Vera Ban je v izstopni izjavi zapisala, da SDS zapušča po 26 letih in da je ta korak dolžna storiti zaradi Jožeta Pučnika, saj opazovanje vodstva, kako stranko zapuščajo zaslužni člani, ne sodi med vrednote, ki jih je Pučnik zagovarjal s svojo poštenostjo, načelnostjo in demokratičnih pristopom do ljudi. Foto: BoBo
Vera Ban je v izstopni izjavi zapisala, da SDS zapušča po 26 letih in da je ta korak dolžna storiti zaradi Jožeta Pučnika, saj opazovanje vodstva, kako stranko zapuščajo zaslužni člani, ne sodi med vrednote, ki jih je Pučnik zagovarjal s svojo poštenostjo, načelnostjo in demokratičnih pristopom do ljudi. Foto: BoBo
Tomaž Celestina
Tomaž Celestina Foto: MMC RTV SLO

In 9. marec je dan, ko SDS tudi uradno zapušča Vera Ban, nekdanja tajnica Jožeta Pučnika - o njem je napisala tudi knjigo - ter ena najzvestejših podpornic SDS-a ter njenega predsednika Janeza Janše.

Vera Ban je v izstopni izjavi zapisala, da SDS zapušča po 26 letih in da je ta korak dolžna storiti zaradi Jožeta Pučnika, saj opazovanje vodstva, kako stranko zapuščajo zaslužni člani, ne spada med vrednote, ki jih je Pučnik zagovarjal s svojo poštenostjo, načelnostjo in demokratičnih pristopom do ljudi. Zdi se, da primer Vere Ban, zadnje v vrsti opaznih odhodov iz SDS-a, ne bo ostal osamljen.

Predsednik SDS-a Janez Janša ob odhodih Vere Ban in tudi drugih odmevnejših odhodov v zadnjem času - tu gre omeniti zlasti Dragutina Mateja, ki je navrgel, da v stranki peša notranja demokracija - dejal, da se ljudje pač razidejo, je pa SDS na svojem Twiterju zapisal, da je Banova tajništvo stranke že pred časom zapustila zaradi delovne mize, kar je povzročilo kar nekaj nezadovoljstva, Banovi se je - prav tako med drugim na Twiterju - zahvalilo tudi nekaj strankinih poslancev.

Da v SDS-u ni vse tako, kot bi moralo biti, je mogoče razbrati tudi iz - seveda - neuradnih namigov nekaterih strankinih predstavnikov. Nezadovoljstva z Janševim vodenjem stranke in politike, ki se je usmerila zgolj v imigrantsko problematiko in naj bi enega svojih vrhov dosegla z vseslovenskim shodom v Ljubljani v prvi polovici aprila, je čedalje več, saj se marsikdo zaveda, da s takšnim pristopom stranka najbrž ne more ponoviti svoje edine volilne zmage, ta sega že v daljno leto 2004. Nezadovoljstvo se začenja nabirati tudi v poslanski skupini, kjer v prve vrste - tudi v odborih - čedalje odločneje stopajo poslanci, ki so Janezu Janši zvesti. Veliko povedo tudi besede enega od nezadovoljnih, ki naj bi dejal, da že začenja razmišljati o tem, da bi si poiskal novo okolje.

Vsa leta doslej je bilo zanimivo opazovati tudi postavljanje kandidatov za evropske volitve. V Bruselj so tako pogosto odhajali ljudje, ki so tako ali drugače nakazali, da bi moral SDS spremeniti svojo politiko in vodenje. Evropske poslanke SDS-a so tako postale tudi Romana Jordan, Romana Tomc in Patricija Šulin. Jordanova je po umiku z vseh strankarskih funkcij menda tik pred odhodom iz stranke, nihče pa ne bi bil presenečen, če bi se za podoben korak odločila tudi Šulinova. Svoje pa pove še nekaj. Slovenska demokratska stranka je lani po podatkih, predstavljenih na posvetu stranke - tudi zaradi izključitev zaradi neplačila članarin in podobnega - izgubila kar deset tisoč članov.