Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač

Rodila se je hitro in iz stiske kaplana Josefa Mohra v vasi Mariapfarr. Kako naj praznujemo na dan, ko se nebo sklanja k zemlji in Bog k človeku, če pa v cerkvi ne igrajo orgle, ki so se pokvarile. Le nekaj verzov je zapisal, te pa je za kitaro uglasbil učitelj Franz Xaver Gruber. Ta preprosta melodija nas od leta 1816 povezuje ne glede na barvo kože, raso, prepričanje. Le kdo izmed nas si ne želi topline, ljubezni, ki v nas prebudi malega otroka. To so dnevi, ko želimo drug drugemu podariti najlepše, kar je v nas. Ljubeznivi dnevi in zelo človeški, ki pa naj ne poznajo pritoževanja, le pohvalo.

Noč osamljenih
Nestrpno že pričakujemo družinska srečanja. Kaj pa tisti, ki ste osamljeni in v stiski? Bog se je rodil zaradi prav zaradi najbolj zapuščenih in razočaranih. Saj kaj je lažje: reči hromemu "Odpuščeni so ti grehi" ali reči "Vstani, vzemi posteljo in hodi"? Da, Bog se je rodil pred 2.000 leti, da začnemo znova.
V 4. stoletju je cesar Avrelijan na dan zimskega solsticija določil praznik nepremagljivega sonca. Papež Julij I. pa je v istem stoletju odločil, da naj se 25. decembra praznuje dan, ko se je rodil Bog, da bi odrešil človeka teme greha.

Jasli s pastirji in angeli
Da pa božič letos ne bo šel mimo nas, si vzemimo trenutek tišine. Bog prihaja le v samoto našega srca, v našo temo in v naše jasli. Kje si jih bomo postavili? Kdo bo v njih? Obrobni pastirji, ki so prvi prišli pogledat Novorojenega? Ali angeli? Ko boste na sveti večer, silvestrovo in na predvečer praznika treh kraljev s kadilom in blagoslovljeno vodo blagoslovili svoje domove, se priporočite v božje varstvo. Pa ne samo sebe, tudi vse vam drage in celotno novo leto. V stanovanje pa postavite luč miru iz Betlehema. Nežna svetloba bo razsvetlila tudi vse temne kotičke vašega stanovanja. In srečno v novo leto 2013.