Južni Korejci jočejo od sreče. Odhajajo domov, a poslovili so se v slogu - z zmago nad svetovnimi prvaki. Foto: EPA
Južni Korejci jočejo od sreče. Odhajajo domov, a poslovili so se v slogu - z zmago nad svetovnimi prvaki. Foto: EPA
Nemčija
Prekletstvo branilcev naslova, ki so izpadli v skupinskem delu, je po Špancih (2014), Italijanih (2010) in Francozih (2002) doletelo tudi Nemce. Foto: EPA
Young-gwon Kim
Young-gwon Kim (desno) je v 93. minuti načel mrežo Nemcev. Foto: EPA
Joachim Löw
Čeprav je nemški selektor Joachim Löw maja dosegel dogovor z nemško nogometno zvezo o podaljšanju pogodbe do leta 2022, je njegova usoda na nemški klopi po debaklu v Rusiji negotova. Foto: EPA
Južna Koreja nogometno Nemčijo zavila v črno

A Nemcem na tekmi v Kazanu ne bi zadoščal niti remi, saj je na drugi tekmi skupine F Švedska v Jekaterinburgu premagala Mehiko s 3:0, tako da so se v osmino finala uvrstili Švedi in Mehičani.

Nemčija je imela sicer (veliko) terensko premoč (posest žoge 69:31, streli 19:11, v okvir vrat 6:5), a je bila pred južnokorejskimi vrati sila jalova, nekreativna in neučinkovita. Nazadnje je bilo vseh njenih upov konec v sodnikovem podaljšku, ko sta za zmago Južnih Korejcev zadela Young-gwon Kim in Heung-min Son.


Od leta 1982 vedno vsaj v četrtfinalu

Nemci so tako prvič v zgodovini izpadli v skupinskem delu. Na zadnjih štirih SP-jih pred Rusijo so prišli vsaj do polfinala, od leta 1982 pa niso bili slabši kot četrtfinalisti.

Prekletstvo prvakov: Nemci po poti Špancev in Italijanov
Nemci so tako doživeli usodo Špancev in Italijanov, ki so na svetovnih prvenstvih v letih 2014 in 2010 prav tako kot branilci naslova izpadli v skupinskem delu. To se je leta 2002 zgodilo tudi Francozom. V zgodovini SP-jev sta sicer le dve reprezentanci ubranili naslov prvaka. To sta bili Italija (1934, 1938) in Brazilija (1958, 1962).

Neuer izbil žogo tik pred Sonom
Južni Korejci so srečanje v Kazanu začeli pogumno in agresivno, a so jih Nemci hitro umirili, nato pa tudi sami postajali nevarnejši. V 19. minuti so znova zapretili Južni Korejci. Jung je izvajal prosti strel s približno 25 metrov, Manuel Neuer je žogo želel ujeti, a mu je ušla iz naročja, nato pa jo je s konicami prsti odbil, tik preden bi jo Heung-min Son pospravil v mrežo. Malo pozneje je odbita žoga v kazenskem prostoru prišla do Sona, ki pa jo je iz ugodnega položaja z desne strani poslal mimo vrat. Nemci so imeli žogo več v nogah, a so bili Južni Korejci nevarnejši. Statistika prvega polčasa: posest žoge 72:28, streli 3:2, v okvir vrat 2:1 - vse v korist Nemčije.

Cho preprečil zadetek Goretzki, Werner mimo vrat
Nemci so v 48. minuti prišli do izjemne priložnosti. Leon Goretzka je v kazenskem prostoru po podaji Jonasa Hectorja z nekaj metrov streljal z glavo, a je vratar Hyun-Woo Cho z izjemno parado preprečil vodstvo Löwovih varovancev. Malo pozneje je z okoli desetih metrov okvir vrat zgrešil še Timo Werner. Nemci so pritiskali, vendar so se fanatični Korejci dobro branili. Löw je nato v razmiku nekaj minut v igro poslal Maria Gomeza in Thomasa Müllerja. A menjavi nista obrodili sadov, saj so Nemci v zaključku akcij preveč grešili. Preprosto niso imeli navdiha in rešitev za čvrsto južnokorejsko obrambo. Löw je v 78. minuti na zelenico poslal še Juliana Brandta. Nemčija je v zaključku vse moči usmerila v napad, močno je pritiskala, a neuspešno. V 87. minuti je z glavo grdo zgrešil še Mats Hummels.

Dva gola Južne Koreje v sodnikovem podaljšku
In ko je že kazalo, da se bo srečanje v Kazanu končalo brez zadetkov, kar prav tako ne bi ustrezalo Nemcem, je Južna Koreja v sodnikovem podaljšku dosegla dva gola. Najprej je po podaji iz kota in biljardu v kazenskem prostoru osamljeni Young-Gwon Kim na daljši vratnici poslal žogo v levi zgornji kot vratarja Neuerja. Sodnik Mark Geiger je zadetek priznal po ogledu videoposnetka, s katerega je bilo razvidno, da nedovoljenega položaja ni bilo. Nemci so nato v napad odšli tudi z Neuerjem, ki pa je izgubil žogo. In po dolgi podaji Se-Jong Jooja je Son z zadetkom v prazna vrata potrdil zmago, ki pomeni, da je Južna Koreja v skupini končala pred Nemčijo. Ta je končala na zadnjem mestu ...

Löw: Zasluženo smo izpadli
"To je za nas zelo hudo razočaranje. V slačilnici je bila smrtna tišina. Čestitke današnjim tekmecem, Švedski in Mehiki. Mi pa smo bili zasluženo izločeni s prvenstva. Imeli smo veliko priložnosti, toda žoga ni hotela v gol,"
je dejal nemški selektor Joachim Löw, ki je pred mesecem dni z nemško nogometno zvezo dosegel dogovor o podaljšanju pogodbe do leta 2022. Pogodbo mora le še podpisati. "Veliko prezgodaj je, da bi odgovoril, najmanj nekaj ur bom potreboval, da bom vse skupaj videl jasneje, razočaranje je globoko v meni. O tem se bomo pogovarjali jutri, bomo videli, kaj bo vse skupaj prineslo," je sklenil Löw.

Grindel pred Korejo: Löw je pravi človek za prenovo reprezentance
"Že pred odhodom na svetovno prvenstvo smo se odločili, da bomo pogodbo z Löwom podaljšali do leta 2022. Prepričani smo, da nihče drug ne bi bolje izpeljal prenove nemške reprezentance, kar bo nujnost, ne glede na to, kaj se bo zgodilo na mundialu,"
pa je še pred porazom z Južno Korejo povedal predsednik nemške nogometne zveze Reinhard Grindel.

NOGOMET

21. SVETOVNO PRVENSTVO

SKUPINA F

Kazan:
JUŽNA KOREJA - NEMČIJA 2:0 (0:0)
41.835; Kim 93., Son 96.

Južna Koreja: H. W. Cho, Y. Lee , Y. Kim, H. Jang, C. Hong, W. Jung , J. Koo ( 56./Hwang 79./Go), S. Moon (, S. J. Joo), Yun, H. Son .

Nemčija: Neuer, Kimmich, Süle, Hummels, Hector ( 78./Brandt), Khedira ( 59./Gomez), Kroos, Goretzka ( 63./Müller), Reus, Özil, Werner.

Sodnik: Mark Geiger (ZDA)


Jekaterinburg:
MEHIKA - ŠVEDSKA 0:3 (0:0)
33.061; Augustinsson 50., Granqvist 62./11-m, Alvarez 74./ag

Lestvica:                           
ŠVEDSKA             3  2 0 1  5:2  6
MEHIKA              3  2 0 1  3:4  6
------------------------------------
JUŽNA KOREJA        3  1 0 2  3:3  3
NEMČIJA             3  1 0 2  2:4  3
 

Južna Koreja nogometno Nemčijo zavila v črno