Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 15 glasov Ocenite to novico!
Moskva
ZDA obžalujejo, da je Rusija letališče Šeremetjevo spremenila v propagandistično platformo, na kateri je nastopil človek, ki bi ga, skupaj s prtljago, Washington tako rad videl doma. Foto: EPA
       Da škripanje železnih čeljusti nekega sistema – s tem parafraziram književnika, satirika Dmitrija Bikova – lahko zmoti drobna pojava nekdanjega analitika obveščevalnih služb, je dobrodošlo dejstvo. Žarek upanja, ki nakazuje, da se tok dogajanja vendarle lahko spreminja. V najslabšem primeru pa je dobro, da se kralju včasih pove, da je brez obleke.       
Andrej Stopar
Andrej Stopar, moskovski dopisnik RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Propagandistična platforma in klic v Kremelj

Kolumna Andreja Stoparja
13. julij 2013 ob 10:20
Moskva - MMC RTV SLO

ZDA obžalujejo, da je Rusija letališče Šeremetjevo spremenila v propagandistično platformo, na kateri je nastopil človek, ki bi ga, skupaj s prtljago, Washington tako rad videl doma. Edward Snowden. Človek, čigar obstoj v tesnih prostranstvih glavnega moskovskega letališča je bilo treba dokazati.

Krhki in utrujeni Edward Snowden popolnoma odraža razmere v svetu. Na eni strani sproža polemike o izdajalskem ali aktivističnem značaju svojih potez, ki se vrtinčijo in vrejo in nikakor ne morejo najti točke kompromisa, na drugi demonstrira, kdo je s kom in proti komu. Evropa se je z avstrijsko zgodbo prestrezanja letala bolivijskega predsednika Eva Moralesa potrdila kot zvesta ameriška zaveznica. Prisluškovalni aferi, ki jo je sprožil prav Snowden, navkljub. Kitajska je z briljantnim zamahom odrinila zanjo silno neugodno tematizacijo hakerstva in kraje informacij v ozadje, ni pa izključeno, da je njenim strokovnjakom uspelo poškiliti v skrivnosti, spravljene v razvpitih Snowdnovih računalnikih. Južna Amerika, prav tako prizadeta zaradi razkritja prisluškovalnih projektov velike severne sosede, se je razdelila na pretresene partnerice ZDA v podobi predvsem Brazilije, Kolumbije in Mehike ter trmoglave "otoke svobode", ki so Edwardu Snowdnu pripravljeni priskočiti na pomoč. Kot so Venezuela, Nikaragva in Bolivija. Poteze Ekvadorja, očitno nekoliko utrujenega zaradi avanture z Julianom Assangeom, in Kube, ki tipa teren za izboljševanje odnosov z ZDA, so bile tokrat samo lirični odtenek skupne latino zgodbe.

Dovolj paradoksalno pa je prav Rusija, kjer je Snowden obtičal in prosi za pribežališče, tista, ki bo od vsega tega odnesla še najmanj koristi. Ruskega javnega mnenja Snowdnova zgodba, dokler je bil še v Hongkongu, ni posebej pretresala. Po 23. juniju, ko je priletel v Moskvo, pa se je odločno postavilo na ubežnikovo stran. Toliko bolj, ker ni dimenzij, ki bi v ta vrtinec obveščevalnih podatkov kakorkoli potegnile Rusijo. Snowden ne sodeluje z ruskimi tajnimi službami, vsaj tako kaže, uradno ni stopil na rusko ozemlje, ni prišel navzkriž z ruskimi zakoni. Je pa trn v ameriški peti, kar povprečnega Rusa zmeraj veseli, pa če se še tako rad ozira čez Atlantik. Ampak, a ruske oblasti v tem trenutku dejansko potrebujejo takšno zgodbo za utrjevanje priljubljenosti? Komajda verjetno.

