Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Papež Frančišek je na svojem enodnevnem obisku dejal: "Nikoli se ne sme pozabiti, da so migranti, še preden so številke, osebe, so obrazi, imena, zgodbe. Evropa je domovina človekovih pravic, in kdor koli stopi na evropsko zemljo, bi jih moral izkusiti, tako bi se tudi bolje zavedal dolžnosti, ki jih mora sam spoštovati in braniti. Žal pa nekaterim, med njimi mnogim otrokom, niti ni uspelo prispeti: življenje so izgubili v morju, postali so žrtve nečloveškega potovanja in bili podvrženi trpinčenju nizkotnih mučiteljev."

Papež se je v soboto odpravil na zaradi dramatičnih razmer in usode migrantov in beguncev zelo naporen enodnevni obisk. 7500 jih je na otokih in ne vedo kam iti, saj je balkanska pot zaprta. Papež se je odločil hitro, ko ga je pred kratkim k temu spodbudil vatikanski uslužbenec.

Njegov obisk pa je bil vsekakor trojne narave: humanitaren, ekumenski in nazadnje tudi političen.

Že leta 2014 je ob obisku Evropskega parlamenta vodstvu Evropske skupnosti dejal: "Ne moremo več prenašati, da bo Mediteransko morje postalo pokopališče." Zato se tudi sedaj ne strinja z odločitvijo Evropske skupnosti, ki želi problem migrantov in beguncev rešiti z denarjem. Ta mir je kratkotrajen! Razmere, tako kot nas je opozoril že leta 2013 med obiskom Lampeduse, pa so tragične! Toka beguncev z denarjem ne bomo ustavili. Trenutno je med prihajajočimi iskalci novega življenja kar 60 odstotkov žena, otrok in invalidov. Papež nas je spodbudil k vzpostavitvi humanitarne poti v Evropo, h gostoljubju in solidarnosti.

Pravoslavni duhovnik z grškega otoka Kalimos, Jorgos Melasa, pravi, da so res revni in majhni, saj na otoku živi le 1400 ljudi. A ne bodo pozabili, da so tudi sami med drugo svetovno vojno bežali v Alep in v Gazo, zato s prihajajočimi delijo, kar imajo.

S svojim obiskom je Frančišek opozoril, da je rešitev za migrante in begunce dolgoročna. Njihov položaj ima vzrok, zato je treba vzpostaviti mir v državah, od koder prihajajo. Zakaj ne naredimo konca nakupovanja nafte po nizki ceni? Zdi se nam, da postaja Islamska država vse večja in močnejša, toda v resnici pobira denar od orožja. Tega nas je želel spomniti papež ob obisku Lezbosa, tudi z navzočnostjo dveh voditeljev pravoslavnih Cerkva.

Na otok ga je povabil carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej, ki mu otok pravno pripada, z grškim premierjem. Pridružil se jima je še nadškof Aten in vse Grčije, Hieronim II. To je bilo prvo večje ekumensko dejanje voditeljev Cerkva v prizadevanju za spoštovanje dostojanstva človeka. Njihov skupni obisk nastanitvenega centra je bila kritika evropski politiki in njenim sterilnim odločitvam in tudi naši brezbrižnosti.

Ob slovesu z Lezbosa je papež dejal "Samo kdor služi z ljubeznijo, gradi mir!", v Rim pa vzel s seboj tri sirske družine.