Kolumne
Zgodil se je izjemno redek scenarij - Nemci se od velikega tekmovanja poslavljajo že v predtekmovanju. Foto: Reuters
VIDEO
Kako so zadetke spremljal...
VIDEO
Najlepših 5 zadetkov skup...
VIDEO
Nemci tiho in ponižno zap...
VIDEO
Prvič po 1982 brez Afriča...

Dodaj v

Kdo naprej: rumeni kartoni niso najbolj posrečena rešitev

Kolumna Slavka Jeriča (201)
29. junij 2018 ob 12:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ne preveliko število golov, prihod VAR-tehnologije in eno šokantno slovo, je hiter povzetek skupinskega dela svetovnega prvenstva v nogometu.

Daleč najodmevnejša zgodba predtekmovanja je Nemčija, ki je ekspresno končala svojo rusko zgodbo. Da ni vse optimalno, so kazale že letošnje tekme, ko je elfu uspelo premagati le skromno Savdsko Arabijo. Nekateri najizkušenejši nosilci iz Brazilije so se (reprezentančno) upokojili, kader morda ni več tako izrazito kakovosten, občutek zasičenosti in izpetosti pa najbrž prinaša tudi selektor Joachim Löw, 12 let (in še dve leti v vlogi pomočnika) je res izrazito dolga doba.

Kakor koli obrnemo, njihov izpad je presenečenje. Nemci so se vse od vrnitve na ta turnir leta 1954 vselej uvrstili v drugi del tekmovanja, v tem času so se kar 12-krat uvrstili med najboljše štiri. Več kot impresivno. V bojih na izpadanje jih bom pogrešal že zaradi razloga, ker bi lahko v osmini finala videli večno klasiko z Brazilijo. Prepričan sem, da jih bo ta klofuta hitro streznila in bodo na panevropskem prvenstvu spet posegli po najvišjih uvrstitvah. Red in disciplina delata svoje.

Zgovoren je podatek, da bo Anglija prvič po letu 1966, ko je edinkrat osvojila naslov svetovnega prvaka, dosegla boljšo končno uvrstitev od Nemčije. To po eni strani govori o res izjemnem pečatu celinske države, po drugi strani pa razkriva lažno percepcijo Anglije. Domovina nogometa vedno sodi med favorite prvenstva, a od domačega prvenstva so le še enkrat igrali med najboljšimi štirimi. Enkrat. Eno samo žalostno nizanje neuspehov na vrvico svetovnega prvenstva: neuspehi v kvalifikacijah, vprašljive selektorske rešitve, zapiti igralci, enajstmetrovke in večni talenti, ki niso tvorili udarne ekipe. Zdi se, da so po generaciji klubskih zvezdnikov (Gerrard, Lampard, Terry, Rooney, Cole ...) prišli do trenutka, ko jim je uspelo ustvariti ekipo, ki je podrejena enemu igralcu (Harry Kane). Po zmagah nad skromnima Tunizijo in Panamo je selektor Gareth Southgate taktično spočil ekipo proti Belgiji. To je ujezilo številne spremljevalce (tudi komentatorja Iva Milovanovića), a šport je (žal) pragmatičen. Cilj upravičuje sredstva (tudi brazilski joga bonito se je pred leti umaknil disciplini in obrambni igri). Potezo Southgata težko upravičimo z varčevanjem energije in zdravstvenega kartona, ampak bolj z iskanjem lažje poti do finala. V konkretnem primeru so izbrali drugo mesto, ki pomeni, da so se izognili največjim favoritom (Brazilija, Francija, Argentina). Poteza je izrazito pragmatična in izrazito v protislovju s ferplejem.

Ferplej je prvič v zgodovini odločal o potniku v osmino finala, v obračunu med Japonsko in Senegalom so zgolj zaradi kartonov krajšo potegnili levi. Pravilo ferpleja (v resnici preštevanje kartonov) se mi v resnici ne zdi najbolj v duhu ferpleja. Dozdajšnja merila pri lestvičenju ekip so temeljila izključno na zadetkih (ti vplivajo najprej na delitev točk, nato so ključni pri razliki v zadetkih, v primeru enake razlike pa imajo prednost tisti, ki dosežejo več golov). V nadaljevanju te logike se mi zdi morda boljša rešitev izkupiček proti zmagovalcu skupine, in ne število rumenih kartonov. Sodniška merila pri deljenju kartonov se namreč od tekme do tekme lahko precej razlikujejo. Tudi po tem merilu - izkupiček proti zmagovalcu skupine - bi sicer napredovali Japonci.

Število zadetkov v predtekmovanju je sicer skromnih 2,5, kar je manj od skupinskega dela v Braziliji (2,8), kjer so sicer boji na izpadanje postregli z bistveno bolj taktičnim in zaprtim nogometom (z izjemno tistega polfinala). Čeprav je zadetkov manj, je zanimivo, da smo videli le eno tekmo brez doseženega gola (taktično srečanje med Francijo in Dansko), na drugi strani je bilo takih tekem v Braziliji kar pet.

Dvoboji na izpadanje obljubljajo veliko. Zgodb je precej. Dve reprezentanci s super posamezniki, a s številnimi težavami (Argentina - Francija), tihi favorit proti evropskemu prvaku (Urugvaj - Portugalska), gostitelj proti velesili (Rusija - Španija), samozavestni sosedi proti taktični ekipi (Hrvaška - Danska), najuspešnejša reprezentanca proti tisti, ki je šestkrat zaporedoma izpadla v osmini finala (Brazilija - Mehika), rdeči vragi proti modrim samurajem (Belgija - Japonska), uravnoteženima Šv-jema (Švedska - Švica, vsaka je dobila po deset medsebojnih obračunov) ter preračunljivi velikan proti južnoameriškemu pretendentu (Anglija - Kolumbija).

Zdaj se začenja popolnoma drugačen tip prvenstva, kjer je je usoden vsak poraz, zato pričakujem več taktične igre in previdnosti. Umetniški vložki se bodo umaknili premišljenim ciljem. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih sta oba prvaka sedem od osmih tekem na izpadanje dobila le z golom razlike. Ne bo se umiralo od lepote, a za tistega, ki se bo veselil 15. julija, bo to še najmanj pomembno.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
iztok150
# 29.06.2018 ob 12:50
Meni se zdi zelo korektna anliza trenutnega dogajanja na Mundialu.
Pravilo fair playa je res vprašljivo predvsem zaradi kriterija sojenja. Še vedno pa rajši to kot met kovanca, ki mislim da je končni odločevalec.
neymar_psg_10
# 29.06.2018 ob 12:43
Za takšne primere (Japonska-Senegal) bi bila na tako pomembnih prireditvah najbolj poštena medsebojna nogometna tekma do prvega zlatega gola....

Kar bi SP podaljšalo za ene 3 dni in zamaknilo vse preostale tekme, zato to seveda ne pride v poštev.
alah
# 29.06.2018 ob 13:28
Meni se zdi pravilo s kartoni na mestu. Morda res ni najbolj pravično, ampak gre za dve povsem izenačeni ekipi po treh predhodnih kriterijih in konec koncev bi lahko metali tudi kovanec. Izbor po kartonih je predvsem simbolično sporočilo, da je groba igra na prekrške, ki povečuje možnost poškodb, nezaželjena, oziroma vsaj manj cenjena.
Warbird
# 29.06.2018 ob 13:06
Zakaj medsebojna tekma ? Penale streljat samo, danes recimo ko je prost dan, pa naj sami odlocijo kdo bo izpadel, pac se predvidi pred prvenstvom dan za penale na ta prost dan, na tem in tem stadionu za vse ki so izenaceni.

Sicer se to nebi prav pogosto dogajalo, ce se je to zgodilo prvic v zgodovini sploh, ampak mislim da bi bilo najbolj fer ;)
neutrino
# 29.06.2018 ob 12:56
Aha, kaj pa če si obe ekipi delita prvo mesto? A potem pa bomo gledali, kdo je bolje igral proti tretjemu?
Ne vem no, se mi zdi enako nepravičen kriterij kot preštevanje kartonov. Pri kartonih je pač odvisno od sodnikov, pri gledanju obračunov z naslednjo ekipo (prvo višje ali nižje) pa je odvisna dnevna forma tiste ekipe kot tudi v katerem kolu je bila tekma.
Recimo, da je suveren zmagovalec skupine in se v prvem kolu bori z A kot lev, v zadnjem kolu pa z rezervno ekipo tako bolj po domače igra proti ekipi B. Sta imela A in B res enake pogoje proti prvouvrščenemu?

Res bi bila najbolj poštena še ena medsebojna tekma, ampak bodimo realni - to ni logistično izvedljivo. Treba tekmo organizirat: stadion, gledalci, nočišča, transport... vse v par dneh. Poleg tega bi bilo treba ves urnik prvenstva zamakniti za 3-4 dni, da se lahko zmagovalci obračuna dovolj regenerirajo. Pa še vedno bodo imeli njihovi naslednji nasprotniki ogromno prednost, ker so igrali tekmo manj in imeli vsaj pol tedna več počitka.

Ene ideje zvenijo luštno tisto sekundo, ko se ti utrnejo. Ampak včasih ne škodi malo realnega razmisleka. ;)
rokers
# 29.06.2018 ob 12:50
TIGR. kako, če so tekmo že odigrali. Je pa res, da so vsi vpleteni vedeli kak kriterij je in ni najboljša rešitev, a v primeru, da vsi vejo kaki so kriteriji je pravično.
Drugače pa je Slavko lepo napisal. je pa treba dodat, da se bodo ta prave reprezentance šele prav uigrale in po nekaterih poizkusih bodo verjetno bolj pametno določili prvo enajsterico: npr argentinci zagotovo ne bodo začeli s Caballerom v napadu imajo še ogromno kombinacij (bo končno pravo priliko dobil Dybala), tudi Španci niso dobili še prave začetne postave in zagotovo bodo igrali bolje kot so dosedaj (zame oni niso nič manjše razočaranje kot argentinci). Nekateri pa bodo težko pokazali več: Hrvati, Angleži (iz dveh tekem), Švicarji, Švedi...
Ko se govori o št. zadetkov, je treba povedat, da je tako št golov zaradi VARa (najmanj pol enajstmetrovk plus še kakšen gol, ki so ga po VARu priznali - zaradi ofsajda).
VAR je korak k bolj pravični igri in kljub pomislekom je veliko bolje kot da ga ne bi bilo, ga je pa treba naredit hitrejšega in pravila kdo odloča bolj jasna. VAR je en glavnih poudarkov tega SPja, upam, da naš preračunljivi Čeferin to gleda (ker drugače lahko Real razglasimo za prvaka LP za 2019 - to je malo za šalo malo za res).
drugi poudarek je na preračunljivosti - nekaj bo treba naredit: ali žreb takoj po skupinskem delu, ali pa po osmini...
Kdo bo zmagal: mislim, da nobena ekipa ni pokazala res izstopajoče igre, mislim, da je kvaliteta tega SP na kar nizki ravni (najboljši SP je bil po mojem 1998 v Franciji, no tudi 2006 je bila kar kvaliteta, isto bi bil 2002, a so ga sodniki uničili), od takrat pa gledamo precej manj zanimive SPje - po mojem skromnem mnenju. Francija in Argentina imate zelo močni zasedbi,a se bodo mogle zbudit, Brazilija je efektivna, a daleč od stare slave in lepe igre, Španci imajo veliko prostora za napredek, Urugvaj pa zna presenetit, isto Belgija. Angleži pa ne bodo prišli daleč!
neutrino
# 29.06.2018 ob 14:18
Mogoče en dodatek pri kartonih: Najprej se gleda razmerje kartonov na medsebojni tekmi. Če je še tisto izenačeno, se gleda vse tekme.
jakosol
# 29.06.2018 ob 13:15
Napoved osmine finala:
1. Urugvaj - Portugalska (zmaga Portugalske po podaljšku)
Obeta se izenačena in taktična tekma. Urugvajci imajo trdno obrambo, proti Rusom pa jim je stekel tudi napad. Portugalci imajo nekaj več izkušenj v izločilnih bojih, zato jim dajem minimalno prednost.

2. Francija - Argentina (zmaga Francije)
Na papirju najbolj pričakovana tekma, a Francozi s v tem trenutku precej boljši. Argentinci so se v skupini večino časa ukvarjali s svojim težavami. Zmaga proti Nigeriji je bolj kot ne preblisk. Tekma proti Francozom zna razkriti vse njihove slabosti.

3. Brazilija - Mehika (zmaga Brazilije)
Favorit je jasen, čeprav so Mehičani vedno neugodni. Zgodovina je krepko na strani Brazilcev. Mehičani so na zadnjih 6 SP vedno izpadli v osmini finala. Zadnji obračun v izločilnih bojih so dobili na domačem SP leta 86 proti Bolgariji.

4. Belgija - Japonska (zmaga Belgije)
Morda najbolj neizenačen par. Belgija kaže izvrstno napadalno formo, ima širok izbor kvalitetnih igralcev, ki so lačni zmag. Japonci so presegli limit že z uvrstitvijo med 16, zato jim več kot dostojnega poraza ne pripisujem.

5. Španija - Rusija (zmaga Španije)
Po vseh kriterijih so favoriti Španci. Na ruski strani bo poln štadion in velika želja, a to bo premalo za zmago nad ekipo, ki lahko letos pride do konca.

6. Hrvaška - Danska (zmaga Dancev po 11-m)
Nad Hrvati, podobno kot Mehičani, visi urok izločilnih bojev, kjer že 20 let niso bili uspešni. Na drugi strani so Danci že 18 tekem nepremagani. Bolj kot kvaliteta zna odločiti volja in psihična trdnost, zato dajem malenkost več možnosti Dancem.

7. Švedska - Švica (zmaga Švedske po podaljških)
Morda najbolj izenačen obračun, kjer je težko napovedati zmagovalca. Švedi po odhodu Ibre igrajo mnogo bolj kolektivno in disciplinirano. So odlično fizično pripravljeni. Švicarji imajo več individualne kvalitete, vendar so pokazali mnoge slabosti v fazi obrambe, predvsem v skok igri, kar bi Švedi znali obrniti v svoj prid.

8. Kolumbija - Anglija (zmaga Kolumbije)
Še en vroč obračun. Angleži že 12 let niso dobili tekme na izločanje. Pritisk je kljub vsemu na njihovi strani, ekipa pa je relativno mlada in neizkušena. Taktiziranje proti Belgiji kaže, da niso dovolj samozavestni in so si izbrali navidez lažji del razpredelnice, kar pa bi jih znalo že na prvi stopnici kaznovati. Kolumbijci so se po šoku proti Japoncem pobrali in lahko pridejo daleč.

P.s.: Avtor zapisa ne odgovarja za morebitne drugačne rezultate. :)
torcida_ce
# 29.06.2018 ob 19:26
Neumnost! Kaj pa če imaš na tekmi proti zmagovalcu skupine npr. 4 poškodovane igralce, pa izgubiš? To je pa kao pravično.
Ali pa še bolje. Igraš proti zmagovalcu skupine zadnjo tekmo, ko si je isti že zagotovil napredovanje, počiva igralce in zmagaš?
Je škoda za Senegalce, ampak zaradi enega izjemnega slučaja delati tako paniko je brez veze
Bivši uporabnik
# 29.06.2018 ob 17:00
Hmmm, morda bi lahko odločal kriterij - Kdo je manj ležal na travi - to bi bilo vsekakor odvisno le od moštva, ne od sodnikov. :-)
kok
# 29.06.2018 ob 13:34
Po vsaki neodločeni tekmi bi streljali še penale, ki bi odločali o tem kdo gre dalje v primeru enakega števila točk
nobozos
# 29.06.2018 ob 15:08
Kaj bluzite o nepravičnosti? Japonska gre naprej šele po 7. odločilnem kriteriju!

First step:

greatest number of points obtained in all group matches;
goal difference in all group matches;
greatest number of goals scored in all group matches.

Second step: If two or more teams are equal on the basis of the first step , their ranking will be determined by applying to the group matches between the teams concerned the criteria listed in art. 32 (5) lit. d) to h) in the order of their listing.

greatest number of points obtained in the group matches between the teams concerned;
goal difference resulting from the group matches between the teams concerned;
greater number of goals scored in all group matches between the teams concerned;
greater number of points obtained in the fair play conduct of the teams based on yellow and red cards received in all group matches;
drawing of lots by the FIFA.

Slavko, slavko....
pink panther
# 29.06.2018 ob 13:57
mislim,da bi pri kartonih morali še upoštevati koliko ih je še nasprotna ekipa dobila,ker če je vroča tekma se je teško zadržati,da igraš balet
Lorijan
# 29.06.2018 ob 13:45
Lep in realen povzetek trenutnega dogajanja na tem SP.

@jakosol

Zanimive napovedi, bi pa sem pristavil še svoje:

1. Urugvaj - Portugalska (zmaga Urugvajcev v rednem delu z 1:0)
Obeta se izenačena in taktična tekma. Urugvajci imajo trdno obrambo, ki bo po mojem mnenju lažje zapirala pot Portugalskim napadalcem kot obratno, zato rahla prednost Urugvaju.

2. Francija - Argentina (zmaga Francije z 2:0)
Tekma, ki se jo osebno najbolj veselim, kljub temu, da bom navijal za Argentince, pa dajem prednost Francozom. Imam občutek, da še niso rekli zadnje besede. Verjetno bodo igrali precej zaprto in čakali na napako neprepričljive Argentine. Po enem zadetku iz protinapada se bo slednja odprla in dobila še enega. Naj me prosim Argentinci demantirajo!

3. Brazilija - Mehika (zmaga Brazilije s 3:1)
Pesti bom stiskal za simpatične Mehičane, a tokrat so Brazilci preprosto preveč odločni, da si ne privoščijo ponovnega debakla ... izpad proti Mehiki bi to zanje sigurno bil. Poleg tega imajo večjo kvaliteto celotne ekipe in posameznikomv. Sploh pa, če lahko Mehiki zabije 3 gole Švedska ...

4. Belgija - Japonska (zmaga Belgije 2:0 ali 3:0)
Morda najbolj neizenačen par poleg Rusije in Španije. Belgija trenutno igra odlično in tudi oni si želijo popraviti vtis iz zadnjega Evropskega prvenstva, kjer so si privoščili debakel proti Wallesu. Ko bo Japoncem prvič padla obramba bo sledil potop.

5. Španija - Rusija (zmaga Španije 1:0)
Po vseh kriterijih so favoriti Španci. A Rusi bodo igrali fanatično, na nož in če ne bodo preveč nespametni in naivni, znajo Špancem povzročiti obilo preglavic. Zaradi neučinkovitosti Španije napovedujem minimalno zmago slednjih.

6. Hrvaška - Danska (zmaga Hrvaške z 2:0)
Po mojem mnenju tokrat gledamo drugačno Hrvaško. Nekako bolj odločna in predvsem zrela ekipa z dobrim trenerjem. Dance bodo sicer lomili precej časa, a zaradi vrhunske zvezne vrste (zame ene najboljših na turnirju) bodo tekmo obrnili sebi v prid.

7. Švedska - Švica (zmaga Švedske po podaljških z 1:0 ali penalih)
Tekma, kjer bo zmagovalca najtežje napovedati. Vseeno mislim, da imajo Švedi precej boljšo ekipo, kot si večina upa priznati, ki pa je tudi taktično, disciplinsko in kondicijsko vrhunsko pripravljena. S pametno igro bi lahko prišli celo do polfinala (premagljivi bosta tudi Anglija in Kolumbija). Švica je namreč svojo ranljivost pokazala na zadnji tekmi rednega dela, Švedi pa so, z izjemo tekme proti Nemčiji, delo opravili odlično.

8. Kolumbija - Anglija (zmaga Kolumbije 3:1)
Še eden boljših obračunov v osmini fnala. Do sedaj nobena izmed obeh ekip ni pokazala dobre/prepričljive igre v obrambi (obe ekipi sta precej napadalno usmerjeni) in zato je to mogoče tekma na kateri bo padlo največje število zadetkov. V primeru, da Angleži zadanejo prvi, se zna stvar odviti tudi drugače, a so po mojem mnenju Kolumbijci bolj motivirani, bolj samozavsetni in imajo boljše posameznike. Po taktičnem porazu Angležev proti Belgiji pa držim pesti, da Angleži spoznajo kaj je to karma.
Bivši uporabnik
# 29.06.2018 ob 13:00
No ja, v konkretnem primeru, ko sta tako JPN kot SEN imela identično gol razliko, medsebojno pa odigrala 2:2, je princip fairplaya še nekako smiseln. Bolj neumna se mi je situacija zdela, ko je bilo na tekmi KOL - SEN še začetnih 0:0, JPN pa je zasotajala z 1:0. Takrat je stanje bilo
SEN 5
KOL 4
JPN 4

kljub temu, da je Japonska premagala Kolumbijo. In zgolj zaradi dejstva, ker je Kolumbija bolj na levi nogi dobila glupe Poljake. Vedno je veljalo, da se v takih primerih rezultate proti najslabšim ekipam briše...
montebuba
# 29.06.2018 ob 12:55
Zelo všečno predstavo v prvem delu so pokazale reprezentance: Maroka, Peruja, Senegala in delno tudi Nigerije ki se morajo posloviti po skupinskem delu...zmanjkalo nekaj več izkušenj..škoda
Panama se je borila srčno in z zadetkom 1:6 razveselila navijače vsega sveta
El Hadari gre v zgodovino kot najstarejši igralec SP-ja plus obranil penal
Mehičan Rafael Marquez zaigral na 5. Sp in bil tudi na vseh turnirjih kapetan!
videli le en izid 0-0 (FRA-DAN)
Ronaldo zadel že na svojem 4. SP-ju;
esspero
# 30.06.2018 ob 18:03
V tem primeru bi se morala odigrati tekma med kandidatoma.!
d_a_r_k_o
# 30.06.2018 ob 02:27
merilo vseh časov ker je šport starokitajsko napreden
Bivši uporabnik
# 29.06.2018 ob 23:28
@nemesis999

Posest žoge ni tako pomemben faktor, namreč žogo lahko zadržuješ namenoma na svoji polovici. Bolj zanimivo bi bilo, če bi upoštevali dober in slab položaj žoge...za dobro se šteje, ko je na nasprotnikovi strani, ne glede na to kdo jo takrat brca.
Bivši uporabnik
# 29.06.2018 ob 22:59
Mislim da je pot do rumenega ali rdečega kartona precej bolj znana, kot pa pot do gola. Do gola lahko pride po praktično naključnem dogodku na igrišču (beri sreča), rumenega pa malokdaj fašeš po krivici.
Jazst2
# 29.06.2018 ob 14:29
Ne obstaja absolutno pravičen način! In nikoli ne bo... Zato se nehajte sekirati...
xnplater
# 29.06.2018 ob 13:59
tole s kartoni je daleč najboljša zadeva. nogometaši so itak največje barabe med vsemi športniki. ne samo med športniki, tudi pokvarjeni ljudje so! če goljufaš na tekmi, goljufaš povsod! pravilno, da se barabe kaznuje, poštene ljudi pa nagradi.
Phillidor
# 29.06.2018 ob 13:51
Veliko se govori okoli fair-playa in mislim, da je Slavko Jerič v tej kolumni glede tega vprašanja ponudil mnogo bolj preudarno mnenje kot pred tem Ivo Milovanović.

Slednji očita Angležem (kot tudi Belgijcem, vendar njim malo manj, ker so ta dvoboj pač dobili), češ da so preračunljivci, ki so s tem oškodovali navijače, ki so kupili karte za spektakel. Kot da ni bilo možno predvideti, da bodo oboji premagali Panamo in Tunizijo in naj bi - po njegovi logiki - proti tem reprezentancam varčevali moči za medsebojno tekmo? Nesmiselno in pogubno. Naprej vodita dve mesti, predtekmovanje je ogrevanje, spektakel pa so izločilni boji. Kdor je pa pač kupil karto, mu pa verjetno že ne gre slabo v življenju, tega si ne more vsak privoščiti. Tokrat je res brcnil mimo in če so včasih čustveni zapisi lepo berljivi, ko vidiš, da nekomu srce bije za šport, se je Ivo tokrat pač oglasil ob neprimernem času. Niso reprezentance krive, da je, tako kot je, doprinesla bi kvečjemu kakšna konstruktivna misel.

In takšno konstruktivno misel je tukaj ponudil Slavko Jerič. Tudi mene je begalo, kaj ima pravzaprav "fair-play" skupnega z vsemi drugimi tekmovalnimi kriteriji, po naravi stvari sodi v neko drugo kategorijo (naj za to delijo posebne nagrade, če že). Je pa vseeno boljše kot žreb.

Nekdo je predlagal, da bi izenačeni reprezentanci (konkretno Senegal in Japonska) streljali 11-m. To je zanimiva ideja, vendar je težko praktično izvedljiva, ker ekipi lahko igrata na dveh različnih štadionih (kot v letošnjem primeru) in da bi se zdaj vozili na neko nevtralno igrišče, izvajat zgolj 11-m je tudi malo nenavadno.

Tako da Slavkov predlog podpiram, konec koncev so tudi vsi ostali kriteriji (razen števila točk) pravzaprav malo za lase privlečeni. Zakaj pa ravno medsebojna tekma, zakaj pa ravno gol razlika, zakaj je 8:3 bolje kot 7:2. Po tej logiki ima Slavkov predlog čisti smisel, ker o napredovanju po vsakem nadaljnjem kriteriju odloča vedno večja malenkost. In to, da nekdo premaga prvega, je vrednostno nekoliko več kot pa to, da nekdo premaga četrtega. Sicer je vselej za premisliti, kakšne posledice lahko iz tega nastanejo (pri določanju kriterijev je treba predvideti vse možne teoretične položaja, ker jih bo praksa nekoč dočakala).

In kriterij fair-playa je malo mimo. Posredno lahko preveč vpliva na igro (bo igralec pazil, da slučajno ne dobi rumenega, ker ga bo država linčala, če bojo "ravno zaradi tega" izpadli. To je pa tudi v skladu z razmišljanjem Iva Milovanoviča, da je svetovno prvenstvo spektakel, kjer kalkuliranja ni v redu gledati. Ampak kakor koli, konkretno tekma Belgija-Anglija, težko se je spomniti kaj pametnega, da se to ne bi dogajalo, pač sistem je tak. Eno takšno tekmo bomo pa menda že preživeli.
anjago2
# 29.06.2018 ob 13:07
rešitev je enostavna, žreb ekip za izločilne tekme, zmagovalci skupinskega dela pa so nosilci
alkum
# 29.06.2018 ob 13:04
Ne vem, kdo je delal to lestvico najlepših 5 zadetkov, ker messijev sem ne spada, saj smo videli kar nekaj lepših od njegovega!!
nemesis999
# 29.06.2018 ob 17:05
kdor je prvi dosegel zadetek v medsebojnem srečanju,v primeru 0-0 pa posest žoge
Boby21
# 29.06.2018 ob 15:23
Pravilo kartonov bi moralo veljati najprej izključno za medsebojno tekmo, kar tam je en sodnik, ki recimo ima enak kriterij za oboje. Če je še to izenačeno, potem pa eventualno kartoni v skupini.

In če recimo dobi ena ekipa 1 rdeč karton in 3 rumene, druga ekipa pa na vsaki tekmi po 6 rumenih, torej 18 rumenih. Kdo bi šel naprej?
pink panther
# 29.06.2018 ob 14:35
zadnja varianta naj bi bila kdo je imel manj penalov
burkelca
# 29.06.2018 ob 14:32
Po vsaki tekmi (tudi ce je neodlocena) se strelja po 3 penale, oz. dokler neka ekipa ne dobi shootouta. Ekipa, ki dobi shootout ima v primeru kot je Senegal - Japonska prednost za nadaljevanje prvenstva. Z lahkoto izvedljivo.
pink panther
# 29.06.2018 ob 14:10
mogoče bi bilo bolj pošteno po pretečenih kilometrih
Abndbn
# 29.06.2018 ob 13:16
Jaz sem tudi za penale med ekipama, ki se borita za neko mesto.
1 dodaten dan pavze na prvenstvu, ki bi bil pač namenjen morebitnim penalom. Zaradi penalov ne bi bilo neke dodatne utrujenosti igralcev, kot bi bilo v primeru celotne dodatne tekme.
Druga opcija so mogoče streli na gol. Razlika med danimi in prejetimi streli na gol na celotnem prvenstvu, ali pa mogoče samo na tekmi med izenačenima ekipama. Lahko tudi samo streli v okvir gola (vključno z vratnicami), da ne bi prišlo do nekega brezplodnega nabijanja z razdalje v zadnjih minutah:). Nobena od teh opcij ni idealna, so pa za moje pojme vseeno vse bolj poštene od teh kartonov. Tu res preveliko vlogo igra kriterij sodnika.
AlBundy
# 29.06.2018 ob 14:49
Tole s kartoni je popolnoma zgrešeno, saj imajo sodniki zelo različne kriterije. Skomina npr. Japoncem na tekmi s Kolumbijo ni pokazal niti enega rumenega kartona, marsikateri sodnik pa bi jim vsaj tri. In v tem primeru bi napredovali Senegalci ...
2px_orbitala
# 29.06.2018 ob 13:57
Se strinjam s tem, da bi se igrala dodatna tekma do zlatega gola. To ne bi bistveno podaljšalo tekmovanja, ker so taki primeri ZELO redki - na tem SP le en.
mythx
# 29.06.2018 ob 12:44
ne bluzi jerič
včasih lahko razmišljaš brez tipkovnice
TIGR
# 29.06.2018 ob 12:30
Za takšne primere (Japonska-Senegal) bi bila na tako pomembnih prireditvah najbolj poštena medsebojna nogometna tekma do prvega zlatega gola....
Kazalo