Kolumne
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 12 glasov Ocenite to novico!
false
Matija Stepišnik. Foto: BoBo

Dodaj v

Odtujeni v ozračju nezaupanja

Kolumna Studia City
14. december 2015 ob 22:20,
zadnji poseg: 14. december 2015 ob 22:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

V drugo polovico se preveša desetletje kriz v EU-ju, čas hudih udarcev mirovnemu projektu, ki se je razgalil kot zgodba za dobre čase. Vse zadnje krize - od evrske, prek grške do aktualne begunske - so pokazale dvoje težav.

Najprej, dobro plačani in od ljudi odtujeni bruseljski esteblišment se vedno odzove z zamikom in birokratsko. Šele dve leti po padcu banke Lehman Brothers se je Evropa začela ukvarjati z bankami in evrom. Že 2013 so prvi čolni nesrečnikov potonili pred Lampeduso, a skupne migracijske in azilne politike še ni in šele ta teden naj bi evropska komisija lansirala nove rešitve. In dalje: politične volje, da EU preživi, je iz krize v krizo manj, močnejši pa so nacionalistični glasovi.

V ozračju nezaupanja, napol skrivnih sestankov potencialnih članic imaginarnega minischengena, ki Grčiji prek medijev, tokrat Financial Timesa, grozijo z izključitvijo iz tega območja, so minimalne možnosti, da bi se procesi razpada obrnili. Slovenski prispevek v aktualni "mozaik evropske sreče" so bodeče žice na južni meji. Vzeli smo jim orbanovski prizvok, status škandala, obenem pa je z ograjami na mejah steklo še dodatno metalno omejevanje naroda.

Bruselj in nacionalne vlade so zadnja leta z neukrepanjem odprrli prostor strahu, negotovosti in brezperspektivnosti.

To je igra po notah nacionalizma in populizma. Kako daleč je situacija, kaže seveda tudi to, da EU danes skoraj slavi izide zadnjih regionalnih volitev v Franciji in to, da Marine Le Pen ni uspel zmagovit preboj. Hej, a to gotovo ni bil njen poraz. Tudi zato, ker za uveljavljanje lepenovske politike Francija več ne potrebuje - Marine Le Pen. Ker je dovolj Nicholas Sarkozy. Francija ni izjema. Radikalnost se širše po EU-ju seli v politični mainstream.

Slavje domnevnega poraza Le Penove je zato le dokaz, da smo po pol desetletja kriz še vedno na začetku. Pred EU-osmrtnico, brez konkretnih, daljnosežnih rešitev in dogovora. Dokler gre za koristi skupnega trga, svobode pretoka ljudi, kapitala, dobrin, smo načelno vsi Evropejci. Ko pa gre za solidarno delitev bremen begunske krize in varovanja zunanje meje, bi restavrirali meje in nacionalne države. Ne zmoremo skupne azilne, zunanje, varnostne in številnih drugih politik, smo pa skupaj zaslužni, da je EU-erozija spomenik naše skupne hipokrizije.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
juk
# 15.12.2015 ob 18:32
A zdj si že tle Stepišnik. Ti pa maš močne botre, najbolj pristranski novinar ever
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo