Kolumne
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 7 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Dodaj v

Ko je zlo podvrženo refleksiji, mu je odvzeta krona

Kolumna Studia City
16. oktober 2017 ob 21:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Gospe in gospodje. To je v zadnjih časih aktualna tema, no, je večna. Ko opazujemo, kaj se dogaja po svetu in pri nas, ko gledamo vse te v nebo vpijoče krivice, to škodo, ki jo delajo drugi drugim, to trpljenje, zatiranje, nasilje nad ljudmi, in primerjamo našteto s preteklostjo, se nam vsiljuje občutek, da refleksija svetnega zla umetnosti, filozofije ali kake od znanosti v zgodovini ‒ kljub nekaterim pozitivnim premikom na planetu ‒ nima odločilnega učinka.

Slabe stvari se v realnem življenju ponavljajo in ugotovimo, da so zato napori uma, ki slika gorje sveta, večni. Hamlet je večen, enako biblične grozote ali Kafkov Proces, Markiz De Sade je večen. In se ob tem marsikomu utrne obupana misel, ja, pa naj se dobri in pametni ljudje še tako trudijo, celo tretja svetovna vojna nam trka na vrata. Vendar je to napačno razmišljanje.

Večnost zavesti o zlu, prikazovanje tega v simbolnih praksah, ni kapitulacija pred realnim slabim, marveč je že vzgib povzdignjenja nadenj, čeprav se ta v stvarnosti nenehno ponavlja. Ko je zlo podvrženo refleksiji, zaživimo v nekem drugem svetu, v katerem mu je odvzeta krona. V umni nadidentifikaciji z realnim zlom se znajde svet s svojim hudim v poziciji preseženega z nečim višjim. Z višjim duha, ki je svoboda, ta neskončnost, neuničljivost, neranljivost.

V zavesti, kamor nas postavlja samozavedajoči se duh, se dejansko zlo izkazuje, da ni Vse in nima zadnje besede, da je napram prvemu nekaj omejenega, da obstaja nekaj, kar ga niti atomska vojna ne ubije.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Dr. Kumrovec
# 17.10.2017 ob 11:13
Podpišem, kratko in jedrnato.
Krimsky
# 17.10.2017 ob 10:34
V pravljicah je mačeha hudobna in žleht.
O razlogih, zakaj je taka, ni nikoli nobenih pojasnil, je pač – zla.
~
Pravljičarsko razlagamo tudi svet, tam eni 'alkajdovci' in ostali dežurni krivci, so hudobni in žleht. Zakaj so taki? Zato, ker so – zli. Ha!

Ko (in če!) prerastemo pravljično razlago sveta … lahko povemo še kaj več. Ugotavljati začnemo, da so stvari povezane (»So eno«, bi rekli Modri), da vplivajo druga na drugo, da stanje sistema izvira iz prejšnjih stanj sistema …

Za zlo v odčaranem svetu zmanjka prostora, zlo je zgolj v našem infantilnem, pravljičnem pogledu.
Z razumevanjem sveta se nam odpira možnost, da začnemo vhodne parametre spreminjati tako, da bodo v znatno manjši meri vodili v negativne posledice (oz. 'v zlo' v jeziku pravljic).
~
Vendar odčaranega in pojasnjenega sveta ne želimo, ker smo od otroštva naprej navajeni na – pravljice …
HOR
# 19.10.2017 ob 22:50
Ojštro in dostojanstveno nad zlo...
Ramus
# 17.10.2017 ob 00:06
Zmedeno,....
Peter Mlakar
link
Glavna težava slovenske politike: partikularni interes nad splošnim
8
19. junij 2017 ob 21:39 Glavna težava slovenske politike, torej skrbi za skupno dobro, in še kakega izmed drugih področij, ki esencialno učinkujejo na naše družbeno življenje, je bila, in jo je še čutiti, da je prevladal ‒ ...
Več novic ...
Kolumne
link
Klinc vas gleda
21. november 2017 ob 17:15 Danes pa o zastrupljeni klimi na delovnem mestu, skaljenih medsebojnih odnosih in kar je podobnih izrazov, ki opisujejo staro dobro kregarijo na šihtu! Prepirajo se kolektivi v vseh poklicih.
Več novic ...
Kazalo