"Kar dobro popravlja vesoljno Cerkev, ta naš Jorge Mario Bergoglio, rimski škof in katoliški papež. Ali ni tako?" Foto:

Moram reči, da kar dobro pozna svoje ovce. Ni zaman dobil pri umestitvi palija iz volne jagnjet (vzel je kar starega, od svojega predhodnika) in ribičevega prstana (samo pozlačen) s podobo Petra, ki drži ključe in potrjuje brate v veri. Da bo njegov pontifikat v znamenju skromnosti, pa je pokazal, ko je odklonil zlat pektoral, papeško moceto in rdeče čevlje. Že dan po izvolitvi je rekel: "Papež mora služiti vsem, posebej ubogim." Novinarjem pa: "Oh, kako bi si želel Cerkev ubogo in za uboge!" Že pred začetkom konklava je papež Frančišek rekel: "Če Cerkev ne gre iz sebe in ne evangelizira, postane sama sebi namen in potem zboli."

O papeški službi je blaženi Janez Pavel II. zapisal v knjigo Bog je skrivnost misel iz časa, ko je bil na drugem vatikanskem koncilu: "Peter, pogum. Ali hočeš biti pod, po katerem bodo hodili drugi, da bi dospeli tja, kamor usmerjaš ti njihove korake? Voditelji narodov hodijo po preprogah, voditelj Cerkve pa mora biti preproga, po kateri hodijo drugi." 13. marca letos je papež Frančišek dejal vernikom, zbranim na Trgu sv. Petra: "Zdaj začenjamo skupno pot, pot bratstva in ljubezni." Kot Kristusov naslednik na Zemlji, zakonito izvoljen, ima polno, vrhovno in vesoljno oblast nad Cerkvijo in jo svobodno izvršuje.

Kako je izvrševal svojo službo v dobrem mesecu pontifikata? Za vodenje vesoljne Cerkve si je izbral skupino osmih svetovalcev s petih celin. Prva kadrovska sprememba, ki jo je naredil, je bilo imenovanje frančiškanskega generalnega ministra Joséja Rodrigueza Carballa za tajnika Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja. Na začetku aprila se je pogovarjal s prefektom Kongregacije za nauk vere, nadškofom Müllerjem, glede sprejema ustreznih ukrepov za zaščito mladoletnikov pred spolnimi zlorabami. "Za dobro revnega, slabotnega in trpečega ter spodbujamo pravičnost in ohranjevanje miru," pa je dejal na sprejemu voditeljem verskih skupnosti o tem, za kaj naj si skupno prizadevajo.

Kar dobro popravlja vesoljno Cerkev, ta naš Jorge Mario Bergoglio, rimski škof in katoliški papež. Ali ni tako?