Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 32 glasov Ocenite to novico!
ZDA
Podobno, kot se uresničujejo za marsikoga nepredstavljiva stališča, se utegne za uspešnega pokazati eden vodilnih sloganov Trumpove kampanje, da bo Ameriko znova napravil izjemno/veliko. Foto: Reuters
Matjaž Trošt
Matjaž Trošt Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Kaj pa, če jim uspe?

Kolumna Matjaža Trošta
28. januar 2017 ob 06:34
Bruselj - MMC RTV SLO

Laži in sprenevedanja, ki so jih kot legitimno javno razpravo v zadnjih mesecih in letih naplavila referendum o brexitu ter zadnje ameriške volitve, ne morejo spremeniti vtisa, da je ključna skrb medijev in sredinskih politikov skrita v zanikanju možnosti, da se utegneta tako brexit kot predsedovanje Donalda Trumpa izkazati za uspeh.

Donaldu Trumpu je treba priznati, da je bil med volilno kampanjo tudi zelo iskren, ko je napovedoval vrsto ukrepov, ki jih zdaj podpisuje v Ovalni pisarni. Podobno, kot se uresničujejo za marsikoga nepredstavljiva stališča, se utegne za uspešnega pokazati eden vodilnih sloganov Trumpove kampanje, da bo Ameriko znova napravil izjemno/veliko.

Podobne možnosti ima brexit. Veliko so v zadnjih mesecih razpredali o stroških, a morda se res izkaže, da pretresov ne bo. Nedvomno bi to – kaj šele koristi za Otok – za politične elite v Bruslju in v državah članicah Unije, ki svarijo pred vrnitvijo v okvire evropskega sodelovanja pred Unijo, pomenilo hud udarec, in sicer kot sicer logiki svaril pred vračanjem pristojnosti v prestolnice posamičnih držav članic. Seveda, britanski položaj v Uniji in svetu je preprosto neprimerljiv s položajem denimo Madžarske ali Slovenije, a vseeno se vprašanja trenutne ureditve z vsako "vinsko razsodbo", pri kateri bo ena stran čutila oškodovanje, vrnejo z dvojno močjo.

Evropska politična struktura je trenutno razmeroma trdna, a ob morebitnih političnih spremembah v državah ni nujno, da bo taka tudi ostala. Navadno je za kaos dovolj že strah pred spremembo ali težavami.

Vzhodu Evrope gre znotraj Evropske unije bistveno bolje, kot je tem državam – tudi Sloveniji – šlo pred članstvom. Srbsko-kosovsko pogovori v Bruslju so eden izmed številnih dokazov pomena proevropskih pristopov in dialoške kulture. Res je malce nenavadno, da se pogovarjajo le takrat, ko jih skliče evropska zunanja ministrica, pa vendarle ... pogovor je pogovor, pa čeprav o tem, da se je dobro pogovarjati. A kako gre Zahodu? Dvom ponazarja vzpon populistov.

Kaj za balkanske zdrahe pomenita Trump in pa brexit? Budnico? Podobno kot za siceršnjo Unijo. Konec varnostne mreže, ki jo je doslej ponujala pozorna roka Zahoda, ter sporočilo iz Unije, da ni nič večno. Čas za postavitev na lastne noge, na noge domače zdrave pameti, ki bo namesto načičkanih vlakov pošiljala na meddržavne tire potencial, intelekt in ideje za sodelovanje ter napredek.

Evropska politična elita, ki se je v zadnjih letih prehajanja iz krize v krizo navadila veliko govoriti in manj storiti ter obenem čim bolj zaščititi lastne sedeže, se le stežka zaveda minljivosti svojih prestolov. Prilagajanje na populizem ter vzpon politike preprostih rešitev za zapletene probleme je morda trenutno v odraščajoči fazi. Vemo, kako se vedejo zgodnji pubertetniki. Ihtavo, zaletavo, večkrat samovšečno, spet drugič skrušeno nezadovoljno ob samoizpraševanju, ali je bilo tega res treba. Tako torej, z obveznimi vzponi in padci.

Letošnje volilno leto bi utegnilo pomeniti tudi leto sprememb. Takih šokov, kot jih je prinesel brexit ali pa Trump, ne gre pričakovati. Predvsem zato, ker se s tema dvema težko merijo, ter zato, ker je zaupanje v javnomnenjske ankete trenutno manjše od dvoma o njih, mogoče pa je prav vse. Za trenutno Unijo bi bilo najslabše, če bi se izkazalo, da ima Trump ali pa boter brexita, evropski poslanec Nigel Farage, prav. Ker svojim britanskim in ameriškim prijateljem želimo le najboljše, jim potem verjetno to tudi privoščimo, mar ne.

Matjaž Trošt, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
tru-bar
# 28.01.2017 ob 07:02
Evropa je žrtvovana na oltarju globalistov, ki želijo ustvariti Združene države Evrope po zgledu ZDA, brez kulturne in nacionalne identitete, pod vodstvom mednarodne korporatokracije, ki se zgleduje po Kitajski in želi evropske narode preoblikovati v poceni delovno silo s pomočjo lokalnih koruptokracij. Nacifašisti so bili amaterji v primerjavi z globalisti. Naciji so si skušali s silo podrediti Evropo, njihova nadgradnja, globalisti, pa so skrbno izdelali načrt (avto)destrukcije Evrope pod vodstvom korumpirane politične elite in s pomočjo migrantov, ki jih globalisti načrtno vodijo v Evropo, tudi prek sesuvanja držav na Bližnjem Vzhodu ter prek ideološke propagande.
what?
# 28.01.2017 ob 09:48
Evropa mora razpasti, ker tako kot deluje sedaj absolutno ne gre več naprej. Kot je nekdo pred mano zapisal imajo ljudje vsega dovolj.

strinjam se z vsem razen s tem da mora evropa razpasti.
EU je ze okej, samo sterat je treba bruseljcane (96% njih) na zavod za zaposlovanje oziroma omejit moc bruslja na najbolj osnovne zadeve ki se ticejo edino celotnega EUja - to da ti nekdo v bruslju (za katerega se nihce slisal ni nikoli) diktira kaj in kako v lastni drzavi... to je problem euja.
Amistad
# 28.01.2017 ob 06:52
Za Trumpa verjamem da bo za ZDA naredil veliko....kaj to pomeni za sosednje drzave in razne drzave-partnerice po svetu je drugo vprasanje.
Da bo Brexit polomija predvsem za angleze pa se je Farage zavedal ze eno minuto po volitvah. Kot prvo to, da "Great Britain" ne bo vec obstajala, ker so tako Skotska kot tudi Irska ze izrazile zeljo da si zelijo ostati v EU.
posavc79
# 28.01.2017 ob 07:24
Spoštovani dopisnik, predlagam vam da počasi iščete drugo lokacijo za poročanje.
Ta EU bo razpadla v kratkem. Bili so opozorjeni( Brexit, trump,...) da naj se spremenijo in da ima folk tega dosti, ampak oni "furajo" svojo birokracijo še kr dalje.
Priporočam kakšne tople kraje za naslednjo destinacijo poročanja.
Vso srečo v nadaljnji karieri želim.
bilzerian
# 28.01.2017 ob 07:14
po moje je bolje, da se britanci spravijo ven iz EU.
zemljepisno so sicer v evropi, v resnici pa so samo otok, ki se pretvarja, da je del evrope.

v zadnjih 20 letih pa so tako ali tako vedno bili drugačnega mnenja kot EU in so vedno delali vse po svoje.
TyTo
# 28.01.2017 ob 10:02
Počasi vendar zanesljivo spoznavajo levo usmerjeni kapitalisti, da je Globalizem res ena velika napaka!
samogledam
# 28.01.2017 ob 10:21
Americani naj kar ostanejo veliki na svojem kontinentu, Evropejci pa naj se zacnejo brigati zase in svoj obstoj in tisti bedni Nato ukine ter denar nameni za varovanje meje in gospodarsko rast clanic.
simonc27
# 28.01.2017 ob 21:17
@ti-ne
Levo usmerjeni kapitalisti?
Kdo to je?


na primer Soroš, Zuckerberg, B.Gates
mlamat
# 28.01.2017 ob 11:35
"Takih šokov, kot jih je prinesel brexit ali pa Trump, ne gre pričakovati."

A res? Kaj pa takšne malenkosti kot propad €? Ali pa recimo 43% podpora Italijanov za izstop iz EU? Grčijo smo že rešili, ne?
what?
# 28.01.2017 ob 08:57
@fredix:
saj nam tud uspeva Europa.

kje natanko pa eu uspeva?
the law1
# 28.01.2017 ob 09:30
Kot zgleda se počasi porajajo dvomi s strani federalistov.
cockatoo
# 28.01.2017 ob 09:28
Evropa mora razpasti, ker tako kot deluje sedaj absolutno ne gre več naprej. Kot je nekdo pred mano zapisal imajo ljudje vsega dovolj. Najbolj si želim, da v Franciji zmaga Marine Le Pen, pa na Nizozemskem Geert Wilders, da začnejo sesuvati to greznico EU.

Nigel Farage ima prav.
moj komentar
# 29.01.2017 ob 00:06
EU razpada, pa če se gospod Trošt meče na trepalnice......
Grof_von_Baron
# 28.01.2017 ob 15:00
Srbsko-kosovsko pogovori v Bruslju so eden izmed številnih dokazov pomena proevropskih pristopov in dialoške kulture

LOL To je samo ena od zapuščin ultraglobalisitčne politike iz 90-ih. Srbi so bili od vseh narodov na Balkanu najbolj skeptični glede "mavrične agende", zato so jim globalistični voditelji zahodnih držav odvzeli del ozemlja in nagradili albanske nacionaliste, kriminalce in teroiste s kvazidržavo, ker jim je bilo jasno, da lahko slednje lažje vodijo kot pudlje. To je samo eden od priemorv, ko globalisti začasno najdejo preferirani nacionalizem, ki služi širši sliki. Potem so z bombami, snakicjami in izstradanjem k poslušnosti natrenirali tudi Srbe in rezultat je, da na območju ene potencialne države, ki se je prej imenovala Srbija in Črna Gora, sedaj obstajajo tri kvazi države (in ogromen rekrut center za džihadiste) po katerih lahko v Evropo mirno prihajajo načrtovani presežki prebivlastva, medtem ko se prej omenjena globalna elita ukvarja s Krimom, ki ni njihova stvar in je na 150-krat višjem cvilizacijskem nivoju, kot njihova frankenštajsnak stvaritev imenovana Kosovo.
anny22
# 28.01.2017 ob 13:35
Takih šokov, kot jih je prinesel brexit ali pa Trump, ne gre pričakovati.

Seveda jih lahko pričakujemo. Zmaga nacionalistov v Franciji in na Nizozemskem, frexit in de facto razpad EU. Kar nekaj političnih analitikov je to tudi (previdno) napovedalo. Vedno pa se lahko zgodi tudi kaj popolnoma nepričakovanega.
venderigola
# 28.01.2017 ob 16:33
Ni samo Trump protekcionist; genij protekcionizma je prav Kitajska, ki carini tuje, podpira svoje in si prisvaja tehnologije tujih partnerjev, tista Kitajska, ki naj bi v Davosu zagovarjala liberal globalizem, bedaki so pa naši evropski liberal politiki, ki so se ujeli na limance in pristali v krizi. Monetarna unija brez državne unije, brez enotne fiskalne politike, je že v bistvu kontradikcija; iluzija o samoregulaciji trga je dovolila bančno anarhijo, ki še danes ni dobila ustreznega in kredibilnega organa za regulacijo in nadzor, reševanje privatnih bank z denarjem davkoplačevalcev je pa končna prevara. Da je bila euro valuta napaka, je pred kratkim izjavljal celo ekonomist Almatya (oženjen z neko Rotschildovo). Mislim, da bo razpadla takoj po prenehanju quantitative-easing-a.
Drugače pa v Evropi močnejše države napredujejo, šibkejše pa gredo rakom žvižgat in izgubljajo suverenost v državnem dolgu po grškem vzoru; vlade postanejo le lakaji na ukaz visokih financ – kot mi je glede italijanske vlade pred kratkim potrdila dobro obveščena italijanska funkcionarka.
Odnosi med državami pa so vse prej kot v znaku fair-play. Na primer Sarkozyjeva Francija je skupaj z Vel. Britanijo napadla Libijo, da bi tam odvzela italijanskemu Eniju prevlado v naftnem biznisu; lotila se je sovražnih prevzemov raznih italijanskih firm in ji pri tem vloga francoskega politika iz romunske židovske družine Moskovicija na ključnem komisarskem mestu nedvomno nudi prednost.
Sankcije proti Rusiji morda prijajo poljakom in baltikom in apetitom visoke finance, a Italijo stanejo 7 milijard letno. Potem se nekdo v Bruslju izmisli, da mora liberalizirati uvoz tunizijskih paradižnikov in ceno plačajo italijanski ter španski pridelovalci. Vzhodne države so na boljšem, v kolikor so neto prejemnice, a do kdaj? Ordo-liberizem se je dobro obrestoval samo Nemčiji, ki ostaja v privilegiranem položaju, predvsem zaradi ničnih obrestnih mer. Grčija pa odplačuje dolgove nemškim in francoskim bankam.Transnacionalna Evropa razsvetljenega despotizma bankirjev, funkcionarjev, profesorjev in uradnikov, kot si jo je zamislil Delors, je totalni absurd; ker nismo Združene Države Evrope in mora vsaka država plačevati lastne dolgove z lastnimi sredstvi, je tudi prav, da se vsaka država upravlja v skladu z lastnimi interesi; da bi postali ZD Evrope z enotnim obračunom pa mislim, da se s tako vizijo ne strinja niti in predvsem Nemčija.
Oranžni
# 28.01.2017 ob 14:01
Nedvomno bi to – kaj šele koristi za Otok – za politične elite v Bruslju in v državah članicah Unije, ki svarijo pred vrnitvijo v okvire evropskega sodelovanja pred Unijo, pomenilo hud udarec, in sicer kot sicer logiki svaril pred vračanjem pristojnosti v prestolnice posamičnih držav članic.

Ahahahaha!

Človek kar težko verjame, kar bere. Suverenost, svoboda in odločanje po lastnih željah in potrebah naroda je očitno postalo nevarnost, celo kletvica.

Letošnje volilno leto bi utegnilo pomeniti tudi leto sprememb. Takih šokov, kot jih je prinesel brexit ali pa Trump, ne gre pričakovati.

Peglamo, peglamo, peglamo. Vse je v najlepšem redu - ljudje so zadovoljni, veseli in srečni, denarja imajo kot pečka, svoje politične elite ljubijo kot lastne mame. Kakšna blaznost, zanikanje in neverjetno trdovratno držanje glave v pesku!

Resnica je obratna:

Evropske in Nemške politične elite dihajo zadnje mesece 70 letne skupne države. In v teh zadnjih mesecih imajo še vedno možnost, da pokleknejo na kolena in prosijo za milost ter odpuščanje, za vse norosti (vojna z Rusi, uničenje Libije), tiranijo (poteptanje 6 milijonskega Grškega referenduma) in brutalnega sovraštva do lastnih državljanov (leta prisilnih varčevalnih ukrepov), ki so ga prelile čez Evropski kontinent v zadnjih desetih letih. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, po vseh volitvah, da EUja v naslednjih nekaj letih ne bo več.
ti-ne
# 28.01.2017 ob 12:51
TyTo

# 28.01.2017 ob 10:02
Počasi vendar zanesljivo spoznavajo levo usmerjeni kapitalisti, da je Globalizem res ena velika napaka!

:::::::::::::::::

Levo usmerjeni kapitalisti?
Kdo to je?
k500
# 28.01.2017 ob 08:05
tukaj je lokacija enega toplega kraja primernega za poročanje

21° 25' 0.001" N 39° 49' 0.001" E
KPRAA
# 28.01.2017 ob 19:57
Kaj pa če jim uspe? Ja, kaj pa potem? Koga briga, naj rešujejo svoje probleme kakor vejo in znajo. Če bo pa to negativno vplivalo na ostali svet, je edino prav, da se ostali odzovejo.na isti način, ali kot bi Trump rekel "Fighting fire with fire".
nevem
# 28.01.2017 ob 09:45
Želim samo, da se EU znebi oportunističnih birokratov, ki jih kar mrgoli in vse sile usmeri v fleksibilnejše vodenje gospodarstva, politike, vojske...
Male države pa bi moral skrbeti nenadni zavoj v skrajno desno, saj bi s tem lahko prav hitro izgubile, ne samo tisto neodvisnost, ki nam je še ostala, pač pa v končni fazi tudi ozemlje in... svobodo.
Zgodovina se ponavlja.
Fredix
# 28.01.2017 ob 08:39
Anglija in USA dominirata v trgovanju na trgu sveta.
Anglija se zaveda moči funta in ni sprejela eura, želeli pa so trg Europe kjer dominira Germani zato brexit.
EU je velik trg, primerljiv z USA.
EU z lahkoto nastopa na tržišču sveta, močni pogajalci smo Europejci in tu nastopi težava.
Želi USA močno trgovinsko konkurenco EU v svetu?
Makaki, zato je tud Donald pohvalil brexit in takoj dodal, da EU dela za Germani (paradni konj napredka).
Trump oziroma Amerika pričakuje oziroma se veseli še več brexitov.
Europa kot EU ima velik potencial, v sedanjih razmerah celo dohitevamo USA & Anglijo v Aziji in Arabiji ter južni Ameriki.

Kaj pa, če jim uspe?
Naj jim uspe saj nam tud uspeva Europa.
HOR
# 31.01.2017 ob 02:39
Če bo izstopila še Švedska - bomo pa imeli Sexit...
tupamaross
# 30.01.2017 ob 20:29
Grof,
enkratna in realna analiza. Evropska Unija je postala
Frankeštajn tisti hip, ko je aneksirala Kosovo i tako vse
adute dala Rusiji, da si tudi ona aneksira tisto, kar se
ji zdi prav. S srbijo so počeli skoraj, kar so hoteli, kar
se jim še kako zna maščevati.

In, kaj lahko naredijo Rusiji in njenemu carstvu? Nič!
Lahko se samo jezijo in fol uvajajo sankcije proti
Rusiji, jih pa dejansko uvajajo samim sebi.

Ko se bomo zavedali, kam nas je ta "elita" pripeljala,
bo za nas prepozno.
KunteKinte
# 30.01.2017 ob 05:13
če gre francija v desno konec je evrope.. angležem je v interesu da še kdo naredi iztop..s tem razbijajo moč eu ja in si manjšajo konkurenco.. večji del evrope je zajel mediteranski kofortizem... slovenija je na meji... za vzor se nam lahko čehi.. kaj so oni naredili v zadnjih 25 let..kaj pa slovenija..
kromo-som
# 11.02.2017 ob 12:26
Evropa je samo sebe kastrirala, ker je bruseljska globalistična birokracija izgubila razsodnost. Po spodletelem poskusu evropske ustave, s katero bi EU iz ekonomske zveze prerasla v politično, je Bruselj oziroma njegovi globalistični botri iz ozadja sprejel najslabšo možno odločitev, namreč, da s pomočjo forsiranih imigracij vzpostavi Združene države Evrope brez kulturne in nacionalne identitete po zgledu ZDA. Sledilo je bombardiranje in sesuvanje Bližnjega Vzhoda in reke beguncev in migrantov, ki so jih evroatlantski globalisti namerno usmerjali v Evropo. Posledično se je zgodil brexit in v Ameriki Trump, skratka, reakcija na globalistično agendo, ki je s pomočjo vojn in skrajnega nasilja skušala za vedno spremeniti Evropo in Ameriko. Zdi se, da sta Evropa in Amerika nepovratno zaznamovani z obdobjem globalizacije s pomočjo sesuvanja držav Bližnjega Vzhoda, ki so jo podprle politične elite na obeh straneh Atlantika. Zato tolikšna panika ob brexitu in še zlasti Trumpu.
tupamaross
# 30.01.2017 ob 20:23
Matjaž,
zelo dobra in realna analiza. Vse čestitke!
58rajko
# 28.01.2017 ob 23:33
Soroš, Zuckerberg, B.Gates

Tile še v 10% ne pokukajo, kaj šele v 1%, ki vodi svet

Wake up, simonc27 in ti-ne
TyTo
# 28.01.2017 ob 13:35
ti-ne

To so 1% ljudi, kateri imajo premoženja in upravljajo z več kot 90% ljudi na tem planetu. Za njih je značilno, da se požvižgajo na domače in kulturne vrednote, so ljudje katerih ne zanima zgodovina in jim je pomemben samo kapital!
Če je potrebno bodo selili proizvodnjo v tretje države, samo da bodo še bogatejši kot so, saj jim je vseeno za avtohtono oz domače prebivalstvo. Če pa nekatere proizvodnje ni mogoče preseliti, kjer je cenejša delovna sila, si pa ti najbogatejši ljudje prizadevajo, da uvozijo cenejšo delovno silo v obliki ekonomskih migrantov!
Očitno je nekaterim res premalo, da so MIlijarderji v € in $!
Fredix
# 28.01.2017 ob 09:59
@what
EU uspeva na vseh področjih.
Svetovni trgi majo na izbiro al podpišejo trgovinski sporazum z USA al pa z EU.
Plačilo v valuti podpisnika to je Eur ali Dollar.
Amerika je še pred uvedbo Eura svarila Europo, da bo vedno Dollar manj vreden od Eura zaradi izvoza.
Eu je premočni konkurent ameriškemu izvozu zato želja po raspadu EU.
Skupaj nastopamo močni pri izvozu in uvozu v EU.
Potrebno je uredit EU birokracijo.
Glavno besedo v EU ma Germani, ker so paradni konj napredka v Europi.
Tega se zaveda Anglija, zato brexit, in USA, zato želijo uničiti EU.
Springbok
# 28.01.2017 ob 11:09
Pri trgovinskih sporazumih velja samo ena premisa pri pogajanjih: size matters. Kdor ima večji trg, pstavlja svoje pogoje pravil.

Zato tudi Trump hvali Brexit, in obljublja bilateralne trgovinske sporazme s posameznimim državami. In želi nova pogajanja z Mehiko in Kanadao namesto NAFTA. Divide et impera.

Opažam pa, da so antiglobalisti in populisti počasi že spregledali svoje zablode (Farrage je utihnil, Johnson je spremnil besednjak, Le Pen in Wilders ne bi več ven in iz EU, le spreminjala bi jo, ipd) . Le na tem forumu še niso spregledali.
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
1
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo