Kolumne
Tanja Starič
Tanja Starič Foto: MMC RTV SLO
Marjan Šarec
Marjan Šarec in Miro Cerar Foto: BoBo

Dodaj v

Neznanke števila trinajst

Kolumna Tanje Starič
14. september 2018 ob 06:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Imenovanje trinajste slovenske vlade je v parlamentu minilo brez presenečenj. S tem so se končala tri meseca trajajoča pogajanja, polna vzponov in padcev, med katerimi je pogosto celo kazalo, da nas jeseni čakajo nove volitve.

Vlada brez večine v parlamentu, ki danes začenja svoj mandat, sama napoveduje, da na 100 dni miru seveda ne računa. Če bi na to mogoče pozabila, jo je sinoči spomnil Branimir Štrukelj, ko je sporočil, da je Sviz eno uro po prisegi ministrov odmrznil stavko.

Dvomi o Marjanu Šarcu in njegovi ekipi, še preden je bila ta sploh izvoljena, so tudi največja prednost nove vlade. Če so državljani v Mira Cerarja kot najbolj prepričljivega zmagovalca v zgodovini parlamentarnih volitev vložili previsoka in nerealna pričakovanja, Šarec teh težav nima. Ob črnogledih napovedih se zdi, da bo vsak dosežek vlade za večji del skeptične javnosti in interesnih skupin presenečenje.

Nova vlada bo, tudi zaradi lastnih zavez, stala in padla predvsem na spremembah v zdravstvu. Manj opazno je, da je usoda Šarčeve ekipe povezana s pretresi v evropski in svetovni geopolitiki bolj kot vse njene predhodnice. Nad njo visi grožnja nove gospodarske krize. Udarni val prejšnje je odplaknil tradicionalno politiko in tudi tokrat zagotovo ne bi bile posledice nič manj uničujoče. Druga neznanka je vzpon populizma in skrajnih politik. Že prihodnjo pomlad bodo evropske volitve, na katerih na uspeh računa zavezništvo strank Orbanove neliberalne demokracije iz različnih držav, tudi naše. Drugačna politična geografija Evrope bi slej ko prej spremenila tudi razmerja sil v Sloveniji.

Največja neznanka nove vlade pa je v resnici njen predsednik. Ta doslej večjih napak ni delal, najbolj je presenetil s tem, da mu je vlado sploh uspelo sestaviti. Toda zdaj gre zares. Grožnja s predčasnimi volitvami se je umaknila v neznano prihodnost, saj Šarcu zakonska ureditev zagotavlja relativno trden položaj. A izkoristil ga bo le, če mu bo uspelo obvladati koalicijska trenja. In če bo dosedanja izpraznjenost njegovih obljub pokazala vsebinsko jedro. Če ga ne bo, nas čakajo naporna leta novih razočaranj. In alternativa, ki jo (pre)dobro poznamo.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mihaing
# 14.09.2018 ob 06:25
Neznanke? Za politiko ne rabiš biti vedeževalen. Korupcije, odstopi, afere, neuspele reforme, otrško igrišče, podtikanja, nagajanja, izsiljevanja. Bolj simpl ne gre narediti povzetek.

Leta se obrnejo, novinarji imate kaj za početi, mi smrtniki pa pozabimo vse skupaj dva tedna po dogodkih. In življenje se vrti dalje.

Lep vikend :)
komsomolec
# 14.09.2018 ob 07:15
janša nesposoben, da sestavi vlado, zdaj pa jok in stok in nagajanje 4 leta.
Tao3
# 14.09.2018 ob 07:21
Dokler se ne oresejo Janšizma, desnica žal ne bo več videla politične moči v Sloveniji. Janša kot kakšna stara pokvarjena lajna spet rekel, da je vsak dan te vlade izgubljen dan za Slovenijo - točno to reče čisto vsakič, ko nekdo drug kot on zasede premijejsko mesto. Zeeeek. Čas je za penzijo škodljivec.
MuDeL
# 14.09.2018 ob 06:50
Neumen je tisti, ki verjame, da je njegovo življenje odvisno od tega, kdo v parlamentu zaseda položaje, in da bi mu bilo bolje, če bi tam sedeli "uni naši"...
alex961
# 14.09.2018 ob 07:28
Sploh ne vem, zakaj potrebujemo vlado? Te tri mesece smo živeli relativno v redu v brezvladju, pa še Svizci so dali mir. Zdaj ko spet imamo vlado, se bo začelo metanje polen pod noge, Svizci in ostali "javni delavci" so že spet na okopih....
NOB2017
# 14.09.2018 ob 06:57
Śarcu ne bo lahko vladati saj se sindikalne in opozicijske hijene že zbirajo v trop in ne bodo čakale 100 dni za napade. Srečno nova vlada.
komsomolec
# 14.09.2018 ob 07:16
čas da janša zapusti politiko
etore
# 14.09.2018 ob 07:53
Enim se ta Janša še v spanju prikazuje...
Duško Aum
# 14.09.2018 ob 07:31
Uglavnem...dobili smo vlado Marjana Cerarja.....
presenečen
# 14.09.2018 ob 06:48
Moje mnenje je da bo vlada delala enako kot so vse v teh dobrih 25 letih. Vlade mnogokrat niti nimajo neke moči zaradi iger v ozadju?

Kaj si srčno želim od vlade, da se trudi v svojih nasprotnikih videti tudi dobre stvari in graditi z njihovimi antipatijami na stvareh, ki jih povezujejo. Znamo?

Kdor ne vidi dobrega v drugih, je samo nekdo, ki na drugih gleda svoje napake, jim "nastavlja" ogledalo. Bilda svoj ego z nabijanjem svojih napak na druge. Slovenska bolezen.

Dajmo drugače, če ne bomo še naprej gledali eksodus mladih..
SamoRes
# 14.09.2018 ob 07:16
Stranka, ki je prek svojih medijskih trobil Levico imenovala "strančica" jo sedaj kar naenkrat prepoznava kot največjo tekmico.
Ja, Janša&Co, valuta Janša je v padcu.
1 mesec je kar naenkrat vreden več kot 25 janš.
Kdo je sedaj Venezuela?
navigator007
# 14.09.2018 ob 07:50
Vlado je prevzel Marjan Šarec, tu pa se več kot pol ljudi ukvarja z Janšo. Ne vem, ali so tako slabo obveščeni ali jih kaj drugega muči.
gresin
# 14.09.2018 ob 10:25
Admin vstrajno briše moje komentarje samo zato, ker omenjam stranko Levica. Sem napravil screenshot posta in poslal pritožbo.

Zanimivo je, da noben ne problematizira drže stranke Levica. Imajo se za opozicijsko stranko, včeraj je imel Kordeš govor, ki je nakazoval, da bodo glasovali proti, ampak so na koncu raje gledali stran in s tem v bistvu potrdili vlado, čeprav so še predtem imeli sto in en očitek.

Kdo voli take??
brehme
# 14.09.2018 ob 09:48
Kako neznanke? Če ste bili pa na RTV med tistimi, kateri so soočenja začeli,"a boste sodelovalo z SDS?". In sedanjega mandatarja silili v ospredje. Saj ni važno katastrofalno stanje v zdravstvu, da ne govorimo o obrambi, ministrica je še nagrado dobila, nov resor. Kje so neznanke tu..razen mlatenja prazne slame.
jezernik
# 14.09.2018 ob 07:28
Komsomolec je napisal:"čas da janša zapusti politiko"! Ja kaj bo pa počel,ko ne bo več v politiki? Da bi ON zapustil politiko.To je nemogoče!!! A si lahko zamislite,da bi Titu nekdo predlagal umik iz politike? Bo prej gospod Dalajlama postal premier Tibeta kot da bi se to zgodilo! Sicer bi pa tule ,menda,komentirali izvolitev nove vlade ,mar ne!!!
ferl
# 14.09.2018 ob 13:26
Ko berem tele komentarje levo usmerjenih piscev zaznavam zelo zanimiv pojav - komaj je vlada nastala že preventivno govorite, kako bo Janša nasprotoval in nagajal. S tem seveda ustvarjate alibi za nesposobnost Šarca in njegovih, pač po komunistični maniri - vedno je kriv nekdo drugi, Če ja ta drugi Janša toliko bolje. Toda gospodje, v parlamentu imate 52 glasov in lahko sprejmete vsak zakon, za katerega menite, da bo izboljšal stvari na posameznih področjih, pa če se Janša in njegovi mečejo na trepalnice. Seveda pa je takšen ukrepe in zakone treba znati narediti in nato tudi poskrbeti, da se izvajajo.
jensen
# 14.09.2018 ob 10:41
Kako povedati nič v 334 besedah.
GeorgeB
# 14.09.2018 ob 10:01
Ta vlada bo delovala samo, če bo gledala stran, ko bodo elite skorumpiranega omrežja besno kradle dalje.
Tukaj so 4 projekti, ki jih morajo lopovi iz ozadja speljati, po tem pa gre ta vlada lahko v maloro in cca 4 miljarde bodo "varno" v žepih posameznikov.

Tisto sekundo, ko pa bi Šarec dvignil glavo, kot svizec iz luknje pa ga bodo povozili in jovo na novo...
komsomolec
# 14.09.2018 ob 07:23
»Janša je preteklost, ki vztraja. Je politični mrtvec, ki še vedno drži vajeti v rokah. Mrtvecem, ki še kar strašijo naokoli, v karibski folklori rečejo zombiji.«

https://www.mladina.si/178210/luka-lisjak-gabrijelcic-zgodovinar/
PatakPajo30
# 14.09.2018 ob 11:02
Dejstvo je, da katerikoli vlada je, korenitih sprememb, ki so potrebne ne sprejmejo. Vsaka je samo podpora lobijem, pa naj bo Janša klan ali razdrobljeni levi klan. Test vseh novih vlad je predvsem zdravstvo, davčna reforma, itd. Dela imajo velik, ker prejšnje vlade niso spremenile nič, ali naredile po slovensko samo kozmetične popravke. Absolutno dejstvo pa je, da 2004-2008 niso bile sprejete nobene reforme, tako kot v Nemčiji, naslednja Pahorjeva vlada je pa tudi samo sedela na stolčkih in je šele 2012 začela sprejemati protikrizne, ko je bilo že precej prepozno. Tako da obadva stara pola sta za mene ista, komunajzarska levica in komunajzarska desnica. Janša leze v r... Orbanu, ki je bil tudi prej liberalec, sedaj je pa ta desn, pa še avtokrat. V kolikor vam je to ok, si po moje proidobljene demokracije ne zaslužite, je vseeno, če greste na Kubo ali pa na Severno Korejo, ker je konec koncev isto.
Zanimiva je primerjava zmernih krščanskih demokracij v zahodni Evropi in desnic v vzhodnem bloku. Totalno dve različni stvari.

Aja, v glavnem na volitvah ste zmagali, 50% folka ni volilo, nagradili ste nacionalno gobcalo, da spet sedi v parlamentu, tako da konec koncev ne jamrajte.

Je pares to obdobje test za levico, oz. levo sredino. Če bo zasrala, je naslednji premier Janša, to je dejstvo. Ker v penzijo ne bo šel, ta bo še na britof probal vladat!! Ko Jankovići in kučani itd....
dark13
# 14.09.2018 ob 09:48
Šarec - do sedaj igralec, od sedaj naprej "marioneta"
nevem
# 14.09.2018 ob 08:44
Mainstream mediji pa se bodo še naprej v glavnem ukvarjali z... opozicijo.
Kvantni mehanik
# 14.09.2018 ob 08:04
@ZETAC

Ne verjamem, spomnimo se Peterleta, Podobnika, tudi Pučnika in še koga z desnice koliko gnojnice so polivali po njih. Toliko časa, dokler bomo imeli tako močno mafijsko ozadje, ki podpira levico na oblasti vključno z medijsko propagando, ne more biti sprememb in nima veze kdo je načelu najmočnejše stranke na desnici.

1) Primeri, ki jih naštevaš, so stari vsaj 20-25 let.

2) Tudi če predpostavka o mafijskem ozadju drži (v kar se pogojno pustim prepričati), to ni argument za perpetuiranje enega in istega nezamenljivega voditelja desnice. Če res nima veze, kdo vodi desnico, zakaj potem vseeno ne poskusijo s kom drugim? Tega ne bomo nikoli zares izvedeli, dokler se ne zgodi.

3) Da je ena in ista oseba na čelu stranke že 25 let, je svojevrsten unikum, ki je bolj to demokratičnim evropskim državam lasten despotskim sistemom iz tretjega sveta. Če desničarji res damo kaj na demokratične vrednote, je nezamenljivi vodja v hudi disonanci s temeljnim načelom politike.
camilion
# 14.09.2018 ob 12:14
Temu kar bomo priča v tem mandatu oz. Naslednjih dneh in tednih bo zgodovina kasneje poimenovala zadnji dnevi t.i. tranzicijske levice.
Blue-Star
# 14.09.2018 ob 10:46
še dobro da bo te agonije hitro konec. Se vidimo na predčasnih volitvah konec leta.
sm0ve
# 14.09.2018 ob 10:25
Namesto, da bi nas rtv informiral, nam pravijo, da bo ta vlada neznanka. A lahko padete še nižje?
KLIPAN
# 14.09.2018 ob 09:57
Mimogrede, desnica vedno očita levi strani, da živi na račun drugih itd.
Pa poglejmo kako vlada sanjska desnica v Ameriki, nebesih vsakega desničarji.
Letošnji proračunski primanjkljaj Amerike bo BILIJON oz. tisoč milijard dolarjev!!!!
Toliko o tem, kako zna desnica z javnim denarjem.
jan15
# 14.09.2018 ob 09:13
pod prste
percar
# 16.09.2018 ob 15:33
Spomnimo se. Tomšič in Pučnik sta bila, dokler sta bila na čelu SDS, napadana kot "največje zlo" Slovenije. Janša je postal "največje zlo" takoj, ko je postal predsednik SDS. Janša je bil pred tem junak, ki je pomagal k osamosvojitvi in svobodi demokracije. Tomšič in Pučnik sta dobila v medijih (sicer malo zadržano) priznanje kot simbola demokracije šele potem, ko nista bila več na vrhu SDS.
Nasprotno, njihovi politični nasprotniki in intriganti v času političnega vrhunca in tudi potem niso ostali v spominu kot "narodni junaki". Kdo pa so to sploh bili? Kako se bomo potem spominjali recikliranih komolčarjev?
oliva
# 14.09.2018 ob 11:34
@dalton1, se ne strinjam.
Tole je res naporno in zaviralno, nihče ne potrebuje tega, nobena levica ne Levica ne normalen slovenski folk, ki bi rad v miru počel svoje stvari in ga ne zanimajo samo politične teme v lajfu.
Pa itak ni edini.
Mislim da bi komot fural brez take negative oz. je ne rabimo za 'vzrdževanje pozitive'.

Če bi pustil folku dihat in delat, bi bilo vsem lažje (tud levici, bodi brez skrbi, komu pa pašejo skoz polena v piščali).
dalton1
# 14.09.2018 ob 11:26
Janša ne bo odstopil, Janša je naš, Janše ne damo - to govorim v imenu levice. Kakšni strici iz ozadja, kakšna podpora medijev, to bi bilo vse zaman, če ne bi imeli neprecenljive podpore Janše, ki nam je navsezadnje omogočil tudi vlado. Njegov včerajšnji nagovor in nastopi njegovih nam je samo še dodatno okrepil pozicijo. Svoje k krepitvi levo sredinske vlade, sicer nevede, prispevajo tudi NORATV , njihov fantastični in fanatični politični analitik Briščan, pa poslanci Mahnič, Fojbič, Bizjak, Logar. Levičarji imamo res srečo s tako desnico za dolgoročno vladanje, saj ni niti malo znakov, da bi na oni strani karkoli spremenili.
oliva
# 14.09.2018 ob 11:23
"Admin vstrajno briše moje komentarje samo zato, ker omenjam stranko Levica. Sem napravil screenshot posta in poslal pritožbo."

Men je pa včeraj izbrisal vsaj en post, kjer je bila omenjena stranka sds.
Sam nisem naredila skrinšota in nisem poslala pritožbe.
oliva
# 14.09.2018 ob 11:21
Ne samo dolgočasno, tudi otročje, nezrelo je to neskončno jamranje, jokanje in togota.
Pač ni ti uspelo. Več sreče prihodnjič, se vidimo čez 4 leta, vmes pa DELAJTE, ne podirat pa se ob tla metat. Od tega nou mel nobeden nič.
Saj tudi vi živite v Sloveniji, ne štekam, zakaj želite slabo sebi in nam....
oliva
# 14.09.2018 ob 11:18
" Se vidimo na predčasnih volitvah konec leta."

Magari. :)
Vse za napredek in rast, keša pa cajta je pa tud dost za ponavljanje izpita, iz katerega snovi si še vsakič padel, pa tudi tokrat hitiš na novega, ne da bi se predtem pripravil in končno znal snov.

To se pa itak skoz obljublja, parola.
Sam še pozivanje na ulice manjka.

Pa še sploh začeli niso. :)
(kje je še 100 dni)
GoodFella
# 14.09.2018 ob 11:13
Zanimivo, Damir Črnčec v kabinetu PV...
oliva
# 14.09.2018 ob 11:02
@MuDeL:
"Neumen je tisti, ki verjame, da je njegovo življenje odvisno od tega, kdo v parlamentu zaseda položaje, in da bi mu bilo bolje, če bi tam sedeli "uni naši"..."

Podpis.
Springbok
# 14.09.2018 ob 09:49
Sam bi njaveč pozornosti posvetil zunanjepolitičenmu pozicioniranju (do sosedov, v EU, globalno) in fiskalni pozicij države, torej varčevanju (naslednja finančna kriza pride zagotovo, le vemo ne kdaj), torej področjih, kjer država ostaja najbolj suverena. Vse ostalo je ali reakcija ali implementacija zunanjih pojavov (gospodarska rast, klimatske sprmemebe, migracije, finančne kize, digitalna disrupcija), kjer smo rule takerji. Zdravstvo, pokojnine in pogajanja z sindikati javnega sektorja pa so predstave za domače gledalce (glej goraj: fiskalna pozicija).
slovannn
# 14.09.2018 ob 09:40
A je v Bruselj že sporočil, da podpira Madžare in sankcije odpadejo...
STRD
# 14.09.2018 ob 09:10
NOPCBS

Popolnoma ti dam prav....se strinjam...z vsem kar si napisal...pa nočem bit pristransk za kogar koli....
Od Vrtca.....do Parlamenta...sama žlahta..
Tako ne bomo nikoli prišli v obljubljeno deželo...pa so ljudje lahko še bolj pridni in ustvarjalni....
sirius
# 14.09.2018 ob 08:54
Zakaj se vam zdi, da je edini problem desnice Janša. Če bi on iz kakršnega koli razloga zapustil politiko, kar je znanstvena fantastika, v vrsti čakajo zvesti nasledniki, ki so najmanj podobni originalu kot so Grims, Gorenak, ,,,,,
Binder Dandet
# 14.09.2018 ob 07:51
"Največja neznanka nove vlade pa je v resnici njen predsednik. Ta doslej večjih napak ni delal, najbolj je presenetil s tem, da mu je vlado sploh uspelo sestaviti."

:D
Franc 1952
# 14.09.2018 ob 07:28
@komsomolec
Le zakaj? Ravno včeraj na Novi TV: "Fides i SDS sta edina, ki se borita za Evropo!" Potem sem pa moral leteti na WC! Saj ni nobene potrebe da IJJ postane "stric iz ozadja"? Bolje ga je imeti na očeh!:)
Sonce.sije1
# 15.09.2018 ob 20:02
Vlada je promigrantsko in komunisticno usmerjena. Kam to vodi pa vsak, ki ima IQ vsaj 90, ve!!!
Kaj tu ni jasno?
oliva
# 14.09.2018 ob 11:25
V bistvu želite spremembe in očitno na slabše.
Ker namreč zdaj nam gre dobro. Ergo...
oliva
# 14.09.2018 ob 11:06
Kar se tiče trinajstice, nam je pa že večkrat prinesla srečo (Sloveniji), največkrat v športu.

Itak pa eni šinfajo ne glede na cifre in ne glede na 'obraze' (novi so napačni, stari so napačni - in tako naprej).
Ko bi bili 'pravi ljudje', pa bi istim 'ukrepom' (npr. zapovedanim iz Bruslja) ploskali in jih na vse pretege hvalili.
johann
# 14.09.2018 ob 08:52
Ta vlada, poskregana med sabo in z izsiljevalsko Levico v ozadju, je nastala samo z z enim namenom: samo, da ni JJ.
Jarik
# 14.09.2018 ob 08:28
znano je da je številka 13 srečna številka. Tudi iz numerologije. Vendar za ljudi z št. 3, 6 in 8 ne ravno.
LosAlamos
# 14.09.2018 ob 08:20
Sam fali še, da bi bil petek 13.9.
Sklonjen
# 14.09.2018 ob 10:18
@samres
Bo Janša po tem vnovičnem porazu vendarle odstopil?


Povsem zgrešeno .... poraženec ni Janša, poraženci smo država in državljani!
eynawarg
# 14.09.2018 ob 09:55
Včerajšnji govor Janše je pa sramota. Kako ga ni sram biti tako razdiralen in negativen?
Kazalo