Kolumne
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 9 glasov Ocenite to novico!
Aleksis Cipras
Cipras je v svojem doslej kratkem vladanju dokazal, da je spreten politik. Julija ga je na referendumu podprlo več kot 60 odstotkov ljudi, nato pa je to zmago spremenil v poraz, vendar na način, da mu večina volivcev tega sploh ni zamerila. Foto: Reuters
Špela Novak
Špela Novak je novinarka Radia Slovenija. Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Velika zmaga Ciprasa. Se boj nadaljuje?

Kolumna Špele Novak iz Grčije
21. september 2015 ob 12:50,
zadnji poseg: 21. september 2015 ob 14:52
Atene - MMC RTV SLO

Tudi Grčija se spoprijema z begunsko krizo. Pravzaprav so množice beguncev v zadnjih letih postale že del vsakdanjosti. V zadnjih tednih pa se je naval beguncev še povečal. Postali so del Aten.

Čeprav so večino odpeljali v zbirne centre, številni dneve in noči preživljajo v parku in na trgu nekaj kilometrov severno od Akropole, kar pa je še vedno del širšega središča Aten. Spijo blizu ceste, po kateri so nekoč prebivalci bližnjih vasi prihajali v Atene, kjer so iskali delo. Tudi oni iščejo varnost in možnost normalnega načina življenja.

Problematika beguncev je vprašanje, s katerim se mora spoprijeti tudi grška vlada. Tudi tu se je pokazalo, da se je Evropa kot celota nespodobna spopadati s krizami. Pa naj gre za begunce ali za grško finančno krizo.

Čeprav ima Alexis Cipras za sabo le šest mesecev vladanja, je v tem času že dodobra spoznal to Evropo. Svojo prvo igro z Evropsko unijo je izgubil. Čeprav je imel na julijskem referendumu za sabo podporo velike večine Grkov, so bili pritiski na drugi strani prehudi in je moral podpisati nov memorandum o finančnem programu za Grčijo. To je bila popolna kapitulacija, je rekel del članstva njegove stranke. Tisti, ki so ostali z njim, pa pravijo, da je bitka res izgubljena, toda vojna se nadaljuje. Odpadniki so bili na volitvah poraženi in se niti niso uvrstili v parlament. Poenotena Siriza pa je ponovila januarski volilni izid in s tem dosegla veliko zmago.

Memorandum je res podpisan in ga bo treba izvajati, toda marsikaj v njem je ostalo še odprto in torej, vsaj po mnenju Ciprasovih sodelavcev, stvar pogajanj, na primer upravljanje z neizterljivimi terjatvami bank do malih podjetij in posameznikov. Bo grška vlada dopustila, da bi te terjatve upravljale zasebne družbe po tržnih načelih, kar bi privedlo do množičnih deložacij? Bo dopustila, da se trg dela regulira na način, da se izničijo kolektivne pogodbe? To sta dve izmed vprašanj, zaradi katerih vendarle ni bilo čisto vseeno, kdo bi zmagal na grških volitvah, ne glede na to, da so glavne smernice gospodarske politike že zapisane v memorandumu.

Bo Ciprasu uspelo? V svojem doslej kratkem vladanju je dokazal, da je spreten politik. Julija ga je na referendumu podprlo več kot 60 odstotkov ljudi, nato pa je to zmago spremenil v poraz, vendar na način, da mu večina volivcev tega sploh ni zamerila. Cipras je na včerajšnjih volitvah dobil praktično enako visoko podporo kot januarja, čeprav se je medtem njegova stranka razklala in čeprav se je najprej razšel s karizmatičnim nekdanjim finančnim ministrom Varufakisom, nato pa še z nekaterimi drugimi levo usmerjenimi člani Sirize. Grki mu še vedno zaupajo in v njem vidijo nekoga, ki vse počne za to, da bi se zgodile spremembe, čeprav je proti njemu tako rekoč celotna Evropa.

In mimogrede, med kampanjo ob julijskem referendumu se je zdelo, da vse negativno, kar prihaja iz Evrope, pooseblja nemški finančni minister Schäuble ali kar celotna Nemčija. Tokrat se mi v Grčiji prvič dogaja, da na informacijo, da prihajam iz Slovenije, dobivam tudi negativne komentarje, češ, vi Slovenci ne marate Grkov. Izjave Cerarja in Mramorja so si Grki zapomnili. A vsaj na plakate za zdaj še ne lepijo njunih obrazov.

Špela Novak, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
AM
# 22.09.2015 ob 10:54
Potrebno je, da je v EU vlada, ki ne podpira kapitala.

V času ko je bil v Evropi socializem, je kapitalist dobro plačal delavca, danes pa ...
Svoje bodo seveda dodali tudi ekonomski migranti.
antiklinac
# 21.09.2015 ob 13:31
GRČIJA: SIRIZA ZMAGALA, REVOLUCIJA SPODLETELA?

Na predčasnih volitvah v Grčiji je z zanesljivo večino zmagala Siriza, ki bo zasedala 145 sedežev v 300 članskem parlamentu.

Nova sestava parlamenta bo formalno precej podobna prejšnji - koalicija Sirize in Neodvisnih Grkov ter pisana opozicija (od arhaične komunistične stranke do nacistične Zlate zore) - a vsebinsko veliko ubornejša.

Siriza je 25. januarja zmagala kot protisistemska stranka z mandatom končati uničujoče neoliberalistične politike in prenoviti Evropo, danes zmaguje z mandatom izvesti memorandum, v podpis katerega so Ciprasa prisilili po 17 urnem pribijanju na križ usodnega 14. julija.

Iz Sirize sta od takrat izstopili njen podmladek ter Leva platforma (ki je v prejšnjem mandatu imela 53 poslancev, danes pa kot samostojna stranka ni prišla v parlament). Oboji so izstopili zaradi podpisa memoraduma, ki je izničil zgodovinski OXI, izrečen na referendumu 5. julija.

Izvajanje tretjega memoranduma pa bo enako boleče kot izvajanje prejšnjih dveh. IMF celo noče pristopiti zraven, ker pravi, da bo povzročil ogromno trpljenja in veliko stal, rešil pa ne bo nobene težave.

V politični perspektivi je to zelo nevarno: v odsotnosti leve kritike bo mesto glavnega oponenta uničujočim politikam zavzela nacistična Zlata zora.

Walter Benjamin je pred več kot 80 leti zapisal: "Za vsakim fašizmom se skriva spodletela revolucija".

Luka Mesec
Facebook
ivod
# 21.09.2015 ob 13:22
NašTi ti...
Naš TITO je znal bolje računati... ti si prehitro zaključil OŠ ☺
tako, da si tudi glede Grčije precej mimo....
ivod
# 21.09.2015 ob 13:18
Zdraharji so včeraj dopoldan še verjeli v potop Sirize.... ..danes pa... ...je hudo hudo?
....no no, saj bo... ☺
Mimobeznik
# 21.09.2015 ob 18:34
Upam, da migranti ne bodo postali vsakdan in del Slovenije, ampak s hrvaškim planom B bo temu tako.
Naš Tito
# 21.09.2015 ob 13:18
Najprej čestitke!
Vsak Slovenec je že zadolžen za 15.000 evrov.

Veličasten uspeh dosedanjih demosovih vlad!

Cipras je vsa državna podjetja kar podaril Nemčiji!
Krasno!

K 320 milijardam dolga dodal še 86 milijard novega dolga!
Krasno!

Prodaja grške otoke kot da bi bili njegovi in ne grški!
Krasno!

In bedasti Grki, enako kot Slovenci, ga ponovno volijo!
Špela Novak
link
Katalonija - gre za demokracijo
44
28. oktober 2017 ob 15:40 Prihodnost Katalonije in njene demokracije, pa tudi demokracije v Španiji je zdaj še posebej močno odvisna od mednarodne skupnosti.
Več novic ...
Kazalo