Igor Vidmar Foto: MMC RTV SLO
Igor Vidmar Foto: MMC RTV SLO

Ne, pač pa prodajo banke NKMB za četrtino dokapitalizacije! Za narodov blagor in po nasvetih evrokratov. Še lepše bo darilo naciji za 25-letnico osamosvojitve: prodaja NLB, morda tudi Telekoma.

Vlada z ohranitvijo 25 odstotkov delnic sicer rešuje nekaj obraza g. Mramorju, ki je nekoč davno omenjal gospodarsko suverenost, a je vse premalo drugačna od domoljubne opozicije, ki je imela na oblasti še večje finančne grehe, a je enako državofobna kot civilni verniki totalne privatizacije, od Financ do Banke Slovenije.

Zanje je še teh 25 odstotkov preveč. Državo je treba povsem razlastiti v boju proti domačemu pajdaškemu kapitalizmu, seveda v korist tujega. In zato nam lekcije o našem pajdaštvu, celo v nacionalnih medijih, deli še g. Zakrajšek z ameriške centralne banke, ki je sozakrivila svetovno finančno krizo, nato pa pajdaško navijala za reševanje zasebnih bank z javnim denarjem. Samo še vladna potrditev überneoliberalnega trgovinskega sporazuma z ZDA, pa bo samodemontaža gospodarske suverenosti dokončna.

Kaj pa mi, državljani? Bomo zahtevali vsaj referendum o sporazumu ali pa bomo dan upora preimenovali v dan kapitulacije? Pa še to: boj za socializem, združeni levičarji? Pa v redu, a morda le najprej enotna fronta proti oligarhični evrodiktaturi in proti lažnim domoljubom. In izdaji dneva upora in dela. Lahko noč in srečno.