Romana Kocjančič Foto: MMC RTV SLO
Romana Kocjančič Foto: MMC RTV SLO

Če si priznamo, se lučke in romantičnost božiča razblinijo že na sam dan božiča. Bog se rodi v hlevu. Našem hlevu, kjer so slabosti, grehi. Tu želi priti na svet, zasijati in nas razsvetliti. Vstopa kot majhen otrok. Rad bi nam razpodil vse temne sence, ki nas zasužnjujejo in nas ustrahujejo, da si ne upamo biti, kar smo, in živeti, kakor je prav. Strah nas je!

Novi kralj
Prvi so obiskali Jezusa obrobni in ubogi Judje, pastirji. Nato pa so k njemu prišli od daleč še modri pogani. Pa ne direktno. Učenjaki so nekje na Vzhodu, kje natančno se ne ve, čeprav so naši predniki že stoletja pisali legende, prepoznali zvezdo. Zaupali so ji. Se odpravili na pot in prispeli v Jeruzalem. Obiskali so judovskega vladarja Heroda in mu v kosti vlili kar precej strahu: »Kako se je lahko rodil nov judovski kralj? Bo tudi njemu vladal? Naj ga brž poiščejo, da se ga znebi in sledi svoji volji in načrtom. On sam je edini vladar.«

Zvezda na nebu
Zvezda pa je zopet vzšla in vodila modre učenjake v Betlehem. Pred novorojenim Detetom so učenjaki padli na kolena, ga počastili in mu dali darila. Zares moraš biti učen, da vidiš v novorojenčku Božjega sina. Po treh darovih naj bi bili modri trije. Prvi mu je dal zlata kot novorojenemu kralju. Drugi kadila kot pravemu Bogu. Tretji pa mu je dal mire, s katero so mazili mrtvega človeka. Počastili so Boga. Se vrnili. A ne k Herodu, ampak po drugih poteh domov. Vsem pa so pripovedovali o rojstvu Boga. Lepa zgodba prvih misijonarjev! Nekateri so jim dodali še imena: Miha, Gašper in Boltežar, trije kralji. Le kaj se jim je zgodilo, ko so klečali v hlevu? Koga so videli? Nekaj v njih se je zelo spremenilo in spreobrnilo. Niso bili več isti kralji.

Komu pa mi sledimo?
Ali tudi mi verjamemo svoji zvezdi? Ji sledimo? Imamo pogum, da gremo do svojih najglobljih hrepenenj in smo jim zvesti? Komu zaupate v teh dneh? Jaz le svoji zvezdi. Edina, ki sveti in govori o miru, resnici, pravičnosti. Da, vodi me tudi k Herodu. Ta Herod v meni ne sprejema tuje, ampak svoje volje, kar se pa ne izkaže vedno najbolje. Bolje je zaupati višji sili in Vsemogočnemu. Zato, če niste na predvečer blagoslovili s kadilom in pokropili z blagoslovljeno vodo svojih prostorov, to storite še danes. V veri naredimo Slovenci to kar trikrat: na prvi sveti večer, na silvestrovo in na predvečer praznika Treh kraljev ali Gospodovega razglašenja. Na vrata pa le zapišite 20+G+M+B+13, naj Kristus blagoslavlja vašo hišo! Saj želite biti blagoslovljeni vse leto?!