Ti krščanski sakralni objekti, v katerih se opravlja verska nepridobitna dejavnost v božjem imenu na podlagi Zakona o verski svobodi, do zdaj niso bili obdavčeni. Toda cesar je v njih prepoznal velik biznis. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ti krščanski sakralni objekti, v katerih se opravlja verska nepridobitna dejavnost v božjem imenu na podlagi Zakona o verski svobodi, do zdaj niso bili obdavčeni. Toda cesar je v njih prepoznal velik biznis. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Romana Kocjančič
Romana Kocjančič Foto: MMC RTV SLO

Pa saj dobro veste, koga mislim. Na tistega, ki gradi boljši, novi svet, Boga Očeta, Sina in Svetega duha. Pod sabo ima kar 2 milijardi kristjanov. Ta Sveta trojica si je objekte naredila ne samo za delovanje, ampak se je v njih kar naselila. Ta "mutibiznismen" ima svetišča po vsem svetu od skrajnih puščavskih sipin do ledenih poljan. In že tisočletja mu uspe imeti goreče uslužbence. Koliko sakralnih objektov mu pripada glede na registrirane krščanske verske skupnosti pri nas, kljub številnim pisanjem v zadnjem času nisem odkrila. Le Katoliška cerkev je zapisala, da jih ima 2.900.

Ti krščanski sakralni objekti, v katerih se opravlja verska nepridobitna dejavnost v božjem imenu na podlagi Zakona o verski svobodi, do zdaj niso bili obdavčeni. Toda cesar je v njih prepoznal velik biznis. Podjetnika z rajskim državljanstvom bi spravil iz naše Slovenije, on pa si prisvojil njegov delež.

Upravitelji stavb Svete trojice kar redno plačujejo od vseh nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, razen seveda od cerkva, davek od dohodkov za prodajo, najemnine, obresti, davek od nepremičnin, davek na promet nepremičnin, kot lastniki zemljišč Stvarnika obvezno članarino za članstvo v Kmetijski gospodarski zbornici Slovenije. 22-odstotni DDV jih zajame pri nakupu opreme za verske dejavnosti, obnovi sakralnih objektov. Ker niso zavezanci za DDV, tega ne dobijo povrnjenega. Po zakonu o stavbnih zemljiščih iz leta 1984 pa za stavbe verske skupnosti, v katerih opravljajo verske dejavnosti, ne plačujejo davka. Vseh tako in tako še niso niti dobili nazaj, ker denacionalizacijski postopki po 20 letih niso končani. Pa vsaj po 60 letih jih ni treba obnavljati ruševin. Vsak splošno izobraženi tudi ve, da vsi, ki so posvetili svoje življenje opravljanju verskih dejavnosti, dajo Bogu, kar je božjega, cesarju, kar je cesarjevega, živijo pa od miloščine ljudi. Nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča pa pri nas za svoje dejavnosti tudi ne plačujejo diplomatska in konzularna predstavništva ter mednarodne organizacije.

Toda slovenski cesar bi rad uvedel tudi davek na sakralne objekte. Ne samo božje reke, tudi zgodovino slabo pozna. Rimski Konstantin jo je obvladal in pred 1.700 leti s svobodo vernikom ojačal svoje cesarstvo. Božjega si ni prisvojil. Tudi slovanski knezi so poznali to modrost. Da bi dobili zaveznike, so se dali krstiti, povabili so misijonarje iz Ogleja, Salzburga in pred 1.150 leti tudi solunska brata Cirila in Metoda. In prav danes godujeta ta apostola Slovanov, sozavetnika Evrope.