Globus tokrat o korupciji. Foto: MMC RTV SLO
Globus tokrat o korupciji. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik države dobil ugoden kredit in plačana potovanja, pritiskal na medije. Rezultat - odstop! Obrambni minister obtožen plagiatorstva pri doktoratu. Rezultat - odstop! Poslanci lažno prikazovali stroške. Odstop in zaporne kazni! To je le nekaj primerov politikov iz tujine, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje položaje, ker so se znašli pod plazom obtožb o korupciji in neetičnega ravnanja.

Prvi dve zgoraj omenjeni zgodbi sta iz Nemčije, zadnja iz Velike Britanije. Glavni akterji teh zgodb pa so bili politiki na najvišjih položajih v državi. Si predstavljate, kako hud je problem korupcije šele v državah, ki niso tako visoko uvrščene na lestvici, ki beleži indeks zaznavanja korupcije? Vsako leto ga sestavi mednarodna nevladna organizacija Transparency International in lani sta se Nemčija in Velika Britanija uvrstili med države z najmanjšo stopnjo korupcije, in sicer na 13. oziroma 17. mesto med 176 državami. Po tej lestvici za države z najmanj korupcije veljajo Danska, Finska in Nova Zelandija, ki so si razdelile prvo mesto. Zadnje 174. mesto pa je pripadlo Afganistanu, Severni Koreji in Somaliji.

<-- Vsebina spodaj se je prenesla iz starega urejevalnika. Odstranite to vrstico in shranite/uredite novico. -->

Slovenija se je sicer uvrstila kar visoko, 37. mesto si deli s Tajvanom, a je žal za nami le še četverica članic Evropske unije in to bi nas moralo skrbeti. Kot tudi to, da smo očitno še daleč od upoštevanja političnih standardov, ki veljajo v državah z najmočnejšo demokratično tradicijo. Saj ne, da bi tam ne poznali korupcije med politiki, ki tako kot Adam in Eva v raju zelo radi sežejo po prepovedanem sadu, ki jim ga zapeljivo ponuja goljufiva kača. Je pa opazna razlika v kulturi prevzemanja odgovornosti za storjene napake.Veliki zvezdi nemške politike, obrambni minister Karel-Theodor zu Guttenberg in deseti predsednik države Christian Wulff, sta se sicer kar dolgo upirala pred očitki, a sta na koncu pod pritiskom javnosti, medijev in politike le popustila in osramočena zapustila položaje. Nekateri britanski poslanci, ki so zlorabljali parlamentarni denar, pa so se po hitrem postopku znašli za zapahi. Prav tako je avstrijsko sodišče včeraj za štiri leta za zapahe poslalo nekdanjega uglednega in vplivnega avstrijskega politika Ernsta Strasserja. Obtožen je prejemanja podkupnine, ki jo je kot evropski poslanec prejel v zameno za lobiranje pri oblikovanju zakonodaje. Strasser je bil eden izmed štirih evropskih poslancev, ki so nasedli ponudbi britanskih novinarjev, ki sta delovala pod krinko. Zaradi afere je odstopil tudi slovenski poslanec v evropskem parlamentu Zoran Thaler, medtem ko romunski in španski kolega tega nista storila in še naprej grejeta dobro plačani poslanski sedež.Odstop Zorana Thalerja je eden redkih primerov v slovenski politiki, da nosilec vplivne funkcije odstopi, ko je soočen z očitki o nezakonitem ravnanju. V zadnjih mesecih mu je sicer sledilo še nekaj domačih poslancev in mariborski župan. Še manjkrat pa se zgodi, da bi bil kdo, ki je obtožen korupcije, obsojen. Če me spomin ne vara, je do zdaj edino res omembe vredno ime (glede na položaj) nekdanji državni sekretar Šuštar.Zakaj so že znotraj Evropske unije velike razlike med državami glede stopnje korupcije in učinkovitosti boja proti njej, bo govor tudi v nocojšnjem Globusu, v katerem bomo gostili Tinatin Ninua, predstavnico Transparency International, ki bo letos slavila desetletnico obstoja. O tem, kako se s korupcijo, tudi politično, spopadamo v Sloveniji, pa bo govoril dr. Bojan Dobovšek, ki je bil že tudi član slovenske protikorupcijske komisije. Med drugim nam bo pojasnil, kakšno sporočilo bosta državljanom poslala predsednik vlade Janez Janša in ljubljanski župan Zoran Janković, če ne bosta odstopila s svojih položajev zaradi poročila protikorupcijske komisije o premoženju predsednikov strank, ki jima očita kršenje zakona.

Oddaja Globus prinaša svet v vaš dom. Izbrane dogodke in pojave voditelja Polona Fijavž in Igor Jurič s pomočjo dopisnikov in sogovornikov analizirata vsak torek ob 23. uri na "prvem". Ogledate si jih lahko v živo ali pa v našem arhivu. Vljudno vabljeni.