Kolumne
(4)
Marcel Duchamp: Fontana (1917) Foto: Wikipedia
Naslovnica izdaje Kdo pravi, da je tisto umetnost?
Michelle Marder Kamhi je s pomočjo Kickstarterja zbrala dovolj denarja za novo knjižno izdajo Kdo pravi, da je 'tisto' umetnost? Foto: Kickstarter

Dodaj v

Kaj je umetnost?

Kolumna Boštjana Jurečiča
8. maj 2015 ob 06:25,
zadnji poseg: 8. maj 2015 ob 08:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Selektivno ponovno vzpostavljanje resničnosti v skladu z umetnikovimi vrednostnimi sodbami." Ayn Rand

Michelle Marder Kamhi je trmasta, pogumna in razgledana ženska. Večina umetnostnih kritikov po svetu je že zdavnaj utihnila (in si o sranju, s katerim nas pita sodobni umetniški esteblišment pač mislijo svoje) ali pa so se zlili s kustosi, umetniki in občinstvom v enovito žgoleč in konformen zborček, ki umetniško kramo, s katero nas posiljujejo po 'bienalih' (poklon izjemam, kakršen je bil zadnji Grafični v Ljubljani!), vedno znova ubesedijo kot 'inovativno', 'cutting edge', ali 'breaking new ground'.

Ne Marderjeva. Ta pripada majhni, uporniški skupini neodvisnih kritikov. Zdaj je s pomočjo Kickstarterja zbrala dovolj denarja za novo knjižno izdajo Kdo pravi, da je 'tisto' umetnost?

Marderjeva svojo teorijo postavi na ozadje estetske teorije Ayn Rand. Zdaj bodo zagrizeni levičarji skočili pokonci, saj velja Randova za ideologa ameriške desnice, še posebej čajankarjev. Randova je bila predvsem kontroverzna in odbita ruska emigrantka, ki pravzaprav spomni na teozofinjo Blavatskyjevo.

Po Randovi in Marderjevi je umetnost nekaj, kar je vedno treba šele ustvariti. Po tej definiciji iz množice, ki ji rečemo umetnost, seveda odpade vsa konceptualna umetnost od Duchampa naprej. Ampak Marderjeva gre še naprej: tudi abstraktna umetnost ni umetnost. Umetnost je po definiciji reprezentativna.

Sam imam ob teoriji Marderjeve nekaj močnih pomislekov.

Obstaja slikarski jezik. Nekateri znajo ta jezik brati. To je tisto, na kar mislim, ko rečem, da znajo gledati. S tem jezikom slikar vzpostavlja slikarske pomene, ki so mediju specifični. Mondrian, Malevič ali Motherwell in Pollock na platnih ne vzpostavljajo nikakršne nove resničnosti, zato je njihovo brezoblično slikarstvo tudi brezpomensko. Marderjeva temu, kar počnejo našteti in številni drugi, reče preprosto dekoracija ali dizajn.

Ni pa mogoče reči, da je vsa abstraktna umetnost dekoracija. Takšna je praviloma neuspešna abstraktna umetnost. Natančneje: abstraktna umetnost je neuspešna zato ali takrat, ko se sesede v dekorativnost. Marderjeva stavi na reprezentativno umetnost. Ampak kot da se ne zave, da obstaja tudi neuspešna reprezentativna umetnost: ta je neuspešna prav zato ali takrat, ko se sesede v ilustrativnost.

Jasnih meja med kategorijami ni. Gre za zveznost.

Seveda so se oglasili kritiki. Eden je kritično zapisal, da je Marderjeva popolnoma odmaknjena od "intelektualne klime sodobnosti". Drži, prav za to gre. Odmik od te in takšne klime je pravzaprav nujen.

Boštjan Jurečič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
MatjazP
# 08.05.2015 ob 09:56
Ne vem, kaj je umetnost.
Vem pa, da je veliko preveč 'umetnikov' in kritikov, ki jih nekje globoko žge, da niso uspeli - kot umetniki.
Predvsem pa umetnost ni tisto, kar se prodaja. Umetnost in filozofija sta se umaknili estetiki in ideologiji.
Umetnost najdeš najprej v sebi, da jo lahko prepoznaš.
Bolj kot rasteš, dlje sežeš.
In se ne meniš za druge.
Javorovina
# 08.05.2015 ob 09:35
Lahko bi rekli recimo 'krancljanje', pa bi to zajemalo tako dekoracijo kot ilustracijo.

Kako si je zamislila, da ideje kot take niso reprezentativne, pa ne razumem oz. iz kolumne ne znam razbrati.

Vprašanje "Kdo pravi, da je tisto umetnost?" je smiselno približno toliko kot a-teizem. Nenazadnje se lahko vprašamo "Kdo pravi, da tisto ni umetnost?".
ZeK
# 08.05.2015 ob 09:17
joj, kakšne nebuloze. kdaj pa se umetnost sesede v dekorativnost? ja prav takrat, ko v ozadju ni nikakršnega koncepta. koncept naredi iz "barv na platnu" umetniško delo. in prav nič drugega.

skratka, Marderjeva se, tako kot Jurečič, zaplete sama s seboj.
janezdolzan
# 08.05.2015 ob 09:03
Kaj je umetnost?

No če že vprašate:
Umetnost je vse tisto, kar v danem trenutku ljudje pojmujejo za umetnost, tako kot pri večini ostalih stvari. Ker je dokaj nedefinirana, se spreminja od časa do časa, od človeka do človeka. Za razliko od matematike, fizike... :)
Boštjan Jurečič
link
Vesolja ne damo!
64
23. oktober 2015 ob 08:54 Ob dogajanju v zvezi s KSEVT-om in gladujočim Turšičem smo spremljali učinek snežne kepe. Vsa kulturna javnost je skočila pokonci. Velika večina komentatorjev trobi, da je KSEVT izjemen projekt.
Več novic ...
Kazalo