Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 33 glasov Ocenite to novico!
Fifa in Sepp Blatter ob odstopu
34 let je krojil Fifo, zaradi česar je odhod Seppa Blatterja lahko samo začetek prenove osrednje hiše nogometa. Foto: Reuters
Sepp Blatter odhaja v zgodovino
Ob pričakovani Blatterjevi volilni zmagi, ki pa ni bila dosežena v 1. krogu, in predvsem ob tem, da so bile proti njemu tako Evropa kot prvič Južna Amerika in ZDA, kjer je sedež glavnine Fifinih pokroviteljev, sem napovedal, da Sepp ne more dokončati petega predsedniškega mandata. A da bo odstopil samo štiri dni pozneje, ko je vmes že dal vrsto zmagovitih intervjujev, ni bilo pričakovati. Foto: Reuters
Joao Havelange in Sepp Blatter pred SP-jem 1994 v ZDA
Joao Havelange in Sepp Blatter sta v pol stoletja napisala zgodbo o Fifinem vseprisotnem uspehu, a z nekaj vse bolj usodnimi pomanjkljivostmi. S celinskimi gospodarji in hierarhično piramido, v kateri so uspevali zvesti in vdani prijatelji, ne pa sposobni in prodorni. Foto: Reuters
Michel Platini in Sepp Blatter
Če primerjamo Fifo s preostalimi svetovnimi zvezami, je vseeno organizacija, ki prav vsem članicam vseeno prinaša en prihodek in se del sredstev vlaga spet v razvoj športa. A že znotraj nogometne družine je ogromna razlika: v Evropi se h koreninam vrača veliko večji delež. Primer NZS: od Uefe pride 28 odstotkov proračuna za leto 2014, od Fife le 3 odstotki. Če Michel Platini (ne pozabimo, da je lobiral in glasoval za Katar) hoče evropske prijeme vpeljati v Fifo, se mora celotna Uefa otresti arogance do preostalega sveta, kar je po kongresu izpostavil Aleksander Čeferin. Foto: EPA
Katar - padec borze ob odstopu Blatterja
Ravno megalomanija Katarja lahko postane usodna za SP 2022. Z vpletanjem v vse in povsod so Katarci zabredli v jedro sunitsko-šiitskega regionalnega spopada in kaj lahko se jim zgodi, da jim bodo turnir odnesle "varnostne razmere" v Perzijskem zalivu. Nasproti puščavskega polotoka z vahabitsko monarhijo konec koncev leži njihova glavna tarča Iran. Foto: Reuters
VIDEO
FBI naj bi preiskoval tud...
VIDEO
Nenaden Blatterjev odhod...

Dodaj v

Za igro in za svet: Fick Fufa!

Kolumna ob odstopu predsednika Blatterja in krizi Fife
4. junij 2015 ob 11:32,
zadnji poseg: 4. junij 2015 ob 12:02
Ljubljana - Zürich - MMC RTV SLO

Samodržec je obupal, sistem gospodarjev nogometa se ruši, preiskovalna ihta Američanov preseneča, Rusi in Katarci trepetajo. Umazana igra, ki je cena uspeha lepe igre.

Fifa je prva novica zadnjega tedna po svetu. V sredo racije in aretacije, v petek navidezna zmaga, v torek presenetljiv odstop. Kar je bilo preveč, je bilo preveč celo za Seppa Blatterja. Konec je polstoletnega obdobja, v katerem je nogomet dokončno postal vladar športa in zares postal najpomembnejša postranska zadeva na svetu. Ko vsake štiri leta pride mundial, se svet ustavi za 31 dni in kot uročen zre na zelenice z usnjeno žogo.

Preveč popolna prevlada in nesluteni uspeh sta pripeljala do položaja, v katerem še tako razsvetljeni absolutizem klecne pod težo napak, zablod, pokvarjenosti ljudi, ki zastrupijo sistem, in predvsem boja za oblast v "neprofitni organizaciji", katere dejanska moč in vpliv se zlahka kosata z največjimi državami in vladnimi zvezami.

Pred Seppom je bil že Joao
Mednarodni nogometni zvezi sta zadnjih 41 let vladala samo dva oblastnika - Brazilec Joao Havelange (1974-1998) in Švicar Sepp Blatter (1998-2015). In drugi je bil pred prvim predsedniškim mandatom kar 17 let desna roka Havelanga. Sistem pod njuno taktirko je nagrajeval zveste in kaznoval idealiste, vse pa je poganjala rast nogometa, v katerega se je zlivalo vse več denarja. In nekako logično so priboljški postali vse številčnejši in zajetnejši.

Kaplja čez rob, ki oriše grehe Fife
Ironično je bila kaplja čez rob nespretnost Blatterjeve desne roke Francoza Jeroma Valckeja, ki odlično karikira grehe Fife. Južna Afrika v pismu lepo prosi generalnega sekretarja Fife, da naj ji odvzame 10 milijonov dolarjev za organizacijo SP-ja 2010 in jih, kot je bilo obljubljeno, nakaže predsedniku Nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov. Razvpiti šef Concacafa Jack Warner neposredno vodi upravljanje programa s pomenljivim imenom "Zapuščina diaspori", za katerega potem ni slišal niti en nogometni klub afriških potomcev v Karibih in širše.

Ponedeljkovo obtožujoče pisanje NY Timesa je Fifa sprva zanikala in krivdo za prenakazilo naprtila dolgoletnemu podpredsedniku Fife in nič manj zloveščemu tipu Juliu Grondoni, ki pa ga je lani izdalo srce in bi zlahka lahko postal grešni kozel. A objava pisma, naslovljenega osebno na Valckeja, je potrdila vse novinarske sklepe in predvsem obtožnico ameriških pravosodnih oblasti. Blatter se je presenetljivo hitro poslovil od komaj začetega petega predsedniškega mandata, k čemur so zagotovo dodali veliki in dolgoletni pokrovitelji s sedežem v ZDA. Dan pozneje se je preiskava FBI-ja iz podkupovanja za SP 2010 in SP 2014 razširila na razvpiti in že davno očrnjeni proces izbire gostiteljev SP-ja 2018 in SP-ja 2022.

Ko zapoje na smrt bolni Američan
Američani in "soccer"? Ogrožene ruske in katarske duše govorijo o zaroti proti njunima prvenstvoma, ki sta premagali kandidaturi Anglije 2018 in ZDA 2022. Nogometni tradicionalisti vidijo to kot napad na šport, ki samo v ZDA ne spada med glavne tri športe. Vendar dejansko je vsa stvar zrasla iz preiskave Fifinih in Concacafovih nečednosti na ameriških tleh: tako v pisarnah kot bankah.

Na smrt bolni Američan Chuck Blazer, dolgoletna št. 2 Concacafa, veselo poje in žvižga, ker je kot pohlepni Božiček pozabil na oddajo dohodninske napovedi, in to več let zapovrstjo, kar pa je smrtni greh za davčne oblasti v ZDA, ki so ga znale stisniti v kot. Prva tarča in večina v Zürichu aretiranih je iz Concacafa, ki uraduje v New Yorku in Miamiju, kjer so se tudi pretakale sumljive transakcije za podkupovanja pri različnih glasovanjih. Ob sodelovanju Švicarjev, ki jim gre na živce samopodoba davčnega raja za skorumpirance z vsega sveta, je postala ameriška preiskava usodna za zdajšnjo Fifo. Odlična, odmevna tarča z težkokategornimi žrtvami.

Kaj narediti z Rusijo in Katarjem?
Kdo verjame, da so "nagrajevali" volivce samo za zadnja prvenstva, ne pa na primer tudi za 1994 v ZDA ali 2006 v Nemčiji? Bržkone velika manjšina. (Južna Koreja/Japonska 2002 nista imela protikandidata). Anglo-ameriški mediji imajo za seboj in pred seboj še veliko dni za izživljanje nad Fifo, ki pa je pred prelomnimi odločitvami. Kako počistiti hišo nogometa v Zürichu, iz katere je Blatter po vseh dogodkih v sredo odšel ob stoječih ovacijah? Kdo bo novi predsednik, ki je zmožen za silo počistiti Avgijev hlev? In predvsem kaj narediti z Rusijo 2018 in Katarjem 2022?

Predkvalifikacijski boji za SP 2018 so se že začeli, čez dober mesec bo v Sankt Peterburgu veliki žreb glavnih kvalifikacijskih skupin, samo 21. svetovno prvenstvo v nogometu pa se bo v Rusiji začelo čez dobre tri leta. Realno premalo časa, predvsem pa bi temu nasprotovala Uefa, katere glavni pokrovitelj je ruski plinski monopolist, ob tem pa je Rusija ena pomembnejših in tradicionalnih nogometnih držav z zelo močno ligo ter velikim potencialom.

Katar, kjer so po Blatterjevem odstopu borzni tečaji zanihali navzdol, ima ob vsej spornosti (žrtve med napol suženjskimi delavci, zimska izvedba zaradi vremena, miniaturnost države, omejitve za navijače in navijačice ...) močne adute. Kot prvo trdne pogodbe o gostiteljstvu, ki bi ob odpovedi bankrotirale Fifo, drugo izjemna vlaganja v nogomet doma in po svetu, pri čemer lahko zaradi bajnih denarnih rezerv res kupijo pol sveta.

V primeru nepravilnosti novo glasovanje
In kot razkrivajo dosjeji Fife in knjiga Umazana igra raziskovalnih novinarjev Heidi Blake in Jonathana Calverta je tako katarski šejk Mohamed bin Hamam res kupil SP 2022 za svojo državo, ki pa mu je nato obrnila hrbet, ko je pred štirimi leti skušal izzvati samega Blatterja, v zameno pa ne bo razkrito podkupovanje, zaradi česar bi po pravilih morali znova izvesti glasovanje o prireditelju najbolj spremljanega dogodka na svetu.

Fick Fufa so vpili v Južni Afriki pred petimi leti, kot je to orisal Igor E. Bergant, in tako vpije zdaj nogometna javnost z upanjem, da je prišla katarza za nujno preobrazbo Mednarodne nogometne zveze v pregledno in urejeno upravno telo športa, ki bi kljub veliko ali še več denarja vrtel svet predvsem zaradi same lepe igre.

Toni Gruden, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
redred
# 04.06.2015 ob 11:45
Nogomet je padel še nižje, kot je bilo kolesarstvo.

Je pa skrajno ogabno, da je Blatterja odnesel denar in ne tisoči mrtvih v Katarju. Obraz se bo zamenjal, voz bo pa šel dalje.
ivod
# 04.06.2015 ob 12:11
omejitev mandata na 2 x 4 leta ...
podobno bi bilo dobro tudi za Slo poslance : max 2 x in kooonecccc
mr polh
# 04.06.2015 ob 12:05
Zahodni medijski linč Rusije je že v polnem teku, samo pomislite, zahod bombardira svet, napada nacionalne suverene države, ubija vse povrsti, ženske otroke, neskončno število beguncev, povzroča nedojemljiva trpljenja, hkrati pa prepričuje svet, da se je treba bati Rusije. Ne moreš verjet, da še sploh kdo temu nasede, ampak še vedno jih ni malo, groza.
Prismuknjen
# 04.06.2015 ob 12:29
PONOS
# 04.06.2015 ob 12:02

FBI sploh nima juresdikcije nad FIFO niti pooblastila da bi kar koli sprožila.

Ti pa se tudi spoznaš na vse. A se ne bojiš, da bi te ponoči ukradli, ker se spoznaš na vse stvari na tem svetu? Od potniških letal, notranje in zunanje politike, mednarodnega prava,petrodolarja, delfinov, satelitov, GPS sistemov,...A doktorat od vsega tega si dobil prek Univerze Google?
0001
# 04.06.2015 ob 12:31
Včeraj sem na POP TV slišal, da je imel Blatter mesečno plačo 104.000 €. Čudi me, da je ob tej mizeriji sploh vztrajal, jaz vem da ne bi. S tem denarjem ne moreš preživeti meseca. In se ne čudim za korupcijo in podkupovanja. Logično, tudi veljaki FIFE se morajo nekako prebiti skozi mesec, kar jim osnovna plača ni omogočala.
Applecore
# 04.06.2015 ob 12:12
UEFA tudi mogoče ni povsem čista organizacija, a kljub vsemu je dosti bolj urejena in transparentna kot FIFA. FIFA je leglo korupcije in stavniških afer, medtem ko se UEFA vsaj do določene mere bori proti temu. In seveda sem vesel, da so Blatterja in njegove mafijozote končno razkrinkali, pa čeprav so bili to Američani.
Kar se pa tiče organizacije SP 2018, se bo pa po mojem mnenju zelo težko zgodilo, da bi ga Rusiji odvzeli. Nenazadnje so do takrat le še dobra tri leta in Rusi so imeli že precejšnja vlaganja v prvenstvo - predstavljajte si, da bi zahtevali ta denar nazaj. Podobno je s Katarjem, čeprav se, kolikor vem, tam gradnja stadionov še ni resneje začela (so pa tu sponzorske pogodbe); je pa prvenstvo v Katarju po moji oceni vseeno malo bolj ogroženo od ruskega.
tigerček
# 04.06.2015 ob 12:36
PONOS - sej ti lepo piše, da je FBI raziskoval sumljive transakcije v pisarnah Miamija in New Yorka, kjer ima CONCAF tudi svoje urade. Ko začneš raziskovati, ugotoviš, da je zadeva presegla meje ZDA, dobiš "žvižgača" in nato delo nadaljujejo drugi. In tudi v Švici so aretacije izvedli Švicarski organi pregona in ne FBI!
aristotel
# 04.06.2015 ob 11:58
Dober clanek. Micka ti pajcina.
SKing
# 04.06.2015 ob 12:40
Prvič me zanima, kako Južna Koreja in Japonska nista imeli protikandidatov? Že to smrdi po nepoštenih poslih.

Drugič pa - SP 2002 bi morali razveljaviti v celoti, saj je Južna Koreja preko sodnikov izločila Portugalsko (v skupini), Italijo (1/8 finala) in Španijo (1/4 finale). Raje si sploh ne predstavljam, kaj bi bilo, če bi bila katera druga ekipa v 1/2 finalu kot Nemčija, proti kateri si zaradi naslednjega prvenstva v Nemčiji niso upali soditi. Drugače bi Južna Koreja postala takrat še svetovni prvak. Ampak to pač ni normalno, ker do takrat Južna Koreja sploh ni še zmagala na SP (!) in nikoli ni napredovala iz skupine (!!!). No, na prvenstvu 2006 je potem izpadla v skupini, na prvenstvu 2010 je prišla v 1/8 finala (ampak še to zaradi dejstva, da je bila v skupini z Grčijo in Nigerijo, ki sta igrali porazno in Argentino, ki jih je seveda zlahka premagala), leta 2014 pa so spet izpadli v skupini.

Tako da za moje pojme je bilo SP 2002 največja sramota v nogometu do sedaj. Brez kakršnegakoli dvoma. In tisto prvenstvo je imelo ogromno enih podkupnin in raznoraznih "fint" zadaj, le da si večina najbrž ne upa tega raziskovati, ker z Azijci baje "ni češenj za zobat".
Pivk
# 04.06.2015 ob 12:07
zakon naslov in dober članek! :)
kentaurus
# 04.06.2015 ob 15:08
Kar me najbolj žalosti pri celotni zadevi je to, da smo vsi vse že prej vedeli. Samo ukrenil ni nihče nič. Šele, ko se je stopilo na žulj ZDA, so se pa zadeve sprožile "dok si reko keks". Ali je res mogoče, da smo v Evropi pripravljeni pospravljati pod preprogo res največje svinjarije, samo zaradi posamičnih interesov. Govorim seveda o organih pregona in ne o UEFI.

Ne morem mimo asociacije, da so Američani že dvakrat v prejšnjem stoletju (pa tudi tretjič, kasneje v Jugoslaviji), morali priti v Evropo čistit sranje, ki smo si ga zakuhali popolnoma sami. Več kot 20 let so tukaj pri nas v Evropi imeli sedež, ga srali, gnojili in kradli vse po vrsti, pa ni nihče storil ničesar. Za one preko luže je bilo pa nekaj sumljivih transakcij na njihovem ozemlju dovolj, in svet se je zrušil.
Bivši uporabnik
# 04.06.2015 ob 12:47
Blatter bi moral bit že 2x prekopan,pa mu zgleda še ni dost,kar je nakradel za vse mandate,lopov pokvarjen.Zgleda,da se je pri naših tajkunih učil te obrti?
lmatjaž
# 04.06.2015 ob 13:11
He he.. Fick Fufa ! Mačka vam piterna!
Neprofitna organizacija, ho ho.. Ta je dobra!
amigo
# 04.06.2015 ob 12:39
V Ameriki pa ni podkupovanja. Podkupovanje je legalno. Tako je volilno kampanjo Busha mlajšega plačala naftna industrija. Bush se ji je seveda oddolžil. Zakaj pa FBI ne vloži obtožnice proti Colinu Powellu, ki je javno lagal celemu svetu, da ima Sadam Husein orožje za množično uničevanje. Celo neke slike je kazal. Zakaj ne obtožijo gradbene firme, ki je gradila WTC7. Ta se je namreč kot je vsem dobro znano porušila brez, da bi v njo kaj trčilo. Zakaj pa niso vložili obtožnico proti Binu Ladnu? Po izjavi predstavnika FBI niso imeli dokazov, da je Bin Laden kriv za zrušitev dvojčkov.
LjudjeSoOvce
# 04.06.2015 ob 21:17
Ja ni druge možnosti kot da obe prvenstvi (2018 in 2022) organizira Slovenija.
zmagoslav
# 04.06.2015 ob 13:30
Ko vse zapisano preberem ne razumem kolumnista zakaj "Rusi in Katarci trepetajo."? A samo oni ali je trenutno moderno streljati samo proti Rusom in Kitajcem? Američani in vsi ostali grabežljivci po svetu pa so kot ponavadi angeli! Noro! :)
mr polh
# 04.06.2015 ob 13:14
Zanimiva logika rdečinavijač, torej Katar si ne zasluži prvenstva zaradi sramotnega ravnanja z delavci (se povsem strinjam), ampak Anglija si ga pa zasluži, ena vodilnih NATO držav, katera ruši svet in ubija vse naokoli, oni si pa zaslužijo....ne razumem, prosim razloži.
Binder Dandet
# 04.06.2015 ob 15:14
ALFAinOMEGA
# 04.06.2015 ob 14:42
FIFA se nebo nikoli očistila korupcije, ker je na korupciji nastala in s pomočjo korupcije tudi deluje.
Binder Dandet
# 04.06.2015 ob 15:16
@fico7:
amigo je pisal o stavbi 7 v sklopu WTC. Ne o dvočjkih. Poleg tega, na lastne oči si videl, če si bil tam. Jaz sem gledal po CNN.:)
Neue Ekspres
# 04.06.2015 ob 12:44
.. le zakaj niso začeli raziskovati vsaj deset let prej...
Neue Ekspres
# 04.06.2015 ob 12:22
Kadar eni lopovi kažejo s prstom na druge lopove, je zadaj definitivno nekaj lopovskega. Absolutno jasno je, da je cilj te operacije odvzet SP Rusiji. Vse ostalo je brez veze... Korupcija bo obstala, brez skrbi...
poop
# 04.06.2015 ob 23:21
bor.v.
# 04.06.2015 ob 12:49
Zato ker takrat še ni bilo političnega konflikta interesov.Vse se gre za to da Rusija ne bi organizirala SP-ja.Vse ostalo pa se je že prej dogajalo,samo tiste ki držijo ta naš svet v rokah ni motilo!!
SKing
# 04.06.2015 ob 15:15
Če pogledam prvenstva, ki sem jih gledal do sedaj (svetovna prvenstva):
1994 v ZDA: Spodobno prvenstvo, glede na to, da je nogomet v ZDA dokaj nepomemben šport, je bilo prvenstvo na nivoju
1998 v Franciji: Dobro prvenstvo
2002 v Južni Koreji in na Japonskem: Katastrofa od katastrofe. Podkupljeni sodniki, ki so spravili Južno Korejo do polfinala in le sreča je bila, da so v polfinalu naleteli na Nemce kot gostitelje naslednjega prvenstva, ker če ne bi...bi postali celo svetovni prvaki. Čeprav so takrat Brazilci delovali izjemni, bi pač sodnik izključil Ronaldinha in Ronalda ter dal dve 11m Južni Koreji in zgodba končana. Tako da to prvenstvo je bila popolna katastrofa za nogomet.
2006 v Nemčiji: Dobro prvenstvo
2010 v Južni Afriki: Spodobno prvenstvo, tudi Južne Afrike niso favorizirali, zanimiv nogomet
2014 v Braziliji: Dobro prvenstvo

Torej, za moje pojme je bilo od leta 1994 do 2014 le prvenstvo 2002 v Južni Koreji in na Japonskem totalna katastrofa in za tisto bi morali odgovarjati mnogi. Ostala niso bila perfektna, vendar so bila čisto OK. Tako da jaz mislim, da bi morali enkrat vzeti pod drobnogled prvenstvo 2002, ker bi verjetno našli kar nekaj podkupnin Južne Koreje, da so prišli tako daleč (njihov domet je bil, je in bo maksimalno osmina finala, pa še to bodo mogoče naslednjič dosegli leta 2022 ali še kasneje).
Branko3
# 04.06.2015 ob 15:02
Čeprav Blaterja ne zagovarjam, pa je jasno, da se Američani nanj in na FIFO niso spravili zaradi poštenja, ampak zgolj zato, da bo velekapital pod njihovim okriljem prevzel tudi FIFO. Če bi se isto kolo igralo pod njihovim okriljem, bi nosilci še naprej želi čast in slavo. Miši, umaknite se torej, ko se sloni tepejo.
Zatarra
# 04.06.2015 ob 13:30
Moja kratka pripomba še tule. Najprej kar zadeva osebne "tragedije" - Sepp Blatter se je s svojim presenetljivim odstopom zgolj izognil zagotovljeni usodi, kot jo je doživel že Dominique Strauss-Kahnn. Kar zadeva globalno (fuzbalersko itd.) tragedijo - precej dobro nekatere glavne točke pokrivajo že navedki v zgornjem članku.
rdečinavijač
# 04.06.2015 ob 13:03
Izbiro prizorišč SP 2018 in 2022 bi morali voliti znova.
Pa dejstvo je da so najboljše organizacije prvenstvev v evropi. Samo spomnite se 2006 v Nemčiji in 1998 v Franciji če omenim samo zadnji dve.
Anglije bi se zaslužila da ima enega od naslednjih dveh.
Sigurno pa ne Katar. Že zaradi pogojev in še bolj zaradi suženjskega izkoriščanja pri samo gradnji stadionov.
mr polh
# 04.06.2015 ob 12:13
Na prvi pogled je moj komentar offtopic, ampak je v resnici še kako povezan z omenjenimi dogodki in če hočeš v resnici vedeti, kaj se dogaja, moraš pogledati 'veliko sliko'.
primos
# 04.06.2015 ob 16:00
Jaz bi dal 2022 Italiji, oni nujno potrebujejo SP saj bodo na ta način hitro prišli do novih stadionov

Bi pa bilo končno dobro, da ne bi delali za SP samih ogromnih stadionov, ki so potem vedno prazni
jur'
# 04.06.2015 ob 14:23
bo prišla Katar-za =)
Neue Ekspres
# 04.06.2015 ob 12:28
Edini cilj te gonje je odvzeti SP Rusiji. Ostalo je kolateralna škoda.
Polymath
# 04.06.2015 ob 21:38
Vedno sem vam govoril, da je najbolj umazan šport na tem svetu prav nogomet, noben ni verjel ... zdaj imate polno člankov o fuzbalu, kateremu kolesarstvo in dopingi Lancea Armstronga ne sežejo niti do najmanjšega prsta na nogi.

Najbolj zanimivo pa je, da nekateri tu krivite ZDA, da hočejo očrniti ta šport, v bistvu pa v samem članku piše, da se je FIFA šla mafijskih poslov ravno v državi, kjer FBIju nič ne uide. Če se bi šli v Sloveniji, na primer, že par dni ne bi bilo nobnih člankov o kaki FIFI ipd ...

Za te mundiale ipd, pa sem jaz že od nekdaj vedel, da za tem stoji ena sama mafija in dogovori, tako kot za vse športne prireditve ... od OI do SPjev ...

PONOS, preberi si članek - šli so se mafjiskih poslov v njihovi državi preko bank. Ko se v ZDA v bankah dogaja nekaj čudnega (ropi, umazani posli, sumljiva nakazila, ipd), se AVTOMATSKO v preiskavo vključi FBI in noben drug, tak je zakon v ZDA. Če si kdaj gledal kak dokumentarec na Investigation Discovery, marsikateri FBIjev detektiv pove tako.
martinez86
# 04.06.2015 ob 15:54
https://www.facebook.com/RadioHIT/photos
/a.136255120637.144054.135283120637/1015
3296396515638/?type=1&theater
jast123
# 04.06.2015 ob 15:33
To svinjarijo bi morala že zdavnaj ustaviti Interpol in ostale evropske policije s švicarsko na čelu. Vendar pa Švica ne bo sama naredil anič, ker ji to ni v finančnem interesu. Ni mi pa jasno, kaj se ima FBI vmešavati v zadeve, ki se ga ne tičejo, razen tistih, ki se dogajajo na tleh ZDA. Kaj pa če bi FBI raziskal tudi dodelitev prvenstva ZDA leta 1994? Tam je bilo bojda tudi malverzacij in podkupovanja na pretek.
REsnica
# 04.06.2015 ob 14:23
Fick Blatter!

Fick Zavrl!

Fick Čeferin!
maka
# 04.06.2015 ob 13:41
Lepa igra? ne samo korupcija, tudi šovinizem, rasizem, homofobija, huliganstvo ...
odziv
# 04.06.2015 ob 13:15
Vsak od teh lopovov ve, da ga bo če 15 let zaradi nečesa bedastega iz
koristoljubja naznanil drug lopov, potiho ali naglas. To imajo v opisu del in nalog.
What goes around, comes around.
jaskelainen
# 12.06.2015 ob 09:34
Zakaj reprezentance preprosto ne izstopijo iz te zločinske organizacije?
r-o-k-o-m-e-t
# 04.06.2015 ob 23:20
@Neue Ekspres- Kaj ste eni smešni in polni teorij zarote, tipično Slovensko. SP je dodeljen in ga ne more nihče vzeti. Tudi tistega pri arabcih ne bodo razveljavili, tako da brez panike možakar :)
Binder Dandet
# 04.06.2015 ob 15:13
Celjan27
# 04.06.2015 ob 15:03
Odličen članek!!!

Nogomet je že zdavnaj več kot šport in hvala bogu je to postal tudi pri nas.

Da pa se vrti toliko denarja notri je pa res nepredstavljivo...
OldAlas
# 04.06.2015 ob 14:16
@Applecore
Tudi Katarju ne bodo odvzeli prvenstva če so pametni. Kot je napisano v članku bodo penali za odvzem prvenstva ogromni, da o vlaganjih denarja v velike evropske klube niti ne omenjam.
No razen če pride do hude destabilizacije tega področja
paganinis
# 04.06.2015 ob 12:50
Kaj vse se izpelje samo da Rusija ne bo imela SP
CooCoo
# 04.06.2015 ob 12:34
Samo upamo lahko, da ne bo prišel Platini na čelo FIFE, ker potem bomo morali še na svetovnih prvenstvih gledati, namesto slavja na odru sred igrišča, tisto butasto gužvanje nogometašev po štengah do vip lože, kjer jim bodo podelili pokal tako kot na tekmah UEFE...
mr polh
# 04.06.2015 ob 11:54
Preiskovalna ihta Američanov ne čudi (kaj pa njihovo sv. prvenstvo?), upirajo vse sile proti Rusiji, BRICS-u, kateri ogrožajo njihov sistem.
mikic007
# 04.06.2015 ob 15:53
Nehajte ga ze no srat s to Rusijo, nihce jim ne bo vzel prvenstva, kot jim niso OI ali cesarkoli drugega. Dvomim, da americane sploh kaj dosti briga, kje bo prvenstvo, ki ga tam nihce ne gleda ... Za Katar pa tudi dvomim, glede na to, kaksni frendi so. Sicer bom obe prvenstvi gledal, a mi nobeno ni prav vsec, Katar je sploh ogaben, ampak o tem je bilo napisano ze mnogo.

Druga stvar je, da ce zmagas na razpisu na neposten nacin, ki si ga sam zakrivil (kar podkupovanje je), se gledajo druga dolocila, ne tista o penalih. Jaz jih ne poznam, ampak gotovo obstajajo pravni akti, vendar mi o njih ne moremo razpravljati.

Dejstvo je, da sta obe prvenstvi vsec vsem, razen gledalcem in fuzbalerjem, torej imata vso potrebno podporo ...
Imre
# 04.06.2015 ob 15:48
Američani vedno preiskujejo stvari zaradi svojega interesa in nikoli zaradi poštenosti!
Seveda je tole kvazi očiščenje FIFE enkrat moralo priti, a dvomim, da se bo kaj spremenilo, le vse bo postalo še bolj tajno.
Škoda je le, da Američani ne morejo preiskovati UEFE, ker bi tu šele odkrili sranja. Že Fuentes bi jih lahko uničil, kaj šele, da bi zapel kak funcionar.
fico7
# 04.06.2015 ob 14:36
amigo.....amm....res da nima veze z vsem kar ta clanek opisuje....ampak v WTC ni nc trcilo? ne bit smesen.....na lastne oci sm videl 2 avijon kako se je zaletel noter....tako da prosim ne trosi neumnosti....
opusdei
# 04.06.2015 ob 11:43
Pa kaj pol!Platini pa nima masla na glavi?Kjer se obrača toliko keša kot se ga v FIFI pol je pač tako.
Toni Gruden
link
Risi predobri za drugo ligo in preslabi za elito. Kako dolgo še?
88
1. maj 2016 ob 06:35 Naloga je opravljena in risi gredo znova, že sedmič, med hokejsko elito, a Katovice niso bile glavni turnir leta, temveč bo to Minsk, kjer se bo na začetku septembra borilo za olimpijske sanje.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo