Kolumne
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Palestino je danes simbolno priznala še Francija. Foto: EPA
Helena Milinkovič
Novinarka RTV Slovenija Helena Milinković. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Globus: Palestina

Dodaj v

Palestina

Kolumna Helene Milinković
2. december 2014 ob 17:24,
zadnji poseg: 2. december 2014 ob 18:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Evropska unija Palestincem pošilja zelo pomembno sporočilo, da nismo sami, da EU podpira dve državi, da ne smemo obupati. Podporniki dveh držav v Evropi delajo, kar je prav," je v pogovoru za Globus o palestinski državnosti dejal glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat.

"Tisti, ki se skrivajo in nočejo priznati Palestine, ne pomagajo mirovnemu taboru ne v Palestini in ne v Izraelu. Kdor noče priznati Palestine, namerno ali nenamerno, pomaga nasprotnikom dveh držav, nasprotnikom miru."

Na kateri strani torej je Slovenija? Razprava o priznanju palestinske državnosti na odboru za zunanjo politiko prejšnji teden je znova potrdila, da slovenska zunanja politika ni ne samostojna ne konsistentna. Slovenija bo zdaj čakala s priznanjem, dokler tega ne bo opravila večina članic EU-ja. Med 135 državami je Palestino priznalo devet članic EU-ja, danes se je za priznanje Palestine simbolno izrekel francoski parlament, prihodnji teden bodo to storili še na Danskem. Velika podpora Palestincem in palestinski državnosti pa vlada v slovenski javnosti.

Da samo priznanje ne bo spremenilo življenja na okupiranih palestinskih območjih, je jasno med drugim 19 evropskim državam. Te so svoje državljane in podjetja pozvale k bojkotu, umiku investicij in izraelskih pridelkov z okupiranih območij na Zahodnem bregu ter sankcijam podjetij – te akcije so znane pod kratico BDS. K bojkotu Izraela je zaradi apartheidske politike pozval tudi Nobelov nagrajenec in borec proti apartheidu v Južni Afriki, nadškof Desmond Tutu.

Manipulacije okupacije
Zadnje tedne se razmere na okupiranem Zahodnem bregu, v Jeruzalemu in okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu močno zaostrujejo – najprej so izraelske sile napadle Palestince okoli mošeje Al Aksa, nato pa še napad dveh Palestincev na judovske vernike v sinagogi. Izraelska vlada je, kot pravi Erekat, z razglasitvijo judovske države še prilila ogenj na že tako napetem območju in skuša iz političnega vprašanja ustvariti versko.

Erekat na vprašanje, ali pod površjem že tli nova intifada – palestinska vstaja –, odgovarja: "Ne potrebujemo novih sporov, potrebujemo mir, demokracijo in spravo. Na eni strani je Abu Bakr Al Bagdadi in se razglaša za vodjo islamske države, na drugi pa Benjamin Netanjahu, vodja judovske države. Nič od tega ni prav!"

Gaza
"Kakšno uničenje! Star sem 32 let, od otroštva nisem v Gazi videl nič dobrega," je na ruševinah v Gazi kolegu Eriku Valenčiču po najhujši izraelski ofenzivi dejal obupan Palestinec. Gaza je bila v šestih letih trikrat tarča neusmiljenih raketiranj in bombardiranj izraelske vojske, že osem let je pod popolno zaporo – z izraelske in egiptovske strani. Primanjkuje vsega, zdaj pa so to nesrečno območje prizadele še hude poplave.

Številni mednarodni pravniki, borci za človekove pravice in aktivisti so v javnem pismu Izrael obtožili vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti ter pozvali Mednarodno kazensko sodišče k preiskavi. Preiskava zločinov je za zdaj ustavljena, nam je pa Erekat zagotovil, da palestinske oblasti izvajajo vse formalne postopke, da bi zločine obravnavalo Mednarodno kazensko sodišče v Haagu. Ne smemo pozabiti, da je veliko takih glasov in obsodb vlade Benjamina Netanjahuja slišati tudi med izraelskimi intelektualci in člani izraelske vlade.

