Kolumne
Jean-Claude Juncker je ob prevzemu EK govoril o tem, da bo to politična Evropska komisija, ki bo velika, ko bo šlo za pomembne zadeve. Foto: Reuters
Matjaž Trošt
Matjaž Trošt Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Ljubezen v srcu Evrope

Kolumna Matjaža Trošta
17. februar 2018 ob 06:11
Bruselj - MMC RTV SLO

Veliko razprav v zadnjem obdobju sproža vprašanje, kaj storiti z izpraznjenimi sedeži v Evropskem parlamentu, potem ko se bodo od EU-ja poslovili britanski poslanci. Prav tako, kako po evropskih volitvah postaviti predsednika Evropske komisije. V Bruslju so tako rekoč vsi odločeni, da poti nazaj ni več in da je pot "Spitzenkandidatov"* edina.

Logiki *vodilnih kandidatov osrednjih političnih skupin bi težko očitali, da ni ustrezna, saj je to tako rekoč edini način, da vsaj posredno evropski volivci odločajo o tem, kdo naj vodi Evropsko komisijo, a težko bi tudi trdili, da je postopek v Berlaymont dejansko pripeljal sile, s katerimi se lahko Komisija in Unija spoprimeta z rastočim nezadovoljstvom z uveljavljenimi političnimi strankami in skupinami. Vseh britanskih sedežev naj predvidoma ne bi zapolnili, saj naj bi bili v prihodnje namenjeni novim širitvam ter morebitim večnacionalnim kandidatnim listam. Ne glede na to, da se to sliši zelo evropsko, dobro, torej, pa obstaja kar nekaj pomislekov. Med ključnimi je seveda, koliko politikov iz drugih držav sploh poznamo. Nekateri med vami morda ne poznate niti vseh osmih slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu. S tem ni nič narobe, ne razumite me napak, je zgolj za ponazoritev. V EP-ju sedi več kot 700 poslancev. Ali pa člani Evropske komisije. Za marsikoga neznanka. Vodilni kandidati so podobna zgodba. Malo je evropskih politikov, ki jim uspe preseči nacionalne meje.

Jean-Claude Juncker je ob prevzemu Evropske komisije govoril o tem, da bo to politična Evropska komisija, ki bo velika, ko bo šlo za pomembne zadeve. A Juncker preprosto te veličine nima (več). V zadnjem obdobju še posebej cveti. Njegovi nastopi so parada nasprotujočih si stališč, ostrih besed, ki jih nato relativizira sam ali pa jih relativizirajo dejstva.

Tako je bilo pri Zahodnem Balkanu in vprašanjih, vezanih na širitev EU. Države, ki bodo vstopale, naj pred tem razrešijo odprta dvostranska vprašanja, je v strategijo širitvenih pristopov zapisala Evropska komisija. Slovenija in Hrvaška sta pustili sled na eni od verjetno najuspešnejših dozdajšnjih politik umirjanja evropske celine. A nazaj, Juncker … Govoril je, da širitev z odprtimi vprašanji ne bo, nikakor in kar je še podobnih izrazov odločnosti. Nato pa relativizacija. »Dokler bom jaz tu.« Ker nihče pri zdravi pameti v Bruslju ta čas ne govori o tem, da bi Juncker lahko dobil ali sploh želel nov mandat na čelu evropskih komisarjev, to dejansko pomeni, da je Junckerjeva odločenost omejena na dobro leto dni. Za njim pa pač kar koli, kdor koli in kakor koli. Vprašanje seveda obstaja, ali so slovensko-hrvaški arbitražni zapleti ponovljivi. Verjetno, saj je bilo vsaj doslej mišljeno, da je dvostranska težava rešena, kadar jo izročijo v odločanje tretji, nepristranski strani.

Podobno odločni so pri Evropski komisiji glede predvidene časovnice za širitev. To zdaj ni časovnica, ni priporočilo, ni cilj … pač je. Skušali so motivirati, a zgodil se je dejansko le nov dokaz, da širitvena utrujenost ostaja in da se je kljub pozitivnemu vzdušju zalezla v politične pore marsikje po EU-ju. 2025 je letnica na obzorju, če se malce pošalim. Izhajam sicer iz dejanskih izjav evropske zunanje ministrice Federice Mogherini, ki je o tem obzorju govorila včeraj v Sofiji. Zelo očitno je, da se v EU-ju nikomur zares ne mudi s širitvami. Naveličanost, ki jo ob vsaki omembi arbitražne sage med Slovenijo in Hrvaško beremo z obrazov sogovornikov, je povedna.

A spet, Juncker. Ta predsednik Komisije veliko nastopa, a malo oprijemljivega pove. Tisti, ki se pretirano zanašajo na njegove besede, so nam že pred časom prodajali meglo glede vojske Evropske unije. Tisti, ki so menili, da je to močna Evropska komisija, so se morali zamisliti, ko je Aleksis Cipras podpisal vse, kar so mu pustili voditelji držav članic. Tisti, ki stavijo na Junckerja, morajo tudi priznati, da so njegovi (komisijini) pristopi glede migracij trenutno bolj kamen spotike kot znak solidarnosti v EU-ju.

Med tednom je Juncker gostil hrvaškega premierja Plenkovića in se vanj znova zaljubil. Bolje zapisano, dejal je, da se vedno znova zaljubita. Pomislite, to govori predsednik Evropske komisije. Kakor koli, v zadnjem obdobju je Juncker v svoji znani maniri pretiraval, ovinkaril med izrazi podpore eni in drugi strani, potipal, ali je zadeva dvostransko odprta in ali bi se lahko Slovenija pogovarjala o čem drugem kot o implementaciji odločbe arbitražnega tribunala. Njegove besede so izmuzljive. Reče, da je to dvostransko vprašanje, poudari, da je evropsko. Pove, da je pomembno za druge širitve in vztraja, da nikogar to vprašanje ne zanima in da nihče ne ve, zakaj gre.

Doslej je Evropska komisija napisala dve stališči glede arbitraže. Eno julija, ko je državi na podlagi mnenja pravne službe EK-ja o povezavi med arbitražni sporazumom in evropskim pravnim redom pozvala k uresničitvi odločbe sodišča. Drugo, pred skoraj dvema mesecema, ko so v EK-ju nazadnje razpravljali o arbitraži. Zapisnik EK-ja s seje konec decembra je skop, a vendarle poveden. Predsednik Juncker je glede na zapisnik seje 20. decembra pozval podpredsednika Timmermansa, naj kolegij komisarjev seznani o razmerah glede arbitražne odločbe o poteku meje na kopnem in na morju, ki sta jo »morali strani uresničiti do 29. decembra 2017«.

Matjaž Trošt, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 06:50
Arbitraža je fiasko slovenske diplomacije. Kako lahko Grki ovirajo vstop Makedoncev v EU zaradi imena, naši politiki pa so zapravili edino karto s katero bi lahko rešili problem meje za vedno.
luckyss
# 17.02.2018 ob 07:09
Štalo je treba vsake toliko skidati, da ne smrdi preveč..
Žal si gospodarji ne mažejo rok in to delo prepustijo hlapcem..
Drugače povedano...zgodovina se ponavlja..
kaos
# 17.02.2018 ob 07:29
Mi nimamo pravih politikov, ki bi bili pripadni državi. Imamo pa politikante, ki so prehrambeni sektor prodali sosedom, v zameno pa dobili barake na južni obali.
presenečen
# 17.02.2018 ob 07:57
Evropska mineštra. Mali narodi so padli v talilni lonec držav, ki imajo več kot 50 miljonov prebivalcev. Potrebovali so nas, ker so potrebovali nove trge.. Uvozili so tudi kvalitetno in izobraženo delovno silo iz novih članic. Pod pretvezo demokracije.
Norisla
# 17.02.2018 ob 06:54
Juncker je kot Trump. Prevzame mnenje zadnjega sogovornika...
Dajo
# 17.02.2018 ob 08:05
Reče, da je to dvostransko vprašanje, poudari, da je evropsko. Pove, da je pomembno za druge širitve in vztraja, da nikogar to vprašanje ne zanima in da nihče ne ve, zakaj gre.

