Kolumne
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 13 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Dodaj v

Podreditev moralnemu imperativu za vsako ceno

Kolumna Studia City
21. september 2015 ob 21:18,
zadnji poseg: 21. september 2015 ob 21:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

V podobni situaciji z begunci, kot je zdaj, le da v drugačnih okoliščinah, je Evropa že bila in je stvar izpeljala, kot je treba. To mora tudi zdaj.

Ljudje bežijo pred smrtjo in Evropa je zanje odrešitev. Naša naloga pri tem je, da se podredimo moralnemu imperativu za vsako ceno, to pomeni, da tudi če nimamo od pomoči tem ljudem nobene koristi, moramo pač ravnati, kot je prav. To ni vedno lahko, ni se lahko odpovedati egoizmu, svojim lagodnostim ali da izgubiš nekaj malega svojega zaplankanega miru.

A bo po tem, če si naredil kaj dobrega, to odtehtalo vse. Svet bo propadel, če ne bomo kdaj česa naredili za nič ali pa morda celo v svojo škodo. Edino brezpogojno ubogati etično načelo premaga radikalno zlo, ki hoče podrediti planet. Zato če bo Evropa v svojem vedenju branila komodnost in ničeva egoistična ugodja, si bo s pomehkuženim utilitarizmom nataknila zanko okoli vratu ali pa bo to storil kdo drug.

A pazite, tudi če pride konec, kdor ravna v skladu z moralnim zakonom, je v varstvu angelov svobode, torej absolutnega, in zato zanj ni konca. Pa se vsled tega ozrimo še k nečemu drugemu: če ne bo znala Slovenija odpraviti pogojev, zaradi katerih skoraj 300.000 državljanov gnije pod pragom revščine, ni vredna nič.

Veličina nacije se pozna po tem, da zna poskrbeti za vse svoje člane. Samo univerzalizem drži stvari skupaj. Če ne odpraviš enega negativnega člena ali simptoma, uniči celoto ta črv in si lahko ob vse svoje člene. Zato če malce obrnem moralni zakon: Stori drugemu to, kar želiš, da bi storil on tebi.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
lukecvasgleda
# 22.09.2015 ob 09:07
Pijača je hudič:)
Krimsky
# 21.09.2015 ob 22:46
Slovenija ne more odpraviti pogojev, zaradi katerih skoraj 300.000 državljanov gnije pod pragom revščine, pa če se postavi na trepalnice. Revščina je naddoločena s strani tistih, ki sledijo enemu samemu imperativu – profitu, in se na moralo požvižgajo.
~
Kmetje na tej šahovnici pa naj se podredimo moralnemu imperativu?
Tudi Robin Hood bi se najbrž moral, in ne bi smel ustreliti jelena v kraljevem gozdu, medtem ko se kralj ni držal nobenih 'imperativov' in je mimogrede iz desetine naredil dvajsetino ...
~
Kaj pa ... če smo se podrejali ... že preveč?
ZeK
# 22.09.2015 ob 09:46
neterk

spominja me na anekdoto iz nekega nogometnega kluba še v času juge.
igralci so zahtevali povišico. in jo dobili. za desetino višine plače, igralci so zahtevali, da je povišica vsaj za dvajsetino višine plače :-)
DrMatilda
# 22.09.2015 ob 04:15
Zakaj bi državni aparat reševal 300.000 Slovencev, če so se pa 25 let trudili, da bi jih uničili?
Kdo je sploh pri nas reven, tisti, ki so se okoristili z denacionalizacijo in zvesto služijo lokalnim in državnim oligarhijam, zagotovo ne. Zakaj potem toliko ljudi živi spodobno, morda zato, ker so lahko pobrali 300.000 državljanov vse kar so ti še imeli.
Zakon je pravilo, ki je utemeljeno na neki morali, vendar naši zakonodajalci in pravosodje ta princip vztrajno ignorirajo, ker je pri nas zakon absolutna zapoved, prilagodijo razlago, zakaj so se takrat pač tako odločili. Etične vrednote lahko izbiramo, kako nas presojata Evropa in svet, pa niti ne, zato je v našem nacionalnem interesu, da glede splošnih družbenih pravil v ničemer ne izstopamo v primerjavi z razvitimi sosedi, kako ob enem zatirati, krasti in uničevati ljudi, pa je pravzaprav umetnost. Niti po 25 letih še vedno ni jasno kako jim uspejo ti triki, množice so še vedno enako navdušene kot na začetku, morda gre pa res za neke skrivnostne mračne sile. Mislim, da bi lahko zahodne sile pri nas prirejale obvezna predavanja, kamor bi pod prisilo povabili vse vaščane in malomeščane, kjer bi morali vsaj par ur na mesec poslušati in se učiti, kako naj razmišljamo s svojo glavo in vaditi par praktičnih primerov, kako biti strpni. Preprosto ne gre več drugače, ne moremo preseči nekaj, v kar preprosto ne verjamemo, lahko smo samo še boljši v edinemu kar poznamo.
went11
# 21.09.2015 ob 22:21
Zmeden sem. Najprej sem mislil da se heca, kao podredite se imperativu tuje morale, za vsako ceno tudi, če vas bo to na koncu brcnilo nazaj. Ali pa pokažite svojo strpnost s tem, da pustite, da vas nek musliman posili. Potem sem pa videl da se ne heca.
Da piše o odnosu slovencev do slovencev.
Po mojem sta pa ideologij človeške pomoči povsem kompatibilni z izgonom ilegalnih migrantov. Muslimani namreč znotraj svojih držav dobro delujejo med sabo, samo ko pridejo drugam izpodrivajo pravo in se ne znajo integrirat.
Tamalemu tudi ne daš liziko, ko se mu sprdne, ker potem misli, da je to sedaj dobro početje.
Krimsky
# 22.09.2015 ob 10:58
@ neterk
Hvala za popravek.
~
V modernejšem jeziku bi rekli, da je kralj povečal davščine ('desetino') iz 10 % na 20 %.
neterk
# 22.09.2015 ob 09:12
Krimsky/22:46 - mimogrede iz desetine naredil dvajsetino

Domnevam, da vendarle veš, da je desetina več od dvajsetine, ampak jaz zagotovo ne vem, kaj pomeni naredil v tem tvojem kontekstu, vem pa, kaj pomeni sicer.
Celt
# 21.09.2015 ob 22:01
Sočloveku v stiski je potrebno pomagati... se popolnoma strinjam!

Potuhlim ekonomskim migrantom, ki jahajo na begunskem valu pa smo dolžni in potrebni pomagati samo do vrnitve v svojo državo! Vsak, ki živi v "revni državi" (baje smo to tudi mi) bi rad živel bolje, jasno... to pa še ne pomeni da se lahko kar tako odšeta v njemu ljubo državo.
Peter Mlakar
link
Mi najprej - čez vse mi
5
12. marec 2018 ob 21:20 Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo