London je v času olimpijskih iger doživel precejšnje spremembe. Foto:
London je v času olimpijskih iger doživel precejšnje spremembe. Foto:
Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič redno prinaša novice iz Londona. Foto: Osebni arhiv

Zadnja med ugotovitvami, ali pa nemara najbolj poudarjena med vsemi "pod črto", je tista, ki kaže, da so Britanci za 1,26 odstotka srečnejši kot pa so bili še lani. Desetinka odstotka gor ali dol - na lestvici srečnih narodov so Britanci prehiteli Francoze. In ta podatek ni za spregled!

Ni dvomov o tem, da je skrbne in natančne prireditelje zadnjih poletnih olimpijskih in paraolimpijskih iger doletela nagrada, ki jo najbolj zveličavno opisuje znamka štiri milijarde prisluženih funtov v londonsko mestno blagajno. Glavna dilema ob tej pa je, ali bi bila vsota kaj manjša, če olimpijskih iger 2012 v britanski prestolnici ne bi bilo. Kot je znano, se je za prireditelja teh priglasil tudi Pariz, a ga je London prehitel; Francozi bodo še danes previdno, a odkrito potrdili, da se je to zgodilo zaradi čudnih peripetij, ali pač le polzakonito!

Trgovci, vodje znanih sejemskih in prireditvenih kompleksov, hotelirji ter drugi trdijo, da je svet lani vnovič prepoznal London. 3,4 milijona turistov le z drugih celin samo v prvem letošnjem četrtletju je podatek, ki Londončane navdušuje. Na ulicah je to poletje mogoče prav res srečati občutno več obiskovalcev iz Azije. Vse kaže, da je res, kar trdijo lastniki hotelov in drugi iz turističnega posla: "Občutnega upada števila gostov tudi po zaključku iger, pa vse do tega poletja, skoraj nismo občutili."

Združenje trgovcev na treh tradicionalno najbolj obiskanih nakupovalnih ulicah v središču Londona (Oxford Street, Regent Street in Bond Street) napovedujejo, da bodo samo to poletje prodali za več kot osem milijard funtov blaga, kar bo rekord. Lord Coe, predsednik prireditvenega odbora iger, trdi, da so to le prvi sadovi. Še več in še bolj zreli bodo pobrani v prihodnjih desetih letih.

Londonski poolimpijski uspeh simbolizira okrožje Stratford z olimpijskim parkom. V stanovanjskih blokih, v katerih je med igrami bivalo 11.000 športnikov, so naposled uredili prava stanovanja. Mit, ki se imenuje, v enem letu s kuhinjami opremiti več kot 6.000 stanovanj, ki jih prej v teh ni bilo, izgublja pomen. Zdaj je ta resničnost. Prihodnji mesec se bo v ta stanovanja vselilo 30.000 stalnih prebivalcev, ki bodo v hišnih naslovih imeli lokalno poštno kodo E20.

Natančen pogled s ploščadi enega največjih nakupovalnih središč na svetu, stratfordskega Westfileda sicer izdaja, da se prenekateri objekti še vedno dograjujejo. Vseeno pa se najbolj grobijanski gradbeni stroji iz East Villagea umikajo.

Boris Johnson, karizmatični londonski župan, svojo pokončno držo in navihan nasmešek dopolnjuje v slogu: "V Londonu naj bi se letos rodilo 137.000 otrok, kar bo 3.000 več kot lani!"

Vstop v finalni razvojni ali dograditveni krog je pred dnevi dopolnila predstavitev načrta, po katerem naj bi prav v Stratfordu do leta 2015 zgradili še 200 milijonov funtov vredno dvorano z umetnim smučiščem.