass ali liquid-funk zadruge Rudimental. Ti so na odru moči združili s poppostavo Bastille. Ta je bila ovenčana s priznanjem za najboljšega novinca. Na Otoku veliki hit prejšnjega poletja Treasure je v živo - z značilno koreografijo, ki je bila tudi del njegovega nastopa pred tedni na SuperBowlu v New Jerseyju - predstavil Bruno Mars.

Podelitev je zaznamoval tudi solističen nastop ameriške popljubljenke Katy Perry, še bolj pa R&B-jevske superzvezdnice Beyonce, ki je zapela uspešnico XO. O Beyoncejinem obisku podelitve se je zadnje tedne v Londonu veliko ugibalo. Je pa bila tančica skrivnosti, razgrnjena čez njen bo-ali-ne bo, razblinjena takoj, ko so prireditelji niza pevkinih nastopov - ki bodo prav v dvorani O2 prihodnji teden - pred dnevi objavili, da so vstopnice za koncerte še na voljo.

Mali ameriški popvelikan Prince je v spremstvu svoje spremljevalne skupine 3RDEYEGIRL nagrado za najboljšo britansko izvajalko predal Ellie Goulding. Tudi ta je sinoči nastopila v živo. Se pa tudi Prince v zadnjem času potika po Londonu. Pred tednom je izvedel koncert le pred 300 gledalci. Zelo kmalu bo tudi on izdal nov album. Ta naj bi se imenoval Prectrum Electrum. Z istim namenom je prireditev Brit obiskala tudi Kylie Minogue. Avstralka je v priložnostnem pomenku z voditeljem Cordenom razločno zmogla le Kiss Me Once, kar bo naslov njenega novega albuma. Ta bo že maja med starejšimi in dobro utrjenimi na britanski lestvici.

Po odločitvi žirantov za dodeljevanje britov si je v kategoriji Nebritanska pop izvajalka prislužila pevka in avtorica Novozelandka Lorde, ki je priložnostno nastopila z uspešnim londonskim produkcijskim house/UKfunk dvojcem Disclosure. Lorde je druga najmlajša - po Joss Stone - britova lavreatka. Disclosure sta v nadaljevanju predstavitve na odru 17-letno Lorde zamenjala z Aluno Francis, pevko dueta AlunaGeorge, ki je zapela uspešnico White Noise.

Zadnji je na zabavi z venčkom svojih popularnih songov (Get Lucky/Good Times/Happy) nastopil ameriški funkovski dvojec Pharrell Williams in Nile Rodgers. Zadnji je uro pred tem v imenu pariškega produkcijskega para Daft Punk prevzel brita za najboljšo nebritansko glasbeno skupino, rekoč: "Roboti so imeli vizijo." Producent in pevec Pharrell Williams že v prvih dneh prihodnjega meseca pričakuje izid novega albuma Girl.