Zakaj je pri sprejemanju te novele že od začetka šlo vse narobe?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V petek, 16 aprila, finančno ministrstvo na spletni strani objavi predlog dohodninskih sprememb. Brez posvetovanja s socialnimi partnerji jih vlada potrdi v začetku maja. Tako se v državnem zboru znajdeta dve noveli o dohodnini: novela Jožeta Tanka, iz SDS-a, ki predlaga zvišanje splošne olajšave, in vladna, ki poleg višje olajšave prinaša še nekoliko nižjo obdavčitev kapitalskih dobičkov, najemnin in dividend. Omenjene stopnje se vračajo na raven pred zvišanjem v obdobju vlade Marjana Šarca.

Vlade so namreč v preteklih letih pogosto posegale v dohodnino. Davčno breme so lajšale tako, da so popuščale pri dohodnini in privijale pri kapitalu. Janševa vlada se je tako imenovanim izravnalnim ukrepom odpovedala, predlagala je samo razbremenitev. Vendar je bil vladnim spremembam na poti Tankov, tako rekoč SDS-ov zakon. Ker ga ni želel umakniti, so izpeljali postopek, ga zavrnili in tako ustvarili prosto pot vladnemu predlogu. Takrat je morda še bil čas za izpolnitev očitno ne preveč iskrene obljube o višjih neto plačah zaradi nižje dohodnine, čeprav nekoliko bolj zmerne od vladnega predloga, vendar so se v koaliciji odločili drugače.

Na predlog se je vsul kup pripomb strokovnih ustanov, češ da bo znižanje povzročilo preveliko luknjo v javnih financah, da ni izravnalnih ukrepov, da bo zmanjkalo potenciala za nujne reforme od dolgotrajne oskrbe, pokojninske prilagoditve, do zelenega prehoda. V državnem zboru je opozicija s postopkovnimi prijemi obravnavo podaljševala. Nujnega postopka niso izglasovali, zahteva za splošno razpravo je bila na seji parlamenta šele oktobra, in če opozicija ne bi uprizorila obstrukcije, bi zakon že takrat padel.

Sredi decembra pa je za davčne spremembe prepozno. Vladi je zmanjkalo glasov, zato je SDS tik pred odločanjem zahteval preložitev glasovanja. Levica je izkoristila trenutek in takoj zahtevala posvetovalni referendum. Po ustavi referendumi o davkih niso dovoljeni, vendar mora sklep o tem sprejeti državni zbor. Gre torej za postopek zavlačevanja.

Vendar si je vlada, čeprav je manjšinska in sproti prešteva glasove, upala v parlamentarni postopek posredovati zahtevno novelo dohodnine. Ogromno je tvegala, na koncu pa hladna prha. In nič ne pomaga, da bo zdaj predvolilna tema, kdo je za in kdo proti višjim neto plačam. Saj je celo zakon, ki bi to omogočil, postal neizpolnjena obljuba.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.