Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 23 glasov Ocenite to novico!
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Solidarnost v dveh oblikah

Kolumna Studia City
26. oktober 2015 ob 21:30,
zadnji poseg: 26. oktober 2015 ob 22:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

V ozadju begunske agonije se kristalizira komaj opazna politična dimenzija pogajanj med Turčijo in Nemčijo.

Pred dobrim mesecem je Evropska unija turški vladi ponudila milijardo pomoči, a ker so begunski valovi v enaki intenziteti še naprej prihajali na Balkan, je nedavno nemška kanclerka Merklova turškemu predsedniku Erdoganu za oskrbo begunskih centrov v Turčiji ponudila 3 milijarde. Po zadnjih podatkih kaže, da je nova vsota krepko upočasnila nezakonite migracije iz Male Azije proti grškim otokom.

Druga dimenzija je seveda humanitarna. Slovenski premier Miro Cerar, ki je potreboval teden dni, da je prišel v begunske centre, je vešče preusmeril kritiko na račun hrvaške politike. Toda to je storil kot šolar, ki je zaradi nespodobnega vedenja zatožil sošolca učiteljici. Bilo je tragikomično gledati premierjev izliv pred evropskim komisarjem Avramopulosom, ki pa Cerarja ni pohvalil niti se ni razjezil nad hrvaškim premierjem Milanovićem, ampak je brezbrižno dejal – take slike smo že dostikrat videli.

Sama organizacija begunskih centrov ima na Slovenskem usodno pomanjkljivost. Več tisoč beguncev je strpanih v treh malih krajih ob meji - v Dobovi, Brežicah in Rigoncih, kjer so obupne humanitarne razmere med begunci in veliko frustracij in tesnobe med domačini. Vlada se je namreč eksodusa lotila stihijsko, čeprav je bilo že tedne od gradnje madžarske ograje na mejah jasno, da bodo begunske kolone izbrale edino preostalo geografsko pot proti severu skozi Slovenijo.

Slovenska vlada se je odločila za solidarnostno držo, toda solidarnost se pojavlja v dveh različnih oblikah. V Ljubljani dominira salonski govor humanitarnosti, medtem ko se v krajih, kjer humanitarnost udejanjajo in nastanjujejo begunce, širi utrujenost in nejevolja zaradi begunskih množic, ki krepko presegajo število domačinov.

Zakaj premier Cerar humanitarnosti ne porazdeli bolj enakomerno po celotni državi? Zakaj ne odpre nastanitvenih centrov tudi v mestih, kot sta denimo Celje in Ljubljana?

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Kefren
# 27.10.2015 ob 09:52
Nek razgledan novinar ki razglablja o tej temi bi se vsaj moral malo pozanimati o tematiki, potem bi ugotovil da recimo v Celju že je poln namestitveni center, pa še marsikje drugje v državi...
Ribiič
# 27.10.2015 ob 12:51
Če imajo Rigonci nekaj tisoč beguncev, bi se spodobilo ,da bi jih imela Ljubljan tudi kakih 10.000.
mend055
# 27.10.2015 ob 09:21
Bernard Nežmah,
ampak zakaj vlada ne razmišlja, da bi javno naznanila, kako bo Slovenija ustanovila in skrbela za en begunski center v t. i. varnih državah okoli Sirije (Turčija, Jordanija ...; pa arabske države, na primer revna Saudska Arabija...). Recimo za 1500 ljudi in za tega skrbimo mi - TA CENTER PA NAJ BO TAM, NA VARNEM, do trenutka, ko se bodo begunci lahko vrnili nazaj.
A kaj, ko jih večina menda ni iz Sirije.
Če to ne bi bila človekoljubna gesta, bolj pisana na kožo nacionalno varnostnim razmeram v Sloveniji naši ...
Expatriot
# 24.02.2016 ob 17:38
Eden redkih sposobnih kolumnistov na RTV, in edini spodoben na studiu siti.

Zakaj nima novih prispevkov???
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo