Kolumne
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 20 glasov Ocenite to novico!
Barbara Zrimšek
Barbara Zrimšek. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Pripovedovanje "pravih" zgodb - "Storytelling"

Kolumna Barbare Zrimšek
11. januar 2016 ob 16:27,
zadnji poseg: 11. januar 2016 ob 18:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če bi si postavila vetrnico nekje v Sloveniji, kjer piha veter, visoko 55 metrov in s krili v širini 44 metrov, bi imela obnovljive energije dovolj za 8.222 let.

Če bi bila županja v eni izmed lokalnih skupnosti, zagotovo pa, če bi bila županja Šentilja, ki je od avstrijskega mesta Cmurek oddaljen le nekaj kilometrov, bi verjetno ne že leta 1998 kot v Cmureku, verjetno pa nekaj desetletij zatem zagotovo naredila vse, da bi vsaj Šentilj postal vzornik obnovljive energije vsaj v Sloveniji.

In če bi stik z menoj vzpostavil gospod Willfred, ki z družinskim podjetjem na avstrijskem Koroškem oskrbuje z obnovljivo energijo 24 tisoč gospodinjstev, bi verjetno kot javna uslužbenka ali političarka naredila vse, da bi podoben projekt zaživel tudi v Sloveniji.

Ampak ker vse to nisem in morda dobro, da nisem, in sem novinarka, ki uživa v svojem poklicu in neizmernih možnostih, da ljudem pošiljam skozi svoje oddaje sporočila, ki jih lahko razberejo ali pa tudi ne, in če jih, jih morda uporabijo in o njih razmišljajo ter se sprašujejo, kaj se dogaja na tem svetu, spet pripovedujem zgodbe, ki so mi jih povedali in so zame velike.

Ko mi je pred kratkim dober prijatelj, ko sva se sprehajala po okrašenem Gradcu, prav tako v nekakšni povezavi z odgovornim odnosom do okolja, zaupal, da je njegova knjiga nastala prav zato, ker sva se pred letom na Dunaju pogovarjala, kako pomembno je pripovedovati zgodbe, in to tiste dobre, pozitivne, vem, da jih moram pripovedovati tudi naprej.

Aleš Pučnik je grafični oblikovalec. Živel je v Sloveniji, se odpravil v Ameriko, vrnil na Štajersko in se poročil tudi s postojnsko burjo. Vse življenje so mu vetrnice predstavljale ustvarjalni izziv. In tako je svojo vetrnico postavil pod Nanosom, ki proizvaja obnovljivo energijo, ki jo ima za 8.222 let. Seveda je ne bo mogel uporabiti, zato pa lahko z energijo oskrbuje 500 slovenskih gospodinjstev.

Avstrijsko mestece Cmurek, ki leži le nekaj kilometrov od Šentilja, je svoj načrt o odgovornem odnosu do okolja, ki prinaša tudi nova zelena delovna mesta, zastavilo že leta 1998. Imajo prvo biodizelsko črpalko v Evropi, zbirajo odpadno olje tudi v Sloveniji in so kot lokalna skupnost dober primer samooskrbe z energijo. Ogljični odtis na prebivalca je 1,7 tone ogljikovega dioksida na leto, Evropa si že dolgo prizadeva, da bi dosegla dve toni na prebivalca. Ustvarili so seveda tudi nova delovna mesta.

Družinsko podjetje gospoda Wilfreda je v mestu Koče, v naši neposredni bližini, saj nosi tudi slovensko različico imena, je ambasador in promotor obnovljive energije. Njegovo inovativno formulo, kako skladiščiti in oskrbovati z energijo sonca, vode, biomase in vetra 24 tisoč avstrijskih gospodinjstev ter obenem povezovati ljudi, razvijati inovacije, sem spremljala ves čas po snemanju zgodbe o Zeleni bateriji za serijo Ekoutrinkov. Obnovljivo energijo je mogoče skladiščiti na zelo preproste načine, ki izhajajo iz narave.

Po vseh teh zgodbah sem sklenila, da si, če mi bo plača javnega uslužbenca to vsaj nekako omogočala, v prihodnjih letih kupim električni avtomobil. Če bodo lobiji in multinacionalke vsaj malo izgubili moč na tem področju, preden ga spet pridobijo, morda še ujamem trenutek in zgodbo z električnim avtomobilom.

To je le ena izmed mojih novoletnih zaobljub. Jih je še več, nobena ni povezana s hujšanjem, so pa del novih zgodb o družbenih inovacijah, ki govorijo o trajnostnem razvoju, krožnem gospodarjenju, vključujočem upravljanju, gre za javno dobro za ljudi, za civilno družbo, lokalne skupnosti, civilne iniciative pri Breji preji, Drugi violini, Zadrugi Soglasnik … ki imajo ideje, ki presegajo ideologije, ki nam jih načrtno posredujejo v oglasih in ameriških filmih in se obračajo v nove zgodbe z novimi vsebinami, ki so pomembne za prihodnost ljudi - Človeka!

P. S. In kot so pred kratkim ugotovili na podnebni konferenci v Parizu, lahko do leta 2050 z uporabo obnovljive energije preprečimo 560 gigaton izpustov CO2. In če bomo do leta 2050 potrebe po energiji povezali z 80 odstotki obnovljive energije vetra, sonca, vode in biomase, bomo izkoristili SAMO 2,5 odstotka obnovljive energije, ki nam jo daje narava? In novih pravih zgodb je še več.

Je človeška neumnost res tako brezmejna, da ne vidimo vseh teh priložnosti in poslušamo ter sledimo le starim zgodbam, ki nam jih še kar pripovedujejo, ampak te niso več tiste dobre, resnične in prave, ki bi bile za nas in za jutri.

Več tudi v Ekoutrinkih vsak torek sredo in četrtek ob 18.00 na TVS 1.

Barbara Zrimšek, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
senožejc
# 19.01.2016 ob 15:11
Z vsem dolžnim spoštovanjem do ge. Zrimšek nisel mogel, da se ne oglasim. Članek po mojem mnenju je enostranski in ne prikazuje realno sliko na področju veterne energije. Glede števila gopodinjstev, ki naj bijih poganjale vetrnice pa ne vredno zgubljati besed. Lepo se sliši, ko se govori kako je to zelene, zmanjšuje ogljični odtis, ne proizvaja CO2. V nadaljevanju so po dokazi, da to ne drži. Z velikim veseljem pa bi vam to obrazložil in dokazal na kakšnem soočenju.

http://wattsupwiththat.com/2015/12/09/ge
rmanys-impossible-and-impractical-wind-and-solar-goal/

http://euanmearns.com/the-wind-in-spain-blows/

https://www.youtube.com/watch?v=crsSd1Md
D7I
fago
# 12.01.2016 ob 07:47
Na žalost je samo vode v Slo premalo, če hočemo obdržati tudi naravo. Sava je tako dokaj izkoriščena, Drava sploh, pri Muri se je ustavilo, drugje pa so pretoki le ob povodnjih dovolj veliki za kaj večjega, za manjše pa si država itak jemlje pravico komplicirati do nezavesti.
luckyss
# 12.01.2016 ob 08:13
V Sloveniji je dnevna poraba med 1600 in 1800 MWh, nočna pa okrog 1000 MWh.
Ta višek bi lahko uporabili v črpalnih HE, kjer ponoči črpajo v više ležeča zajetja in čez dan ustvarjajo električno energijo.
Tako bi ubili dve muhi na mah, vendar je pri nas preveč oslov, ki vlečejo voz vsak na svojo stran...
luckyss
# 12.01.2016 ob 06:32
Je človeška neumnost res tako brezmejna,

Neumnost je prirojena, zato morajo tisti z manj IQ- ja več časa posvetiti neki temi in ne pisati nekaj "na pamet"..
1.Vetrna energija je precej dražja in jo mora subvencionirati država..
2. EU subvencionira proizvodnjo vetrnic in ne proizvodnje elektrike z njimi..
3. Mi imamo idealne pogoje za HE in ne moremo za vzor jemati npr. Nizozemske, ki teh pogojev nima in so primorani v alternative..
4. Prav tako se ne moremo primerjati z Avstrijo, ki je dovolj bogata za subvencijo te elektrike, poleg tega pa sami izdelujejo vetrne el. in tako imajo neko "ekonomsko računico"
Torej dajmo izkoriščat obnovljive vire, ki nam jih je velikodušno podarila narava - in to ni veter ampak voda !!
Barbara Zrimšek
link
Hrana mora biti draga
1
26. november 2017 ob 22:05 Kakšna je hrana, ki jo zavržemo? V akciji bližnje trgovine, že pripravljena, z različnimi aditivi, pred rokom izteka, vendar poceni in z drugega konca sveta, brez predstavljene okoljske cene.
Več novic ...
Kazalo