Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 20 glasov Ocenite to novico!
Romana Kocjančič
Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

PopeFrancis@80

Kolumna Romane Kocjančič
17. december 2016 ob 08:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tudi Slovenci smo ob visokem jubileju katoliškemu poglavarju Frančišku napisali voščilo ali mu poslali razmišljanje o njegovem pontifikatu.

Izredno priljubljen Frančišek se je rodil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu, v Argentini, italijanskim staršem. Mama je po petem porodu ostala paralizirana, tako da je Jorge Mario Bergoglio moral večkrat pomagati kot prvi otrok tudi pri gospodinjskih opravilih. Zgodaj je začel delati. Kljub temu je končal srednjo kemijsko šolo. Odločil se je za duhovniški poklic in vstopil v Družbo Jezusovo, k jezuitom. V duhovnika je bil posvečen leta 1969. Bil je odgovoren za vzgojo bogoslovcev in predavatelj književnosti, filozofije in psihologije. Leta 1973 je postal provincial argentinskih jezuitov. V škofa je bil posvečen leta 1992. Leta 2001 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za kardinala. Že pri izvolitvi papeža Benedikta XVI. je bil na drugem mestu kot morebitni naslednik. Tako je ob njegovi upokojitvi kot 266. papež prevzel vodenje države Vatikan in milijarde tristo milijonov katoličanov.

To je le kratek sprehod po njegovem bogatem življenju. Od 13. marca 2013, ko je bil izvoljen za papeža, je izredno hitro osvojil svet in vsakogar s svojo preprostostjo, predvsem pa z velikim srcem za vsakega človeka, posebej trpečega. Ko preprosto prisluhne vsakemu, vzame otroka v roke, se iz srca nasmeji, je prisrčen. Toda vsakomur ne! Nekateri se pridružujejo mišljenju italijanskega novinarja Soccija, da vodi kristjane k ideološki podrejenosti kot v 70. letih, drugi v skupini ameriškega kardinala Burka pa pravijo, da prelamlja nauk Cerkve in da ta doživlja težke čase. Ali je to upravičeno?!

Ne prelamlja in ne širi ničesar tako novega, le evangelij Jezusa Kristusa, ki se mu se je zaobljubil. V vsem pa nadaljuje pot svetega Janeza Pavla II., ki si je še kako zavzemal za življenje in družino, in papeža Benedikta XVI., ki je začel reformo kurije, sinodalnost in decentralizacijo Cerkve.

Prvi neevropski papež le nadaljuje tisto, kar si je začrtal že kot mlad duhovnik: na široko odpreti vrata Cerkve, ki naj bo uboga, da bi vsak obroben, trpeč človek našel sočutje in vsak kristjan doživel božje odpuščanje. Zato ostro nastopa proti sistemu, ki izkorišča človeka, pa naj bo to kapitalizem, liberalizem ali farizejstvo. Zelo bister, tehten in odločen intelektualec nadaljuje asketsko življenje. V njegovem središču je molitev, ki jo priporoča tudi nam. Pet prstov imate, pravi. S prvim molite za ljudi, ki so vam najbližji. S kazalcem za tiste, ki vam kažejo pot življenja ... Vsak dan pa sam zmoli molitev k Thomasu Moru, da bi imel smisel za humor in gledal na stvari v duhu odrešene duše.

Kardinal Jorge Mario Bergoglio je bil vedno blag, pravijo njegovi poznavalci, kadar so bili drugi neusmiljeni do človeka, in nežen. Neizprosen pa je, kjer so drugi blagi do greha. Sam pravi, da ni svetnika brez preteklosti in grešnika brez prihodnosti. Zanj je služba papeža služba pastirja, ki misli, dela in ljubi vsakogar kot Kristus. Za njim je 17 apostolskih potovanj, tudi v kraje, kjer drugi voditelji zaradi varnosti ne bi prišli. Odpira dialog z voditelji, političnimi nasprotniki in v zavzemanju za mir naredi prvi korak zbliževanja z državniki in verskimi poglavarji. Kardinal Bergoglio, ki se je v Argentini skrival pred mediji in si le težko naredil z njim intervju, je danes medijsko zelo dejaven in uporablja najsodobnejša sredstva za širjenje upanja. Pred kratkim smo tako zasledili tudi njegovo posebno sporočilo za božič gluhonemim. Svoj visoki jubilej pa praznuje le z jutranjo mašo s kardinali in običajno delovno soboto.

