Kolumne
(4)
Peter Mlakar
Peter Mlakar Foto: BoBo

Dodaj v

Je kdo pripravil varovalke in rešitve?

Kolumna Studia City
16. april 2018 ob 21:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Imamo solidno rast družbenega proizvoda. Izvoz se povečuje, gospodarstvo, vsaj tako pravijo, je na krilih. In vemo, da množica slovenskih državljanov od tega nima nič.

Še dobro, da nima nič, ker če bi bilo stanje slabše, bi imela manj kot nič. Zato: ali ob vsem tem politiki in ekonomisti vedo tole: nemški izvoz je v zadnjem času občutno padel. Od Nemčije pa je naša izvozna proizvodnja, ki poganja rast, enormno odvisna. Trump se je vrgel v protekcionizem, kar lahko strahovito zaplete svetovno trgovino, v katero smo vpeti.

Da ne omenjam vsesplošnega svetovnega kaosa, kjer znatno vlogo igra Rusija, in se bomo morali odločiti, koga imamo rajši. Trojček v postelji tu odpade, zato bo v vsakem primeru izvoz ali na Zahod ali v Rusijo slabši. In bo našteto imelo učinek na državni proračun, na kapitalsko moč podjetij. Pa bodo zato oblastniki in lastniki ob vsaki zahtevi po vsaj majhnem popravku vnebovpijočih krivic začeli stokati, da ni mogoče narediti nič, da ni mogoče dvigniti minimalne plače, kaj šele uvesti temeljni osebni dohodek, da bo treba plačevati zdravstvene storitve, šolanje, da ne bo za socialne transferje.

Jasno, oni sami imajo svoje bogastvo varno spravljeno in bodo odpuščali, najemali prekarce, izčrpavali firme itd. Ali se torej naša politika zaveda omenjenih nevarnosti? In katera od strank ima pripravljene varovalke ali rešitve za scenarij, ki nas lahko doleti že jutri? Kaj moramo narediti, ko je še čas, da ne bo življenje za nekatere še slabše? Da torej postanemo bolj samozadostni, ne pa da bomo ‒ če Nemčija dobi gripo in se bo Rusiji navilo ušesa ‒ dobili mi raka.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
DrMatilda
# 17.04.2018 ob 07:46
Nekaj takega, ja.
Le da Mlakar ni noben diktator in psihopat, če si je to prišel gor šele po 30 letih, verjetno ni tako slab človek.
Oni pa to delajo že 30 let, toliko traja tudi njihova huda samo inducirana duševna bolezen, verjetno ne hodijo Mlakarju razlagat kakšni so njihovi načrti in cilji. Oni so si to že zdavnaj prišli gor, verjetno verjetno je manija trajala kar nekaj časa,ampak stvari so se zdaj pri njih unesle in stabilizirale, stekle v svoj vsakdanji ritem, ki se do konca njihovih klavrnih življenje verjetno ne bo spremenil. To je samo prizadejana duševna bolezen, zdravljeneje bi pomenilo samo paničen strah in hude stiske ter neprestane nočne more, bolje pa ne more biti za njih več nikoli, zakaj bi trpeli in samim sebi prizadejali take bolečine? Itak vedo, da jih kritiziramo samo zato, da bi se slabše počutili, ker njih edino to moti, da ne rečem boli, vsebina jih niti najmanj ne zanima. Za njih smo untermench, ene take opice, ki seveda niso zadovoljne s svojo usodo v našem podalpskem Gvantanamu, seveda se moramo včasih tudi razjeziti in braniti, ampak nam čisto nič ne pomaga, njim ne moremo popolnoma nič.
Zato je taka kritična kolumna mogoča zanimiva za malega, vsakdanjega človeka, sadistični psihopati se pa edino smejijo, če jim kdo servira kakšno mučno in neprijetno misel, si zapojejo pa kakšno pesmico v glavi in gredo raje šivat gobelin.

Aja, seveda se jih bo nekega lepega dne vse razkrinkalo in bo propadlo, ampak ne danes, tudi ne jutri, če bo svet v plamenih, bosta Nemčija in Rusija spet prvi,kjer bo mogoče zagnati nazaj težko industrijo ter postaviti neke zametke civilizacije nazaj na noge. Imajo ljudi, ozemlje, orodja in znanje, mi jim lahko gremo v najslabšem primeru čohat konje. Nič se ne bo spremenilo, niti po 3.svetovni vojni ne.
pan
# 17.04.2018 ob 07:15
Peter!
Že zdavnaj smo ena mala rakava tvorba, ki jo bo tvoj, zelo natančen in neusmiljeno napisan scenarij bodočih, zelo verjetnih dogodkov, zgolj pospešil, do - amputacije!
Ceriš
# 19.04.2018 ob 14:17
Pravilne ugotovitve !
Ko pa je Luka Mesec dejal,
da je izvoz ahilova peta slovenskega
gospodarstva, so ga imeli številni
pametnjakoviči za debila.
ebdb
# 20.04.2018 ob 13:08
... blah blah blah ... teoretik kot cel kup drugih priseskov, nesposoben karkoli producirati za izboljšanje stanja človeštva, odvisen od "kraje" (socialni transfer) v njegovo smer
Kazalo