Banksy je grafit Suženjsko delo zrisal lani, tik pred začetkom praznovanja diamantnega jubileja ali 60. obletnice vladanja kraljice Elizabete II. Foto: Banksy
Banksy je grafit Suženjsko delo zrisal lani, tik pred začetkom praznovanja diamantnega jubileja ali 60. obletnice vladanja kraljice Elizabete II. Foto: Banksy
Banksy
Banksyjevi grafiti so že dolgo tudi del bristolskega ali londonskega mestnega vsakdana, urbani umetnik pa je številne grafite ustvaril tudi drugje. Foto: Reuters

Britanska policija vsak mesec popiše okrog 7.000 takih primerov. Specialisti kradejo kable, žlebove, tirnice, pokrove vodovodnih in kanalizacijskih jaškov, kovinske dele streh in nagrobnih spomenikov.
Nenavadna dejavnost? Če je mogoče vse nakradeno oziroma odrezano, izpuljeno in izvlečeno kovinsko prodati, potem oznako nenavadno lahko izpustimo.
Podobne, recimo polnenavadne vzroke ima tudi akcija FBI, ki preiskuje izginotje slavnega grafita z naslovom Suženjsko delo skrivnostnega angleškega umetnika Banksyja. Že skoraj dve desetletji je znano, da o Banksyju ni in najbrž tudi ne bo znanega posebej veliko. Njegove upodobitve na grafitih so sicer že dolgo tudi del bristolskega ali londonskega mestnega vsakdana, Banksy pa je številne grafite ustvaril tudi drugje. Anonimni umetnik svoja dela tudi razstavlja bodisi v galerijah bodisi v kakih za njegov izrazni format še primernejših prostorih, na primer v (opuščenih) predorih ipd.
Pred tednoma je Banksyjev grafit, na katerem je upodobljen klečeči deček za šivalnim strojem, s katerim ustvarja dekoracijo za proslavo ob državnem prazniku, pri čemer podoba vključuje tudi dva Union Jacka oziroma dve britanski zastavici - izginil.
Banksy je opisani grafit Suženjsko delo na eni izmed glavnih ulic v severnolondonskem okrožju Haringey izrisal lani, tik pred začetkom praznovanja diamantnega jubileja ali 60. obletnice vladanja kraljice Elizabete II.
Prejšnji teden se je enak grafit pojavil kot eno izmed dveh Banksyjevih del na dražbi umetnin v Miamiju. Izklicna cena za betonsko ploščo z Banksyjevo podobo naj bi bila okrog pol milijona funtov. Drugo grafitarjevo delo - tudi to zdaj še vedno shranjeno v skladovnici dražbene hiše Fine Art Auction Miami - ima naslov Moker pes in je nastalo v letu 2007. FBI-jeva preiskava je Banksyjevima umetninama preprečila nastop pred dražitelji.
Ali je Suženjsko delo izmaknil tat umetnin ali kdo drug, se za zdaj še ne ve. Kdo drug bi bil teoretično lahko tudi Banksy sam. Občinski svetniki Haringeya želijo grafit dobiti nazaj in ga vrniti na prvotno pročelje.
Tako kot tudi cestarji, železničarji, ravnatelji šol ali bolnišnic in upravniki pokopališč ukradene kovinske kose.
Ironija je ta, da so bili grafiti nekoč preganjani ali raje čim prej prebarvani, tehnične dediščine, ki simbolizira napredek človeštva, pa brez železja in drugih kovin ne bi bilo.
Šele po kraji se spozna prava vrednost izdelka - nekoč že.
Matjaž Ambrožič /@matjazambrozic