Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Veliko noč praznujemo evangeličani in katoličani vedno med 25. marcem in 25. aprilom, na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako so določili na prvem ekumenskem koncilu v Niceji leta 325, ki ga je sklical cesar Konstantin I.

Judje, po katerih smo prevzeli izročilo, pa so bil prepričani, da je bil v pomladanskem enakonočju ustvarjen svet. Zato je velika noč tudi rojstni dan sveta. Ponovno rojevanje pomladi je simbol tega, kar se dogaja za kristjane ob koncu postnega časa v nas ob Kristusovem vstajenju. Sveti Zeno pravi: "Na ta dan, ko se je oddaljila melanholija pretekle zime, so zaradi nežno božajočega zahodnega vetriča vsepovsod vzbrstele livade, zadehteli so raznobarvni cvetovi. Kdo ne razume, da je vse to nebeška podoba velike noči?"

Nocojšnja noč je bila zaradi prestavitve ure kratka. Ponekod ste že v zgodnjih jutranjih urah z vstajenjsko procesijo oznanjali, da je Kristusov grob prazen.

Tudi Jezusovi učenci so noč bolečine in strahu prebedeli. Zaprti so bili v dvorani zadnje večerje. Bali so se, da bodo tako kot Jezus križani. Žene pa so navsezgodaj odšle mazilit Jezusovo telo. Stopile so v grob. In doživele veliko skrivnost. Skrivnost velike noči. Grob je bil prazen. Stopiti v veliko noč pomeni za vsakega izmed nas, da se ne zapremo pred svojimi težavami, pred vsem, česar ne razumemo, in da se ne bojimo resničnosti. Grob je prazen, smrt nima več moči. Kristus je vstal, zares vstal!

Kot je življenje močnejše od sovraštva, neresnice, zunanje moči, tako je resničen čudež velike noči: Božji Sin je umrl za odrešenje človeka in vstal od mrtvih. Odvalil je kamen z našega srca. Prevzel je nase našo ujetost v strah in greh. On, ki je izkusil temo izdajstva, zatajitve, zavrženost od najbližjih in samoto.

On je ob vsem tem vstal in se prikazal apostolom. Rekel jim je: »Mir vam bodi!« Velika noč in mir sta eno, ker je na križu Kristus uničil sovraštvo, zato je današnji dan, dan zmage za vsakega izmed nas; dan sprave s seboj, bližnjim in Bogom.

Seveda je to praznik vere in vernih. Zato pravi evangelist Luka: »Vi ste priče teh stvari!« Priče, da je ljubezen močnejša od sovraštva, zavisti, neresnice, moči. Zato ne iščite živega med mrtvimi. Ni ga! Kristus je vstal!

To je tisto v kar verujejo kristjani na najlepši praznik največje drame človeške zgodovine!