Po novinarskem napadu na letališče, kjer se je Snowden srečal s predstavniki človekoljubnih organizacij, pravniki in politikom, in ko smo mediji pripovedovali vse, kar se je povedati dalo, je Vladimirja Putina poklical ameriški kolega Barack Obama. Obžalujoč, da je Rusija Snowdnu omogočila odmevni dogodek, in seveda nezadovoljen, ker se ruske oblasti ne želijo odločiti za izročitev nekdanjega sodelavca ameriške Agencije za nacionalno varnost domovini. Obama je tako opozoril na uporabo enega od adutov, ki ga je imela Rusija v rokavu. Oblikovanje »propagandistične platforme« za Snowdna. Drugi adut pa je pravzaprav stalnica. Tudi brez Snowdna bi Rusija obveljala za eno redkih držav na svetu, ki je pripravljena in sposobna zagovarjati lastno politiko v odnosu do ZDA. Resda z omejenim manevrskim prostorom, kar zgovorno kažeta nelagodje, s katerim je predsednik Putin komentiral navzočnost Snowdna na Šeremetjevu in začetna neusklajenost Kremlja in zunanjega ministrstva pri odzivanju na primer. Putinov pogoj za pribežališče je, da Snowden preneha razkrivati informacije in škoditi ameriškim partnerjem ter rusko-ameriškim odnosom. Slednjim pa ni težko škoditi, čeprav so v zadnjem času zdrsnili tako nizko, da se besedna zveza »hladna vojna« uporablja že skorajda na vsakem koraku. Ob nerešenih strateških vprašanjih in primeru Snowdna sta državi na pragu novega širjenja seznamov nezaželenih oseb, tako imenovanih spiskov Sergeja Magnitskega na eni in Dime Jakovljeva na drugi strani.

Če smo že pri »platformah«, kaže, da Rusije v vlogi velike, morda celo največje sovražnice ZDA, ni med kremeljskimi načrti. Ne pred septembrskim obiskom Baracka Obame. In ne glede na hladno junijsko srečanje obeh predsednikov ob robu zasedanja voditeljev G8 na Severnem Irskem. V tem trenutku je tako videti, da je za Rusijo najbolje, da si kot Poncij Pilat umije roke. Zaigra na strune suverene zunanje politike in začasnega zatočišča preganjancev imperija, nato pa Edwarda Snowdna čim prej odpravi njegovi južnoameriški usodi naproti.

To so konture stvarne politike. Ki bo, pa čeprav ta misel zveni skrajno cinično, mlela naprej. Da škripanje železnih čeljusti nekega sistema – s tem parafraziram književnika, satirika Dmitrija Bikova – lahko zmoti drobna pojava nekdanjega analitika obveščevalnih služb, je dobrodošlo dejstvo. Žarek upanja, ki nakazuje, da se tok dogajanja vendarle lahko spreminja. V najslabšem primeru pa je dobro, da se kralju včasih pove, da je brez obleke.

Andrej Stopar, Moskva
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
assange
# 13.07.2013 ob 10:35
@ arnolfus

to z izdajalci je res.

ampak vprašanje, ki se postavlja meni je, če snowdna sploh lahko označimo za izdajalca.
Bake
# 13.07.2013 ob 10:46
Zaenkrat ni izdal še nič takega kar bi škodovalo njegovi bivši domovini. Je pa povedal kako njegova bivša domovina krati človekove pravice širom po svetu in patetično, sodeluje skupaj z "zavezniškimi" vladami pri teh svinjarijah. Si zaradi tega izdajalec? Ne verjamem!

Če je temu tako, bi za izdajalce lahko označil tudi vse izbrisane, ki mahajo s sodbo ESČP in opozarjajo na krivice, ki se dogajajo pred našim pragom.
Majster_
# 13.07.2013 ob 13:11
Snowden ni izdajalec, on je prijatelj ljudi ter človeštva. heroj.
Izdajalci so zda, saj onu izdajajo zaupanje "rijateljev", jim prisluškujejo, vohunijo, manipulirajo, kradejo denar ter informacije. Zda so edini pravi izdajalec.
Brazi
# 13.07.2013 ob 11:49
Važno da ZDA nekoga obtožujejo propagande. Narobe svet :)
David Karlas
# 13.07.2013 ob 11:15
Pri celi stvari pa mi je najbolj bedno to, da to počnejo v imenu boja proti terorizmu, kot da teroristi, ki znajo vozit potniško letalo nebi znali uporabljat javni-privatni ključ šifriranja...

