Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 19 glasov Ocenite to novico!
Eugenija Carl. Foto: BoBo

Dodaj v

Istrski osel "za vedno"

Kolumna Eugenije Carl
20. oktober 2014 ob 19:18,
zadnji poseg: 20. oktober 2014 ob 20:08
Koper - MMC RTV SLO

Če pustimo ob strani najagresivnejše odtenke predvolilne kampanje, ki je ciljala najbolj pod pas do zdaj, in dejstvo, da je bila, bolj kot ne, pričakovana zmaga koprskega župana Borisa Popoviča, so tokratne volitve na Obali jasno postregle z najmanj dvema spoznanjema. Prvič, da se Popovičev domet, ko o njem odločajo volivci, ustavi na mejnih kamnih njegove občine, in drugič, da se politika spet ni nič naučila iz zgodovine.

Morda spomin izpred osmih let res ni več tako živ, a velja ga osvežiti. Takrat smo namreč gledali uverturo, nekakšno politično izvidnico koprske ofenzive na sosede. Tomaža Gantarja je sicer uspel na mehko ustoličiti v Piranu, ko pa je Popovič po sporu s Tomislavom Klokočovnikom, v stilu velikega vojskovodje jurišal nad Izolo in ji poskušal napadalno in arogantno označiti vogale, si je polomil zobe. Končalo se je z njegovim neslavnim porazom. Takrat je dobil prvo lekcijo, ne da bi si jo tudi zapomnil.

Tokrat je Popovič poskušal gabarite še razširiti. V boj za nadvlado je v Piran in Ankaran poslal svoja najzvestejša vojščaka Gašparja Gašparja Mišiča in Sebastjana Jeretiča. Drugi je s seboj prinesel celo Popovičevo retoriko v slogu "kopiraj-prilepi", ko je recimo napovedal obračun z občinskimi uradniki, še preden bo v občinskem fotelju spil prvo kavo. Medtem je Gašpar Mišič na drugem koncu velikega zaliva sejal Popovičevo ideologijo neštetih možnosti; ni sicer zidal vertikal, ankaranske vogale je označeval tako, da jih je čistil. In domačine iritiral s tem, da se je v Ankaranu naenkrat vse dalo.

Česa pa sploh niso mogli preslišati volivci? Če bi z velikim naskokom uspeli, bi se trojica drug drugemu postavila za tesne sodelavce. Sporočilo tria "popokandidatov" je delovalo jasno: v občinah, ki niso Koper, ne premorete pravih ljudi, zato je naravnost nujno, da vdremo na vaše dvorišče in vam tudi povemo, kaj je dobro za vas. Obetala se je parafraza oblastnega reka sončnega kralja: "Obala, to sem jaz!"

Strokovnjak za komuniciranje Miro Kline pravi, da volivci niso naklonjeni tistim, ki z besedami ali dejanji odkrito ali prikrito pretirano poveličujejo in vsiljujejo svoj jaz. Ne marajo niti podcenjevanja in zdrah. Rajši vidijo pozitivne kampanje in so zato še posebej občutljivi na vsiljivost, diskreditacije, grožnje, laži. Tako vedenje hitro ponotranjijo in razvijejo protitelesa, saj si vsak človek tudi zase želi, da bi bil spoštovan. Kako se od zunaj napadeni skupinsko povežejo, pa je veliko povedala že zgodovina. Sledi upor.

Točno to se je zgodilo v Ankaranu in Piranu. Volivci so se uprli in razdelili kazni. Z najpogubnejšim orožjem sodobne demokracije; volilnim lističem. Bolj kot Gašparju Mišiču in Jeretiču Popoviču samemu. Ker so v njiju videli njegov model vladanja - kar se jim je sestavilo pod črto, potencialna "koperizacija" njihovih občin - jim ni bilo všeč.

Koprskemu kandidatu stranke SMC so v predvolilnem boju očitali, da je trojanski konj aktualnega župana. Če kdo, sta bila Popovičeva trojanska konja, sicer brez skrivanja, prav Mišič in Jeretič, njun volilni izkupiček pa jasen signal, da vse, kar diši po Popoviču zunaj koprskih meja, tako rekoč nima možnosti za uspeh. Trojanci so nasedli, Istrani pač ne. Bolj kot trojanske konje, pa četudi s praznim trebuhom, Ankarančani in Pirančani očitno raje jahajo istrske osle.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Paulaner
# 20.10.2014 ob 20:25
Kdo je dal tej Evgeniji nalogo da spremlja tega Popoviča na vsakem koraku bi pa res rad vedel, dvomim da je to samoiniciativno. Daleč od tega da ga zagovarjam, celo verjamem ji da ni vse čisto pri njem. Za primer bi dal Ljubljanskega župana, zakaj se še zanj ne najde kakšen tako pronicljiv in fokusiran novinar ki bi mu noč in dan dihal za ovratnik kot se to dogaja Popoviču. Mislim, da je ljubljanski šerif veliko večja baraba in bi moral iti po poti Zagrebškega župana že samo zaradi svinjarij ki jih je počel kot predsednik Mercatorja po Balkanu, da ne omenjam "donacij", Stožic, vseh nezazidljivih parcel, ki so postale zazidljive po nakupu njegovih najzvestejših podpornikov ali njegovih družinskih članov. Prosim, naj še v Lj dobi kakšen novinar podobno zadolžitev, kot jo je že dolgo nazaj dobila Evgenija in naj to s takšnim zanosom opravlja kot ona.
Paulaner
# 20.10.2014 ob 20:44
To pa ni lepo, da ste pustili kolumno Eugenije objavljeno samo 1 uro ...
sam12
# 21.10.2014 ob 17:46
1vidra
preden kvasiš neumnosti se daj malo poduči! Carlova nikoli ni pisala o deklici Piki. Napisala je pa super komentar o dečku Reneju.
cairns
# 21.10.2014 ob 13:09
Eugenija naj dela tako zavzeto še naprej. Dokler obstajajo takšni novinarji se bo barabije in umazanijo odkrivalo še naprej.
1vidra
# 22.10.2014 ob 17:05
17. 1vidra (11.06.2014 || 17:07:27)
Ne briga me, koliko minusov bom dobila.

Organizem enoletnega otroka, ki ima za seboj "več operacij" na trbuhu in srcu (in ne na "trebuščku in srčku", kot manipulativno piše avtor prispevka, ki igra na sentimentalno noto, da bi izzval čim večje ogorčenje) , z vsemi pripadajočimi terapijami, oživljanji in intenzivnimi obravnavami, je tako oslabel in občutljiv, da je vsako poslabšanje lahko tista kaplja čez rob, ko ne gre več. Starši, ki jih je seveda treba razumeti, pričakujejo včasih čudeže.

Neodgovorno je tudi izjavljanje Mishalyja, ki priliva olje na ogenj z izjavo, "Pika bi lahko živela". Lahko bi, lahko pa ne bi, od kod on točno ve, kaj bi se dogajalo po tej nujni operaciji?

Predvsem pa naj utihnejo "starši", ki so spodnesli srbskega kirurga, zdaj pa se zgražajo in zmerjajo naše zdravnike. Onemogočili so operacijo v Sloveniji marsikateremu otroku, katerega starši bi z veseljem pristali na dr. Šehića, zaradi vaše vzvišenosti nad "balkanskim" zdravnikom. Tudi vaš ego igra tu zraven, in ne pozitivno.

Btw., dobila sem nekajkrat več plusov kot minusov, točne številke ni več v arhivu.
izo
# 22.10.2014 ob 13:41
Za primer bi dal Ljubljanskega župana, zakaj se še zanj ne najde kakšen tako pronicljiv in fokusiran novinar ki bi mu noč in dan dihal za ovratnik kot se to dogaja Popoviču

od kje si pa to vzel el oz kolk dolgoročni spomin pa imaš? dokler je bil jankovič še na aktualne političnem podiju, ni bilo dneva, da ne bi bil kakšne članek naj bi na njegov račun v jasno črni kroniki (medtem, ko je bil kakšen podoben članek o kakšne zaporniki seveda pod politično kroniko). eden tipičnih medijev poleg vseh jasno desnosučnih (no, ja, sej v bistvu tudi spada bolj v to sfero) so finance in nekaj njihovih novinarjev, ki ga redno obstreljujejo, tudi še danes.
popovič pa je itak že zdavnaj zrel na rešetke, ker težko najdemo koga od "politikov" pri nas, ki je bil večkrat na obravnavah, verjetno ga šiša samo še major. o tem, kako on samo igra igro vetrov pove dovolj samo to,da je vse čas jokal, da ga kučan hoče zapret, ker se je očitno hotel priliznat takrat aktualnemu majorju, potem je odbil nogo s svojim avionom in kr naenkrat je bil prisoten na vseh kvazi levosučnih prireditvah ipd in se hotel štulit še tam, kar mu glede na povezave z mišičem idp kar uspeva.
in zdej bi še za to nekdo rekel, da mu nekdo nekaj hoče. lepo vas prosim, človek bi že zdavnaj moral biti zaprt, ker je imel čsito konkretno procese in tudi obtožbe, za razliko od nekaterih drugih..
1vidra
# 22.10.2014 ob 16:57
sam12, saj nima smisla, da se prepirava. Seveda so starši (oz. v drugih primerih ostali sorodniki) neskončno prizadeti in pripravljeni reči in storiti karkoli za najbližjega, posebno če je to otrok. Vendar se normalni ljudje tega zavedamo in ravno zato ni prav, da svojci v svoji prizadetosti kar povprek udrihajo po zdravnikih in zdravstvu in lahko naredijo več škode kot koristi (glej primer srbskega otroškega zdravnika, ki so ga spodnesli "skrbni" slovenski starši in s tem samo pokazali, da je njihov ego vsaj tako velik in škodljiv od tistega, ki ga sicer na ves glas očitajo zdravnikom).

Gre za to, da je sistemske rešitve treba iskati s hladno in trezno glavo in ne v skrajni prizadetosti, ki jo s takšno zavzetostjo podpihujejo novinarji, da imajo bolj senzacionalistične članke.
zemljemerec
# 22.10.2014 ob 08:27
še dobro da imamo kriminaliste, tožilstvo in sodstvo, da pomagajo demokraciji proti drhalji nevzgojenih volivcev...da politika postavijo za rešetke.
vladimirrtvslo
# 21.10.2014 ob 08:24
Novinarka Evgenija je "zakon" slo-novinarstva. Takšni novinarji si zaslužijo dvojno plačo!
smolensk
# 20.10.2014 ob 20:26
No kar nekaj popovičevih ljudi bo pa le sedelo v občinskih svetih sosednjih občin. Obratno pa ne.
Zdravko Vatovec
# 22.10.2014 ob 11:33
Predvčerajšnjim dopoldne - torej na dan, ko je bilo objavljeno Carlino besedilo - me je koprsko
sodstvo TRETJIČ obsodilo "žaljenja" Popoviča.
PRAVO VPRAŠANJE JE:
KDO NA KOPRSKEM SODSTVU ŠČITI POPOVIČA ,
KI DOSLEJ NI NAREDIL NIČESAR SPODOBNEGA ZA KOPER, ZA JAVNE KORISTI.
Nabralo se je pet gosto popisanih strani Popovičevih porkarij na Koprskem - in nekaj komik.
ZAKAJ LEŽI NA KOPRSKIH SODIŠČIH MENDA KAR 30 KAZENSKIH OVADB -
SODIŠČA PA "REŠUJEJO" SAMO NAVZGOR STATISTIČNO INTERESANTNE kALENDOVE (ali kako se že imenuje) primerčke.
ZAKAJ JE BIL SERMING TAKO TAJMIRAN, DA JE POPO SPET LAHKO KANDIDIRAL???
KAKO TO, DA SE MU JE SODNICA OB OBSODBI OPRAVIČILA???
koren-prsmojen
# 22.10.2014 ob 09:16
Joj koliko kritiziranja novinarke! Ta članek je napisan izvrstno- logično razloži potek volitev ob obali in razodane Popovićeve namere za obalo. Jaz bi bil novinarki hvaležen, če bi živel na teh koncih.
1vidra
# 21.10.2014 ob 22:43
Janček, Če pri Jani tako pravijo, potem bo pa verjetno že držalo.

Ja, seveda, Jana je nedotakljivo merilo za kakovost novinarstva...
Zdravko Vatovec
# 22.10.2014 ob 11:43
Istrski osel "za vedno":
spoštovana novinarka, mi ni nedvoumno jasno, kdo bi bil istrski osel.
Vsekakor je bila to žalostna zgodba, "Istrski osel", starega dobrega Cankarja-
o tragiki nekega ljudstva. In prvo resno besedilo kakšnega slovenskega kulturneža
o Istri. Ni verjetno niti, da je mislil konkretno na istrske Slovence.
Leto: 1911, Slovenski narod.
Leta 1911...
zare1
# 21.10.2014 ob 23:46
Volilna kampanja, gospa carl je ciljala pod pas predvsem in tudi zaradi takih kot ste vi, ki kot novinarka vseskozi iščete dlako v jajcu in Popoviča kjer se le da potiskate v blato, tudi tja, kjer ga ni. pa dajte se ze enkrat ozreti za drugimi , ki resnično niso nič naredili.Popovič je zmagal, kljub enostranskemu poročanju .Mogoče pa je že čas, da se kakšen gledalec obrne na varuha tv pravic da preveri, kako izkoriščate medij za očitno nam gledalcem neznane cilje in pod čigavo taktirko vodite to umazano gonjo proti četrtič izvoljenim županom. Vaša zloraba medija je prav gotovo že odvrnila marsikaterega gledalca , saj skoraj ni dneva, da ne napadate . Siti smo takih poročanj!!!!!
sam12
# 22.10.2014 ob 07:57
1vidra, jutri boš ti , tvoji otroci, starši....Pike, Reneji...pa bi bilo za videt s kakšnimi sentimentalnostmi boš letel-a okoli zdravnikov, ki te bodo pošiljali naokoli. Ko gre za zdravje, se ni dobro norčevati iz ničesar, niti iz novinarjev, ki razkrivajo zadeve in se izgleda še edini borijo za boljši sistem. Kot rečeno, prej kot slej te bo doletelo!
sam12
# 22.10.2014 ob 07:56
1vidra, jutri boš ti , tvoji otroci, starši....Pike, Reneji...pa bi bilo za videt s kakšnimi sentimentalnostmi boš letel-a okoli zdravnikov, ki te bodo pošiljali naokoli. Ko gre za zdravje, se ni dobro norčevati iz ničesar, niti iz novinarjev, ki razkrivajo zadeve in se izgleda še edini borijo za boljši sistem. Kot rečeno, prej kot slej te bo doletelo!
1vidra
# 21.10.2014 ob 22:41
Samt 12, res je, pomešala sem oba primera, ki pa imata v moji poanti zelo veliko skupnega, če si bral te tekste. Isti manipulativni pristop (nogica, srček, trebušček...), da bi se vzbudilo čim večje ogorčenje bralcev. Nobene novinarske distance, samo igranje na sentimentalno noto.
Janček
# 21.10.2014 ob 21:23
Vir MMC, D.S.

V Slovenski filharmoniji v Ljubljani so (na letošnjega začetku leta - op.J.) že 26. podelili laskavi naslov, ki ga bralci in bralke revije Jana vsako leto podelijo ženski, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto. Dogodka se je udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Eugenija Carl je "temperamentna novinarka, kritična do nekritičnih in neobjektivnih kolegov novinarjev, ter si upa to povedati na glas, sama pa vedno deluje v okviru javnega interesa, profesionalnih standardov in lastnih moralnih vrednot", so sporočili organizatorj
i.

Če pri Jani tako pravijo, potem bo pa verjetno že držalo.
1vidra
# 21.10.2014 ob 10:14
Novinarka Evgenija je "zakon" slo-novinarstva. Takšni novinarji si zaslužijo dvojno plačo!

Po njenih člankih o umrli deklici Piki tega ravno ne bi rekla...Tako bedno ceneni senzacionalizem se redko bere.
Eugenija Carl
link
Zimmermannova obrambna taktika: kaže vloge, ne dovoljenj. Ker jih nima.
5
23. junij 2016 ob 22:00 Razvpiti zdravnik Janez Zimmermann je na svojem blogu, ki ga je nekritično povzel tudi eden izmed medijev, objavil zapis, s katerim poskuša izpodbijati naše poročanje, da za izvajanje operativnih ...
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo