Kolumne
Italijanska novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi
Italijanska novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi sta objavila zaupne vatikanske dokumente, zdaj pa sta obtoženca na nenavadnem sodnem procesu, ki poteka v Vatikanu. Foto: Reuters
Mojca Širok
Mojca Širok je dopisnica RTV Slovenije iz Rima. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Sodna farsa v Vatikanu

Kolumna Mojce Širok, dopisnice iz Rima in Vatikana
30. november 2015 ob 12:11,
zadnji poseg: 30. november 2015 ob 13:39
Rim - MMC RTV SLO

Sojenje obtoženim zaradi objave zaupnih dokumentov Svetega sedeža, ki se je prejšnji teden začelo v Vatikanu, je še večja farsa od procesa proti osebnemu strežniku papeža Benedikta XVI., ki je potekal pred tremi leti.

Predstavljajte si, da ste novinar in v roke dobite potrdila o plačilih v višini 200.000 evrov, s katerimi je fundacija, pristojna za zbiranje denarja za znamenito rimsko otroško bolnišnico Bambin Gesù, ki je v delni lasti Vatikana, poravnala del stroškov za obnovo stanovanja pomembnega kardinala.

Kaj boste storili?

Predstavljajte si, da ste novinar in v roke dobite sveženj dokumentov, ki govorijo o tem, da državno tajništvo, papeževa vlada, ne vodi natančne evidence o tem, kako je porabljen denar, ki ga verniki z vsega sveta namenjajo za papeževa dobra dela. Dokument, v katerem piše, da je bilo leta 2012 dobrih 35 od 53 milijonov evrov, ki so jih verniki v okviru tako imenovanega Petrovega novčiča darovali papežu zato, da jih ta porabi v dobrodelne namene, v resnici porabljenih za vzdrževanje rimske kurije.

Kaj boste storili?

Italijanska novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi sta dokumente objavila.

"Če dobim v roke zaupen dokument, moram najprej storiti dvoje: preveriti njegovo verodostojnost in ugotoviti, ali je njegova vsebina v javnem interesu. Če oboje drži, ga objavim. Lahko ga tudi uničim ali shranim v predal. Toda če ga uničim, sem se izneveril svojemu poklicu, če ga shranim, sploh nisem novinar," mi je leta 2012, ko je v knjigi objavil zaupne dokumente iz urada papeža Benedikta XVI., dejal Nuzzi.

Tudi takrat je v Vatikanu izbruhnil velik škandal. A ne zaradi vsebine objavljenih zaupnih dokumentov, ki so govorili o korupciji v vatikanski kuriji in sporih med vplivnimi kardinali. Škandalozno je bilo to, da se je ta vsebina pojavila v javnosti.

A pod Benediktom XVI., osebno zadržanim papežem konservativnih teoloških stališč, sta na zatožno klop vatikanskega sodišča sedla samo dva obtožena: Paolo Gabriele, papežev osebni strežnik, obtožen, da je iz papeževega urada več let jemal zaupne dokumente in jih nazadnje predal novinarjem, in računalniški tehnik državnega tajništva Claudio Sciarpelletti, ki naj bi mu pri tem pomagal. Oba sta bila obsojena na zaporno kazen, papež, ki je le nekaj mesecev zatem odstopil, pa ju je pomilostil.

Tokrat je Vatikan šel korak dlje. In, kot vemo, z blagoslovom Benediktovega naslednika, teološko odprtega in socialno naravnanega papeža ljudskih src, Frančiška. Med obtoženimi so trije ljudje, ki naj bi dokumente izročili novinarjem, in tokrat tudi novinarja, ki sta dokumente objavila.

"Dragi bratje in sestre," je po nedeljski molitvi 8. novembra na Trgu svetega Petra dejal papež, "vem, da so mnoge med vami razburile novice o dokumentih Svetega sedeža, ki so bili ukradeni in objavljeni. Zato bi rad povedal, da je kraja dokumentov kaznivo dejanje. Sramotno dejanje, ki nikomur ne koristi."

Frančišek ima zagotovo prav, saj je bil prav on tisti, ki je takoj po izvolitvi zaostril vatikansko zakonodajo glede objave zaupnih dokumentov. Ampak zakaj potem nobeden od obtoženih, kot je doslej znano, ni obtožen kraje?

To je le prvi absurd celotne zgodbe.

Drugi je ta, da so štirje od obtoženih italijanski državljani. V Vatikanu velja italijanski kazenski zakonik iz konca 19. stoletja, ki so ga v Italiji že davno poslali na smetišče zgodovine. Svobode tiska, ki je v Italiji zapisana v 21. členu ustave, Vatikan ne pozna.

Tretjič: obtoženi so bili teden dni pred začetkom sojenja obveščeni, da so uradno obtoženi in da jim bodo sodili. Dokumentacijo tožilstva in obtožnico so lahko videli na dan začetka procesa. V rokah so ju lahko imeli približno uro. Niso ju smeli prekopirati, ne odnesti s seboj.

In četrtič, odvetnike jim je dodelil Vatikan po službeni dolžnosti. Spoznali so jih na dan začetka sojenja, ko so lahko skupaj z njimi prelistali obtožnico in tožilsko dokumentacijo, ki ne smeta zapustiti prostorov sodišča. Odvetnika, ki sta si jih izbrala novinarja, so v Vatikanu zavrnili. V Vatikanu ju ne moreta zastopati, ker nista "akreditirana" pri vatikanskem sodišču. Z drugimi besedami, pred vatikanskim sodiščem ju lahko branijo le odvetniki, ki imajo od Vatikana licenco, da lahko delajo v Vatikanu in si tam služijo kruh.

In petič, v Italiji ni vsaj teden dni, odkar je bilo objavljeno, da vatikansko sodišče preganja italijanska novinarja zaradi kaznivega dejanja objave dokumentov, dogodka javno komentiral noben politik, predstavnik vlade ali parlamenta, opozicije ali vladnih strank. V četrtek so nato javno pismo podpore novinarjema podpisali 103 poslanci in sentorji od skupno 945.

Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, kako bi se odzvali italijanska javnost, parlament in diplomacija, če bi novinarjema, italijanskima državljanoma, zaradi objave dokumentov več kot očitno izjemnega javnega interesa, brez osnovne pravice do obrambe, ki velja v vsaki demokratični državi, sodili ne v Vatikanu, ampak v neki drugi tuji državi.

Zaradi objave zaupnih dokumentov slovenske vlade v Sloveniji, na primer. Ali v Franciji. Rusiji. Na Kitajskem. Iranu. Severni Koreji. Primeri držav so izbrani poljubno.

Ali Vatikan preiskuje tudi dejanja, na katera so v objavljenih zaupnih dokumentih opozorili notranji revizorji, ki jih je imenoval papež, predvsem zlorabo finančnih darov vernikov, namenjenih izključno za dobrodelne namene, ni znano.

Sojenje se bo odvijalo z naglico, o kateri lahko v pravosodnih sistemih drugih držav samo sanjajo: obravnave bodo potekale vsak dan dopoldne in popoldne, sodba pa naj bi bila še pred koncem leta.

Mojca Širok, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Janček
# 30.11.2015 ob 13:30
Vsi imajo ozek pogled na Vatikan, samo Mojca Širok.
el CARTEL
# 30.11.2015 ob 13:02
"vem, da so mnoge med vami razburile novice o dokumentih Svetega sedeža, ki so bili ukradeni in objavljeni. Zato bi rad povedal, da je kraja dokumentov kaznivo dejanje. Sramotno dejanje, ki nikomur ne koristi."

zanimivo,
papežu je očitno večji problem izginjanje dokumentov kot pa to da kurija porablja denar za uboge pravzaprav zase.

in pa, seveda koristi - koristi javnosti.
zato pa sta novinarja objavila.
tole njuno preganjanje pa je le ustrahovanje bodočih novinarjev, ki bi pomislili informirati javnost. čisto v totalitarističnem stilu.
--

ne imeti nepravilnosti,
pa ne bo dokumentov o nepravilnostih
in ti pač ne bodo "ukradeni". in ne bodo pricurljali v javnost
darkwader
# 30.11.2015 ob 13:11
In podporniki RKC-ja bodo solil pamet o tolitarizmih.
dr. LeQuack
# 30.11.2015 ob 14:01
Nekatere ovce ne bodo spregledale nikoli. Ko je poljski duhovnik ki službuje v Vatikanu priznal da je gej in je v razmerju (pazi to) z odraslim moškim, so ga naslednji dan izključili. Ko je bilo ugotovljeno da je ničkoliko duhovnikov zlorabljalo otroke, so vse pometli pod preprogo ali jih celo premestili, da so lahko zlorabili še več otrok. A res morajo zlorabiti vašega otroka da boste spregledali?
Tugomer1000
# 30.11.2015 ob 12:31
Dandanes je celotna RKC farsa, še pred 200 leti pa ni bilo tako smešno, so te kaj hitro skurili na grmadi.
Ta današna ''Frančiškovska Inkvizicija'' je pa lahko kvečemu sporna, ker se Vatikan vtika v notranje zadeve Italije.
Tylos
# 30.11.2015 ob 13:04
Poganstvo je zakon !!
DamnDyD
# 30.11.2015 ob 13:30
Da bi uvedli preiskavo o dogodkih, ki jih ti dokumenti opisujejo, tega pa ne! Pokvarjeno!
sosman
# 30.11.2015 ob 13:25
RKC d.d., v lasti neizmerne količine premoženja, hočejo pa vedno več. Papež je le PR, pravi so zadaj in nikoli jim ni dovolj. Neizmerna pogoltnost in izprijenost.
Lintver
# 30.11.2015 ob 14:03
Tones, ali se ti zdi normalno, da je državljan demokratične Italije deležen sojenja v absolutistični monarhiji Vatikan?

Dragi katoliki, tukaj se kaže vaša morala, s tem, da zagovarjate sojenje novinarjema, ki sta samo razkrila resnico.
Brezdelnež
# 30.11.2015 ob 13:53
Vatikan je suverena država v kateri imajo diktaturo... In o tem, da je novinar storil kaznivo dejanje na ozemlju diktatorskega Vatikana, bi se tudi lahko pogovarjali. Novinar se mora držati pravil, ki jih je sam opisal in ob enem povedal, da je te dokumente dobil v roko... Lahko jih je dobil tudi v Sloveniji!? Da je rkc z vatikanom na čelu ena mafijska združba, pa priča tudi njihov režim, ki novinarju ne omogoča, da se brani po pravni poti! V S.Koreji obtoženci po moje tudi ne smejo imeti svojega odvetnika in ves svet se nad tem zgraža.... No-sam pa se zgražam nad celim svetom, ker je hinavski. Upoštevajmo pravila, takrat, ko so za nas koristna, ko pa nam škodijo, si pa izmišljamo svoja in podpiramo politike in posameznike (TUDI VATIKAN IN PAPEŽA), ki so nam zabičali, da so S. Korejci agresorji! Pravi agresor je religija, ki je opij za ljudstvo. Mar vidimo kje kakšnega Primca ali Štuheca, da bi spet ustanovili kakšen odbor v podporo novinarja in proti vatikanskemu krivosodju??? Aja-ti ljudje so neposredno vpleteni v vatikanske svinjarije in svinjarije Mariborske nadškofije in RKC na sploh! Sram vas naj bo! Okradli ste ljudi, zdaj bo pa odgovarjal nek novinar, ki je javnosti predstavil več kot očitno verodostojno dokumentacijo iz sračjega gnezda Vatikan"!
ŠarliBebo
# 30.11.2015 ob 14:11
Primc, Janša in ostala kompanija so že odšli protestirat proti krivosodju.............Aja, ti so njihovi......ti lahka delajo kar čjo....
Bivši uporabnik
# 30.11.2015 ob 14:04
Poglej jih, gustle, zdaj je pa novinarka kriva, ker kler krade kot sraka. Vedno so jih polna usta udbomafije, pa je ta, vključno s tapravo mafijo, zelenec proti RKC. A branili jih bodo do konca. Morda pa zvone 3 in 4 kmalz pocinglata. To bo zabavno.
Anzi23
# 30.11.2015 ob 14:23
Ljudje, ki razkrivajo gnusobe so kaznovani, tisti, ki pa jih počnejo se pa delajo žrtve. Narobe svet.
oliva
# 30.11.2015 ob 17:18
Spet en dober članek, z glavo in repom, se pridružujem Ples, super napisano.

A je sploh še kdo normalen?
kako lohk TO zagovarjate, kdorkoli, to ni več res.

Taisti folk ima kampanje za otroke gre, pa to je norčevanje iz vsega kar je.
Ples
# 30.11.2015 ob 15:50
Sicer pa, bravo Mojca Širko, super napisano!
Koprčan98
# 30.11.2015 ob 15:29
Hebes krscanstvo, hebes islam, hebes vse religije!
Cerkvena infrastruktura je obdavcena ja ali ne? Ce ni, takoj obdavcit vse. Ali pa cerkve, moseje ipd spremenit v zatocisca za brezdomce
OpenYourEyes
# 30.11.2015 ob 14:26
Oba sta bila obsojena na zaporno kazen, papež, ki je le nekaj mesecev zatem odstopil, pa ju je pomilostil.

Je koga ubil, ali kaj podobnega, da jim ni dovolj, božja kazen in večno gorenje v peklu ? Se štab dobro zaveda, da gre zgolj za pravljico in posledično imajo željo po kaznovanju z zaporom...

Če bi bil jaz resnično veren, kot mnogi tudi nekateri MMC užaljenci mislijo da so:

1. Brigalo bi me za kazni, saj bog baje vse presodi in pravično kaznuje, vsaka krivica pa predstavlja bonus točke.
2. Brigalo bi me za nevernike, važno bi bilo v kaj jaz verjamem in da bom 100% v nebesih, zagotovo ne bi bil tako nestrpen kot 3/4 vernikov, ki se vtikajo v vse, samo sebe ne vidijo, da niti ne živijo po zapovedih in, da če je vse res, bodo tudi oni goreli z nami ateisti.
3. Ukvarjal bi se z ekstremnim športom, da bi čimprej srečal svoje stvarnika v raju, če že samomor ni dovoljena bližnjica.
ZeK
# 30.11.2015 ob 15:35
Sodna farsa v Vatikanu

nobene sodne farse ni. pač sodijo po svojih zakonih.

farsa je obstoj Vatikana kot takega. absolutne monarhije, kjer ima papež absolutno sodno, izvršilno in zakonodajno oblast.
dr. LeQuack
# 30.11.2015 ob 14:48
@PeterF: Najprej si razčisti pojme, homoseksualec in pedofil, potem pa se oglašaj. Sporazumni spolni akt med dvema odraslima je verjetno v tvojem svetu zavrženo dejanje. V mojem je to napad odraslega na otroka. In tukaj ni debate ali hetero ali homoseksualnost. Je zgolj pedofilija in kot taka vsega obsojanja vredna, pa če je to v domačem okolju, šoli ali cerkvi. S tem da ima slednja največ problemov počistiti s tem.
Lintver
# 30.11.2015 ob 14:18
2haha, novinarstvo je četrta veja oblasti v vsaki demokratični državi. Svoboda medijev in novinarjev je pomembna za demokracijo. Če na primer politiki delajo nekaj narobe, pa državljani o tem ne vedo ničesar, bi lahko politiki s takšnimi nepravilnostmi nadaljevali, kar je slabo za demokracijo. Novinarstvo v imenu državljanov nadzoruje delovanje tistih, ki imajo v družbi moč, in državljanom posreduje preverjene informacije o ključnih dogodkih doma in po svetu. Ker je novinarstvo tako pomembno, pravimo, da je četrta veja oblasti ali pes čuvaj demokracije.

https://www.youtube.com/watch?v=-vqFTAdJOnA
Daedalus
# 30.11.2015 ob 15:26
Čakam komentar MMC-jeve Angelce in proteste g. Primca.
vidaest
# 30.11.2015 ob 14:11
Brrr, Frančišek hitro pokliči njegovo ekscelenco monsignorja dr. Rodeta Konkvistadorja, znamenitega izterjevalca, pardon izganjalca Hudobca, da prežene greh iz kurije. Samo tako se lahko tja spet naseli božji mir.
Lintver
# 30.11.2015 ob 13:50
bušman."Novinarka spet blati Cerkev. Ne navede denimo, da je vatikan suverena država, ki lahko sodi komurkoli, ki je na njenih tleh storil kaznivo dejanje. Slovenija je v tem primeru banana republika, ker njeno sodstvo ne deluje oz. deluje le v dobro priviligirane kaste- levakov, da ne bo nesporazuma."

Ja, Vatikan je suverena država od leta 1929. Kdo je podelil suverenost Vatikanu?

The Lateran Treaty (Italian: Patti Lateranensi; Latin: Pacta Lateranensia) was one of the Lateran Pacts of 1929 or Lateran Accords, agreements made in 1929 between the Kingdom of Italy and the Holy See, settling the "Roman Question". They are named after the Lateran Palace, where they were signed on February 11, 1929. The Italian parliament ratified them on June 7, 1929. Italy was then under a Fascist government, but the succeeding democratic governments have all upheld the treaty. It recognized the Vatican as an independent state, with Prime Minister Benito Mussolini agreeing to give the church financial support in return for public support from the pope at the time.

Kakšno državno ureditev ima Vatikan?

Papež je poleg funkcij v katoliški cerkvi tudi posvetni suveren Vatikanskega mesta. Njegov položaj je položaj absolutnega monarha. Ne glede na to dejansko posvetno oblast izvajajo še nekateri drugi organi, ki pa jih imenuje papež in jih lahko kadarkoli odpokliče. Najpomembnejši je državni tajnik Rimske kurije, ki ima pomembna pooblastila in ga v medijih včasih primerjajo z zunanjim ministrom. Njegov mandat je sicer vezan na vladavino določenega papeža, vendar ga lahko novo izvoljeni papež ponovno imenuje. Poleg tega je pomembna tudi funkcija guvernerja (governatore) Vatikanskega mesta, ki ga – pogojno – včasih imenujejo župan Vatikana.

Absolutna monarhija????

Kaj pa morala v Vatikanu? Je v skladu s splošno deklaracijo o človekovih pravicah?

Poglejmo sodobne čase in kako cerkvena morala caplja za moralo sekularne države.

1.) Deklaracija o človekovih pravicah: večina držav sveta jo je podpisala, začenši z letom 1948. Vatikan jo še ni podpisal.

2.) Ukinitev smrtne kazni: Večina držav jo je že ukinila (prva Venezuela 1863). Vatikan je ukinil smrtno kazen leta 2013.

3.) Konvencija ZN o zaščiti otrok: od 1989 naprej, hitro jo sprejme večina držav. Vatikan je konvencijo leta1990 podpisal, v praksi stopi v veljavo 2014 (prvič v vatikanskem zakoniku omenjeni prekrški: otroška prostitucija, pornografija, spolna zloraba otrok) Opomba: vatikan sprejel zakone pod pritiskom Združenih narodov.
4.) Ženska volilna pravica: od 1893 naprej. Vatikan ne pozna ženske volilne pravice.
5.) Židovsko vprašanje: 1965 leta so končno našli odgovor na to vprašanje. 1965 objavljen sklep Vatikana se glasi "Judje niso krivi za uboj Jezusa". Človeku se ob tem najbrž posveti, kakšna je vloga cerkve pri antisemitizmu.
6.) Amnesty International: od 1961 - organizacija za človekove pravice ima izpostave v več kot 150 državah sveta, V Vatikanu je ni.
Lintver
# 30.11.2015 ob 15:49
Kaj o tem pravijo italijani?

“Quello che non è accettabile, però, è che due cittadini italiani, i cui libri sono stati stampati in territorio nazionale, rischino, da uno Stato estero, una pena che può arrivare a otto anni di detenzione per aver pubblicato notizie, fatti, dati non smentiti, anzi attraverso una documentazione inoppugnabile. Notizie, fatti, dati di sicura ‘rilevanza pubblica’, la cui pubblicazione è consentita sia dalla Costituzione italiana all’articolo 21, ma soprattutto dalla Corte d’Europa che, con una giurisprudenza ormai consolidata da numerose sentenze, stabilisce che ‘l’interesse pubblico’ debba prevalere persino quando viene violato un segreto di Stato”.

Prevod:

"Ni sprejemljivo, da dvema italijanskima državljanoma, katerih knjige so bile natisnjene na teritoriju lastne države, grozi kazen tuje države. Kazen za javno objavljanje novic in dejstev, lahko traja do 8 let.Objavljanje novic in dejstev, ki so v dobro javnosti, v Italiji ščiti 21 člen zakonika, v Evropi pa evropsko sodišče, ki pravi, da ima interes javnosti prednost pred državno skrivnostjo."
Ples
# 30.11.2015 ob 15:49
In petič, v Italiji ni vsaj teden dni, odkar je bilo objavljeno, da vatikansko sodišče preganja italijanska novinarja zaradi kaznivega dejanja objave dokumentov, dogodka javno komentiral noben politik, predstavnik vlade ali parlamenta, opozicije ali vladnih strank. V četrtek so nato javno pismo podpore novinarjema podpisali 103 poslanci in sentorji od skupno 945.

Tole veliko pove o dejanski ločenosti cerkve in države v Italiji.
KovacevaKobila
# 30.11.2015 ob 14:45
Treba je udrihat po RKC in ščititi svoje!

Ah, kakšna neusmiljena svojat smo! Grobo se spravljamo na dobričine, ki grulijo 'ne kradi' in 'ne laži', nato pa prispevke za otroško bolnišnico trošijo za obnovo lastnih stanovanj.

Povrhu vsega pa imamo ob branju vašega komentarja vtis, da ste vi tisti, ki 'ščitite svoje'. Kaj naj rečem, res smo grozljivi.
Lintver
# 30.11.2015 ob 15:19
"Mariborska nadškofija je edina, ki je zanikala informacijo iz moje knjige. Hočem povedati, da nihče drug ni zanikal niti vrstice od dvestosedemnajstih strani," trdi novinar Emiliano Fittipaldi.

peglezn
# 30.11.2015 ob 16:44
Ob tem pa nikakor ne pozabimo:

"Za otroka gre!"
Lintver
# 30.11.2015 ob 15:39
Naši novinarji so še blagi, v tem članku omenjajo inkvizicijo v 21. stoletju.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3332265/An-Inquisition-21st-Century-Two-journalists-exposed-greedy-cardinals-struggles-Pope-faced-cleaning-mismanagement-trial-Vatican.html
Lintver
# 30.11.2015 ob 14:38
janez123, novinarja imata dokaze za svoje trditve, problem pa je v tem, da vatikanska zakonodaja sploh ne pozna koncepta svobodnega tiska. Ko govoriš o demokraciji, ki je mrtva, je to tvoje mnenje, ki se mu tudi sam(delno) pridružujem. Ko govoriš o Vatikanu, govoriš o državici, ki demokracije ni nikoli poznala.
Lintver
# 30.11.2015 ob 14:32
janez123, torej se strinjaš s tem, da za objavo resnice greš v zapor? Kako lahko to opravičiš? Ali so mediji ob vsaki novici dolžni napisati tudi kaj je dobrega v tem? Se pravi, ko bo šel naslednjič Franci zaradi ropa v zapor, bo v novici pisalo, da je ob tem tudi sosedovi micki nosil lepe rože? Ali bo to zate prava uravnoteženost poročanja?
DrMrrr
# 30.11.2015 ob 15:51
Paradoks je ta, da so novinarji sicer samostojni in neodvisni, le da ne smejo objavljati zaupnih dokumentov oz. informacij, ki iz njih izidejo, temveč le uradne informacije tistih, ki so predmet novinarske preiskave. Pri tem pa so novinarji torej vsekakor samostojni in neodvisni.
(Skratka, z zaupnostjo dokumenta si rešil problem in lahko menda počneš, kar te je volja. - Vse dokler takšen dokument ne "uide" tajnosti. S tem pa je storjeno kaznivo dejanje. - Zaprti krog, s čemer samostojnost in neodvisnost postaneta farsi.)

Ne bi raje Vatikan kazenski pregon (in kazen) prepustil Najvišjemu in torej v Božje roke?! Po načelu "kdo sem jaz, da bi sodil" (citiram papež Benedikta XVI.)?
Lintver
# 30.11.2015 ob 14:44
2haha:"@ Lintver .. še nekaj glede tistih točk v enem od nedavnih postov, treba se je malo zamisliti, kakšna bi bila logika sploh za vpeljavo nekaterih zakonov v vatikanu in pa da je morda pa le tudi kakšen plus, biti malo drugačen, ne?"

S katero točko se ne strinjaš oziroma drugače povedano, kateri skupini ne pripadajo pravice? Ženskam? Otrokom? Judom? Se strinjaš s smrtno kaznijo?

1.) Deklaracija o človekovih pravicah: večina držav sveta jo je podpisala, začenši z letom 1948. Vatikan jo še ni podpisal.

2.) Ukinitev smrtne kazni: Večina držav jo je že ukinila (prva Venezuela 1863). Vatikan je ukinil smrtno kazen leta 2013.

3.) Konvencija ZN o zaščiti otrok: od 1989 naprej, hitro jo sprejme večina držav. Vatikan je konvencijo leta1990 podpisal, v praksi stopi v veljavo 2014 (prvič v vatikanskem zakoniku omenjeni prekrški: otroška prostitucija, pornografija, spolna zloraba otrok) Opomba: vatikan sprejel zakone pod pritiskom Združenih narodov.
4.) Ženska volilna pravica: od 1893 naprej. Vatikan ne pozna ženske volilne pravice.
5.) Židovsko vprašanje: 1965 leta so končno našli odgovor na to vprašanje. 1965 objavljen sklep Vatikana se glasi "Judje niso krivi za uboj Jezusa". Človeku se ob tem najbrž posveti, kakšna je vloga cerkve pri antisemitizmu.
6.) Amnesty International: od 1961 - organizacija za človekove pravice ima izpostave v več kot 150 državah sveta, V Vatikanu je ni.
garmond
# 30.11.2015 ob 14:22
Kadija te tuži, kadija ti sudi.
peglezn
# 30.11.2015 ob 14:21
Ja zadnji teden pa mi prav ne uspe obdržati komentarja ne teh straneh.

Kaj je torej bilo v mojem predlogu vrednega brisanja:
- predlog, da se novinarj razčetveri oz. se jima potrga ude, zažge na grmadi, da na mučilnico...

Mislim, saj nisem predlagal kaj barbarsko arabskega a la bičanje in obglavljanje...
oliva
# 30.11.2015 ob 17:23
Koprčan98, pameten post, podpis.
Olympic1
# 30.11.2015 ob 14:02
Hja vse res in prav, ampak to zgovarjanje, da ste dolzni objavljat resnico... Kako vam gre pa objektivno porocanje o t.i beguncih od rok? Samo v razmislek
Lintver
# 30.11.2015 ob 14:48
tones:"@Lintver

A ni tako povsod? Če storim kaznivo dejanje v Avstriji, a misliš da mi ne bodo tam sodili ali kaj? Primera ne poznam, kaj je resnica in kaj ne, nisem trdil, samo iz članka se hitro vidi, na katero stran avtor tišči.
Za razmislek pa... v imenu novinarstva se vseeno ne sme izvajati kaznivih dejanj, kajne?"

Ja, sodili ti bodo v Avstriji, vendar se sodna praksa v Avstriji glede novinarskih pravic ne razlikuje od slovenske oziroma sodne prakse Evropske unije.
To, kar sta ta dva novinarja storila, je kaznivo dejanje po vatikanskih zakonih, ne pa po zakonih italijanske republike. Ali misliš, da bi tebe slovenija izročila Savdski arabiji, kjer bi ti sodili po njihovem pravu(šeriatskem) in te kaznovali v skladu z njihovo kaznovalno politiko?
2haha
# 30.11.2015 ob 14:26
@Lintver da v teoriji je vse tako kot si napisal in kot nas večina ve, da bi moralo biti. Praksa pa je drugačna, saj se novinarska svoboda zlorablja za vse drugo kot novinarstvo in kar je največji problem, dostikrat ni na strani ljudsta ali na strani večine ljudstva, temveč nam celo vsiljuje ideje in prepričanja, pred katerimi bi nas mogla varovati oz. oporjati na njih....
urle
# 12.06.2017 ob 17:56
Bravo, Mojca!
Daedalus
# 01.12.2015 ob 15:07
Angleca kje si, pogrešamo tvoje globoke misli in razsvetljenost!
mile952
# 01.12.2015 ob 09:02
Sodite jih po njih delih, ne besedah.
tones
# 30.11.2015 ob 14:44
@Lintver

A ni tako povsod? Če storim kaznivo dejanje v Avstriji, a misliš da mi ne bodo tam sodili ali kaj? Primera ne poznam, kaj je resnica in kaj ne, nisem trdil, samo iz članka se hitro vidi, na katero stran avtor tišči.
Za razmislek pa... v imenu novinarstva se vseeno ne sme izvajati kaznivih dejanj, kajne?
2haha
# 30.11.2015 ob 14:30
@ Lintver .. še nekaj glede tistih točk v enem od nedavnih postov, treba se je malo zamisliti, kakšna bi bila logika sploh za vpeljavo nekaterih zakonov v vatikanu in pa da je morda pa le tudi kakšen plus, biti malo drugačen, ne?
semaino
# 30.11.2015 ob 13:42
Mojca, Mojca, .... :).
2haha
# 30.11.2015 ob 14:06
novinarji imajo tako ali tako preveč svobode.... pa še te ne izkoristijo za revolucionarne stvari, ki jih je novinarstvo zmožno, raje izumljajo toplo vodo in se smilijo sami sebi, sicer pa kraja je kraja, tatovi so lahko srečni, da so(upam) že prešli čase sekanja rok za podobne prekrške...
janez123
# 30.11.2015 ob 14:33
@Lintver
"Ker je novinarstvo tako pomembno, pravimo, da je četrta veja oblasti ali pes čuvaj demokracije."

Novinarstvo je že dolgo samo še v službi lobijev. Novice, ki jih beremo, so oblikovane točno z določenim namenom efekta, načrtovano filtrirane, načrtovano pristranske in seveda načrtovano polne čustvenih argumentov (da ja bralci ne bi preveč uporabljali možganov). Demokracija je mrtva. To se vidi v Siriji, pr nas pa tudi že! Neodvisnih in nepristranskih medijev NI.
pietetnik
# 01.12.2015 ob 11:10
Papež je bil v Afriki, vi pa pišete o novinarjih v Vatikanu...
Najbrž vas papež in njegovo delo ne zanima!

Ali ni to farsa, ki jo vi ustvarjate... Bolj umazane Cerkve ni, kot jo usvarjate vi!
Tudi to je absurd celotne zgodbe.

Mojca, vam pa vse najboljše za vaš god prihodnji teden!
Peter F.
# 30.11.2015 ob 14:03
Piše se objektivno, ne pa posmehljivo.
Me zanima če bi si upala o kakšnem sojenju kje na bližnjem vzhodu pisati o kakšnih farsah.
Bi najbrž hitro bilo kje kabum.
Mojca Širok
link
Leve in desne ideologije v Italiji ni več
60
6. marec 2018 ob 13:23 Italija je doživela politični potres: zmagovalca sta dva, Gibanje petih zvezd in Liga, poražencev pa cela vrsta: na prvem mestu Matteo Renzi, še pred štirimi leti čudežni deček italijanske politike, ...
Več novic ...
Kazalo