Tukaj gre za eno navadno vsesplošno špioniranje za celim svetom z namenom, da ohranijo gospodarsko moč. Živimo v informacijski družbi, kjer je informacija veliko vredna...

Z prisluškovanjem takšnih razsežnosti oni lahko predvidijo volitve, dobijo umazano perilo tujih politikov in jih nato "blackmail"-ajo da sprejmejo odločitve njim po godu, kradejo informacji evropskih, kitajskih... podjetij in nagrajujejo partnejrje v Prism programu z takšnimi podatki... Res zveni kot znansvena fantastika. Ampak kaj drugega lahko počne takšen objekt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Data_C
enter

Človek nam hoče pomagat mi pa njemu sam si si kriv :S
santana
# 13.07.2013 ob 12:49
Snowden=državljan sveta in svobodnjak
Obama= predsednik ZDA in zvesti suženj kapitala
incognita
# 13.07.2013 ob 12:12
Obama se zanima se specifičnega usumljeneca - že to dovolj pove o odgovornosti in vpletenosti političnega vrha pri prisluškovanju.

Smo dobili že kakšne odgovore? So Američani sploh kaj protestirali oz. vsaj pokazali da jim je mar kaj vse dela Veliki brat? Ne. Vsi skupaj smo kot države in ostali EU politiki, ki se uklanjajo interesom ZDA, ampak pričakujemo, da nekdo, nekje na svetu pa se bo postavil po robu za nas in za Snowdna. Bravo mi!
sonet7
# 13.07.2013 ob 15:16
Izdajalci so ZDA, ki prisluškujejo celemu svetu in prodajajo informacije multinacionalkam...ne pa človek, ki nas na to opozarja!
Whitetrasher
# 13.07.2013 ob 12:29
Mislim,da smo priče velikega medijsko-psihooškega poiskusa.

Več se govori o Snowdnu kot o svinjariji,ki jo je razkril.Kar je najverjetneje cilj propagandistov.

Ljudje smo že itak čisto otopeli in se bomo za lastno dobro postili nadzirati.
Slovenc123
# 13.07.2013 ob 14:01
ZDA so vglavnem vodene iz strani multinacionalk, tako kot večina svet, saj je logično kot 1+1, več denarja boš imel, več moči boš imel, drugače ne gre v trenutnem sistemu.
Terorizem je pa itak "umetno" ustvarjen sovražnik, s čimer poskušajo opravičevati vsa svoja neupravičena dejanja.
Jarik
# 13.07.2013 ob 11:37
Žarek upanja, ki nakazuje, da se tok dogajanja vendarle lahko spreminja. V najslabšem primeru pa je dobro, da se kralju včasih pove, da je brez obleke.

Večkrat bi mu to morali povedat, pa žal ni prilike.
Mislim, da Rusija sicer ne po svoji krivdi tukaj oblikuje neko neutralno politiko, ki pa seveda jasno kaže roge Amerom na drugi strani, kako majhni so lahko, če se slučajno (enkrat ) dvigne cel svet proti (politiki) ZDA.
heureka
# 13.07.2013 ob 14:38
Izdajalcev nihče ne mara. Tudi največji sovražnik ne.+6
Cudno,da prav tisti ,ki agitirajo proti Snowd-nu tako vneto branijo domace izdajalce, pisi domobrance.Vsaj tako se odraza pri postih na temu portalu,najvec kritike prav leti na njega prav z desne falange,
-21
moons
# 13.07.2013 ob 13:32
Sredi Rusije dela Američan protiameriško propagando...
MartinEs
# 13.07.2013 ob 12:49
Ma meni se ta Putin nasploh vedno bolj dopade, ker je izgleda še edini na tem svetu, ki ima jajca!!

Russia Warns Obama: Protecting Monsanto/Syngenta will lead to world war


LINK:
http://www.gatheringspot.net/news-article/general-discussion/russia-warns-obama-protecting-monsantosyngenta-will-lead-world-war#sthash.GaUColj8.dpuf
persean
# 13.07.2013 ob 11:35
Nekateri pač padajo na prvo vrženo fasadno žogo z lepo pentljico in ne razumejo niti ozadja "vodje" mormonov iz Utaha, kjer še zdaleč ni center, ki ga "David Karlas" v naglici z linkom prikazuje.
Poskus razumeti da bojevniki "zmaji" ne popuščajo, kvečjemu imajo večji substitut človeškega adrenalina te pripelje tudi do Feniksa (PHOeN"E"IX). Gre le za eno od točk panja.
YES WE CAN.... (razumi v kolikor lahko spremembo oblike tudi obraza ...)

[url="http://www.youtube.com/watch?v=A6h
njwENnrs"]Vir:
[/url]
Knez_Kocelj
# 23.07.2013 ob 16:09
"V najslabšem primeru pa je dobro, da se kralju včasih pove, da je brez obleke."

V najboljšem primeru pa boš ti Stopar ostal brez službe, v kolikor boš še naprej drezal s temi svojimi bedarijami v kralja !
mornar1310
# 14.07.2013 ob 15:35
Edward Snowden

NOBELOVO NAGRADO ZA RESNICO :) .

Snowden heroj današnjega časa?!
sabler
# 14.07.2013 ob 14:39
Kaj si izdajalec če NE ščitiš najhujše svetovne teroriste in zločince, ki so ugrabili tvojo domovino in jo spreminjajo v satanistično gnezdo?
janezdolzan
# 13.07.2013 ob 14:39
dajmo še kaj o Sloveniji in davkih....
VemDaNeVem
# 13.07.2013 ob 11:33
ne gre za to kaj je povedal javnosti. Rusi (pa tud Kitajci) so zagotovo izsesali njegov računalnik preden so ga izpustili. Rusi pa verjetno še korak naprej, zaslišujejejo ga in vrtajo vanj z vprašanji. Verjetno ima velik za povedat .)))
Mr.D
# 13.07.2013 ob 14:39
Stopr, kupljeni porocevalec za Ameriko.
David Karlas
# 13.07.2013 ob 11:02
Bake nevem če je res, da Snowden ni razkril nič takega kar bi škodovalo Ameriki. Jaz mislil, da je precej tega objavil(v obliki dokumentov ne govoric, ki jih je dejansko ukradel in so bili označeni z "Top secret"). Tako da je človek totalen izdajalec.
Zgodba postane zapletena, ko izveš kaj ta človek razkriva. In sicer, da ZDA masovno krši človekove pravice in to brez sramu in da prisluškuje svojim zaveznicam....

Preber si malo to: http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul
/11/microsoft-nsa-collaboration-user-data

Vse kar se ti pogovarjaš po Skypu(od 14 July 2012 pa tudi gledaš) lahko Obama pogleda...

Not cool... Da ne govorimo o tem kaj ti brskaš na google, MSNjaš, GMailaš, SkyDrivaš, HotMailaš, Yahoojaš...(in z 3th party cookie pa VSE KAR POČNEŠ NA INTERNETU)...

On je IZDAJALEC ampak želi pomagati 99% človeštva mi ga pa ignoriramo...
Rougier
# 13.07.2013 ob 11:30
Naj ga že enkrat zaprejo, da bo mir.
Arnolfus
# 13.07.2013 ob 10:27
Izdajalcev nihče ne mara. Tudi največji sovražnik ne.
Andrej Stopar
link
Nespodobni kaos
47
24. julij 2015 ob 12:18 10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo