Kolumne
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 11 glasov Ocenite to novico!
Ruanda. Foto: EPA
Helena Milinković
V tokratnem Globusu je z vami Helena Milinković. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Globus

Dodaj v

Ponavljanje "Nikoli več" pomeni, da nam je spodletelo

Pred oddajo Globus
8. april 2014 ob 19:00,
zadnji poseg: 9. april 2014 ob 06:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Genocid je poguben opomin, da se tudi najhujše nočne more lahko uresničijo," je na spominski slovesnosti ob 20. obletnici genocida v Ruandi dejala ameriška veleposlanica pri OZN-u in avtoriteta teorije genocida Samantha Power. Te dni se v Ruandi obujajo nočne more izpred 20 let, ko je v 100 dneh v skrbno načrtovanem množičnem pokolu izginilo več kot milijon Ruandcev.

7. aprila 1994 so v Ruandi ekstremisti iz vrst večinskih Hutujcev začeli grozovito kampanjo iztrebljanja manjšinskih Tutsijev, v množičnih grobiščih so končali tudi Hutujci, ki so nasprotovali genocidni politiki. Da se v Ruandi pripravljajo množični poboji, so vedeli ZDA, Velika Britanija, Francija, OZN, a so nevarnosti preslišali. Združene narode je o pošiljki 500 tisoč mačet namreč tri mesece pred začetkom pokolov opozoril kanadski general Romeo Dallaire, ki je takrat vodil opazovalno misijo OZN-a, UNOMUR.

Še pred koncem genocida v Ruandi so se številni spraševali, kje se bo zgodil naslednji, ne ali, ampak kdaj. In leto pozneje, 11. julija 1995, se je ta zgodil čisto blizu nas, v Srebrenici, v osrčju "civilizirane" Evrope, klavcem so 8.000 žrtev tako rekoč dostavile mednarodne mirovne sile pod poveljstvom Nizozemske. Glavni arhitekti tega pokola so ali mrtvi ali slabega zdravja (Ratko Mladić) ali pa svobodni, Mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo pa počasno. In žrtve? Še vedno marginalizirane in preslišane.

Oddaja Globus prinaša svet v vaš dom. Izbrane dogodke in pojave voditelja Helena Milinković in Igor Jurič s pomočjo dopisnikov in sogovornikov analizirata vsak torek ob 23. uri na Prvem. Ogledate si jih lahko v živo ali pa v našem arhivu. Zadnja oddaja vam je na voljo tukaj.
Vljudno vabljeni.

"Nikoli več" je že obrabljena fraza, ki jo slišimo iz ust svetovnih diplomatov ob raznih komemoracijah. Po podatkih nevladne organizacije Genocide Watch se množični poboji, genocid, dogajajo v najmanj devetih državah – v Sudanu, Srednjeafriški republiki, Demokratični republiki Kongo, Somaliji, Etiopiji, Afganistanu, Pakistanu, Mjanmaru, Severni Koreji in Siriji. V Demokratični republiki Kongo poboji civilistov, žensk in tamkajšnjih Tutsijev trajajo že od genocida v Ruandi. V z minerali bogati vzhod države so leta 1994 pobegnili številni zločinci, ki so z mačetami iztrebljali ruandske Tutsije, danes skupaj z gospodarji vojn, ki nadzorujejo obenem nahajališča mineralov, iztrebljajo nepokorne. Še huje, posilstva in zločine proti človeštvu naj bi zagrešili tudi pripadniki mednarodnih mirovnih enot.

"V mestu Alep je bilo v enem mesecu ubitih tisoč ljudi," je grozodejstva režima naši dopisnici Karmen Švegl izpričal sirski zdravnik. Kako Organizacijo Združenih narodov, ki naj bi skrbela za svetovni mir in varnost, hromijo ekonomski in strateški interesi posameznih velesil, smo lahko videli tudi ob prerivanjih in impotentnosti Varnostnega sveta OZN-a ob nasilju sirskega režima do protestnikov pred tremi leti. Sirska vojna je v tem času postala vse bolj zapletena, v regionalno vojno je potegnila še sosednje države - Libanon, Turčijo in Irak. Devet milijonov Sircev, kar je polovica prebivalcev, je na begu, več tisoč ljudi je pogrešanih, mrtvih ne prešteva nihče več, humanitarna kriza je brezmejna.

Zelo sem nesrečen, ker se Združeni narodi ukvarjajo le s simptomi krize," je za Globus povedal namestnik generalnega sekretarja OZN-a Jan Eliasson. Veteran v diplomaciji in zunanji politiki je tudi vidno razočaran nad ustrojem današnjega sveta in ponavljanjem "Nikoli več". "To, da moramo to ponavljati, je dokaz neuspeha. Skrajni čas je, da začnemo svarilne znake jemati resno in ukrepamo dovolj zgodaj, da bi preprečili, da bi kršitve človekovih pravic prerasle v tako huda grozodejstva. To se zdaj dogaja v Siriji, v Srednjeafriški republiki in v Južnem Sudanu," dodaja Eliasson.

