Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 42 glasov Ocenite to novico!
Eugenija Carl
Eugenija Carl. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Napihljiva plastika kot statusni simbol

Kolumna koprske dopisnice Eugenije Carl
23. junij 2013 ob 06:21
Koper - MMC RTV SLO

Letošnja kopalna sezona je dokončno udarila hotelirje in druge upravljavce kopališč. Na večini komunalno urejenih plaž je bilo do zdaj treba plačati vstopnino, čeprav že sezone dolgo vrabci ponavljajo opozorila, da je morje javno dobro, do katerega mora biti prost dostop. Upravljavci so se na to bolj ali manj požvižgali. Letos pa ni milosti, inšpekcija je očitno neizprosna, odredbe so jasne. S cenami popisana tabla in ikonografija mizice z blagajno pod dežnikom na vhodu v kopališče sta izginili.

A se je takoj našla rešitev za finančno luknjo. Na "zastonj" plažah so prhe čez noč dobile "uporabomate", blagajničarka se je preselila pred vhode v odprte bazene, v znak protesta ali minimaščevanja so ponekod odstranili lesene klopce, tudi trava nima več brezhibnega reza, kakšen koš se izprazni z zamudo. OK. Razumemo. Tisti minus od vstopnin je treba nekako zapolniti, saj reševalec iz vode na koncu meseca še vedno zahteva plačo. Če je nekje zmanjkalo, bomo pač nekaj tudi dodali. In dodajajo. Ležalnike iz naravnih materialov, masaže, zvoke resne glasbe, vodno telovadbo … In dodatno ponudbo tudi zaračunajo. Prav. Kar je nadstandard, naj se plača.

O nadstandardu govorimo. Ne o treh plastičnih napihljivih blazinah s toboganom in skakalnico za otroke, ki so ju oni dan postavili v morje na portoroški in bernardinski plaži in najbrž še kje. Saj si predstavljate, ne? Pisana plastika na vodi, na kateri otroci neizmerno uživajo. Pa ne vsi. Samo tisti, katerih starši za uro otrokovega užitka zmorejo odšteti šest evrov. Ali štiri za pol ure, ali mesečnih sedemdeset, če vam je tako bolj jasno.

Dogajanje na plastični ploščadi je strogo nadzorovano. Kot v kakšnem zabaviščnem parku tipa Gardaland, kjer se investicije vrtijo v desetinah milijonov evrov. Otrok na roko dobi zapestnico s številko, in ko je zakupljeni čas mimo, se iz zvočnika oglasi: "Številka ta pa ta, tvoj čas je potekel." Zadnji čof v morje z nove ponudbe. Konec. Za druge niti začetek. Kajti otroci se to poletje na slovenski obali delijo na tiste, ki po plastičnem toboganu letijo v morje, in na tiste, ki jih pri tem od spodaj opazujejo. In krožijo okoli predmeta poželenja, da bi se naužili vsaj užitka drugih. Sline se cedijo tudi s kopnega in pogled se ti lahko pogosto ustavi na otroku, ki zaman cuka starša za rokav. In tak film se vrti od ranega dopoldneva do poznega večera. Le otroci zgoraj na blazini in spodaj v morju se menjujejo.

Če se sploh še kdo sprašuje, kdaj, kje in kako se začnejo kazati stanovske razlike med otroki, nov odgovor ponuja to poletje. Ko splavajo. V morju bernardinskega zaliva. V režiji brezčutnosti (in slabega okusa) tistih, ki mislijo, da jim bo sezonski proračun rešila oranžna zapestnica na dvajsetih kvadratih napihljive plastike "Made in China".

Da ima tak naglo razraščajoči se kič, očitno hit poletja, bolj malo opraviti s kvalitetno in izvirno ponudbo turistične destinacije, ki se oglašuje tako rekoč za elitno, da bi najmlajšim vsekakor bolj koristila plažna animacija, ki bi, denimo, vodila k obvladanju vodnih športov, da še tako pisana cenenost zagotovo ne more biti marketinški prijem za privabljanje novih gostov ... je pa itak že druga zgodba.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
spf 25
# 23.06.2013 ob 08:34
Polom je naša obala, se vidi da bi radi samo obrali goste ponudili pa skoraj nič.
Tuš stane 1 eur tri minute, kava 2 eur, cocta 3 eur prepovedano je priti s svojim ležalnikom na plažo itd,,,
Po svetu se trudijo za goste pri nas in na hrvaškem gre pa za očitno guljenje ljudi
Whisperer
# 23.06.2013 ob 08:20
Upam,da so vse vstopnine registrirane in računi izdani ! Ampak to je že dodatno delo za že tako in tako prezaposlene inšpektorje . Kdo bo vse to nadziral?
long island
# 23.06.2013 ob 07:45
Tudi če bi bila vstopnina bi tobogan bil za plačat.
velenjcan
# 23.06.2013 ob 07:35
še nisem slišal, da bi občinskim zmanjkalo za plače.
jih bo treba zagrabit za...
matejaajetam
# 23.06.2013 ob 09:53
Draga Eugenija,

ko sem bila jaz mala punčka je bila vsa ta plastika s tobogani, pedolini vred za plačat. Otoci smo z jeziki do popka gledali priviligirance kako uživajo. Isto je bilo v šoli z zvezki, nalivniki, knjigami po naročilu.
Vedno je bilo tako.
Na koncu smo tisti, ki smo bili izločeni od te potrošniške robe ravnali različno :
- eni smo vse skupaj vrgli čez ramo in šli zbirat prazne pločevinke s celega sveta, delat
bunkerje v bližnji gozd in uživali v vsej divjosti neprogramiranega otroštva
- eni so se pa jokali celo poletje ker vsega tega niso bili deležni in jokajo še danes

Tak je lajf - eni imajo, drugi pač ne. Ampak nesmiselno je jokati če si ne moreš privoščiti nekaj, za kar je itak ŠKODA DNARJA !!

Uživajte poletje !
Miš
# 23.06.2013 ob 09:07
Ja res poden tole. Slovenska obala me več ne vidi.
Pa ne ravno zaradi tega članka, ampak zaradi kar nekaj slabih izkušenj v zadnjih 10 letih. Nikjer še nisem doživela tako neprijaznih turističnih delavcev kot v Ankaranu in Portorožu...
wisan
# 23.06.2013 ob 08:58
Tam kjer me že 3 KM od morja pričakajo prve table s cenami parkiranja ( pa četudi kar v blato ), tam me sigurno ne vidijo. Dopustovanje med tablami, računalniki, redarji in inšpektorji - to je kaj za androide !
Vržite še tri morske pese v vodo ( ajkule, Haifische, sharks ), to bi šele bilo po ameriškem vzorcu in edini v EU s tako ponudbo bi bili. Pa ne pozabiti na reklamne table s cenami za kopanje: 30 sek. 100,00 EUR, 1min. 300,00 EUR, 15 min. - nagrada 500,00 EUR ). In reševalce bi lahko zaposlili, kar iz javne uprave bi jih lahko premestili.
klasik
# 23.06.2013 ob 08:46
Kakor jaz vem je morje od vseh nas . . . .
paganinis
# 23.06.2013 ob 06:48
kako bo zaston ,če pa majo že skor vse lastniki iz "takozvane" elite 1%,mi ostali 99% pa postrgaj se za zrak
Nighthawk.si
# 23.06.2013 ob 09:46
Jah ubrali so taktiko služenja na otrocoih. Tako kot delajo isto vsi ostali. že dolgo časa. Večino produktov je usmerjenih na otroke. Žal s tem odganjajo slovenske turiste nekaj kilometrov bolj na jug. Rad imam slovensko morje in obalo vendar je pogosto samo umazan čofotalnik okoli katerega se sprehaja samo oklicana "slovenska elita" :)
m.l.
# 23.06.2013 ob 09:54
mislim, da je hotela Eugenija povdarit v tem članku, da bi se za "nadstandard" spodobilo kaj več kot napihljive blazine. Ker sem službeno pogosto v Portorožu, lahko rečem , da je tako imenovani "nadstandard" v Portorožu bolj švoh. Se ne čudim da nas imajo severni sosedje še vedno za balkance....tu pa mislim predvsem na propadle vile v centru Portoroža, "čudovito" avtobusno postajo, parkirišče pred fakulteto Turistica,...še bi lahko naštevali. Upam da se kaj uredi in turizem zaživi kot se spodobi, saj imamo veliko potenciala v vseh naših obalnih mestih.

