Kolumne
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
Romana Kocjančič
Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Ne delajte spektakla

Kolumna Romane Kocjančič
28. maj 2017 ob 06:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Ne delajte spektakla!" Tako je zapisal papež Frančišek ob svetovnem dnevu družbenega obveščanja! Ta je že 51. po vrsti.

Kaj pa sporočamo?! Poglejmo svoje zadnje zapise prek spleta, maile, bloge ..., prižgimo računalnik, radijski, televizijski sprejemnik, odprimo časopis, knjigo.

Kaj nas pritegne? V čem iščemo podporo in navdih za dan? Kaj nas navduši za čudovite stvari? Dobro ali slabo? Ali nam slabo ne spodnaša tal in srca polni s strahom, um pa s temnimi mislimi? Pušča nas prazne in nas prazni! Smo za dobro?!

Papež Frančišek, mojster sporočanja prek stika ali vsej najsodobnejših sredstev, je napisal za svetovni dan medijev poslanico z naslovom "Sporočati upanje in zaupanje v današnjem času!". Danes zaradi tehnološkega razvoja vsak od nas hitro podeli in razširi želeno novico. "Te pa so lahko lepe ali slabe," pravi papež, "resnične ali lažne." "Naš um je podoben mlinskemu kamnu, ki ga poganja voda. Toda mlinar odloča ali bo mlel pšenico ali ljuljko."

Zato opogumlja vse, ki vsak dan "meljemo" informacije, še zlasti tiste, ki smo zaposleni v raznovrstnih medijih, da ponudimo dišeč in dober kruh vsem, ki se hranijo s sadovi našega poročanja. Papež priporoča konstruktivno sporočanja, ki pospešuje kulturo srečanja. Zaveda se, da ni preprosto prekiniti spirale strahu, ki smo je navajeni, in ne posredovati slabih novic (npr. o polomu človeškega življenja), ki pritegnejo največ bralcev, poslušalcev ali gledalcev, ki so magnet za naš um, navlaka za naše srce! "Drama bolečine in skrivnosti zla sta z lahkoto spektakel!" Pravi tudi, da nas ne spodbuja k dezinformaciji, s katero obidemo človeško trpljenje ali pademo v naiven optimizem. Rad bi, da bi prerastli nezadovoljstvo in brezčutnost in postavili meje zlu. "Zlo ne sme imeti vloge protagonista!"

"Realnost ni enoznačna," zatrjuje. "Vse je odvisno, s katerega zornega kota gledamo, s kakšnimi "očali!" Upanje utemeljeno na "dobri novici" nas spodbuja, da zremo naprej, da upamo in zaupamo, da se ozremo okoli sebe in v sebe, koliko dobrega se vsak dan zgodi. Naša zgodovina ni le zgodovina vojn, izločevanja, sovraštva, nasilja in odmetavanja človeka, ki nam ne koristi! Dobro in zlo se dogajata v našem srcu! Dobro in zlo širimo iz našega srca! Za dobro in zlo se odločamo sami!

"Ne boj se, saj sem jaz s teboj!" (Iz, 43, 5) je še zapisal v podnaslov poslanice papež. To pa je namenjeno vsem, ki sporočamo na kakršen koli način. Lažni populizem tudi nas vodi v vse večje strahove. Tudi tragična novica nas lahko odpira k dobremu, k solidarnosti! Tako jo zapišimo, pravi papež! Z velikimi koraki rušimo, z malimi koraki, z dobrim pa gradimo trdnost lepega, bogatega, svetlega in sončnega v svojem življenju in v svetu!

Medijski prostor ne ustvarjamo samo poklicni medijski delavci, ampak danes vsak izmed nas! Širim dobro, ker želim biti tudi sami deležni lepega, ali pa širimo gnev svojega srca in si sprožam nevihte najprej sam nad seboj! Naše življenje je kronika sedanjosti! Ne bojmo se dobrega dišečega kruha! Svetovni dan medijev je dan za razmislek vsakega izmed nas, kaj sporoča in kaj želi sporočiti.

Zato nas Tajništvo za komunikacijo, ki združuje vse medije Svetega sedeža, ob svetovnem dnevu spodbuja k objavi materialov ali multimedijskih vsebin, s katerimi sporočamo upanje in zaupanje v današnjem času! Pa čim več dobrega kruha!

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Jocipros
# 28.05.2017 ob 10:35
No, na take spektakle kot jih dela Romana, na take je mislil.
Kobelco
# 30.05.2017 ob 18:42
ja, manjka drugačnega pisanja in poročanja danes. vsak se res lahko praša pri sebi kako podaja informacije in kje jih išče...vsi pozabljamo, kakšne posledice ima za sabo lahko napačno, predvsem tisto zanalašč narobe zapakirano podajanje informacij. tako da-tole je več kot dobrodošel poziv!
godzila
# 29.05.2017 ob 17:07
Vsaka zgodba ima svojega protagonista, dobra in slaba, s tem ni popolnoma nič narobe, ker ne živimo v najboljšem od vseh možnih svetov in tudi niti slučajno ni vse najbolje urejeno. Ljudje so fascinirani s antagonisti, ki rabijo spektakel, če hočejo narediti štalo in tudi ne izbirajo sredstev, če hočejo porivati svoje agende naprej.
Globalni mediji so zrlo, čedalje bolj cenzurirani, lar omogoča lobotomiziranim opranohlavcem, da se utrjujejo v svoji zblojeni veri, sužnji ne morejo ptebrati ničesar, kar bi jih prisilo vsaj, da bi razmislili o lastni omejenosti, sploh pa jim ne mote zamajati ideoloških temeljev skupin, ki so jim podvrženi in brezpogojno predani.
Me sužnji in roboti ni praktično nobenih razlik, papež bi lahko torej pozval vse verniie, naj preprosto brezpogojno ubogajo zakone robotike, pa ne bi mogli narediti nič slabega in grešnega.
Tudi ta kolumna bi morala biti posebej omejena, čez celo stran bi moralo jasno pisati, da jo pišejo in je namenjena robotom, torej vernikom.

Kaj je sploh danes grešno in narobe, zanikati boga in gledati sosedovo ženo v zadnjico ni posebej spektakularno, nikoli nisem razumel zakaj ne spadata med deset smrtnih grehov vsaj kanibalizem in nekrofilija.
pietetnik
# 29.05.2017 ob 08:58
Oj, lepa oddaja in lepa kolumna.
Nisem pa vedel, da lahko kdo zakupi oddajo Obzorja duha. Morda je bila kupljena oddaja ona, ko je Quo Vadis peljal na romanje. To je kupjena oddaja s strani turistične agencije.
TUkaj pa mislim, gre bolj za fovšijo drugih, ki tudi delajo, a jih nihče ne vidi... ne objavlja, doživljajo pa spektakel.

Sestra Romana, le pogumno naprej.
Jocipros
# 28.05.2017 ob 21:22
Sem mislil danes 28.05., kako bom gledal spektakle, pa sem videl samo enega. Iz Črne na Koroškem je Romana poročala plačano (županja, župnik) oddajo o ljudeh, ki jim manjaka telesno fizično to in ono. Pa so pokazali, kako črjanski župnik take sprejema k posebni maši in jim deli zakramente. Lepo in prav: a ne z ostalimi "normalnimi", ampak posebej. Spet ločevanje ljudi, ki ga dela RKC že stoletja!!! Pa ne bi rekel, da je to za župnika kaj posebnega: ima zlatega Mercedesa, pa še kak avto zraven. Nekateri njegovi faršjki kolegi pa nimajo v "revnih" farah niti enega avtomobila. Zato je imenovani župnik tu v Črni že nad 40 let, saj ga bogataši podpirajo in jim oskubi vse. No, da se je sedaj začel zanimati za "telesne reveže", pa ni novo, saj mo življenjske moči pešajo in mu drugega ne preostane. Ko pa je prišel mlad v Črno, je pa delal vse kaj drugega, kar nekateri dobro vemo. Zato pa ni čudno, če nategne Romano, še posebej, če ji versko oddajo plača. Dolgo nisem vedel, da je tako, a z leti le vidiš, kako se evangelij širi - silno denarno!!!!
Pussy_Slayer_XxX
# 28.05.2017 ob 13:52
Veliko zvenečih pridevnikov a izjemno malo vsebine.

Zakaj je Papež Frančišek tako sveža osebnost? Ker daje prednost dialogu o dejanskih problemih slehernika in ne o tem na kakšen način, kdo in s kom lahko seksa. To je platforma slovenske veje RKC.

Očitno beseda prvega božjega namestnika še ni dosegla zelenih dolov Slovenije.
Kazalo