Kako naprej?
Konec preteklega tedna je palestinski predsednik Mahmud Abas zunanjim ministrom Arabske lige predstavil resolucijo Varnostnega sveta, s katero bi se izraelska okupacija končala do novembra 2016. Resolucijo palestinske oblasti pripravljajo s podporo Francije in za njeno uveljavitev lobirajo v mednarodni skupnosti. Pri tem, kakor že desetletja, bo ključna odločitev Združenih držav Amerike in to, ali bodo odstopile od veta. "Poiskati moramo skupne točke z mirnimi pogajanji in izogibanjem nasilju. Prava rešitev sta dve državi. Država Izrael, ki bo mirno in varno sobivala s Palestino v mejah iz leta 1967," še dodaja Erekat.

Zgodovinske Palestine že dolgo ni več. Nova država lahko obstaja le na ozemlju, ki predstavlja 22 odstotkov zgodovinske Palestine, če upoštevamo izraelske naselbine in vojaški nadzor, pa komaj dobro desetino.

Vabljeni k ogledu oddaje Globus na 1. sporedu TVS ob 18.05 in 23.05. V tokratni oddaji med drugim objavljamo pretresljivo reportažo Erika Valenčiča iz uničene Gaze in daljši intervju s Saebom Erekatom, najbolj znanim palestinskim pogajalcem in borcem za narodnostno identiteto in državo Palestincev.

Helena Milinković, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
zekinho
# 04.12.2014 ob 11:35
@Zadeti Derviš,

malo po svoje si razumel njegovo izjavo. Rekel je, da v 32 letih ni videl nič dobrega.
komsomolec
# 02.12.2014 ob 23:45
Izrael nezakonito okupira Palestino in etnično čisti in pobija Palestince!
Kabala oblasti!
el CARTEL
# 02.12.2014 ob 18:35
Preiskava zločinov je za zdaj ustavljena, nam je pa Erekat zagotovil, da palestinske oblasti izvajajo vse formalne postopke, da bi zločine obravnavalo Mednarodno kazensko sodišče v Haagu. Ne smemo pozabiti, da je veliko takih glasov in obsodb vlade Benjamina Netanjahuja slišati tudi med izraelskimi intelektualci in člani izraelske vlade.

podpiram
v haagu bi morali končati tako izraelski voditelji kot islamski teroristi

v obeh primerih se gre za fašizem..
in če za druge dejansko obstaja realna možnost, za prve ni šans da jih bo kdaj haag obravnaval. ni šans. ZDA ne bo pustila...
el CARTEL
# 02.12.2014 ob 18:33
Te so svoje državljane in podjetja pozvale k bojkotu, umiku investicij in sankcijam podjetij in izraelskih pridelkov z okupiranih območij na Zahodnem bregu

to pa sicer podpiram,
a naj raje pritisnejo svoje poslance, da omenijo - tako mogoče - sodiču za vojne zločine v haagu, da naj izda kako tiralico za izraelskim predsednikom in generali..

aja, to pa ne
oni su prijatelji ZDA

haag se ukvarja s bolenih klovnom šešljem,
za izraelske zločince pa mu zmanjka časa

zakaj se ne zahteva izročitev židovskih generalov haagu, tako kot se od srbije zahteva izročitev šešlja? zakaj molči Evropski parlament?
in zakaj ni nobene države, ki to predlaga...?

predvsem od teh, ki so palestino priznale - ostali so itak ameriški vazali ki znajo samo kimat
el CARTEL
# 02.12.2014 ob 18:28
Kdor noče priznati Palestine, namerno ali nenamerno, pomaga nasprotnikom dveh držav, nasprotnikom miru

to pa je taka logična napaka, da glava boli (ali pa poskus propagande).. če podprete nas podpirate mir in ljubezen, če pa ne, pa vse ostalo

zakaj se palestinci prvo ne odrečejo terorizmu in politiki uničenja židovske države, pa bo mogoče kako priznanje več padlo.

islamski terorizem ni ravno sinonim miru..
Zadeti Derviš
# 02.12.2014 ob 17:36
"Kakšno uničenje! Star sem 32 let, od otroštva nisem v Gazi videl nič dobrega,"

32 let ni bil priča takšnemu uničenju? Kako za vraga 32 let, če pa jih non-stop tamanijo?
Helena Milinković
link
Svet nezaupanja
2
9. september 2014 ob 18:32 Komu zaupati v današnjem svetu, je vprašanje, s katerim se spopada že vsak posameznik, pa naj gre za iskanje dela, prave šole, banke, partnerja, sogovornika ali volilno dilemo.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
62
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo