Kolumne
Marko Radmilovič
Marko Radmilovič Foto: Anže Vrabl

Dodaj v

Kakšno oceno bi dobili partizani, če bi jih ocenjeval Nato?

Tedenska glosa Vala 202
27. februar 2018 ob 18:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Danes pa nekaj malega o slovenski vojski. Priljubljeno temo preteklih dni je treba osvetliti še z nekaterih, do danes neznanih zornih kotov. Najprej: trenutni slovenski vojaki, ki so si prislužili negativno oceno na ocenjevanju NATA, niso prvi slovenski vojaki.

Naša vojska se naslanja na slavno tradicijo slovenskih fantov s puško v roki, ki so že velikokrat v zgodovini dokazali, kako zelo so "Combat ready", "spremni za borbu" ali "mehr Rum, mehr Sturm" –oziroma kar je v vojaški znanosti podobnih opisnih ocen.

Torej; kaj mislite, kakšno oceno bi dobili partizani, če bi jih ocenjeval Nato? Naši dedje so se v neprimerni obutvi, predvsem pa z oborožitvijo, ki ni bila po Natovih standardih, največkrat slabo vodeni z dvema taktičnima zamislima, eno za naprej in eno za nazaj, spopadli s sovragom. Še sreča, da med letoma 41 in 45 ni bilo Natovih ocenjevalcev; negativno ocenjena bi slovenska narodnoosvobodilna vojska sedela doma in se pridružila tihi kategoriji tistih, o katerih se danes med partizansko-belogardističnim ravsom prav malo govori; "krompirvahterji", po slovensko skrivači, so bili nekaj manj častna, zato pa toliko bolj pragmatična kategorija nabornikov, ki pa je v poznejših letih krepko vplivala na slovensko zgodovino.

Premaknimo se od slavne zgodovine slovenske vojske, ki so jo sedanje generacije vojakov menda onečastile, nazaj k sodobnosti. Mogočo rešitev, kako uspešno braniti slovensko deželo, če že vojska tega ne zmore, je predlagal isti človek, ki je na simbolni ravni slovensko vojsko tudi ocenil kot nesposobno. Donald ameriški je predlagal oborožitev učiteljev. Sicer v drugačnem kontekstu in kot rešitev notranjepolitičnih težav, a ta predlog bi moral slovenski generalštab zdaj, ko ga vodi nov, mlad in neobremenjen oficir, vzeti na znanje. Torej; kako bi bila videti slovenska obramba, če bi namesto vojakov za varnost skrbeli oboroženi učitelji?

Najprej in na začetku: Slovenski učitelji so glede na stavko primerno motivirani, beri razpištoljeni, in oboroženi bi pomenili mogočno silo, ki se ji noben Natov ocenjevalec ne bi upal dati negativne ocene. Predvsem zato, ker so po navadi učitelji tisti, ki delijo negativne ocene … Posledično pa imajo učitelji z ocenjevanji, tudi z inšpektorji, bogatejše izkušnje kot vojaki. Si lahko zamislite oboroženo učiteljstvo recimo na mednarodni misiji? Učiteljski aktiv četrtih razredov proti iraški republikanski gardi! Ali pa specialna enota telovadnih učiteljev, ki pomaga kurdskim pešmergam pri napadu na enote kalifata. Da ne govorimo o taktičnem mojstrstvu Slovenskega združenja ravnateljev.

Hočemo povedati, kako se od partizanske vojske sem Slovenci bojujemo z neortodoksnimi sredstvi na neobičajen način, pa smo vojaško kar uspešni. V tistem trenutku, ko smo zapustili svojo improvizirano vojaško doktrino in se pridružili tehnicističnim vojskam Nata, smo hkrati izgubili svojo primerjalno prednost in posledično izpadli iz kategorije za boj pripravljeni!

Lep dokaz zgornjih trditev nam ponujajo sumničenja in namigovanja vladne strani o tem, kako je v vojsko vdrla politika. Sumijo, da se strokovnost znotraj vojske zanemarja in podreja določenim politikam in politikom, kar je nevzdržno. A dovolite nam teoretični popravek: vojska je vedno najprej politična, šele zatem strokovna – če se lahko streljanje na druge ljudi označi kot stroka … sicer je izraz "stroka" še vedno bolj primeren kot Sunzijevo razumevanje vojne kot umetnosti; a tudi označba, da je vojak "strokovnjak", zveni zlovešče.

Kakorkoli: glavni vojakov motiv, ko nosi glavo naprodaj, je vedno in najprej politični motiv. Če ni plačanec in svojo srečo izziva na tujem za plačilo, seveda. Domoljubje, branjenje ognjišča, obramba pred agresijo, pomoč soljudem v stiski – take stvari so prej posledica moralno-političnih kot strokovnih vzgibov. In prej posledica političnih kot strokovnih ukazov.

Mimogrede: s tega stališča se zdi naborniški sistem primernejši in učinkovitejši kot profesionalna vojska; saj v prvem primeru postane obramba domovine, kot bi se reklo po starem, "res publica"! Kot profesionalci pa se vojaki najprej trudijo za vsakdanji kruhek. Obramba domovine tako preide pod jurisdikcijo delovno-pravne zakonodaje.

Ob negativni oceni slovenske vojske pa v miru in tišini poteka še en vojaški škandal, za katerega ni mar nobenemu od vodilnih medijev, še manj pa slovenskemu vojaškemu vrhu.

Ko je 1. novembra leta 1918 general Maister prevzel oblast v Mariboru, je to storil skoraj golorok, brez vojske. V naslednjih nekaj mesecih je z vojaško silo dosegel, da je znotraj slovenskih meja ostal velik del slovenskega etničnega prostora na severovzhodu. General je s svojimi dejanji in s svojimi borci odšel v legendo – čeprav so se ga poznejši režimi in voditelji po malem odrekli. Ko je leta 1934 umrl, je bil deležen najveličastnejšega pogreba, kar jih je Maribor videl do takrat. Za zahvalo so leta 1978 njegov kip zabrisali iz mestne hiše, v kateri je bil med boji za osvoboditev severne meje njegov štab.

General pa nima miru niti danes. Medtem ko se med intervjuji vojaški sogovorniki televizijskih ekip še kako radi slikajo pod njegovima ljubljanskima kipoma, pa je v javnosti zaokrožil predlog, po katerem bi njegove posmrtne ostanke izkopali in jih iz centralnega mariborskega pokopališča Pobrežje preselili na satelitsko pokopališče Dobrava. Vzrok prekopa naj bi bila domnevna Plečnikova grobnica, ki jo je mojster načrtoval za generala in za katero naj bi bilo na Pobrežju enostavno premalo prostora.

Razprava za in proti je žal ostala omejena na mesto Maribor ... Tistega dela javnosti, ki razume generala kot eno temeljnih oseb slovenske zgodovine dvajsetega stoletja, pa informacija o preselitvi sploh ni dosegla! A zdrava pamet narekuje, da bi o tako dramatičnem posegu v slovensko vojaško preteklost – ob generalovi družini, seveda – moralo imeti izdelano mnenje tudi ministrstvo za obrambo.

S tem ko je posmrtna usoda enega največjih slovenskih vojakov prepuščena lokalni politiki, se Natova negativna ocena slovenski vojski razširja tudi na simbolno področje.

Marko Radmilovič, Val 202
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Adder
# 28.02.2018 ob 15:46
Mogoče bi bilo bolje, če bi Radmilovič primerjal stanje v našem zdravstvu z opremljenostjo bolnice Franje.
anny22
# 28.02.2018 ob 14:22
Partizani so v vojaškem smislu bolj malo pomenili, dokler niso dobili težkega orožja. Praska tu, spopad tam...njihov glavni doprinos je, da so vezali večje število vojaških enot na tem območju, ki bi jih Nemci in Italijani brez odpora lahko prestavili drugam, recimo v Rusijo ali Afriko. Nekoč pač zmanjka ljudi, denarja in orožja...Jasno, v moralnem in političnem smislu so pomenili veliko...vprašanje, če bi dobili Primorsko in Prekmurje brez oboroženega upora ali državo Jugoslavijo in pozneje Slovenijo.
Radenm
# 01.03.2018 ob 13:53
Partizani so bili gverilska vojska, katere namen ni bil zmagati v neposrednem vojaškem spopatu, temveč "nagajati" okupatorjem, razbijati njihove oskrbne poti, in na splošno škodovati njihovim vojaškim kapacitetam. Da ponazorim, če bi bila 2. sv. vojna dvoboj ena na ena med namškim in ruskim boksarjem, so bili partizani pudelj, ki je Nemca vsake toliko časa šavsnil v nogo, da ni mogel biti 100% zraven pri boju z Rusom.

Če bi jih ocenjeval NATO, ne bi niti dobili ocene "nepripravljeni za boj", ampak oceno "to sploh ni vojska".
cgn
# 01.03.2018 ob 08:54
Moderna vojska mora imet cilj da zmaga z minimalnimi žrtvami na obeh straneh predvsem pa pri civilistih kar je ravno obratno kot pri naši partizanski vojski.
luckyss
# 28.02.2018 ob 07:18
Jasno je, da bi bili pozitivno ocenjeni, morda celo pohvaljeni za obvladovanje vojaških nalog, če bi za vojsko odvajali toliko sredstev kot zahteva NATO...
zala10
# 27.02.2018 ob 19:17
Ne repa, ne glave. :)
mali49
# 01.03.2018 ob 13:04
Komunistični levičarji govorijo, da ne rabimo moderne vojske. Če bo potrebno, nas bodo branili komunistično levičarski kvaziborci, ki hodijo na razne državne proslave in mitinge v lažgoše in še kam drugam.
IndyBob
# 01.03.2018 ob 13:00
Komunisticne revelucionarje dandanes vecinoma obravnavajo kot teroristicne skupine - Shining Path, FARC, Maoisti (Indija, Nepal, Filipini, ...).
sejnik
# 28.02.2018 ob 18:09
Kaj če bi kar Matijo Gubca ocenjevali?
artoum
# 01.03.2018 ob 23:50
verjetno imaš prav , moraš pa tudi nekaj priznati. za napade na ozemlja drugih držav, rabiš top vojsko v vseh pogledih. za branitev države kakor Slovenija , pa potrebuješ dobro opremljeno pehoto z znanjem gverilskega vojskovanja. geografska slika Slovenije nam gre na roko?
MITJA VILAR
# 02.03.2018 ob 17:24
Zanimivo, hrvaška vojska je kadre in vozila uporabljala istočasno zato, da so ljudem, pretežno starejšim v Delnicah in Gorskem Kotarju pomagali preživet občutne nanose snega.
Pri ocenjevanju slo vojske: in kaj potem, če ne ustrezamo kriterijem napadalne grupe Nato? So what, je potehem rekel nekdo. Vsak, ki je kdaj bral kaj zgodovine ve,. da za vsako vojno obstaja vzrok. Slobo je hotel veliko Srbijo in jo naredil najmanjšo v vsej zgodovini. danes nas ne more napasti nihče, ker ga bodo ustavile gospodarske sankcije. Niti mi ne moremo napasti nikogar iz istih razlogov. Samo politiki lahko lajajo in kupujejo letala kot recimo Srbija ali Hrvaška, kjer so po 4 letih porivanja migov ugotovili, da jim ukrajinci niso dali ključev za vžig.
Tisto, kar se prodaja kot varnost je pokrivanje napadov ZDa na druge države, začenši z Vetnamom. Do danes 53 takpnih izletov, od katerih je edino korist imela orožarska industrija.
Še vedno imam raje za te Bedance neustrezno vojsko kot pa neustrezno zdravstvo ali zimsko službo. preko glave imam prebiranja raznega ogrožanja. največji dosežek slabnih generalov JLa ali pa ameriških je pobijanje civilnega preobivalstva z dragim orožjem. In to je to.
contra
# 04.03.2018 ob 14:30
Tov. BRANIMIR, mogoče bi prebral še kakšno drugo zgodovinsko knjigo poleg Zgodovine za 8.razred osnovne šole iz leta 1960! Ni dobro biti neobveščen, potem streljaš kozle kot ti sam!
Ata
# 02.03.2018 ob 23:26
Kakšno oceno bi dobili partizani, če bi jih ocenjeval Nato?

Še posebej zanimiva bi bila ta ocena narejena skozi prizmo dejstva, da so bili pri pobijanju Slovencev uspešnejši od samega sovraga (množična morišča mož, žena in celo otrok v izvensodnih povojnih pobojev)
Oceno pa je naredila zgodovina. Ugotovila je, da je šlo revolucionarno zločinsko združbo (z izjemo zlrabljenih borcev za svobodo), ki je vojno izrabila za uveljavitev bolne sle po oblasti, kar se je uresničilo z uvedbo od Evrope obsojenega totalitarizma po imenu komunizem!
BRANI-MIR
# 04.03.2018 ob 13:04
O kakšnem pobijanju civilistov trobezljate??? kdo pa je sestavljal partizansko vojsko? POŠTENI, ZAVEDNI DAMOLJUBNI SLOVENCI !!! In ste res takšni tepci, da nasedate floskulam vaših pastirjev in trdite, da so pobijali sami sebe?! Takšnih norcev ni na svetu, ki bi takšne neumnosti trobili! V NOB je sodelovalo več kot 90% domoljubnih Slovencev.
Zanimivo da ni niti eden pojasnil kdo so bili kolaboranti in klerofašisti, ki še danes niso položili orožja in imamo kar imamo. Zločinska domobranska vojska ni bila nikjer od kogarkoli priznana in zato jo ne ščiti nobena konvencija. To je bila le grupa kriminalcev in zločincev, ki je izvajala to, kar pripisujete domoljubnim Slovencem. To je jasno izraženo tudi danes.
as55
# 04.03.2018 ob 08:01
Neprimerljivo. SLO vojska se pretežno ne ukvarja s tem, s čemer so se v večini SLO partizani - zastraševanjem in pobijanjem civilistov, ki se niso navduševali nad komunistično revolucijo.
mb128
# 03.03.2018 ob 09:58
Eh ja ko napišeš en naslov poanta članka pa je čisto druga!
Sicer pa čakaj čakaj malo. A članek morebiti sugerira češ sprijaznite se s tem kar je sedaj drugače se pa lepo vrnite v komunizem oz. pojdite tja kje je na oblasti KP?!
Hja ta preklet denar! Ni ga bilo dovolj takrat ni ga dovolj sedaj! Sistem gor sistem dol, ideologija gor, ideologija dol! Torej le kaj se gremo? Mislim to ni niti SimCity!
zapravico
# 02.03.2018 ob 07:51
Kdo se spomne tako temo,je res teeema
nikoli
# 01.03.2018 ob 07:35
@anny22:
# 28.02.2018 ob 14:22
....če bi dobili Primorsko in Prekmurje brez oboroženega upora ali državo Jugoslavijo in pozneje Slovenijo.


Za pridobitev Prekmurja so zaslužni komunisti, vendar madžarski iz leta 1919 ko so se šli revolucijo.
LosAlamos
# 28.02.2018 ob 14:25
Precej zanimiva teza tale primerjava partizanov s stanjem v vojski.
Glede na to, da SD s Katičevo pa Škobernetom pa tisti del SD-jevcev iz Šaleške doline precej (misli da) pozna in poveličuje partizanstvo, 14. divizijo pa Kajuha in nenazadnje so si ustanovili klub Rudolfa Maistra, je precej logično, da jim stanje vojske predstavlja vrhunsko opremljenost.
Kazalo