Oddajo Globus lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih, na Twitterju: @oddajaGlobus in na Facebooku: OddajaGlobus.

Helena Milinković, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
boris kralj
# 09.04.2014 ob 07:46
vsak genocid je kruto, brezobzirno in nečloveško dejanje, za katerega bi morali reči prej, preden se ga lotimo:''NE!''
Pa ni važno, je to genocid v Ruandi ali v povojni Sloveniji, ko so se samopašni izvajalci genocida spravili na svoje brate.
Žal nam je lažje obsojati genocid, ki se nas ne tiče, svojega- lastnega- pa obravnavamo kot samo po sebi umevnega.
Bivši uporabnik
# 08.04.2014 ob 22:16
Nihče več nima poguma, da bi sprejel odgovornost za svoja (ne)dejanja.
kommar
# 21.05.2014 ob 10:13
@NikolaTesla

A na politiko enega otroka na Kitajskem pa nisi pomislil zraven? Pa mogoče na ustrezno ozaveščanje afriškega ljudstva o uporabi zaščitnih sredstev? Pa na nezmožnost oziroma ne, na izbijanje želje po narastku, evropskega naroda? Stalno mora biti glavni pobudnik za manjšanje prebivalstva vojna.

Sicer moje mnenje je, da je sama Zemlja zmožna preskrbeti in prenesti še več ljudi, ampak se ljudje med sabo nismo zmožni prenašati in preskrbeti. Tako je.
zemljemerec
# 14.04.2014 ob 07:54
@ Nikola Tesla...ja,ja, in ameriški sionisti z multinacionalkami in natom so po drugi SV zbombandirali že 32 držav, da bo končno stara Evropa doživela svoj britki konec.
zemljemerec
# 10.04.2014 ob 09:33
Človek je najslabša zver in groza me je da se tako hitro razmnožuje po celi Zemlji.
Sebastjan666
# 09.04.2014 ob 07:54
"V mestu Alep je bilo v enem mesecu ubitih tisoč ljudi," je grozodejstva režima naši dopisnici Karmen Švegl izpričal sirski zdravnik.

Vse lepo in prav RTV, ampak kazanje s prstom le na eno stran, drugo pa popolnoma ignorirati je pa zelo podobno temu, kar počno tisti, katere grajate v tej oddaji. Baje so t.i. borci za demokracijo pobili v zadnjih tednih lepo število civilistov. Pa o tem nič? Če že delate prispevke o vojnah, ki se dogajajo danes, vsaj poskušaje biti nepristranski. Saj so akteriji, ki začeli vojno v Siriji isti, ki so z obema očema mižali ob največjih genocidih v poznem 20. stoletju. Še več, nekateri največji zločinci so postali njihovi dobri prijatelji. Predvsem zaradi profita, to pa je tudi vse kar šteje.

Eden takšnih dobrih prijateljev je tudi dober prijatelj ameriške administracije, Ruandski predsednik Kagame, šolan v ZDA. Tedanji ameriški zunanji minister Warren Christopher je bil leta 1994 obveščen, da Kagamove enote pobijajo, tam okoli 10 000 civilistov mesečno, pa je vseeno njihov ljubljenec. To je vse dokumentirano, dragi RTVjevci. Še del Pontejeva je o tem pisala, kot tudi komisije, ki so uspele zbrati dokumentacijo o teh svinjarijah. Ja, ampak Kagame je kljub zločinom demokratični izvoljenec ZDA.
Čudno. Zakaj je pa potem Asad tako grdi?
NikolaTesla
# 10.04.2014 ob 22:48
@zemljemerec

Razmnoževanje bi bilo še večje če nebi nekdo ves čas skrbel za krizna žarišča po svetu --- gre za stabilizacijski učinek.
murovec
# 09.04.2014 ob 12:10
@KOMSOMOLEC - oni so to delali v Božjem imenu in so odgovorni samo Bogu, sicer pa so se vendar spovedali mar ne ?.
komsomolec
# 09.04.2014 ob 10:25
spominski slovesnosti ob 20. obletnici genocida v Ruandi

Med najbolj krvoločnimi pri pobijanju v Ruandi so bili tudi katoliški duhovniki in nune.
So jih nekaj ujeli in sodili, pa se je o tem zelo, zelo, zelo malo poročalo.
Helena Milinković
link
Palestina
6
2. december 2014 ob 18:36 "Evropska unija Palestincem pošilja zelo pomembno sporočilo, da nismo sami, da EU podpira dve državi, da ne smemo obupati. Podporniki dveh držav v Evropi delajo, kar je prav," je v pogovoru za ...
Več novic ...
Kazalo