Kolumne
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 17 glasov Ocenite to novico!
Moskva
Moskva. Foto: Reuters

Dodaj v

Moskva, imamo problem?

Kolumna Luke Hvalca
29. julij 2016 ob 16:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Marca 1988 je Ljubljano obiskal Mihail Gorbačov. Milan Kučan mu je z Iskrine stolpnice razkazal Ljubljano.

Takratni direktor računalniškega podjetja Iskra Delta Janez Škrubej trdi, da je zadnji generalni sekretar sovjetske komunistične partije Slovenijo obiskal (tudi) zato, ker je Sovjetska zveza želela kupiti našo računalniško tehnologijo, ki smo jo nekaj let prej uspešno prodali celo na Kitajsko.

Odločilno srečanje Gorbačova z vodstvom slovenskega računalniškega podjetja naj bi v čudnih okoliščinah preprečile tajne službe, Škrubeju naj bi po njegovem zatrjevanju celo vbrizgali posebno injekcijo. Danes 85-letni Gorbačov se sicer ne spominja podrobnosti ljubljanskega obiska, je iz Moskve sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Slovensko-sovjetsko-ruski odnosi so po svoje skrivnostni, kot je skrivnostna zgodba s prodajo računalnikov Gorbačovu. Malo smo domišljavi, malo uradni, malo pietetni. In prijazno-pragmatični v vse smeri. Odkrito bi poslovali, a se sramežljivo ne želimo opredeliti glede ključnih geopolitičnih vprašanj. Na vojaško parado v Moskvo smo lani poslali rezervnega igralca Erjavca, podpiramo pa pošiljanje večnacionalnega bataljona Zveze Nato v baltske države zaradi ruske grožnje. Slovenija je načelno obsodila rusko priključitev Krima, a se zdaj zavzema za omilitev gospodarskih sankcij proti Rusiji. Tudi veliki posli z vpletenostjo obeh držav so tekoče-plinasti: Južni tok je preteklost, jeklarji uspešno talijo v naših železarnah in se širijo celo do perutninarske industrije, usoda Sberbanke v Sloveniji je nejasna, vsaj ruski turizem predvsem na Obali in v Rogaški Slatini cveti.

Ampak pred (pietetnim) nekajurnim obiskom Vladimirja Putina to soboto so težave in načelnost zabrisani. Bolj kot vsebina in ozadja nas je (tudi medijsko pretirano) obsedla obsedenost z varnostjo in urejanjem prometa na gorenjski avtocesti. Zagotovo bo izpraznjena siva pot od Brnika do Vršiča Putinu všeč, zagotovo bo zadovoljnih tudi 2.500 akreditiranih gostov, ki so morali ob prijavi varnostnim organom zaupati celo svojo davčno številko. Varnost je pač varnost in davčna številka izda manj kot EMŠO, pravijo v državni varnosti. Malo manj bodo zadovoljni v gneče ujeti vozniki iz vse Evrope, ampak najbrž bodo tudi oni razumeli, da gre za visok in pomemben obisk in da so najvišji varnostni ukrepi nujni. Izbire nimajo.

Pa še nekaj bo zanimivo videti. Bo Putinov obisk sprožil tudi kakšen spontan protest? V ukrajinskem Kulturnem društvu Ljubljana Kijev napovedujejo (političen) protest pred ruskim veleposlaništvom, pietetnih in konkretnih razlogov za kritičen odnos civilne družbe do ruske oblasti bi moralo biti še kar nekaj: kršenje človekovih pravic, vojaška posredovanja, nerazjasnjeni umori Putinovih političnih nasprotnikov in novinarjev, omejena svoboda govora ...

Ob prejšnjih obiskih državnikov velesil smo bili priče zanimivim protestniškim “intervencijam”: od teka ob žici okupiranega hotela Union ob vrhunskem zasedanju Nata do provokacije reške skupine Let3, ko so ob vrhunskem srečanju Bush-Putin junija 2001 želeli v Ljubljano pripeljati skulpturo z velikim falusom. Ustavili so jih v predmestju, a prispodoba (ne)potentnosti politike je več kot aktualna tudi 15 let pozneje.

Moskva, imamo res problem?

G. V., Luka Hvalc, Val 202
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Roko_europe
# 30.07.2016 ob 07:03
Hm, prebral clanek in v meni se poraja vprasanje :"Kaj bi se pa pravzaprav morali bati? ". Vec kot se nam je v tej "moderni dobi" zgodilo, da se kot drzava ekonomsko se vedno nismo "pobrali" po recesiji iz 2008 leta, da so nam pokradli, odprodali, vzeli mnogo drzavnega premozenja, da smo podpisali pogodbo s hudicem (beri NATO), da povelicujemo in se klanjamo zahodu, kateri povsod s svojo pojavitvijo neti nemir, sovraznost in vojne, da smo na siroko odprli vrata multikulturnosti, katera med drugim prinasa tudi smrt v obliki terorizma, da smo unicili domače gospodarstvo in z odhodom v tujino izgubljamo mlad in sposoben kader, da imamo v parlamentu obsojence, na cestah luknje, prav tako v proracunu... in mi se bojimo enega nedolznega obiska predsednika Putina, ki se pride pokloniti zrtvam padlih v vojni?!?! Slovenistan zbudi se in se zresni. Druga Svica, "nick" kot smo si ga po osamosvojitvi nadeli, se spreminja v dezelo, kjer pescica koritnikov za voljo "zahodnega" kapitala zadovoljno mljaska medtem ko ostale "opice" obirajo banane in upajo na boljsi jutri... hja, in mi se bojimo Rusije?!?! Več slabega, kot se nam je zgodilo v Slovenistanu zadnjih 25 let, se nam tudi po prihodu Rusov ne more zgoditi!
PONOS
# 02.08.2016 ob 10:21
Pahor hlapček je najbrž izigraval postrežčka zahoda in sporočal Putinu -po kislih facah sodeč ni dosegel namena.Putin je imel obraz zaničevanja....ceni pokončnost ne hlapcev...
PONOS
# 02.08.2016 ob 10:17
Putin je voditelj ki je imel prav in se zaveda kaj se dogaja.
Prebivalci zahoda so pa tako sprani ali zaposleni da ne vedo kaj se dogaja...perfektna iluzija.
Tale video malce odpira zadevo...
Knez_Kocelj
# 01.08.2016 ob 10:18
Iskre in njenih računalnikov že davno več ni. Po tem ko smo zamenjali gospodarja iz Beograda z onim preko Atlantika, so Iskro iz Kranja odkupili tranzicijski baroni in njeno življensko drobovje posrkali skozi črno luknjo v svoja slamnata podjetja. Računalniške strokovnjake so nato pometali na cesto in tehnologijo razprodali svojim gospodarjem preko luže. Danes smo na področju informacijskih tehnologij v kameni dobi in nas države kot so Rusija prehitevajo z visokimi hitrostmi. Tako pač je pri nas v Slovekistanu, saj njegovi Butalci zelo radi pljuvajo sebi v obraz in ščijejo proti vetru, potem pa se sprašujejo zakaj so umazani.
mb128
# 29.07.2016 ob 18:50
Problem? Kakšen pa?!
No ja, zamenjali smo gospodarja. To pa res zna biti problem. Sicer pa smo bolj podobni onemu vrvohodcu v cirkusu. Izbalansirati poskušamo tisto kar se vsaj navidez ne da izbalansirati. Tega se zavedata tako Rusija kot Zda in vsaka stran hoče tega vrvohodca izkoristit za svoje namene. No, da ne bi bilo slučajno kakšnega dvoma kam spadamo pa so Američani k nam poslali pred kakšnim dnevom še 2. Falcona.
Sicer pa ni nobenih problemov, vsaj navidez ne samo naša vloga nekakšnega mediatorja med Rusijo in Zda se nadaljuje in bodimo veseli, da je temu tako ker še vedno živimo v dobi korenčka, ki ga dobivamo (tudi) zaradi tega. A bodimo previdni to dobo korenčka lahko kaj hitro zamenja doba palice z ruske oz. ameriške strani ali celo obeh strani. Zato bodimo previdni, hudičevo previdni kajti sedaj se nahajamo v priviligiranem položaju!
zziga+
# 29.07.2016 ob 18:45
Pričakuje se, da se bodo prišleki, azilanti, pregnanci, prebežniki, begunci iz Sirije, Afgana ... Ukrajine, v novi družbi uspešno prilagodili in ne bodo nadaljevali z kulturbundom iz svoje domovine.
V evropskem Blatnem dolu se vendar gostov, otrok in mačk ne psihira.
nikoli
# 02.08.2016 ob 07:11
Iskra Delta - TAM računalništva. Izdelovalec zastarele zahodne tehnogije za balkanske kasabe,
flaz
# 29.07.2016 ob 23:14
Dol s putinom, podpiram akcijo Ukrajincev v LJ.
Kazalo