Lepo je opisal balkansko kuhinjo.
zapravico
# 17.02.2018 ob 08:44
Pahor odpotoval na olimpijske igre.Se vidi da je konec recesije-za njega
anze82
# 17.02.2018 ob 08:19
Juncker ima vikend v crikvenici
kapljač
# 17.02.2018 ob 08:56
Očitno bo Hrvate treba tako stisnit, da bodo puklasti. Mejo zapret! Eu očitno ne mare članice , ki se stalno udinjajo in preveč zanašajo, da bo EU za njih kaj več storila.( "Hlapca", tudi če ti leži pri nogah " , nihče ne spoštuje.Še več , ga celo nabrcaš, ker drugih ne moreš.)
Nha Trang
# 17.02.2018 ob 08:54
Slovenski volilci so politično kontaminirani. Politik, ki je zafural mejo s hrvaško je bil nedolgo nazaj spet izvoljen.
KdoJeDarthVader
# 17.02.2018 ob 08:38
To je pa res težko vprašanje kaj narediti z izpraznjenimi sedeži v Evropskem parlamentu...še posebej, ko vemo, da se nekateri evropski poslanci zjutraj štemplajo in grejo direkt na avion smer domov namesto na delo.
To vprašanje bi bilo res na mestu, če ne bi vedeli da je tretjina evropskega parlamenta po navadi prazna.
kaos
# 17.02.2018 ob 07:31
Jaz bi jim podaril še Goli otok.
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 09:52
Juncker skorumpirani kronični alkoholik. Najslabše, kar se lahko zgodi davkoplačevalcem. Ta bedna kreatura, ta pijani pezde ne more resno voditi take institucije. Dol - ne z evropsko unijo - dol s tem idiotom.
QUENDI
# 17.02.2018 ob 09:47
......Jean-Claude Juncker.......razdiralec vizije EU......še za župana ni primeren......
webman
# 17.02.2018 ob 08:14
Naše težave moramo rešiti sami, ne pa gledati SZ proti Bruslju, če bo pokimal, da je ta priklon pravilen.
Imamo dovolj mehanizmov v roki, igra pa se na desetletja, ne na mandat.
endrug
# 17.02.2018 ob 08:08
@Presenečen je povedal bistvo. Dodal bi le še da Evropa več hitrosti pomeni zabetoniranje stanja in siromašenje vzhoda in juga.
pepieinschlag
# 17.02.2018 ob 07:40
Zadnji trije odstavki prispevka so praktično definicija politike in politika.

Kaj pri tem je nazadnje tako čudnega?
Tistim, ki držimo dano besedo, ki verjamemo zavezi in dogovorjenemu je to seveda povsem tuje.
Zato pa tudi nismo politiki...
felipesko
# 17.02.2018 ob 10:23
Ko pogledam tega Jankeca Jungerja,mi je o veliki EU vse jasno....
cairns
# 17.02.2018 ob 10:18
Veliko razprav v zadnjem obdobju sproža vprašanje, kaj storiti z izpraznjenimi sedeži v Evropskem parlamentu,

A sedaj so izpraznjeni sedeži največji problem. Daj Trošt napiši kaj o spodbujanju in toleriranju nespoštovanja mednarodnih pogodb, pritisku in grožnjah ''neubogljivim'' državam in o preselitvi centra odločanja iz Bruslja v Berlin k materi Pandori Merkel.
janroz
# 17.02.2018 ob 09:48
Če je na čelu komisije klovn, potem si lahko predstavljamo kaj se dogaja na vrhu EU. Slabšega scenarija za prihodnost EU si nebi mogel zamisliti tudi največji evroskeptik. Blamaža EU glede arbitraže in s tem povezanega spoštovanja mednarodnih pogodb. To kar se dogaja Grkom je dobesedno genocid. Človek si ne more predstavljati, da se vse to počne samo zato, da so se reševali finančni goljufi svetovnega formata, ki so danes bolj bogati kot kadarkoli prej in jim še ni dovolj. Komisija sanja, je zaljubljena, v resnici popolnoma nesposobna inštitucija, ki nima kompasa, kjer vsak vleče po svoje, ni ideje, ni nič je samo zaljubljeni komisar.
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 09:32
Kaj narediti z izpraznjenimi sedeži v Evropskem parlamentu?
Preprosto naj jih odšraufajo in odnesejo iz dvorane.
realist65
# 17.02.2018 ob 08:06
Sedaj pa se mi zdi, da je ta vedno večji "klovn". Se vidi, da v življenju ni imel za koga skrbeti,
dobro da nima otrok, ker bi jih vzgajal "hinavsko".
SamoRes
# 17.02.2018 ob 07:25
Po anketi pa več kot 70% Slovencev čuti državljansko pripadnost EU.
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 09:42
slovenčki imamo res smolo, popolnoma smo odvisni od eu blagajne, še tiste nekaj malega kar zaslužimo nam lokalni lopovi pokradejo in znosijo v tujino.
maja kibira
# 17.02.2018 ob 09:21
Dokler bodo EU vodili na pol dementni ljudje ji ni pomoci
alcatraz
# 17.02.2018 ob 09:19
tale bruselj postaja vedno večja farsa.
vzporeden svet, ki z našim nima prav nobene zveze. prav nobene!
no, razen finančno. živeti od nečesa je pa tudi treba...
drg
# 17.02.2018 ob 09:08
Evropska mineštra. Mali narodi so padli v talilni lonec držav, ki imajo več kot 50 miljonov prebivalcev. Potrebovali so nas, ker so potrebovali nove trge.. Uvozili so tudi kvalitetno in izobraženo delovno silo iz novih članic. Pod pretvezo demokracije.

Točno to. Namesto, da bi npr. BUL in ROM napredovali, so izgubili najbolj sposbne. EU je katastrofa. Je rabelj nas, malih narodov.
maja kibira
# 18.02.2018 ob 10:13
Evropa je gnila tvorba ki jo vodijo nesposobnezi..senilnezi s pijancem na celu..hvala za tako podporo in tako unijo
maja kibira
# 18.02.2018 ob 10:11
Za vse to kar se zdaj dogaja sta pa kriva Sekolec in una kokos ki sta se tako naivno menila po telefonu....ce ne bi bilo tistih prisluhov bi mirali hrvati ze zdavnaj sprejeti arbitazo...sicer jo bodo prej ali slej mirali samo vse skupaj se zdaj po nepotrebnem zapleta..me prav zanima kako sta bila ta dva nagrajena s strani drzave
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 12:09
... Ali pa, ko ljudstvo zaradi preveč oblastnosti navija za drugo oblast, npr. (ne pa zase, za ne-oblast, za družbo, katere del bi bil posameznik, ki ne bi bila oblast, pač pa ščitena pred vsako oblastjo, tudi država pred upraviteljem Državo). To so izredno pomembne, na stotine in stotine milijard (življenj) vredne zadeve. Pa smo o tem tiho, 'kot ritke' ... Strokovno utišani (z monopoli utišane stroke) ...
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 11:35
Labod

PS

Nasplošno (do tega se ne pride brez časa in napora): Eno je 'ščititi' družbo (to je edini smoter vsega!) z oblastjo (namreč pred drugo oblastjo, ko se eni veča pooblastila, nakar jih druga na koncu dobi, in ko en drugemu 'nasprotniki' delajo medvedje usluge), drugo je pa zaščita družbe pred vsako oblastjo. Tudi pred svojo. Sedaj pa: kako?

Prvo se dela brez lastniškega prava, drugo pa z njim. Prvo ne temelji na zaščiti zasebnega kapitala in identitete celote in posameznika s tem, drugo pa ja. Eno nekoga zanika, drugo pa ga priznava (Op. Film Sveti možje, menihi patru ali opatu: 'Nismo te zato izvolili, da bi odločal namesto nas,' ko se sicer menihi zavestno odločijo, da bodo ostali v Alžiriji, češ da so doma in se bodo s tem 'borili' za dom, in so potem ubiti) ...

Soc. je 'ščitil' družbo z oblastjo, desnica jo podobno (torej je socializem čisto res lažna levica), nekateri 'demokrati' seveda pa tudi enačijo ljudstvo in oblast (ljudstva ločeno ne priznavajo kot lastnika, kateremu bi zavezali oblast), čisto podobno kot nedemokrati nasplošno. Ni demokracija vladavina ljudstva npr. (gre za napačno tolmačenje, s čimer se razliko med ljudstvom in oblastjo briše). In tudi pravna država ni nobena vladavina več (ni zaščita z oblastjo), pač pa gre za lastniško-pravno zaščito družbe (kar ne počne ravno vsak kapitalizem, e ščiti družbe enako, kakor ostalih), tudi pred njeno lastno oblastjo ...
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 11:02
pepieinschlag

Ne pozabi ob vsem tem Pahorja in Kosorjeve. Saj je bilo lepo, ko sta se držala za rokice, vseeno pa ne ravno dostojno predsednikov. Vsaj po mojem.
Labod
# 17.02.2018 ob 11:01
Veckrat sem vam ze napisal in se enkrat vam bom. V Evropi in ZDA vlada fasizem. Oni se pozvizgajo na vse, za njih je pomembna samo njihova agenda. Tako Evropa kot ZDA podpirata Hrvaski fasizem, ker je to edini garant, da med narodi bivse Juge ne bi prislo do kaksnega povezovanja. Treba je te narode drzati sprte. Jih drzati skoraj na robu vojne. Na podlagi tega razumevanja vam bo kristalno jasno kaksno politiko bodo zahodni voditelji s Trumpom na celu vodili na Balkanu. Trump je zame bil edino upanje, da se to morda spremeni. A se bojim, da je morda Melania premalo pametna, da bi znala, na svojem polozaju narediti kaj pametnega za SLO. Ampak se vedno imam upanje.
pepieinschlag
# 17.02.2018 ob 10:47
BACK
Nisem verjel, dokler tegale nism vidu ... sej ne morš vrjet ..:/


Oglej si še malo starejši posnetek, ko Plenkoviča potreplja po tazadnji plati...
In ko sem zadnjič zapisal, da se mi zdi hoja Junckerja malo »široka«, so me zbrisali.
In kako so se vsi zgražali, ko je Jelcin storil enako ženski...
Enakost za vse
# 17.02.2018 ob 10:42
Današnji zavezniki v EU in NATO-u imajo veliko bolj v čislih Hrvaško...ta se zagotovo ne oborožuje kar zaradi lepšega, temveč je to ob blagoslovu gospodarjev, ki so ji namenili neko posebno vlogo (verjetno kontriranje zaenkrat še bolj prorusko naravnani Srbiji) idealno za Slovenijo je, da imamo na Vršiču rusko kapelico, ki jo je obiskal tudi Putin. Ker Hrvati ne priznajo sodišča EU, katera potem ne uveljavlja sodbe sodišča po politični poti, ampak Hrvatom popušča (korupcija, kot vedno v EU) mora Slovenija obvestiti Putina, da obstaja možnost, da nas Hrvati napadejo in da ga prosimo za pomoč. Letališči Maribor in Cerklje jim ponudimo za letalski bazi, Gotenico za raketno bazo, v Piranskem zalivu pa sidrišče za nekaj bojnih ladij. Pa še 30.000 Specnazovcev, pa so popolni. Seveda bo obvezen izstop iz NATO pakta, pa tudi iz EU, če nas bojo tako zajebavali. Bomo imeli vsaj svoje meje, tistih par vojakov ki jih imamo pa za graničarje, ki jih bo masleni izučil za "tačno usred čela". Takrat lahko opravimo tudi "generalno čiščenje" Slovenije na vseh nivojih,.
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 10:32
Eh, saj je v redu, Trošt, smo potroštani. Za valentinovim pride gregorjevo ipd.
BACK
# 17.02.2018 ob 10:12
Nisem verjel, dokler tegale nism vidu ... sej ne morš vrjet ..:/
https://youtu.be/XPgiI46FCDU
heavyd
# 17.02.2018 ob 09:17
Mene zanima samo kdaj bo Juncker šel s položaja.
kukalo
# 18.02.2018 ob 17:41
Ni čudno , da se tak kislo drži in to od hrvatskega terana. Bogi reveš, ima demenco al kaj.
maja kibira
# 18.02.2018 ob 10:08
Ne vem kaj modelu ni jasno...mi smo svoje obveznosti glede arbitazne odlocbe izpolnili..na vrsti so samo se hrvati..zato naj ne bluzi in naj ze enkrat koncno pritisne na Hrvate..ali se boji za svoj vikend na hrvaski obali ki mu ga je poklonila hrvaska
kapljač
# 17.02.2018 ob 10:35
jockan, dobil si podarjeno državljanstvo, da se danes delaš norca iz "slovenčkov". Pa ga ne bi vrnil? Kdo je sedaj tisi, ki je nesrečen, da je državljan slovenije? Sej pa je logično , živiš po mentaliteti še iz prejšnjih vekov, v državi, kjer je civilizirnost napredovala modernejšim družbam. Oziroma prilagodi se času, prostoru in ljudem enakovredno.
presenečen
# 17.02.2018 ob 08:52
Junker ima podoben obraz kot Oliver Dragojevič

Ima res Junker tudi vikend na hrvaškem morju? Če, potem se nam slabo piše z arbitražo;)
RAZOČARAN
# 17.02.2018 ob 07:37
@Samores

Po anketi pa več kot 70% Slovencev čuti državljansko pripadnost EU.

Res je, pa ne zaradi politikov te face zgoraj na sliki. Se, zelo dobro spomnim, tudi v prejšnji skupni državi smo imeli cel kup takih. Ljudje so pač pričakovali kaj drugega.

In kaj je tvoj predlog ?
pepieinschlag
# 19.02.2018 ob 11:32
Za vse to kar se zdaj dogaja sta pa kriva Sekolec in una kokos ki sta se tako naivno menila po telefonu....

Tudi sam bi oba nekam vrgel (vsaj iz državnih služb), vendar pa sem prepričan, da če ne bi bilo »afere s prisluhi« (mimogrede, da so jih pridobili nezakonito, to za moralno neoporečne poštenjake preko Kolpe ni nič sporno), bi Hrvati našli pa kaj drugega za izgovor.
Da morda naš pogajalec ni imel prave barve obleko ali kaj takega. Ali npr nosil »kravato«, ki so jo »izumili« oni...
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 12:05
Samo nek primer dvoumnosti (nima direktne zveze s člankom, tako kot seveda večina opomb ne, kar je nenavsezadnje celo pravilno, saj gre za dopolnila k člankom, k nečemu, kar članki osmišljajo, dajejo kontekst ipd.), primer dvoumnosti, ko se gasi požar z oljem (ogromno zadev je tako zapletenih in se zato ne sme kar populistično odločati):

Zadnjič se je npr. pisarilo (nekritično poročalo) o zmanjšanju možnosti deložacij za razlaščence. Če kdo misli, da je to namenjeno manj razlastitvam in zaščiti pred oblastnostjo, se moti.
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 11:19
Labod

Fašizem je preveč specifična oblika sistema. Nacizem, socializem ... podobno. Sistemi se ločijo na desne in leve še vedno po tem, ali so naklonjeni družbi (levo) ali oblasti (desno). Če kdo trdi, da ljudstvo vlada, pa briše pravno razliko med ljudstvom in oblastjo. Je v bistvu prešel z leve na desno, na stran oblasti...

Oblast in Država (federacija ipd.) v ZRN po vojni nima oz vsaj ni imela lastniških ali polih pooblastil. Lastnik vzajemnega kapitala, družba, je od subjekta upravitelja Države ločen pravni subjekt lastni vzajemnega kapitala, ki pa ni oblast, ni upravitelj.

Oni imajo kapitalsko zavezo upravitelja do lastnika. Mi ne. V socializmu si je t.im. soc. družbeni kapital lastil upravitelj subjekt Združeno delo. Pred njim Država in oblast, vojska, včasih cesar ipd. V tem nadaljujemo prakso iz radikalizmov od prej. Seveda pa pod Merklovo Država tudi v ZRN spet dobiva pooblastila, češ da se ji lahko zaupa...

Na nivoju EU, gospodarske skupnosti, se jim pa o politiki v bistvu niti sanja ne. Imeli bi pa vojsko, seveda ...
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 11:00
Drugače pa: Pesnikov je, kolikor hočeš, redko kdo pa zares poet. 'Veš poet svoj dolg?'

Da je pravna država vladavina, je pesniško podtaknjeno, poetsko gledano pa nekaj povsem diametralnega in napačno tolmačenje (je bolj tolmačenje pravikov nad pravom, ko gre celo za monopol) ...

Za primerjavo, V ZRN so po vojni zmanjšali pooblastila oblasti in Države. Sektorje se ločeno plačuje in vsakega posebej, da nima noben monopola, iz javnega, ne državnega fonda. Večinoma je pa sedaj državni še bolj (upraviteljev). Sedaj pooblastila oblasti spet samo večajo. Ko bi vsaj vrh gospodarske unije imel kaj več pojma od političnih unij ...
REsnica
# 17.02.2018 ob 08:50
Arbitraža je pravno dejstvo, ki ga politika lahko komentira, ne more ga pa brez soglasja spreminjati.
benben
# 17.02.2018 ob 09:37
Komu so pomembne lokalne/nacionalne meje znotraj EU? Politikom in desničarskim nacionalistom vseh vrst.
drg
# 17.02.2018 ob 09:07
@SamoRes: Po anketi pa več kot 70% Slovencev čuti državljansko pripadnost EU.

No vidiš .. ti si levičar, jaz desničar .. oba bolj "skrajnega" tipa :) .. pa oba prezirava EU. ;)
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kazalo