Redna mesečna spoved Petra Mlakarja. Foto: BoBo
Redna mesečna spoved Petra Mlakarja. Foto: BoBo

Če še človek v kakem podjetju, kjer brutalno gara, ne more zaslužiti, da bi lahko preživel, kaj šele normalno živel. S 500 evri! A če je revež dolžen banki, pa dolga ne vrne, bo hudo. Dolg nekaterih pa, ki so ga zaradi svoje nesposobnosti uničili ali pokradli ter tako uničili gospodarstvo, da trpi celoten narod, ta dolg se bo prenesel na slabo banko, uboga eksistenca pa ga bo plačala.

Za ogromno ljudi, ki jim gre slabo, so krivi drugi ljudje. Toda v glavnem gre krivcem dobro, nekrivim slabo. Kdor ima moč, politično, ekonomsko, četudi dela proti splošnemu dobremu, se masti za mizo boga Bakha in otipava lepotice. Je to zakon narave? Je krivica ena izmed osnovnih resnic življenja?

Človek, ki ne bo delal samomora zaradi obupnih razmer, se lahko tolaži, da je to tako. Svet so zmagovalci in poraženci in ustvarja se občutek, da lahko, če nekateri ne bogatijo bolj in bolj, propade kozmos. Da neenakost skrbi za njegov obstoj, da drži krivica svet na tečajih. A če so najbolj resnične in gotove reči abstraktne, kot sta matematika in logika, pravi Kurt Goedel, Bog pa je najvišja abstrakcija, torej je popolnoma resničen, bo prebičani človek našel dokončno odrešitev zagotovo samo v njem. Ampak: slovenska politika ne bo politika, če ne bo zahtevala matematičnih bančnih seznamov slabih kreditov na mizo zdaj.