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Jocipros
# 19.12.2016 ob 08:05
Obzorja duha – Ozare 11.12.2016

Ozare: Neki Jernej Lorenci – v kavbojkah in kosmat govori nekaj na nekih deskah. »Brez dvoma živimo v jeznem času«. Ne ve, kaj govori, ker govori na pamet. Res je smešno, kje iščejo te govorce, ki govorijo mimo. Skupaj z mariborskim nadškofom jezuitom Alojzom Cviklom (Si cum Iesu itis non cum iesuitis).

Obzorja : Dragi dobri ljudje, dober dan! Gospa Romana pač ne more iz svoje kože.
Kažejo nekega minorita, a ne vemo pomena. Minorit na rolki, kaj ima to za pomeniti za krščanstvo. Res bedasto! Pa govorijo (minorit) o kreativnosti! Le kakšni?!?
/David Sipoš – govori z mašili/.
Se vozi minorit ali kdo že na rolki, pa mečejo žogo na koš, potem se neke punce zvijajo. Pol pa mečejo neko ribico. Zatem pa spet govorijo o ustvarjalnosti. Res smešno. »Na kakšen način bodo katoličani oznanjali v prihodnje?«
/Matjaž Feguš – Feguš film/. Se vidi, da je v povezavi s Feguši. Se vidi, da so na pamet naredili film in v povezavi z minoriti. Samo palamudenje o kreativnosti! Kje se vidi moja kreativnost?! Nikjer. In Romani Kocjančički tudi ne.

Rastem
Človekove pravice, na katere so opozarjali v Vatikanu. Potem pa še mešajo Frana Saleškega Finžgarja zraven. In kažejo neko opero s smešnimi, nič kaj opernimi pozami. Kaj ima to zvezo z rastjo. Rast v koga ali kaj? Že igralci so katoliško izbrani: brez izraza in umetnosti.

Duhovne vaje o spolnosti in ustvarjalnosti. /Tomaž Porenta, res porentar/.
Anton Jamnik, Nadškof Šuštar. Kaj je Jamnik nehal krasti denar skupaj z bratoma na banki in v SCT?
/Erik Švigelj – župnik/. Berta Golob govori o zvonovih. Zvodenelo. Pa kaj to kozo berto vedno kažejo, ko je že zvelčana.
Gregor Klančič, dirigent, kažejo vajo neke Bachove pesmi. Pojejo nedoživeto. Ko imamo toliko lepih in dobrih zborov, ki pojejo slovenske pesmi. Kocijančička je res uboga.

SPOZNAVAM
Kažejo oba papeža. Kdo je 266. papež, ki bo praznoval 80. letnico. Pa Romana ne ve, da vse vodi Benedikt, tisti, ki je satan. In da vse vodi črni papež. In da je vse predstava ali cirkus za katolike? Zato pa so take oddaje, da se take kot je Kocijančička ven mečejo in nas zavajajo (no, mene že ne!).
pietetnik
# 17.12.2016 ob 21:08
Ramus, končno smo spet skupaj: Kristus je vstal na nedeljo, zato kristjani v večini praznujemo nedeljo, kot Gospodov dan!
Tako prehajamo od postave po črki, k postavi Duha. Lepo praznuj.
Karantanc+
# 15.01.2017 ob 11:00
Papež Frančišek je heretik. Sestra, kaj se dogaja z našo Cerkvijo?
Ajaa
# 20.12.2016 ob 09:59
Jupiii, Luka Novak, gremo vsi na dan odprtih vrat, da bomo veseli, rdečih lic in za vedno optimistični,
pa, ja , kako se nisem spomnila, izklopiti možgane, vklopiti cerkvene dogme in živeti srečno do konca dni, kaj češ več na tem grešnikov polnem svetu.
Luka Novak
# 20.12.2016 ob 07:15
Edit : Škofijska gimnazija Vipava bi bila dobro zdravilo za tvojo črnogledost, izkoristi dan odprtih vrat.
Luka Novak
# 20.12.2016 ob 07:11
@Jocipros

Obzorja : Dragi dobri ljudje, dober dan! Gospa Romana pač ne more iz svoje kože.

S. Romana ali @Jocipros ? (0:20)

http://4d.rtvslo.si/arhiv/obzorja-duha/174444312

škofijska gimnazija Vipava.
cairns
# 17.12.2016 ob 21:17
Prvi neevropski papež le nadaljuje tisto, kar si je začrtal že kot mlad duhovnik: na široko odpreti vrata Cerkve, ki naj bo uboga, da bi vsak obroben, trpeč človek našel sočutje in vsak kristjan doživel božje odpuščanje.

Ljubljanska nadškofija od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov zahteva še 30 milijonov evrov, ker zaradi dolgotrajnih postopkov – in zavlačevanja države – ni mogla sekati lesa v svojih gozdovih. Na doslej najvišjo prisojeno, 16-milijonsko odškodnino se je že pritožila.

itd. itd. itd,
bleeeee
# 17.12.2016 ob 09:56
Iskrene čestitke in še na mnoga leta. (ateist)
Ramus
# 17.12.2016 ob 09:19
"Svoj visoki jubilej pa praznuje le z jutranjo mašo s kardinali in običajno delovno soboto."

Kaj pa 4. Božja Zapoved? Je mar v Evangeliju navada običaj prelamljati 4. Božjo Zapoved?

2. Mojzesova 20,8-11. "Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj! 9 Šest dni delaj in opravljaj vsa svoja dela, 10 sedmi dan pa je sobota za GOSPODA, tvojega Boga: ne opravljaj nobenega dela, ne ti ne tvoj sin ne hči ne hlapec ne dekla ne živina ne tujec, ki biva znotraj tvojih vrat! 11 Kajti v šestih dneh je GOSPOD naredil nebo in zemljo, morje in vse, kar je v njih, sedmi dan pa je počival. Zato je GOSPOD blagoslovil sobotni dan in ga posvetil"
Ramus
# 17.12.2016 ob 09:15
"Ne prelamlja in ne širi nič tako novega, le evangelij Jezusa Kristusa, kateremu se je zaobljubil"

Že samo s tem, da se je oklical za Kristusovega namestnika je prelomil vse kar uči Evangelij,... vi ne berete Svetega Pisma ga. Romana? Takole je namreč zapisal tisti, ki ste ga vi razglasili za prvega papeža,...

1. Peterov list 2,4-8. K njemu stopite, k živemu kamnu, ki so ga sicer ljudje zavrgli, a je pri Bogu izbran in dragocen. 5 Saj ste vendar živi kamni. Zato se vgrajujte v duhovno stavbo, tako da boste sveto duhovništvo in boste darovali duhovne žrtve, ki bodo po Jezusu Kristusu prijetne Bogu. 6 V Pismu namreč beremo: Glej, na Sionu polagam kamen, izbran in dragocen vogalni kamen; in kdor veruje vanj, ne bo osramočen. 7 Vam torej, ki verujete, čast, tistim pa, ki ne verujejo: Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen"

Vse najboljše želim papa Franček, res vam želim obilo dobrega in uspehov, ob vračanju rimske cerkve nazaj h Kristusu.
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo