Klub K4 - legenda, stara skoraj četrt stoletja. Foto: K4
Klub K4 - legenda, stara skoraj četrt stoletja. Foto: K4

Sleherni opazovalec klubskega in glasbenega dogajanja bi si lahko ustvaril mnenje, da so omenjene "prekinitve" del tradicije tega kluba. Nekaj, kar je skoraj nujno za prevetritev ali filtracijo tako glasbenega okusa kot tudi vedno novih rekrutaciji občinstva, ki K4 dojema "za zmeraj" ali "za zmerjati". Kakor koli … tale spis nima namena problematizirati trenutno aktualne situacije v tem klubu in njegove geostrateško-finančno-personalno-vsebinske permutacije, ki jih je s sabo odnesla stara in jih bo prinesla nova programsko-vodstvena garnitura. Le v spomin in opomin.

Uradna letnica začetka delovanja kluba K4 seže v 1989. 25. maja 1989 je sicer na simbolični (dan mladosti ali dan mladine) ravni klub doživel svojo uradno otvoritev. V letih pred tem je klet na Kersnikovi 4 predstavljala središče in stičišče študentskih organizacij, tako političnih kot tudi kulturnih iniciativ in gibanj, ki so pod taktirko takratnega Upravnega komiteja Zveze socialistične mladine Slovenije zasedle omenjeno klet. Svoj klubski vzlet pa so kletni prostori na Kersnikovi doživeli z vso iznajdljivostjo, odrekanjem, altruizmom in vizijo subkulture na prelomu takratnih akterjev slovenske in ljubljanske alternativne scene, ki so bili zbrani okrog FV-ja in ŠKUC-a.

Ta pridih ali priokus alternative in subkulture je ostal glavna značilnost kluba na Kersnikovi, ki je prav s svojo programsko usmerjenostjo na obrobna polja glasbene kulture, marginalne in marginalizirane dele naše družbe postal ne le zaščitni znak slovenske alternativne scene, temveč kulten prostor združevanja in promocije vseh jugoslovanskih nosilcev drugačne kulture. Skozi K4 so v letih osamosvajanja in po osamosvojitvi nastopili in se predstavili vsi relevantni glasbeni žanri, ki so Ljubljano uvrščali med evropske in svetovne metropole. Ko se z nostalgijo spominjamo časa, ko je Ljubljana kot del takratne skupne države predstavljala glasbeno okno v svet, ne moremo mimo dejstva, da ji je to ekskluzivno glasbeno svetonazorstvo v letih lastne države uspevalo tudi zaradi kluba K4. Povedano z drugimi besedami – biti rock, biti pop, biti techno, biti jazz, biti etno, biti funk … biti punk – biti K4!