Kongres je sklican v soboto, 19. oktobra v Ljubljani. Foto: BoBo
Kongres je sklican v soboto, 19. oktobra v Ljubljani. Foto: BoBo
Geneza Jankovićeve odločitve
Janković ne bi odšel, ampak bi ostal

Biti volivec je manj preprosto. Vlogo nadzornikov nad upravljavci praviloma izvaja na štiri leta. Vmes se lahko zanaša zgolj na besedo politikov.

Alenka Bratušek je po samozamrznitvi strankarske funkcije Zorana Jankovića javno večkrat poudarila, da bi bila za njen odstop s premierskega mesta dovolj že Jankovićeva samostalitev.

Taljenje bo trajalo do 19. oktobra, saj je možnost, da bi bil kongres največje parlamentarne stranke prestavljen, kot kaže, statutarno neizvedljiva.

“Želimo živeti v ponosni državi, kjer politika ne izključuje, ne podpihuje nestrpnosti in ne vzbuja apatije, temveč je politična kultura zgled oblikovanja družbenega soglasja in vir zaupanja.” Besede najdemo v uvodu k Ustanovnemu programu takratne Liste Zorana Jankovića – Pozitivne Slovenije. Ki je bila od napovedi do kongresa ustanovljena v desetih dneh. Ki je dober mesec za tem, decembra 2011, prejela čez 28,51 odstotka volilnih glasov. Januarja 2012 se je na kongresu njeno ime depersonaliziralo, a je bil Zoran Janković soglasno izvoljen za predsednika. Stranki se lahko zgodi, da bo drugi rojstni dan, ki bo nastopil tri dni po kongresu, njen zadnji ali pa bo potisnjena na politično obrobje.

Dvoumna politična semantika in zakulisne tehnikalije vzbujajo odpor in apatijo. Kultura političnega taktiziranja oblikovanju družbenega soglasja ne more biti zgled. Zaupanje se gradi dolgo in zapravi naglo. Naslednjih 14 dni ne bomo preždeli v negotovosti, temveč ob opazovanju političnega spopada, pri katerem bo vprašljiva zmaga stežka odtehtala zagotovljene žrtve.

Janković je v torek dejal, da bo kongres odprt za javnost, glasovalno pravico pa bodo imeli vsi člani, včlanjeni do dneva razglasitve kandidatnih list. Morebitni tajni kongres največje stranke v sodobni demokraciji bi bil nekoliko nenavaden, še nekoliko bolj pa množični nočni prilivi svežega članstva do roka, ki še dovoljuje kongresno udejstvovanje. Kaj pove strankina infrastruktura? Pozitivna Slovenija je edina parlamentarna stranka, ki na kongresih ne zaseda s pomočjo delegatskega sistema. “Kongres sestavljajo vse članice in vsi člani stranke,” navaja statut. In drugič: ključni ljudje vseeno ostajajo strankini poslanke in poslanci ter ministrice in ministri, ki jih v veliki večini najdemo tudi v drugih strankinih organih, predvsem pa med koordinatorji njenih regijskih odborov.
Pestro lobistično dejavnost gre tako pričakovati na vseh ravneh. Od najožjega vodstva do članic in članov. Zoran Janković ima 14 dni časa za izstavljanje računov. Na petnajsti dan bodo računi izstavljeni njemu.

“Nisem politikant. Sem naiven in verjamem ljudem,” je v nagovoru na kongresu januarja 2012 dejal Janković in s tem ponavljal priljubljeno mantro, da ni politik, ampak menedžer. Od 2. oktobra 2013 je Zoran Janković zagotovo politik.

Geneza Jankovićeve odločitve
Janković ne bi odšel, ampak bi ostal