Lp
jutranji_sij
# 23.06.2013 ob 10:01
Tudi jezera in ribniki so javne površine, pa si jih ribiški lobiji lastijo in ne dovolijo kopanja in vožnje s čolni (na vesla).
galoper
# 23.06.2013 ob 09:03
"izi07": "Eni pluvajo po Titu a zapomnite si delavskemu razredu je takrat šlo veliko bolje kot zdaj"
Bili smo zadovoljni z revščino enakih.
Zdaj greste v agencijo turist lux, ki vam organizira vaše individualne počitnice nekje na Maleziji po vaši želji in okusu, kjer vam poskrbijo tudi za domačega vodiča. Se to lahko primerja s titoizmom?
sam12
# 23.06.2013 ob 11:08
Jaz mislim, da je Evgenija hotela poevdat, da je sramota, da hotelirji ne morejo otrokom ponudit zastojn uporabo tistega, kar stane 500 evrov, in da polnijo" lukno" na račun otrok.
Naj nabijejo cene pivu, ležalnikom...Še malo pa bodo otrokom zaračunali še peskovnik. To je res sramota.
naš turizem pač ne zna razmišljat logično, bi dali zastojn, to bi vleklo in ta čas ko se otroci zabavajo, bi starši spili kakšno pivo več, tako pa jih večina iz inata ne bo dala 6 evrov.

Ta plastika pa je tako ali tako en velik kičeraj, kar poglejte vsak dan jo je več, in potem naj v tak kraj pridejo turisti ,ki bodo trošli v Kempinskem...kaj jim pa ponujamo? Plastiko, beton, pobruhane plaže, hauba partije, razbite steklenice zabite v mivko...
Harakiri
# 23.06.2013 ob 19:42
@Long Island

"Betonirana plaža z urejeno obalo ni od vseh nas,morje pa ja."

Nekdo se torej spomni in zlije beton na najlepše dele obale, potem pa to desetletja računa. Tudi če je beton odplačan, pa si lastnik še vedno lahko izplačuje ogromne vsote dobička? Res izvirna poslovna Ideja!

Hvala za tvoja modra razmišljanja. In potem pravimo, da je vsega politika kriva?

Easy money is one of the biggest addictions.
libby
# 23.06.2013 ob 10:48
Veliku vas tu komentira sprijaznjenih s stanjem. Zbrihtajte se malo.
mercator666
# 23.06.2013 ob 08:14
Na Hrvaškem je to od nekdaj.
ism
# 25.06.2013 ob 09:11
Tudi včasih si niso vsi mogli privoščiti morja. Vsaj na podeželju nas je v tako opevanih časih Tita hodilo na morje samo kakšna tretjina, ostali si ga niso mogli privoščiti. Se pravi, še manj kot danes.
Šamolin
# 23.06.2013 ob 21:07
Še naprej jih podpirajte!Plačujte za senco,tuš,košček betona za brisačo hehehehe to vam je res super dopust :)
ixxo
# 23.06.2013 ob 10:24
ja dobro no, komunizem je ze zdavnaj mimo.
suck it up and move on.
poppy
# 23.06.2013 ob 09:29
tonemo.. tonemo..
izi07
# 23.06.2013 ob 08:02
Hja stanovska razlika. Bilo je nekoč ko so naredili ploščadi z tako imenovanim udarniškim delom ,pa tudi igrala za otroke in bilo je nekoč , kjer razlik praktično ni bilo pač eni so prišli s fičkotom na morje drugi z zastavo 101 a vsi so si lahko privoščili kakšno kosilo in pijačo v obmorskih restavracijah. Sedaj se delimo na elito potem pa na te ko še majo denar da se do morja pripeljemo in imamo sendviče poleg za tisti dan saj za kaj več , da bi šli v restavracijo pač ni in pa na tiste , ki tudi do morja več ne morejo!
Ja EU in naši politiki terjajo svoj davek s tem , da smo si vsaj kar se tiče politikov krivi sami!
Eni pluvajo po Titu a zapomnite si delavskemu razredu je takrat šlo veliko bolje kot zdaj v EU in v našem preljubem kapitalizmu!
Vsaj morje smo si lahko privoščili enkrat na leto praktično brez omejitev.
svobodan
# 12.05.2014 ob 14:10
...v ankaranu desno od valdoltre ni teh problemov...
petrainpika
# 11.05.2014 ob 02:57
Ne vem no, predlani sem bila v Strunjanu. Na vstopnino nismo naleteli, ker smo tam bili že ob sedmih. :D Plačali smo samo hrano pa še cene so bile sprejemljive - 2 eur za en velik hamburger recimo... Tako da naj bodo plaže odprte, obalne občine naj financirajo pa vse ostalo. Od mene bi dobili keš na hrani, pijači, balonih, sladkorni peni, vrtiljakih, tako kot smo to že počeli. Jaj jaj, res sem raje na slovenski plaži. :)
long island
# 23.06.2013 ob 09:38
@klasik
Kakor jaz vem je morje od vseh nas . . . .
Betonirana plaža z urejeno obalo ni od vseh nas,morje pa ja.

spf 25
...prepovedano je priti s svojim ležalnikom na plažo ...
Lahko prineseš svoj ležalnik, zakaj ne. Samo odpreš in je - ampak tam kjer so ostri kamni
in ne tu kjer je debela senca in je lepo urejeno in čisto - se spomniš - ni več vstopnine.
fafaron
# 23.06.2013 ob 10:35
V Sloveniji in v Hrvaški se izgublja čas. Tako sem vsaj izvedel iz od nekoga. Sam nisem primerjal. V Avstriji je vse veliko bolj urejeno in nič kaj dražje. Le namesto morja vas čaka jezero. Pa kaj potem? Hrvati in Slovenci navijamo cene, Avstrijci pa delujejo malo drugače. Baje imaš na avstrijskem lepši apartma in lepše okolje za isto ceno in če počitnikujemo na slovenskem ali na hrvaškem, delamo neumnost.
KLIPAN
# 23.06.2013 ob 09:44
Da pa greš dopustovat na slovensko obalo, pa moraš resno biti rahlo omejen.
ZIZITOP
# 24.06.2013 ob 17:52
Ne hodim na plaže, ampak men je noro, da ti bo nekdo urejal plažo zastonj!? Zakaj v Ljubljani v javnih ustanovah, ni vse zastonj (koncerti, gledališča, športne prireditve..pa konc koncev tud bazeni)?
long island
# 24.06.2013 ob 11:34
@harakiri
Za ta košček betona so bila potrebna vsa dovoljenja (od gradbenega dovoljenja naprej), in potem si moral delavce nabavit, pa bagerje, pa kamion z betonom, a veš, vse to moraš organizirat in pripeljat da je potem obala urejena. Ne moreš kar po hipijevsko-svobodno urejat stvari in potem izjavit to je pa zdej moje. Lahko kričiš s Triglava "TO JE NAŠE". Edino to. Tako da dobrodošel, prinesi svoje ležalnike in jih zaračunavaj. Delimo 25% meni / 75% tebi. (zakaj že? ker ni vstopnine si pozabil?)
Lahko pa greš k tistemu gospodu direktorju lekarn Ljubljana (Jaklič ali Jakič), kateri ima črno gradnjo z bazenom. Pa probajta se zmenit vidva, a ne, če je možno kampirat pri njegovem bazenu, ker spoditi te ne bo smel, ker ni njegovo.
Ker obala se ne bo sama od sebe uredila, to mora nekdo delat tam, da so stvari urejene.
klemen62
# 23.06.2013 ob 07:46
stanovska razlika je med tistimi ki ne morejo na morje in tistimi ki so na morju, ne pa med uporabniki in neuporabniki plastike. Tisti, ki si privošči Bernardin si lahko privošči tudi plastiko za šest evrov.
george74
# 23.06.2013 ob 07:22
Draga Eugenija, potem pa lepo kupi tri take blazine, jih zaparkiraj v morje in daj v brezplačno uporabo
Eugenija Carl
link
Zimmermannova obrambna taktika: kaže vloge, ne dovoljenj. Ker jih nima.
5
23. junij 2016 ob 22:00 Razvpiti zdravnik Janez Zimmermann je na svojem blogu, ki ga je nekritično povzel tudi eden izmed medijev, objavil zapis, s katerim poskuša izpodbijati naše poročanje, da za izvajanje operativnih ...
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo